Napovednica

 • Čas:
  20. 11. 2018
  od 18:00 do 20:00
  Lokacija:
  Pritličje, Mestni trg 2, Ljubljana

  Kulturna ambasada Palestine 2018: Lik in delo palestinske ženske

  Vloga ženske v palestinski družbi
  Pogovor z Abir Kopty, raziskovalko na Inštitutu za medije in komunikacijo na Univerzi v Berlinu ter aktivistko proti izraelski kolonizaciji in apartheidu, ter z Leilo Khaled (preko internetne povezave), nekdanjo borko PLO in članico Zveze odborov palestinskih žensk.
  Povezuje novinarka Kristina Božič.

 • Čas:
  20. 11. 2018
  od 18:00 do 19:30
  Lokacija:
  Pritličje Mestni trg 2, Ljubljana

  Vloga ženske v palestinski družbi

  Pogovor z Abir Kopty, raziskovalko na Inštitutu za medije in komunikacijo na Univerzi v Berlinu ter aktivistko proti izraelski kolonizaciji in apartheidu, ter z Leilo Khaled (preko internetne povezave), nekdanjo borko PLO in članico Zveze odborov palestinskih žensk. Povezuje novinarka Kristina Božič.

 • Čas:
  20. 11. 2018
  od 19:00 do 21:00
  Lokacija:
  Klub Tiffany, Masarykova cesta 24, 1000 Ljubljana
 • Čas:
  od 21. 11. 2018
  do 23. 11. 2018
  Lokacija:
  različne lokacije, Ljubljana

  Festival Grounded

  Grounded je festival elektronske glasbe, kritične misli in aktivizma, ki naslavlja aktualna družbena vprašanja s povezovanjem navidez nezdružljivega: deinstitucionalizirane teoretske razprave, povsakdanjenja družbenega aktivizma ter progresivne klubske elektronske kulture. V razpravah, projekcijah, predstavitvah, glasbenih nastopih in druženjih, katerih vrednostna izhodišča so enakost ne glede na osebne okoliščine, solidarnost s šibkejšimi in avtonomija posameznika_ce, udeleženke_ci iščejo informirane, argumentirane in odgovorne odzive na izzive sedanjosti in prihodnosti.
  Prva izvedba festivala je bila leta 2015 na temo Avtonomija migracij. Tema letošnjega festivala je Intima v času umetne inteligence.

 • Čas:
  21. 11. 2018
  od 17:00 do 18:30
  Lokacija:
  Legebitra, Trubarjeva 76a, 1000 Ljubljana

  Artish mladinska ustvarjalnica

  Vabljene_i na prvo srečanje Artish mladinske ustvarjalnice - različice Mladinske čvekalnice, kjer bomo namesto z besedami spregovorile_i z različnimi izdelki, ki jih bomo ustvarile same_i.

  Ste vedele_i?
  Med risanjem se v možganih aktivirajo deli, ki nadzorujejo vid in natančno motoriko, s čimer se razbremeni delovanje amigdale, ki je odgovorna za uravnavanje čustev in stresa.

  Ustvarjalnico bova skupaj z vami ustvarjala Filip Vurnik, dipl. prof. likovne pedagogike in Mateja Vilfan, uni.dipl. socialna delavka.

 • Čas:
  21. 11. 2018
  od 18:00 do 20:00
  Lokacija:
  Institut français de Slovénie, Breg 12, 1000 Ljubljana

  Srečanje z Marie NDiaye

  Literarni pogovor s francoske pisateljico Marie NDIAYE (moderira Luka Novak v okviru Slovenskega knjižnega sejma 2018)

  Vstop brezplačen. V francoščini in v slovenščini s simultanim prevajanjem.

  Marie NDiaye (1967) je francoska pisateljica in dramatičarka. Za svoja dela je med drugim prejela prestižno francosko Goncourtovo nagrado. Njen roman "Ladivine" je bil leta 2016 med kandidati za mednarodno Bookerjevo nagrado (Man Booker Prize), leta 2018 pa je sledila nominacija za irsko nagrado Dublin Literary Award. V slovenščini je moč prebrati tri njene odlične romane: "Rosie Carpe", "Tri močne ženske", in pri Sanjah objavljeni roman "Ladivine", poleg tega pa tudi dramo "Hilda". Njen oče, Senegalec, se je vrnil v Afriko, ko je bila še dojenček, tako da je odraščala le ob mami, Francozinji iz revne kmečke družine, po poklicu učiteljici na gimnaziji, v južnem predmestju Pariza, v miljeju, ki nikakor ni bil umetniški. Pisati je začela zelo mlada, kot šolarka, pri dvanajstih ali trinajstih letih. Potem ko je svojo prvo knjigo "Quant au riche avenir" objavila kot gimnazijka pri komaj 17 letih, so prepoznali njen sijajen talent in ji že napovedali bogato pisateljsko kariero. Že takrat jo je kot mlado pisateljico odkril njen mož in ji kot neznani bralec napisal prijazno pismo. Odgovorila mu je in vzplamtela je ljubezen. Leta 2007 se je z družino preselila v Berlin. Nadaljnjih devet let je z družino živela med Francijo in Nemčijo, sedaj pa večinoma biva na francoskem podeželju, v Gironde, nedaleč od Bordeauxa.

  "Biti umetnik pomeni avanturo in torej tvegati," pravi Marie NDiaye v portretu v Delovi Sobotni prilogi, ki ga je subtilno izrisala novinarka Mimi Podkrižnik.

  Med pogovorom bo igralka Darja Reichman prebirala odlomke iz romana Ladivine in iz igre Hilda.

  Ob koncu literarnega pogovora bo Marie NDiaye razglasila in podelila Nodierevo nagrado za najboljši prevod iz francoščine, ki ga je izbrala letošnja žirija v naslednji sestavi: Aleš Berger, Katarina Marinčič in Primož Vitez.

  "Belka" / sreda 21. novembra 2018 ob 21.00, Slovenska kinoteka

  Ob obisku avtorice v Sloveniji si bo v Kinoteki možno tudi ogledati film Belka (Claire Denis), za katerega je scenarij napisala prav Marie NDiaye.

 • Čas:
  21. 11. 2018
  od 19:00 do 21:00
  Lokacija:
  Slovenska kinoteka, Miklošičeva 28, Ljubljana

  Kulturna ambasada Palestine 2018: Lik in delo palestinske ženske

  Predvajanje celovečernega filma 3000 noči (3000 Nights), Mai Masri, 2015, 103’, z angleškimi podnapisi. Sledi manjša pogostitev.

 • Čas:
  22. 11. 2018
  od 18:00 do 19:00
  Lokacija:
  Hiša sanjajočih knjig, Trubarjeva 29, 1000 Ljubljana

  Literarni večer z z Goncourtovo nagrajenko Marie NDiaye

  Prisrčno vabljeni na literarni večer, ki se bo zgodil v Hiši sanjajočih knjig. Gostili bomo Goncourtovo nagrajenko Marie NDiaye.
  Pogovor bo vodila prevajalka Katja Zakrajšek, ki je med drugim poslovenila tudi avtoričin roman Ladivine.

  Marie NDiaye (1967) je francoska pisateljica in dramatičarka. Za svoja dela je med drugim prejela prestižno francosko Goncourtovo nagrado. Njen roman "Ladivine" je bil leta 2016 med kandidati za mednarodno Bookerjevo nagrado (Man Booker Prize), leta 2018 pa je sledila nominacija za irsko nagrado Dublin Literary Award. V slovenščini je moč prebrati tri njene odlične romane: "Rosie Carpe", "Tri močne ženske", in pri Sanjah objavljeni roman "Ladivine".

 • Čas:
  22. 11. 2018
  od 18:00 do 20:00
  Lokacija:
  Galerija Kresija, Stritarjeva 6, Ljubljana

  Ko je drugič udaril v vrata, sem čez luknjo prelepila plakat.

  10 žalostnih zgodb.
  10 pogumnih posameznic.
  10 umetniških pripovedi.
  10 opozoril, da se lahko zgodi tudi tebi.
  10 spodbud, da so srečni konci vedno možni.

  Umetnice in umetniki Boris Beja, Mina Fina, Jaka Babnik, Valérie Wolf Gang, Hana Karim, Nina Koželj, Tadej Vaukman in Tanja Radež so upodobili deset pripovedi žensk, ki so se zaradi nasilja umaknile v varno hišo Društva SOS telefon. Skozi procesualno delo, sodelovanje med umetnicami, umetniki in ženskami z izkušnjo nasilja, so nastale umetniške stvaritve z dodano pripovedno vrednostjo v najrazličnejših oblikah. /… /

  Če umetnosti dovolimo, da nas preseneti, lahko zaznamo vizionarski potencial umetniških del, ki postopoma spreminjajo naše zavedanje o določenih družbenih problemih. Nasilje se dogaja za zaprtimi vrati, zato je razstava priložnost, da o njem spregovorimo na glas in v najrazličnejših kontekstih. Le tako bomo prepogosto neslišnim (in nevidnim) žrtvam dali glas (in obraz).

  Božidar Zrinski, kustos

  Nosilec projekta: Društvo SOS telefon za ženske in otroke – žrtve nasilja

  Partnerji: Prvi program Radia Slovenija, storytelling studio Dobre zgodbe, KOFEIN DIZAJN, O.K.VIR
  Podporniki: Mestna občina Ljubljana, Veleposlaništvo Združenih držav Amerike

  Pod pokroviteljstvom župana MOL, Zorana Jankovića

  http://www.drustvo-sos.si/zgodbe

 • Čas:
  22. 11. 2018
  od 18:30 do 19:30
  Lokacija:
  Pritličje, Mestni trg 2, 1000 Ljubljana

  Vzhodno od queera ali Kjer ga najdeš | Grindr

  'Vzhodno od queera ali Kjer ga najdeš' v precep vzame pojav, izdelek, osebnost, prostor, lik, gibanje in premisli, kako kulturni, družbeni stroj z obrati v produkciji ali zasuki v recepciji združuje, razdružuje spolne, kulturne, pa rasne, razredne antagonizme, agonizme in kaj od njih ostaja, vztraja.

  Tokrat v okviru Festival Grounded 2018

  V precepu:
  Grindr

  V pogovoru:
  Karmen Šterk
  Čeprav ne lovi teoretskih bližnjic, Karmen Šterk hitro zadane v bistvo. Ko se ne angažira na področju socialne in kulturne antropologije, dela z 'nelagodjem v kulturi' in ohranja 'misterij žene' – ne pusti se posneti.

  Dogodek izjemoma ne bo posnet.

  Kaj ve Grindr o nas, česar ne vemo sami o sebi? Kako ta aplikacija za družbeno mreženje GBTQ oseb z največ uporabniki na svetu strukturira intimo, spol, identiteto? Kaj se je zgodilo z 'L' v LGBTQ? Kako Grindr normira uporabnike, njihovo podobo in telo glede na raso, spol, razred? Kakšno moškost proizvaja Grindr? Kdo se boji debelih, feminilnih Azijcev? Kdaj je preferenca vselej že diskriminacija? Kaj se umetna inteligenca uči iz te in sorodne podatkovne baze in strukture? Kako se samoučeči se stroj uči samoučenja? Kaj se zgodi, ko umetna inteligenca postane najpopolnejši Kupid? Kdaj je naša želja želja umetne inteligence oz. Grindra? Kaj ima ljubezen s tem?

  Snuje, povezuje:
  Dražen Dragojević

  Ilustracija:
  Žiga Tomori
  Animacija:
  Anja Romih

 • Čas:
  22. 11. 2018
  od 18:30 do 20:30
  Lokacija:
  Center mladih Koper, Gregorčičeva ulica 4, Koper

  STIK Koper - Družina?

  Tokrat se bomo dotaknile_i teme družin/e.
  Ko nas nekdo vpraša po družini, je največkrat naša prva reakcija, da govorimo o primarni družini v katero smo bile_i rojene_i. Pa je to res naša družina, skupina oseb, ki naj bi bile tam za nas, nas podpirale, vedrile, nas videle kot čudovite, takšne kot smo?
  Je beseda družina že tako zaznamovana, da je nemoremo videti nikakor drugače? Bi bilo bolje zamenjati besedo/izraz, ali le njen pomen?
  O vsem tem in še več, bomo preko izkustvene delavnice debatirale_i na tokratnem STIKu v Kopru.

  **Dobimo se v četrtek, 22. novembra 2018 ob 18.30 uri v Centru mladih Koper, Gregorčičeva ulica 4, 6000 Koper**

 • Čas:
  22. 11. 2018
  od 19:00 do 21:00
  Lokacija:
  Galerija Janeza Boljke, Gornji trg 16

  Kulturna ambasada Palestine 2018: Lik in delo palestinske ženske

  Predvajanje dokumentarnega filma Stitching Palestine, Carol Mansour, 2017, 78’, z angleškimi podnapisi.

 • Čas:
  22. 11. 2018
  od 20:00 do 23:00
  Lokacija:
  Klub Tiffany, Masarykova cesta 24, Ljubljana

  Kavarniški večer: Kjer se konča pravica

  Kavarna Tiffany se bo tokrat prelevila v kinodvorano. Kavarniški večer bo namreč postregel z Off programom 34. Festivala LGBT filma. Na platnu se bo predvajal dokumentarni film Kjer se konča pravica (Where Justice Ends), ki raziskuje diskriminatorno ravnanje policije do transspolnih oseb. Po projekciji bo sledil pogovor z Leo Aymard iz Zavoda TransAkcija.

  Film je v angleščini, brez slovenskih podnapisov.

  Trailer: http://www.wherejusticeendsfilm.com/page-2/

  Za tople napitke in prigrizke bo poskrbljeno.

  Vabljene_i!

  Dogodek organizirata Klub Tiffany in Legebitra v sodelovanju s Festivalom LGBT filma in Zavodom TransAkcija.

 • Čas:
  22. 11. 2018
  od 21:00 do 22:00
  Lokacija:
  Klub Gromka, Metelkova mesto

  Tatovi podob predstavljajo: Matilda in njene žemljice

  Redni, modularni, presenetljivi, nikoli isti in predvsem umetniško-družaben večer Tatovi podob so v različnih oblikah sodelovanja vzpostavile_i sodelavke_i skupine Feminalz. V procesu dela, ki ga je skupina začela razvijati leta 2013, avtorice_ji ambiciozno razmišljajo in raziskujejo »feministično-postdramsko-burlesko«. Z večerom tehnoburleske kontinuirano nastajajo novi umetniški prispevki, komentarji in sporočila, s katerimi neposredno nagovarjajo občinstvo in razvijajo tematske bloke, like ali zgodbe, ki se postopoma vzpostavljajo in odkrivajo gledalcem svoje bivanje. S serijo »Tatovi podob predstavljajo« skupina Feminalz vzpostavlja način dela, kjer bodo članice_i skupine podrobneje pogledali v življenje enega od tehnoburlesknih likov. V septembru 2017 se bo v solo večeru kot prva predstavila Urška Vohar, ki kot članica skupine Feminalz nastopa pod umetniškim imenom Matilda Buns.

  Matilda je ženska, vsaj ponavadi izgleda kot ženska. Ni umetnica, vendar najde navdih v vsakdanjih stvareh, kot so banane in opice, bazeni in mleko, elastan in trikoji, disko plesi, njene prsi, in konceptih kot so ženska, mati, družina, dvoumnost, neumnost in svoboda. Matilda rada poje, udarja po bobnih in piše pesmi. Dela s podobami, ki izhajajo iz njenih sanjarjenj, vendar ne izključno. Oder je njen dom in tam resnično zaživi.
  V svojem prvem samostojnem projektu bo Matilda nadaljevala z delom na vsakdanjih stvareh in odkrivala skoraj neskončne možnosti metafor, ki jih te stvari ponujajo. Želi ustvarjati s kolektivnim feedback-om, saj je del kolektiva imenovanega Tatovi podob, ki že deluje po tem principu. Želi nasloviti situacije, ki jo vznemirjajo v njenem vsakdanjem življenju in jih uprizoriti na odru. Trenutno jo vznemirjajo smrt, staranje in smisel življenja, brezbrižnost, pomanjkanje empatije, šovinizem, materializem ter neuslišana želja po materinstvu. Njen načrt je, da vse te pojme dodobra preuči, prežveči in izbljuva v performans, ki bo pričal o svetu, v katerem se je trenutno znašla.

 • Čas:
  23. 11. 2018
  od 20:00 do 21:00
  Lokacija:
  Cankarjev dom, Prešernova cesta 10, 1000 Ljubljana

  Slovenska LGBT Literatura Onkraj zamolčanega in spregledanega

  Sodelujejo: Alojzija Zupan Sosič, Suzana Tratnik, Nataša Velikonja, Milan Šelj, Uroš Prah
  Povezuje: Brane Mozetič
  Prireja: Center za slovensko književnost v sodelovanju s ŠKUC-em in Društvom slovenskih pisatlejev
  **
  SUZANA TRATNIK:

  "Seveda izhajam iz svojih izkušenj in se mi zdi smiselno, da pišem o stvareh, ki jih poznam – toda iz tega svojega zornega kota pišem literaturo, ne biografije. Lahko bi napisala tudi knjigo receptov, pa bi bila ta še vedno napisana z lezbične perspektive."

  "Lezbična perspektiva pomeni, da vse, kar pišem, vidim, doživljam in razmišljam, vse, kar zajemam iz življenja, počnem z zavestjo, da je to, da sem lezbijka, del mene. Lastna mi je pozicija obstranke, ki pa je zame v središču."

 • Čas:
  25. 11. 2018
  od 11:00 do 13:00
  Lokacija:
  Alternative Ljubljana, Stari trg 34, Ljubljana

  Brezplačna Ljubljana LGBT Tour

  Alternative Ljubljana ponovno vabi na redni brezplačni LGBT sprehod v prestolnici.
  Vabimo vas, da se nam v nedeljo, 25. novembra ob 11h pridružite na brezplačnem sprehodu. Ljubljana LGBT Tour odkriva točke, ki so pomembno zaznamovale ljubljanski in slovenski LGBTQ+ aktivizem, pa tudi zgodovino pred njim. Na voljo je omejeno število mest, zato vas vljudno prosimo, da izpolnite prijavni obrazec in se hkrati seznanite z vsemi podrobnejšimi informacijami.
  https://alternativetoursljubljana.com/2018/11/19/brezplacna-ljubljana-lgbt-tour-25-november-ob-11h/

  Kdaj: nedelja, 25. november ob 11h
  Zbirno mesto: pri vodnjaku pred Akademijo za glasbo (Stari trg 34, 1000 Ljubljana)
  Zaključek: Kinodvor / AKC Metelkova mesto
  Cena: prostovoljni prispevki
  Jezik: slovenščina
  Organizira: INURB Inštitut za urbana vprašanja / Alternative Ljubljana

  V primeru slabega vremena dogodek odpade.
  #alternativeljubljana #ljubljanaLGBTtour

 • 26. 11. 2018
  Lokacija:
  Galerija Janeza Boljke, Gornji trg 16

  Kulturna ambasada Palestine 2018: Lik in delo palestinske ženske

  Predvajanje dokumentarnega filma Stitching Palestine, Carol Mansour, 2017, 78’, z angleškimi podnapisi.

 • Čas:
  26. 11. 2018
  od 18:00 do 20:30
  Lokacija:
  Korobač, Šutna 76, 1241 Kamnik

  Medijski spol: Miss representation

  Kdo je režiser_ka tvoje spolne vloge?

  V Korobaču nadaljujemo z drugim diskusijskim večerom v sklopu projekta Medijski spol (»Media Gender«). Ameriški dokumentarni film Miss representation, se osredotoča na stereotipe o ženskah, ki se pojavljajo v medijih. Skozi različne zgodbe in intervjuje film prikazuje vplive, ki jih imajo ti stereotipi na mlada dekleta, kako se manifestirajo in kakšne so njihove posledice. Poleg problematike stereotipov v medijih, film spremljala tudi akcijo, ki poziva k družbeno odgovornemu oglaševanju, spremembam v uredništvih in izobraževanju.

  Ogledu filma bo sledil pogovor o primerjavi s slovenskimi mediji, v kolikšni meri lahko ameriški primer preslikamo v slovensko medijsko krajino, kako je s spolnimi stereotipi pri nas in kakšen je njihov vpliv.


  Opomba: Film bo na voljo na ogled v angleščini (z angleškimi podnapisi), medtem ko bo diskusija potekala v slovenščini.

 • Čas:
  26. 11. 2018
  od 18:00 do 20:00
  Lokacija:
  Legebitra, Trubarjeva 76a, Ljubljana

  Družabno medgeneracijsko srečanje: bovling

  Pozdravljene_i,

  z novo sezono prihajajo nove aktivnosti namenjene vsem generacijam LGBT-oseb, našim prijateljicam_jem, partnericam_jem, kolegicam_om in vsem, s katerimi se počutimo dobro.

  Tokrat se dobimo na medgeneracijskem bovlingu v Bowling Klubu Spider v Parku Tivoli v Ljubljani. V ponedeljek, 26. novembra 2018, ob 18.00.

  Pridite in pripeljite s seboj tiste, ob katerih vam je lepo.

  Vabljene_i.

 • Čas:
  30. 11. 2018
  od 09:00 do 14:00
  Lokacija:
  Fakulteta za socialno delo, Topniška ulica 31, 1000 Ljubljana

  Strokovni posvet: Stiki in skrb za otroka po koncu odnosa, kjer je prisotno nasilje

  V okviru mednarodnih dni akcij proti nasilju nad ženskami in tedna Univerze v Ljubljani vas vabimo na STROKOVNI POSVET z naslovom Stiki in skrb za otroka po koncu odnosa, kjer je prisotno nasilje.

  Zaradi omejenega števila mest vas prosimo, da prijave pošljete na elektronski naslov mirjam.gostincar@drustvo-dnk.si.

  Udeležba na posvetu je brezplačna.

  Uradno vabilo in program sta v priponki na naši spletni strani: https://www.drustvo-dnk.si/…/408-vabilo-na-strokovni-posvet….

  Veselimo se srečanja z vami!

 • Čas:
  08. 12. 2018
  od 20:00 do 21:30
  Lokacija:
  Teater Cankarjevega doma, Prešernova cesta 10, Ljubljana

  Martin Sherman: Rožnati trikotnik (Bent)

  Prevajalec: Lado Kralj
  Režiser: Alen Jelen
  Dramaturginja: Saska Rakef
  Scenografa: Alen Jelen, Urša Loboda
  Kostumografinja: Tina Kolenik
  Glasbena oblikovalka in avtorica glasbe: Bojana Šaljić Podešva
  Videastka: Valérie Wolf Gang
  Koreograf: Ivan Peternelj
  Lektorica: Klasja Zala Kovačič
  Oblikovalec maske: Emperatrizz
  Asistent režiserja in dramaturginje: Sandi Jesenik

  Igrajo: Jurij Drevenšek, Aleš Kranjec, Anze Zevnik Zele, Rok Kravanja, Danijel Malalan in Anđa Rupić, Luca Skadi, Virginia Immaculata

  Koprodukcija: ŠKUC, Cankarjev dom, Zavod Kolaž

  Ganljiva ljubezenska zgodba je postavljena v središče predvojne Nemčije, ko so oblast prevzeli nacionalsocialisti. Izpostavljena je zgodovina homokausta v katerem je tisoče LGBT oseb bilo označenih z rožnatim trikotnikom in poslano v taborišča smrti. Rožnati trikotnik (Bent) je brezčasna igra o ljubezni, o človečnost, o nemoči in upanju. Pa tudi o tem, da se predsodki, nestrpnost in pogromi iz najtemnejšega času 20. stoletja lahko kaj hitro ponovijo. Igra Rožnati trikotnik nas opominja, da je sprejemanje samega sebe pogoj za boj proti vsem oblikam zatiranja.

  Foto: Nada Žgank, Domen Pal

 • Čas:
  08. 12. 2018
  od 20:00 do 21:30
  Lokacija:
  Intimni oder, GT22, Maribor

  Tatovi podob predstavljajo: Matilda in njene žemljice

  Redni, modularni, presenetljivi, nikoli isti in predvsem umetniško-družaben večer Tatovi podob so v različnih oblikah sodelovanja vzpostavile_i sodelavke_i skupine Feminalz. V procesu dela, ki ga je skupina začela razvijati leta 2013, avtorice_ji ambiciozno razmišljajo in raziskujejo »feministično-postdramsko-burlesko«. Z večerom tehnoburleske kontinuirano nastajajo novi umetniški prispevki, komentarji in sporočila, s katerimi neposredno nagovarjajo občinstvo in razvijajo tematske bloke, like ali zgodbe, ki se postopoma vzpostavljajo in odkrivajo gledalcem svoje bivanje. S serijo »Tatovi podob predstavljajo« skupina Feminalz vzpostavlja način dela, kjer bodo članice_i skupine podrobneje pogledali v življenje enega od tehnoburlesknih likov. V septembru 2017 se bo v solo večeru kot prva predstavila Urška Vohar, ki kot članica skupine Feminalz nastopa pod umetniškim imenom Matilda Buns.

  Matilda je ženska, vsaj ponavadi izgleda kot ženska. Ni umetnica, vendar najde navdih v vsakdanjih stvareh, kot so banane in opice, bazeni in mleko, elastan in trikoji, disko plesi, njene prsi, in konceptih kot so ženska, mati, družina, dvoumnost, neumnost in svoboda. Matilda rada poje, udarja po bobnih in piše pesmi. Dela s podobami, ki izhajajo iz njenih sanjarjenj, vendar ne izključno. Oder je njen dom in tam resnično zaživi.
  V svojem prvem samostojnem projektu bo Matilda nadaljevala z delom na vsakdanjih stvareh in odkrivala skoraj neskončne možnosti metafor, ki jih te stvari ponujajo. Želi ustvarjati s kolektivnim feedback-om, saj je del kolektiva imenovanega Tatovi podob, ki že deluje po tem principu. Želi nasloviti situacije, ki jo vznemirjajo v njenem vsakdanjem življenju in jih uprizoriti na odru. Trenutno jo vznemirjajo smrt, staranje in smisel življenja, brezbrižnost, pomanjkanje empatije, šovinizem, materializem ter neuslišana želja po materinstvu. Njen načrt je, da vse te pojme dodobra preuči, prežveči in izbljuva v performans, ki bo pričal o svetu, v katerem se je trenutno znašla.

 • 11. 12. 2018
  Lokacija:
  Vhodna avla Narodne galerije, Prešernova 24

  Po sledeh Ivane Kobilca - sprehod po Ljubljani

  Ob razstavi umetnin Ivane Kobilca se bomo odpravili na sprehod v središču Ljubljane in obiskali kraje, povezane s slikarkinim življenjem. Pot nas bo iz Narodne galerije vodila mimo Mladike in uršulink čez Ljubljanico po Ključavničarski ulici do Magistrata, kjer si bomo ogledali originalno sliko Slovenija se klanja Ljubljani.

  Cena: 5 eur
  Trajanje: 90 minut

  Zbirno mesto: Vhodna avla Narodne galerije, Prešernova 24.
  Pričetek ob 16:00

 • Čas:
  14. 12. 2018
  od 20:00 do 21:30
  Lokacija:
  Teater Cankarjevega doma, Prešernova cesta 10, Ljubljana

  Martin Sherman: Rožnati trikotnik (Bent)

  Prevajalec: Lado Kralj
  Režiser: Alen Jelen
  Dramaturginja: Saska Rakef
  Scenografa: Alen Jelen, Urša Loboda
  Kostumografinja: Tina Kolenik
  Glasbena oblikovalka in avtorica glasbe: Bojana Šaljić Podešva
  Videastka: Valérie Wolf Gang
  Koreograf: Ivan Peternelj
  Lektorica: Klasja Zala Kovačič
  Oblikovalec maske: Emperatrizz
  Asistent režiserja in dramaturginje: Sandi Jesenik

  Igrajo: Jurij Drevenšek, Aleš Kranjec, Anze Zevnik Zele, Rok Kravanja, Danijel Malalan in Anđa Rupić, Luca Skadi, Virginia Immaculata

  Koprodukcija: ŠKUC, Cankarjev dom, Zavod Kolaž

  Ganljiva ljubezenska zgodba je postavljena v središče predvojne Nemčije, ko so oblast prevzeli nacionalsocialisti. Izpostavljena je zgodovina homokausta v katerem je tisoče LGBT oseb bilo označenih z rožnatim trikotnikom in poslano v taborišča smrti. Rožnati trikotnik (Bent) je brezčasna igra o ljubezni, o človečnost, o nemoči in upanju. Pa tudi o tem, da se predsodki, nestrpnost in pogromi iz najtemnejšega času 20. stoletja lahko kaj hitro ponovijo. Igra Rožnati trikotnik nas opominja, da je sprejemanje samega sebe pogoj za boj proti vsem oblikam zatiranja.

  Foto: Nada Žgank, Domen Pal

 • Čas:
  15. 12. 2018
  od 21:00 do 23:30
  Lokacija:
  Klub Gromka, AKC Metelkova mesto

  Novoletna Tehnoburleska: Tatovi podob

  The Feminalz prirejajo že tradicionalno decembrsko razpaljotko s podaljšanim programom in ekstra limited edišn točkami! Podrobnejše informacije sledijo!
  ---
  Emanatova tehnoburleska, zasnovana kot telesna raziskava "ljudem" bližjih (pop) umetniških oblik, ki se sprehaja skozi zabavo in kritiko, satiro in tragedijo, glasbo in ples, feminizem in slači-užitek, končuje četrto leto neustavljive transformacije. Kot so že nekateri stalni obiskovalci ugotovili, gre za organsko tvorbo, klubski dogodek, ki z vsako epizodo doživi modulacijo in se ne jemlje nič kaj preveč resno. Ko se Tatovi povsem razgalijo, ter sloj za slojem odvržejo družbene preobleke, ne pridejo do bistva, temveč ugotovijo, da je bistvo ništrc, uprizorjene travestije telesa pa so opij, ki dela bivanje znosno.

 • Čas:
  17. 12. 2018
  od 20:00 do 21:30
  Lokacija:
  Teater Cankarjevega doma, Prešernova cesta 10, Ljubljana

  Martin Sherman: Rožnati trikotnik (Bent)

  Prevajalec: Lado Kralj
  Režiser: Alen Jelen
  Dramaturginja: Saska Rakef
  Scenografa: Alen Jelen, Urša Loboda
  Kostumografinja: Tina Kolenik
  Glasbena oblikovalka in avtorica glasbe: Bojana Šaljić Podešva
  Videastka: Valérie Wolf Gang
  Koreograf: Ivan Peternelj
  Lektorica: Klasja Zala Kovačič
  Oblikovalec maske: Emperatrizz
  Asistent režiserja in dramaturginje: Sandi Jesenik

  Igrajo: Jurij Drevenšek, Aleš Kranjec, Anze Zevnik Zele, Rok Kravanja, Danijel Malalan in Anđa Rupić, Luca Skadi, Virginia Immaculata

  Koprodukcija: ŠKUC, Cankarjev dom, Zavod Kolaž

  Ganljiva ljubezenska zgodba je postavljena v središče predvojne Nemčije, ko so oblast prevzeli nacionalsocialisti. Izpostavljena je zgodovina homokausta v katerem je tisoče LGBT oseb bilo označenih z rožnatim trikotnikom in poslano v taborišča smrti. Rožnati trikotnik (Bent) je brezčasna igra o ljubezni, o človečnost, o nemoči in upanju. Pa tudi o tem, da se predsodki, nestrpnost in pogromi iz najtemnejšega času 20. stoletja lahko kaj hitro ponovijo. Igra Rožnati trikotnik nas opominja, da je sprejemanje samega sebe pogoj za boj proti vsem oblikam zatiranja.

  Foto: Nada Žgank, Domen Pal

 • Čas:
  17. 01. 2019
  od 20:00 do 21:30
  Lokacija:
  Teater Cankarjevega doma, Prešernova cesta 10, Ljubljana

  Martin Sherman: Rožnati trikotnik (Bent)

  Prevajalec: Lado Kralj
  Režiser: Alen Jelen
  Dramaturginja: Saska Rakef
  Scenografa: Alen Jelen, Urša Loboda
  Kostumografinja: Tina Kolenik
  Glasbena oblikovalka in avtorica glasbe: Bojana Šaljić Podešva
  Videastka: Valérie Wolf Gang
  Koreograf: Ivan Peternelj
  Lektorica: Klasja Zala Kovačič
  Oblikovalec maske: Emperatrizz
  Asistent režiserja in dramaturginje: Sandi Jesenik

  Igrajo: Jurij Drevenšek, Aleš Kranjec, Anze Zevnik Zele, Rok Kravanja, Danijel Malalan in Anđa Rupić, Luca Skadi, Virginia Immaculata

  Koprodukcija: ŠKUC, Cankarjev dom, Zavod Kolaž

  Ganljiva ljubezenska zgodba je postavljena v središče predvojne Nemčije, ko so oblast prevzeli nacionalsocialisti. Izpostavljena je zgodovina homokausta v katerem je tisoče LGBT oseb bilo označenih z rožnatim trikotnikom in poslano v taborišča smrti. Rožnati trikotnik (Bent) je brezčasna igra o ljubezni, o človečnost, o nemoči in upanju. Pa tudi o tem, da se predsodki, nestrpnost in pogromi iz najtemnejšega času 20. stoletja lahko kaj hitro ponovijo. Igra Rožnati trikotnik nas opominja, da je sprejemanje samega sebe pogoj za boj proti vsem oblikam zatiranja.

  Foto: Nada Žgank, Domen Pal

AEC v1.0.4