Spol.si: Pregled leta 2020

Spoštovane_i,

letos smo nekoliko koronsko upočasnjeni, zato letni pregled dela objavljamo, ko smo že pošteno zakorakali v leto 2021. Vendar začetek leta 2021 ni prinesel večjih sprememb, tako da se zamuda pri objavi ne bo poznala.

V pregledu dela vas želimo spomniti na več zanimivih lanskih vsebin v spletnem mediju spol.si, ki ga izdajamo v Društvu za uveljavljanje enakosti in pluralnosti Vita Activa.

Uredniški odbor spol.si: Mirna Berberović, Neja Blaj Hribar, Erina Borovič, Ana Cergol Paradiž, Katja Čičigoj, Tjaša Franko, Ana Grobler, Tea Hvala, Miha Marinč, Ana Mladenović, Maja Peharc, Jasna Podreka, Sara Rožman, Iztok Šori, Tiva Vlaj, Lea Vrečko.

 

Bodeča neža

bodeca-neza-kvadratV torek, 3. marca 2020, sta uredništvo spletnega portala spol.si in kolektiv Rdeče zore na lokaciji Nove pošte v Ljubljani razglasila bodečo nežo, to leto prvič združeno s podelitvijo nagrad Wow Mesta žensk. V spletnem glasovanju je sodelovalo 1.217 oseb. Bodečo nežo sezone 2019/2020 je prejel Bojan Emeršič za izjavo v intervjuju za Delovo prilogo Vikend 24. januarja 2020, s katero je pokazal pomanjkljivo razumevanje tako enakosti med spoloma kot tudi prizadevanj žensk za enake možnosti ter napeljeval, da borba za pravice žensk neposredno ogroža doživljanje (moške) spolnosti.

 

Projekt Spol in družba 2020

2916V letu 2020 sta Društvo Vita Activa in spol.si izvedla projekt Spol in družba 2020, ki ga je podprlo Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije. V okviru projekta so bile v 12 medijskih objavah skozi perspektivo spola obravnavane vsebine s področja umetnosti, predvsem literature, filma in humanistične teorije, pa tudi aktualne družbene teme. Glede na okoliščine v letu 2020 je več vsebin nastalo v zvezi s pandemijo covida-19 in njenimi posledicami za ženske.

Prispevki projekta Spol in družba 2020 na spletnem portalu spol.si:

 

Spletni portal spol.si

cropped-spol.jpgNa spletnem portalu spol.si smo poleg člankov v okviru projekta Spol in družba 2020 objavili_e še:

 

Sodelovanje s Feminističnim seminarjem (KUD Anarhiv, Trubarjeva hiša literature)

IMG_20191203_200643-1024x768V letu 2019 se je začelo naše sodelovanje s Feminističnim seminarjem, ki ga organizirata Katja Čičigoj in Klara Otorepec v sodelovanju s KUD-om Anarhiv in Mestno knjižnico Ljubljana. V letu 2020 se je kljub korona krizi sodelovanje nadaljevalo z objavo člankov o temah, ki jih obravnavajo avtorice_ji v sklopu Feminističnega seminarja (že navedena članka Ide Hiršenfelder »Ekofeminizem v romanih Ursule K. Le Guin« in Petre Meterc »Podobe žensk v indijski kinematografiji skozi čas«).

 

 

Napovednica

Epidemija korona virusa se je najbolj poznala v naši napovednici, ki je v letu 2020 zaradi odsotnosti dogodkov zamrla. Ponovno je oživela ob vse več spletnih dogodkih.

 

Spol.si na družbenih omrežjih

Spremljate nas lahko na Instagramu, Twitterju in Facebooku.

V letu 2020 so bile na naših družbenih omrežjih najodmevnejše naslednje objave:

Januarja je na naši Facebook strani najbolj odjeknil prispevek Društva SOS telefon o nevarnosti zalezovanja. Povod za prispevek je bil grosupeljski umor visoko noseče ženske. Grozljivi intimnopartnerski umori žensk so potem zaznamovali še celotno leto 2020.

Februarja je imel na naši Facebook strani največ odziva kolaž PIL-ove naslovnice, ki omenja LGBT mlade, in posnetka zaslona Twitterjevega uporabnika, ki grozi, kako bi takega svojega otroka nagnal od doma.

Marec je tradicionalno v znamenju bodeče neže. Z naših družbenih omrežij se je najbolj razširila vest o podelitvi nagrade bodeča neža 2019–2020. Prejel jo je igralec Bojan Emeršič za izjavo, v kateri je pokazal pomanjkljivo razumevanje tako enakosti med spoloma kot tudi prizadevanj žensk za enake možnosti ter napeljeval, da boj za pravice žensk neposredno ogroža doživljanje (moške) spolnosti.

V aprilu je bil največ pozornosti deležen članek s CNN o lastnostih svetovnih voditeljic, zaradi katerih se bolje spopadajo s pandemijo korona virusa kot njihovi moški kolegi.

V maju je odjeknil članek portala 4W o nadomestnem materinstvu v Ukrajini v času pandemije in novorojenčkih na čakanju.

Junija je bil največ pozornosti deležen javni zapis K. Zakrajšek ob naslovnici revije Gloss, ki je čez fotografijo temnopolte manekenke natisnila ključnik #alllivesmatter, geslo, ki se uporablja kot izraz zanikanja problema rasizma in nasprotovanja gibanju Black Lives Matter, ki govori natanko o tem, da ni sprejemljivo, da so v praksi življenja rasno zaznamovanih oseb obravnavana kot pogrešljiva in vredna manj od drugih.

Velik odziv javnosti je julija doživela objava kolaža svetovnih voditeljev, ki se najslabše spopadajo s pandemijo, in voditeljic, ki se najuspešneje spopadajo s pandemijo.

Avgusta je imel največji doseg prispevek Mojce Dobnikar na portalu spol.si »Čivkanje frustracij«, v katerem se je kritično odzvala na žaljiv in mizogin čivk Boruta Jakopina (delil ga je še Vinko Gorenak), v katerem se je spravil na uslužbence in uslužbenke CSD-jev.

V septembru je na družbenih omrežjih največ odziva doživela objava spodnjega dela slike kolesark, ki jo je založba Mladinska knjiga tik pred izidom knjige Nepozabne strahopetno odrezala in na naslovnici ženske postavila v vrsto.

Oktobra je odjeknila objava iz Uradnega lista RS, da je vlada v spremembi zakonskega člena o policijski uri uvedla nazadnjaški kategoriji »zakonski« in »nezakonski« otrok.

Novembra je imela največji doseg delitev članka s portala spol.si Deset let varne hiše Stigma.

Leto 2020 se je decembra na naših družbenih omrežjih zaključilo z odgovorom na širjenje teorij zarote ob začetku cepljenja proti korona virusu, ki ugotavlja: »I don’t remember so much skepticism when Pfizer announced Viagra«.

 

 

 

Komentarji