Napovednica

 • Čas:
  od 01. 03. 2018
  do 28. 05. 2018
  Lokacija:
  http://endozavest.si/2018/01/29/spletni-izziv-vlozkenamizo-2018/

  Spletni izziv #vlozkenamizo

  Ste se kdaj vprašali, kdaj ste nazadnje na javnem, vidnem mestu videli vložek? Ste ga sploh kdaj? Ko smo v lokalu ali na kakšnem drugem javnem mestu, se nam zdi povsem običajno, da lahko na mizo odložimo na primer papirnate robčke. Ali pa plenice, če smo z dojenčkom. Zakaj potem tako skrivamo vložke ali druge menstrualne pripomočke? Pogosto vložek na skrivaj prenesemo iz torbice v žep ali pa ga skrijemo kar pod rokav, ko gremo na stranišče. Včasih gremo tja kar s torbico, da se izognemo možnosti, da bi bil vložek za trenutek izpostavljen kakšnemu pogledu. Kot da nas je česa sram.

  Razlog za takšno vedenje je v naši zgodovini, ki je menstruacijo vedno predstavljala kot nekaj nečistega, sramotnega in nekaj, kar naj ostane skrito očem in javnosti. Strinjamo se, da je del intime, vendar je sram okoli menstruacije, lahko tudi del težave: povezan je tudi z zapoznelimi in napačnimi diagnozami pri #endometrioza.

  S spletnim izzivom #vlozkenamizo si že drugo leto prizadevamo k podiranju tabuja menstruacije (lanskoletne sodelujoče fotografije si lahko ogledate tukaj). Vabimo vas, da sodelujete v našem spletnem izzivu #vlozkenamizo in s tem pokažete, da ste pripravljene začeti govoriti o menstruaciji in težavah, povezanih z njo. Ko menstruacija ne bo več tabu, se bo s tem odprl prostor za dialog, ki bo omogočal, da se bo tudi endometriozo lahko prej prepoznalo in ustrezno ukrepalo, kar je glavni cilj te akcije ozaveščanja oziroma spletnega izziva.

  Spletni izziv bo potekala od 1. 3. 2018 do 28. 5. 2018, na ta dan namreč obeležujemo svetovni dan menstrualne higiene, na družbenem omrežju Facebook.

  Zahvaljujoč našim podpornikom, trem izžrebankam, ki bodo sodelovale v spletnem izzivu #vlozkenamizo podarjamo:
  1. Paket po lastni izbiri podjetja My Secret Garden
  2. Paket presenečenja podjetja Herbas
  3. Paket pralnih vložkov blagovne znamke Pralni vložki Racman podjetja Viral, d. o. o.

  Več o spletnem izzivu #vlozkenamizo: http://endozavest.si/2018/01/29/spletni-izziv-vlozkenamizo-2018/

 • Čas:
  od 08. 03. 2018
  do 19. 03. 2018
  Lokacija:
  Mestna hiša Ljubljana, osrednji atrij

  Enakost spolov: kako si razdelimo delo v družini

  ENAKOST SPOLOV: KAKO SI RAZDELIMO DELO V DRUŽINI,
  pogledi in mnenja otrok
  Osrednji atrij Mestne hiše
  8. – 19. 3. 2018

  V Osrednjem atriju Mestne hiše je od 8. do 19. marca 2018 na ogled razstava »Enakost spolov: Kako si razdelimo delo v družini«, na kateri otroci s svojimi likovnimi in pisnimi izdelki predstavljajo svoj pogled in mnenja o (po)razdelitvi družinskih obveznosti. Namen natečaja je bil opozoriti na še vedno prisotne stereotipe, da je ženska odgovorna za dom in otroke ter pri otrocih spodbuditi razmišljanje, da si je potrebno družinske obveznosti porazdeliti. Enakovredno partnerstvo in uravnotežena vloga žensk in moških v družinskem življenju sta namreč temelj uresničevanja enakih možnosti v širšem družbenem kontekstu.

  Razstavni projekt je ena izmed aktivnosti Akcijskega načrta Enakost spolov v Mestni občini Ljubljana za obdobje od 2016 do 2018.

 • Čas:
  19. 03. 2018
  od 19:00 do 21:00
  Lokacija:
  Pritličje, Mestni trg 2, Ljubljana

  Volitve — Zahtevamo: socialno in ekonomsko enakost

  Z odstopom predsednika vlade je nekaj postalo kristalno jasno: stopile_i smo v obodbje predvolilne kampanje.

  Ker smo prepričane_i, da je za feministično prakso pomembno razumevanje širše družbene situacije, smo v sklopu letnika "Zahtevamo pravice" vsem slovenskim političnim strankam poslale_i vprašalnike o različnih temah. Postavile_i smo konkretna vprašanja in zahtevali jasne odgovore.

  Na prvi okrogli mizi bomo skupaj z dr. Vesno Leskošek in Dino Bauk analizirale_i njihove odgovore in jih postavile_i v širši kontekst. Okroglo mizo bo vodila Mojca Lukan.

 • Čas:
  20. 03. 2018
  od 15:00 do 18:00
  Lokacija:
  Cankarjev dom, Ljubljana

  Ženske v filmskem sektorju: vprašanje spola

  Slovenski filmski center v okviru 20. Festivala dokumentarnega filma pripravlja posvet na temo
  "Ženske v filmskem sektorju: vprašanje spola"

  PROGRAM
  15.00
  Uvodni nagovor – Nataša Bučar, direktorica Slovenskega filmskega centra
  15.05
  Predstavitev Priporočil Sveta Evrope glede enakosti spolov v AV sektorju – Enrico Vannucci, namestnik izvršnega direktorja Eurimages
  15.15
  Predstavitev EURIMAGES strategije za enakost spolov v evropskem filmskem sektorju 2018-2020 – Susan Newman-Baudais, Eurimages
  15.25
  Aktivnosti Švedskega filmskega inštituta na področju zagotavljanja enakosti spolov – Kristina Börjeson, vodja filmske produkcije Švedskega filmskega inštituta
  15.50
  Položaj žensk v jugoslovanskem filmu – Maja Bogojević, filmska kritičarka, Camera Lucida iz Črne Gore
  16.10
  Predstavitev izsledkov študije »Prisotnost žensk v slovenskem filmskem sektorju: enakost spolov (2011-2017)« – Nika Gričar, raziskovalka, Slovenski filmski center
  16.30
  Razprava z vprašanji in odgovori ob prisotnosti slovenskih filmskih režiserk, med drugim: Urša Menart, Sonja Prosenc, Hanna Slak, Maja Weiss, Ida Weiss

  Povezuje: Boštjan Narat

  17.30 – 18.00
  Pogostitev in neformalno druženje

  Posvet bo potekal v klubu Lili Novy v Cankarjevem domu, v angleškem jeziku. Prijave sprejemamo do vključno petka 16. marca 2018 na elektronski naslov pr@sfc.si. Zaradi omejenega števila sedežev po 16. marcu žal ne moremo sprejemati potrditev.

  Po posvetu priporočamo ogled dokumentarnih filmov My Way 50 Maje Weiss (ob 19.) in Peter vs. Harry Ide Weiss (ob 21. uri) v Slovenski kinoteki.

  Vljudno vabljeni!

 • Čas:
  21. 03. 2018
  od 18:00 do 20:00
  Lokacija:
  Muzej narodne osvoboditve Maribor/National Liberation Museum Maribor, Ul. heroja Tomšiča 5, Maribor, Slovenia

  Tretja sreda - Feminizem

  „Feminízem -zma m (ī)
  1. v meščanski družbi gibanje žensk za enakopravnost z moškimi: pospeševanje feminizma
  2. pojavljanje ženskih značilnosti, lastnosti pri moškem: feminizem pri evnuhih
  Slovar slovenskega knjižnega jezika„
  www.fran.si

  Ob mednarodnem dnevu žensk in zaznanih premikih v razmerju med spoloma se bomo pogovarjali o feminizmu in predstavili skrivni muzejski predmet.

  Pogovorni večeri v okviru evropskega leta kulturne dediščine potekajo vsako tretjo sredo v mesecu.

  Gostje Mateje Ratej (ZRC SAZU) in Roka Kajzerja (Večer) bodo:

  dr. Marta Verginella, zgodovinarka in profesorica
  Ervin Hladnik Milharčič, novinar in komentator
  Minca Lorenci, filmska in gledališka igralka

  Vljudno vabljeni v dnevno sobo
  Muzeja narodne osvoboditve Maribor
  SREDA // 21. MAREC // 18.00

 • Čas:
  21. 03. 2018
  od 19:00 do 21:00
  Lokacija:
  Legebitra, Trubarjeva 76a, Ljubljana

  Trans srečanje

  Vabljene_i na srečanje trans skupine, ki jo sooblikujeta Društvo Kvartir in Legebitra. Srečanja skupine so namenjena transspolnim in transseksualnim osebam in vsem ostalim, ki presegajo ali zavračajo spolne norme. Srečanja bodo varen prostor, posvečen pogovoru, deljenju izkušenj, solidarnosti, druženju in skupnemu zoperstavljanju obstoječemu spolnemu sistemu.

  Srečanja bodo koordinirale transspolne osebe Neja Berlič, Kitty Žnidar in Verity Ritchie.

  ***
  Trans srečanja so namenjena transspolnim in transseksualnim osebam in vsem ostalim, ki presegajo ali zavračajo obstoječe spolne norme, dobrodošle_i pa so tudi naše_i prijatelji_ce in partnerke_ji. So varen prostor, kjer smo spoštljive_i do vseh marginaliziranih identitet.

 • Čas:
  21. 03. 2018
  od 19:30 do 22:00
  Lokacija:
  Tovarna Rog - Atelje Z Žeblji

  Brez/mejnosti

  V sklopu 12. obletnice Avtonomne Tovarne Rog, svetovnega dneva boja proti rasizmu in svetovnega dneva poezije vas vabimo

  na skupinsko branje "Brez/mejnosti".

  Pridružite se nam pri skupinskem branju poezije, proze in drugih besedil, ki se odzivajo na rasizem, etnonacionalizem, kapitalistični patriarhat, imperializem in premišljujejo različne boje za radikalno enakost, boj za svobodo migracij, za svet in solidarnost brez meja.

  S seboj prinesite lastno ali literaturo drugih avtoric_jev v raznoterih jezikih. Med branjem lahko eksperimentirate in iznajdevate nove glasove ter interpretacije.

  Vabljene_i!

 • Čas:
  od 22. 03. 2018
  do 25. 03. 2018
  Lokacija:
  Koper

  Mednarodno usposabljanje za uporabo metode gledališča zatiranih in multimedije

  Spoštovani!

  Kulturno izobraževalno društvo PiNA vabi na štiridnevno mednarodno usposabljanje za uporabo metode gledališča zatiranih in multimedije pri naslavljanju diskriminacije LGBT oseb, s poudarkom na področju zaposlovanja in trga dela, ki bo v Kopru, od 22. do 25. marca 2018. Usposabljanje bo vodil Roberto Mazzini, soustanovitelj italijanskega centra za raziskovanje gledališča zatiranih - Giolli.

  Usposabljanje poteka v sklopu projekta Facing Homophobia For an Inclusive Job (http://www.pina.si/all-project-list/fhofij-facing-homophobia-for-an-inclusive-job/), ki raziskuje možnosti uporabe in prepletanja različnih metod neformalnega izobraževanja za boljšo vključenost LGBT oseb. Namenjeno je mladinskim delavcem_kam, strokovnim delavcem_kam, aktivistom_kam in drugim deležnikom na področju zagovorništva LGBT.

  Udeležencem_kam bo usposabljanje omogočilo raziskovanje različnih vaj in metod iz gledališča zatiranih v kombinaciji z multimedijo in jih opremilo za učinkovito ter asertivno individualno ali družbeno akcijo.

  Več informacij o usposabljanju najdete ali na povezavi: https://drive.google.com/file/d/14e4AvZ1fr5em9yxVAP2RraQjKgpsKs8i/view

  Zainteresirani_e pošljite izpolnjeno prijavnico v angleškem jeziku (https://drive.google.com/file/d/17tHepbuGkDngVjYODQTH4ZwMcnA-XPkF/view) na terminal@pina.si do vključno petka, 2. marca 2018. V zadevo e-sporočila napišite “Application: FHOFIJ TC Slovenia Vaše Ime.”

  Za dodatne informacije smo na voljo na terminal@pina.si.

  Vabljeni, da informacijo delite z morebitnimi interesenti_kami.

  Lep pozdrav,
  Darja Oražem

 • Čas:
  22. 03. 2018
  od 16:00 do 18:00
  Lokacija:
  Legebitra, Trubarjeva 76a, Ljubljana

  Izdelovanje nahrbtnikov

  Na tokratni delavnici bomo za prihajajoče bolj aktivne pomladne dni izdelovale_i svoje personalizirane nahrbtničke iz blaga, ki jih bomo same_i poslikale_i po svojih željah in z vsemi umetniškimi sposobnostmi, ki jih premoremo.

  Zaradi nabave materiala je število mest omejeno na 10 oseb. Kako si zagotovite mesto, da si lahko izdelate svoj prekrasen poslikan nahrbtniček? Prijave zbiramo preko maila, na blazka.p.baloh@legebitra.si

  Se vidimo na delavnici!

 • Čas:
  22. 03. 2018
  od 18:00 do 19:30
  Lokacija:
  Muzej novejše zgodovine Slovenije, Celovška 23, Ljubljana

  Prizadevanja za spolno vzgojo v 50ih in 60ih 20. stoletja

  Vljudno vas vabimo na predavanje
  mag. Maje Vehar:
  »Vsak otrok naj se rodi resnično zaželen!«: Prizadevanja za spolno vzgojo v petdesetih in šestdesetih letih 20. stoletja v Sloveniji.


  Mag. Maja Vehar je mlada raziskovalka in asistentka na katedri za sodobno zgodovino Oddelka za zgodovino Filozofske fakultete v Ljubljani. Ukvarja se z raziskovanjem socialne zgodovine, težišče zanimanja pa ji predstavljajo predvsem odnosi med spoloma. Tako se posveča zgodovini spolnosti, konkretneje spolne vzgoje v petdesetih in šestdesetih letih 20. stoletja. Poleg tega pa jo zanimajo tudi nekatera druga področja zgodovinopisja, npr. zgodovina socialnega dela (zavodna skrb za otroke potrebne pomoči), ter zgodovina športa (planinstvo, participacija žensk na področju športa).

 • Čas:
  22. 03. 2018
  od 18:30 do 20:30
  Lokacija:
  Center mladih Koper, Gregorčičeva 4, Koper

  STIK Koper - "Samopoškodbeno vedenje"

  Na vašo željo bo na tokratnem STIKu delavnica o samopoškodbenem vedenju.
  Z nami pride tudi strokovnjakinja, ki na tem področju deluje že 10 let in za udeleženke_ce pripravlja izkustveno/informativno delavnico, kjer bo prostor tudi za debato in naslavljanje vaših želja in vprašanj s tega področja

  Vabljene_i vse_i, ki se STIKa še niste udeležile_i in seveda vabljene_i vse_i tiste_i, ki ste STIK obiskovale_i že v prejšnji sezoni!

  **Dobimo se v četrtek, 22. marca 2018 ob 18.30 uri v Centru mladih Koper, Gregorčičeva ulica 4, 6000 Koper**

  Se STIKnemo!

 • Čas:
  22. 03. 2018
  od 19:00 do 22:00
  Lokacija:
  Legebitra, Trubarjeva 76a, Ljubljana

  Kvartirjev kvir knjižni klub: Nedotakljive

  Vabljene_i na Kvartirjev kvir knjižni klub, kjer vsak četrti četrtek v mesecu debatiramo o knjigah z LGBT+ tematikami in knjigah LGBT+ avtoric_jev.

  Marca bomo brale_i roman Nedotakljive (Stone Butch Blues) avtorice_ja Leslie Feinberg. Roman je v angleščini brezplačno na voljo na http://www.lesliefeinberg.net/.
  Opozorilo: Roman vsebuje opise posilstva, zlorabe in policijskega nasilja.

  ***

  Kvartirjev kvir knjižni klub je namenjen LGBT+ osebam, dobrodošle_i pa so tudi naše_i prijatelji_ce in partnerke_ji. Je varen prostor, kjer smo spoštljive_i do vseh marginaliziranih identitet.

  Za vstop na Legebitro pozvonite pri vhodu na Trubarjevi, prečkate dvorišče in vstopite pri zadnjih vratih na desni.

 • Čas:
  23. 03. 2018
  od 16:00 do 18:00
  Lokacija:
  Legebitra, Trubarjeva 76a, Ljubljana

  Spomladanski jam

  Prinesite kitare, cajone, drumlice, tamburine, zvončke, kraguljčke, triangle in preostali Orffov inštrumentarij, pa violine, violončela, viole in kontrabase, orglice, sintisajzerje, klavirje in orgle, trombone, rogovje in cel simfonični orkester. Ta petek je čas za JAAAAAM!

 • Čas:
  24. 03. 2018
  od 15:00 do 19:00
  Lokacija:
  Študentski kampus, Pivovarniška ulica 6, Ljubljana

  Endogodek 2018

  Ste že slišali za endometriozo?

  To je nevidna bolezen vsake 10. ženske, ki lahko povzroča ogromno težav. Pa vendar jo še danes pogosto zamenjajo za menstrualne krče (dismenorejo), vnetje mehurja, nesproščenost med spolnimi odnosi ali celo, da vse skupaj obstaja le v glavi posameznice.

  Pojavlja se bodisi v obliki bolečih simptomov bodisi neplodnosti, ali pa ne kaže vidnih simptomov, povzroča pa trajne poškodbe notranjih organov. Čeprav je bolezen pogosta, pa je v družbi premalo poznana. Ženske se srečujejo z nerazumevanjem in podcenjevanjem težav, pogosto s težavami ostanejo prepuščene same sebi in svojim najbližjim.

  Prihodnost je v naših rokah, POMAGAJTE NAM SLOVENIJO OPOZORITI NA ENDOMETRIOZO.

  Endomarš je shod vseh nas, ki se z endometriozo bojujemo iz dneva v dan, in shod vseh bližnjih, ki skupaj z nami korakajo po tej poti.
  Pomagajte nam endometriozo narediti vidno!
  Pridružite se nam ob 15.00 uri na Prešernovem trgu. Od tam se bomo v rumenem sprehodili po ljubljanskih ulicah. Shod smo poimenovale ENDOMARŠ, naša verzija svetovne različice Endomarch.

  Drugi del Endogodka pa bo z endometriozo povezan skozi mite in tabuje naše družbe.

 • Čas:
  24. 03. 2018
  od 20:00 do 23:30
  Lokacija:
  Klub Tiffany, Masarykova cesta 24, Ljubljana

  Sobotni salon: bingo oz. tombola (po starem)

  Potem, ko smo zadnjih nekaj Sobotnih salonov posvetili resnejšim temam, bomo februarskega izključno druženju in zabavi.

  S cvetoberom domače dregovske scene bomo zaigrali VELIKI NAGRADNI BINGO (oz. tombolo, po starem).

  Srečanje bomo zaokrožili z domačimi slanarijami in sladkarijami (izpod medvedjih šapic), čokolanjem in muziko za ples!

  Pridite in odnesite domov simpatične nagrade!

 • Čas:
  25. 03. 2018
  od 13:00 do 15:00
  Lokacija:
  Ljubljana Alternative Tours, Stari Trg 34, Ljubljana

  Feministična tura po Ljubljani

  Ekipa Inštituta za urbane kulture / Ljubljana Alternative Tours ponovno organizira brezplačno feministično turo po Ljubljani.

  Dobimo se na Starem trgu 34 (pri fontani pred Akademijo za glasbo) v nedeljo, 25. marca ob 13.uri. Tura bo potekala v slovenščini, trajala pa bo približno dve uri z zaključkom ob 15.uri pri Mestni hiši.

  Za udeležbo morate obvezno izpolniti prijavni obrazec! Skupaj s podrobnejšimi informacijami o turi ga najdete na tej povazavi: http://www.ljubljanaalternativetours.com/sl/feministicna-tura-brezplacna-marec/

  Tura je brezplačna, a vse obiskovalke_ce prosimo za prostovoljne prispevke, ki naj odražajo kakovost vodenja in same ture.

  Prijave na turo: http://www.ljubljanaalternativetours.com/sl/feministicna-tura-brezplacna-marec/

  Prijave na novičnik:
  http://www.ljubljanaalternativetours.com/sl/e-novice/

 • Čas:
  27. 03. 2018
  od 16:00 do 19:00
  Lokacija:
  Legebitra, Trubarjeva 76a, Ljubljana

  LGBT-pravice

  Kakšne temeljne pravice imajo LGBT-osebe? Kakšne ekonomske in socialne LGBT-pari in družine? Kje vse jih lahko uveljavljamo? Kje se o njih lahko informiramo? Kaj storiti, če so nam kršene? Kje poiskati brezplačni pravni nasvet? Kaj dela mreža LGBT-osebam prijaznih odvetnic_kov? Kdaj je smiselno za odpravo diskriminacije poseči po pravnih sredstvih? Kaj je strateška litigacija? Katerih temeljnih pravic LGBT-osebe še nimajo? Kaj storiti?

  S pravno strokovnjakinjo na izobraževalni delavnici v torek, 20. marca ob 16.00 v Mladinskem centru Legebitra.

  Pridite in vprašajte, kar vas zanima!

 • Čas:
  27. 03. 2018
  od 18:00 do 21:00
  Lokacija:
  Klub Tiffany, Masarykova cesta 24, Ljubljana

  Delavnica – JavaScript: Pridobivanje podatkov s spleta

  Lezbično-feministična univerza vas vabi na ponovitveno delavnico »JavaScript: Pridobivanje podatkov s spleta«, ki bo potekala v torek, 27.3.2018 ob 18.00, v klubu Tiffany (ŠKUC-Kulturni center Q), AKC Metelkova.

  Na delavnici bomo naredile prve korake v programski jezik JavaScript, nato pa s pridobljenim znanjem brez brskalnika z različnih lezbičnih in feminističnih spletnih strani pridobivale naslove člankov, povezave, slike in zvočne datoteke.

  Več na: https://www.lezfemuniverza.org/delavnica-javascript-pridobivanje-podatkov-s-spleta/

  Vabljene!

  Prijave zbiramo na e-naslovu lezfemuniverza(afna)gmail(pika)com.

 • Čas:
  27. 03. 2018
  od 19:00 do 20:30
  Lokacija:
  Pritličje, Mestni trg 2, Ljubljana

  Ženska in nekulturno

  Predavanje in pogovor

  Bojana Kunst bo govorila o feminističnih pristopih k razmerju med kulturo in umetnostjo, ki nam dobro razgrnejo njegovo normativnost, v tem razmerju gre vedno za politično in ideološko oblikovanje vrednot. Ta potreba po normativnosti je v jedru naraščajočega populizma in vladanja skozi prekarnost, njeno distribucijo moči pa zaznamuje tudi strah pred drugačno prihodnostjo.

  Kako to, piše Laurie Penny, da si je lažje zamisliti konec kapitalizma, kot pa to, da bi bila prihodnost feministična?

  Prispevku bo sledil pogovor s Teo Hvala.

 • Čas:
  27. 03. 2018
  od 20:30 do 22:00
  Lokacija:
  Trubarjeva hiša literature, Stritarjeva 7, Ljubljana

  Feministične intervencije v filmu – Jasmina Šepetavc

  Po letu 2017, gibanju #MeToo in javni artikulaciji razsežnosti patriarhalnega nasilja v družbi na splošno in filmski industriji specifično se v širši javnosti porajajo novi feministični premisleki filmov in odnosov moči, ki obstajajo v filmskih industrijah po svetu. A feministične intervencije in opozarjanja na vloge žensk v filmu obstajajo že od vsega začetka feminističnih filmskih teorij, ki svoj zagon dobijo predvsem v 70-ih letih prejšnjega stoletja. Vzporedno so skozi zgodovino filma režiserke vseskozi ustvarjale uporniška feministična (ne vedno pod tem imenom) dela, filme, ki so ženske, njihova podrejanja in nasilja vsakdanjosti prvič artikulirala na velikem platnu. Ta dela so večinoma ostajala na margini filmske prepoznavnosti in kanonov, nekatera med njimi pozabljena ali skoraj izgubljena, ustvarjalke pa so bile velikokrat odrinjene na stran in predvsem finančno podhranjene. A hkrati je odkrivanje filmov uporniških žensk danes ključno, saj kaže na alternativne filmske zgodovine in kontinuirano iskanje tako raznolikih podob žensk kot tudi drugačnih načinov ustvarjanja. V predavanju se tako skozi izbrane filmske primere posvetimo vzporednim tokovom filmskega ustvarjanja – filmom, ki feministične premisleke uporabljajo taktično in politično – in feminističnim filmskim teorijam, ki že od vsega začetka artikulirajo razmere neenakosti, ki so nas vodile v leto 2017.

  Cikel predavanj pripravljata Jasmina Založnik in Katja Čičigoj, v sodelovanju s KUD-om Anarhiv (v okviru programa Škratova čitalnica).

 • Čas:
  28. 03. 2018
  od 17:00 do 18:30
  Lokacija:
  Legebitra, Trubarjeva 76a, Ljubljana

  Mladinska čvekalnica

  Mladinska čvekalnica je varen prostor za vse mlade LGBT, v obliki podporne skupine. V njej lahko nasloviš stisko, ki jo doživljaš zaradi staršev, izpitov v šoli, razpada zveze ali pa z nami podeliš kako srečna_en si, ker ti je uspelo popraviti vse negativne ocene, oziroma si dobil_a mlado mucko, ki si jo vedno želel_a …

  Hkrati je to tudi prostor, kjer spoznaš nove obraze, si izmenjaš izkušnje in pridobiš podporo na področjih, kjer jo sam_a potrebuješ in želiš. Ne nazadnje, več glav več ve in morebiti katera_i izmed nas že pozna kakšno strategijo, ki bi jo lahko preizkusil_a tudi ti ;)

  Vabljen_a!

 • Čas:
  30. 03. 2018
  od 19:00 do 20:00
  Lokacija:
  CID Ptuj, Osojnikova cesta 9, Ptuj

  Otvoritev razstave "Kultura poniževanja"

  V Sloveniji zaznavamo vedno večje stiske in negativne posledice, o katerih pričajo mladi zaradi različnih pritiskov in oblik nasilja, ki jih doživljajo s strani svojih vrstnikov. Vrstniško nasilje se kaže v obliki negativnih opazk in šal na račun mlade osebe, izključevanja iz vrstniških skupin, ustrahovanja, izsiljevanja za denar ali druge usluge, nedopuščanja osebi, da spregovori, fizičnega nasilja, kot je porivanje ob steno, prisilno zapiranje v sanitarije, pretepanje, zasledovanje … Zelo pogosta oblika pa je tudi zasramovanje preko družbenih omrežij, objavljanje fotografij žrtve in mnogo drugih oblik.

  V društvu Parada ponosa so v letu 2017 izvedli obsežno raziskavo med mladimi LGBTIQ+ osebami v Sloveniji, starimi med 16 in 30 let. In pokazalo se je, da je prav za LGBTIQ+ mlade šola, žal, eno od najbolj travmatičnih okolij, kjer doživljajo nasilje. Zavedamo se, da je vrstniško nasilje – bullying – postalo zelo razširjena oblika nasilja, s katero živi kot žrtev ali nemi opazovalec velika večina slovenske mladine.

  Z namenom osveščanja mladih o negativnih posledicah vrstniškega nasilja ter opolnomočenja tistih, ki sami niso žrtve, vendar imajo možnost pomagati sošolcu ali sošolki v stiski, vas vabimo k ogledu razstave »Kultura poniževanja«.

  Umetniška dela, ki bodo razstavljena, so delo mladih artivistov Antonija Karadzoskega in Daniela Arzole, ki uporabljata plakate kot orodje za prenos in prikaz lastne izkušnje nasilja in diskriminacije zaradi spolne usmerjenosti širšemu občinstvu. Umetnost je univerzalno sredstvo komunikacije, ki jo doživljamo čustveno, intimno, in je odlično orodje, ki spodbuja družbene spremembe v širši javnosti in daje moč izražanja osebam, ki so izpostavljene različnim oblikam diskriminacije in ustrahovanja. Odprtje razstave bo spremljala osebna izpoved osebe, ki je bila soočena z vrstniškim nasiljem na podlagi spolne usmerjenosti in/ali spolne identitete.

 • Čas:
  18. 04. 2018
  od 11:00 do 12:30
  Lokacija:
  Slovenska akademija znanosti in umetnosti, Novi trg 3, Ljubljana

  Nastopno predavanje izredne članice Renate Salecl

  Slovenska akademija znanosti in umetnosti vljudno vabi na nastopno predavanje svoje izredne članice prof. dr. Renate Salecl, ki bo v sredo, 18. aprila 2018, ob 11. uri.

AEC v1.0.4