Napovednica

 • Čas:
  19. 01. 2019
  od 12:00 do 13:00
  Lokacija:
  Radio Študent

  Za nove definicije

  Januarsko oddajo Sektor Ž pričenjamo z izsledki doslej najobsežnejše raziskave o lezbičnih partnerstvih pri nas, ki sta jo leta 2017 izvedli Polona Černič in Urška Brumec. S Polono Černič se bo pogovarjala Teja O.

  V drugem delu oddaje bo Klara O. predstavila ključne poudarke z okrogle mize »Za redefinicijo kaznivega dejanja posilstva in spolnega nasilja«, ki je 15. 1. 2019 v organizaciji Inštituta 8. marec potekala v Pritličju.

  Tokratno oddajo pripravljamo Klara O., Anamarija Š. in Teja O.

  Vabljene_i k poslušanju!

 • Čas:
  22. 01. 2019
  od 18:00 do 19:00
  Lokacija:
  Trubarjeva Hisa Literature, Stritarjeva ulica 7, 1000 Ljubljana

  Katarina Gomboc: Negotovosti navkljub

  Pogovor o prvenki, pesniškI zbirkI Negotovosti navkljub avtorice Katarine Gomboc, zmagovalke Urške 2017.

  Katarina Gomboc, rojena jeseni 1993, živi in ustvarja v Ljubljani. Jezik poezije je eden izmed jezikov, ki jih govori, je njen način izražanja tistega, česar ji ne uspe izreči skozi vsakdanji govor. Ob predanosti književnosti je tudi jezikoslovka; rusistka in slovenistka. Jezik je tista manifestacij misli, katerega meje najraje odkriva.

  Zbirka s posebno rahločutnostjo in pozornostjo razpira pomembne nadrobnosti na poti v gotovost: srčnost, človečnost, sočutje, notranje zrenje in nezadržno zorenje, odhajanje v neznane oddaljene pokrajine in vračanje k ljubim osebam. Njene pesmi nimajo stalne oblike, prosti verz se prilega vsebini, ki je zdaj detajlno usmerjena (kratki, vsebinsko polni verzi), zdaj panoramsko razširjena (dolgi, prozni verzi); morda tudi zato, ker pogosto zajema osebno (intimno) preizpraševanje širšega (družbenega) konteksta. Zbirka Negotovosti navkljub prinaša bivanjsko, razmišljujočo, globoko iskreno in družbeno kritično poezijo, s katero tvorka (ne brez dvomov in strahu) išče lastno identiteto in najde svoj izraz ter na svoj (navdihujoč) način obračunava z vrojenim in privzgojenim.

  Pogovor vodi: Jeder Jež Furlan

 • Čas:
  22. 01. 2019
  od 19:00 do 23:00
  Lokacija:
  Ljubljana Pride, Dunajska cesta 10, 1000 Ljubljana

  Pogovor o transspolnosti v filmih in ogled filma Dekle

  Pogovor o transspolnosti v filmih in ogled filma Dekle v Kinodvoru

  Tokratni dogodek Parada povezuje bomo posvetile_i pogovoru o upodobitvah transspolnosti v filmih. Zakaj je trans skupnost tako kritična do večine filmov, ki govorijo o transspolnih osebah? Kako bi lahko situacijo izboljšale_i? Pogovor, ki bo potekal v angleščini, bo vodila transspolna aktivistka in koordinatorica transpolnih srečanj pri društvu Kvartir, Verity Ritchie.

  Po pogovoru vas vabimo, da se nam ob 21.15 pridružite v Kinodvoru na ogledu filma Dekle. Gre za film o mladi transspolni baletni plesalki, ki je na mednarodnih festivalih pobral vrsto nagrad, od LGBTIQ+ skupnosti pa je prejel precej ostre kritike glede upodobitve transspolne osebe.

  Za obiskovalke_ce dogodkov Parada povezuje imamo na voljo nekaj brezplačnih vstopnic za ogled filma. Če bi si želele_i rezervirati vstopnico, nam pišite na info@ljubljanapride.org. Karto si lahko rezerviraš do ponedeljka 21.1. 2019.

  [ENG]

  Discussion on trans representation in cinema + the movie Girl at Kinodvor. Mestni Kino.

  This time at Pride Connects, we will have a discussion about trans representation in cinema. Why is the trans community so critical of the majority of movies that cover trans topics? What could be done to improve the situation? The discussion will be moderated by a trans activist and a coordinator of transgender meet-ups at Kvartir, Verity Ritchie. It will be held in English.

  After the discussion we invite you to join us at the screening of the Girl at Kinodvor at 9.15pm. Girl is a movie about a young trans ballerina that has received a lot of international awards but also a lot of critique from the LGBTIQ+ community for its trans representation.

  We have a few free tickets for the movie to offer to anyone that joins us at Pride Connects. If you’d like to reserve a ticket, write to info@ljubljanapride.org. The ticket you can reserve until Monday 21th of January 2019.

  The movie will be screened with Slovene subtitles.

 • Čas:
  22. 01. 2019
  od 19:00 do 20:00
  Lokacija:
  Vodnikova domačija, Vodnikova cesta 65, 1000 Ljubljana

  Cf. čitalnice o repatriarhalizaciji družbe

  Gosta: Darja Zaviršek in Jernej Kaluža ter gostja in gost presenečenja
  Moderatorka: Martina Černe

  Čitalnice, celoletni cikel pogovorov v organizaciji projekta UDESIN ter v sodelovanju s Kooperativo THD in Vodnikovo domačijo, želijo vzpostaviti skupen prostor mišljenja aktualne družbene situacije ter novih umetnostnih, političnih in znanstvenih praks.

  Tretji pogovor iz cikla Čitalnice bo izhajal iz knjig:

  Darja Zaviršek: Skrb kot nasilje (Založba /*cf., 2018)
  Lilijana Burcar: Restavracija kapitalizma: repatriarhalizacija družbe (Sophia, 2015)

  Globalne neenakosti, ekološke katastrofe in sedanje ter prihodnje množične migracije vplivajo tudi na razmerja med spoli in spoloma. Za ženske bo poskrbljeno, če se bodo uklonile težnjam po retradicionalizaciji in repatriarhalizaciji. V zameno za njihovo neplačano skrbstveno delo in podreditev vsesplošnemu tradicionalizmu, ki naj ohrani status quo v ekonomsko in socialno negotovih razmerah, obljublja naklonjenost in družbeno skrb. Čeprav gre za globalne procese skrbi, ki se v resnici spreminjajo v nasilje, je potrebno analizirati, kako se ti manifestirajo v Sloveniji, kdo so lokalni nosilci neopatriarhata in kakšen je potencial aktivističnih gibanj pri nas.

  Kot vselej, bodo tematsko obarvani /*cf. naslovi tudi na januarskih čitalnicah naprodaj z enkratnimi popusti.

  Toplo vabljeni!

 • Čas:
  23. 01. 2019
  od 17:00 do 18:00
  Lokacija:
  Legebitra, Trubarjeva 76a, 1000 Ljubljana

  Mladinska čvekalnica: Izpitna tes

  Mladinska čvekalnica je varen prostor za vse mlade LGBT, v obliki podporne skupine. V njej lahko nasloviš stisko, ki jo doživljaš zaradi staršev, izpitov v šoli, razpada zveze ali pa z nami podeliš kako srečna_en si, ker ti je uspelo popraviti vse negativne ocene, oziroma si dobil_a mlado mucko, ki si jo vedno želel_a …

  Hkrati je to tudi prostor, kjer spoznaš nove obraze, si izmenjaš izkušnje in pridobiš podporo na področjih, kjer jo sam_a potrebuješ in želiš. Ne nazadnje, več glav več ve in morebiti katera_i izmed nas že pozna kakšno strategijo, ki bi jo lahko preizkusil_a tudi ti ;)

  Vabljen_a!
  ------------------------------------------------
  Chatter Club is a safe space for all young LGBT people, in the form of a support group. In it, you can address the distress you experience from your parents, exams at school, the break up, or you can tell us how happy you are, because you managed to correct bad grades, or you got a young kitten you always wanted ...

  At the same time, it is also a place where you can meet new people, exchange experiences and gain support in areas where you need it and want it.

  Join us!

 • Čas:
  23. 01. 2019
  od 17:30 do 19:00
  Lokacija:
  Vodnikova domačija, Vodnikova cesta 65, 1000 Ljubljana

  Na poti in s poti z Agato - delavnica pisanja potopisov

  Slika pove več kot tisoč besed. In sploh, kdo danes še bere? Pišejo itak že vsi. Pa vendar, ali veste, na kateri polici so zložene vaše fotografije s potovanja po jugovzhodni Aziji leta 2015? Skoraj zagotovo so še vedno ujete v drobovju računalnika ali celo telefona in skupaj z njima bodo odšle v nepovrat. Pisana beseda pa ostane. Kaj, ko bi svoje prihodnje potovanje raje ovekovečili v daljšem ali krajšem besedilu? Morda že dokaj virtuozno udarjate po tipkovnici prenosnika in si želite postati, oh, ne menda, pisatelj_ica? Potem je delavnica pisanja potopisa, ki se bo v Vodnikovi domačiji začela januarja in trajala do 13. marca, enkrat na teden po dve šolski uri, kot nalašč za vas!

  Potopis je precej osebno-izpovedni žanr, saj pisec podaja opis sveta, kot ga vidi skozi lastne oči. Takšna zvrst pisanja spodbuja opazovanje okolice in je zato primerna uvajalna vaja za vstop v leposlovje, kjer je senzibilnost avtorja nadvse pomembna. Na delavnici, ki jo bo vodila Agata Tomažič, se bomo seznanili z različnimi vrstami potopisov, od blogov do časopisnih člankov in knjig. Z obravnavanjem besedil bomo izpostavljali ključne prvine potopisnega sloga in se polagoma tudi sami podali na pot – s katere bomo, kakopak, poročali s pisnimi izdelki.

  Za koga je delavnica primerna? Za vse, ki ste mladi do 30 let ter radi berete, pišete in pripovedujete. Ne nujno v tem zaporedju, toda velja poudariti, da se tisti, ki jim potapljanje v knjižne svetove in igranje z besedami nista blizu, na delavnici ne bodo dobro počutili. Prav tako ni primerna za tiste, ki niste radovedni. Minimalno število obiskanih držav pa ni predpisano, saj Agata Tomažič trdno verjame, da lahko enako dober potopis nastane tako po obisku Kamčatke kot po sprehodu po Spodnji Šiški.
  Kaj še čakate, doživeto pisanje je veščina, ki jo boste lahko unovčili na številnih področjih. Če bi se je radi naučili ali jo izpopolnili, nam v odgovoru na ta mail napišite nekaj o sebi, kar se bere kot poročilo o plovbi z ladjo Beagle. Ali vsaj administrativni zaznamek o službeni poti Charlesa Darwina.

  Število slušateljev je omejeno, prijave v vvsemogočih in vsemogočnih oblikah do 23.12. sprejemamo na nika.kovac.8m@gmail.com.


  Delavnica bo potekala v Sobi za pisanje na Vodnikovi domačiji v sodelovanju z RRA LUR v okviru projekta Forget Heritage (program Interreg Srednja Evropa).
  Forgetheritage, @regionalnicenterkreativneekonomije, Interreg Central Europe
  #EuropeForCulture.

 • Čas:
  23. 01. 2019
  od 17:30 do 19:00
  Lokacija:
  Vodnikova domačija, Vodnikova cesta 65, 1000 Ljubljana

  Na poti in s poti z Agato - delavnica pisanja potopisov

  Slika pove več kot tisoč besed. In sploh, kdo danes še bere? Pišejo itak že vsi. Pa vendar, ali veste, na kateri polici so zložene vaše fotografije s potovanja po jugovzhodni Aziji leta 2015? Skoraj zagotovo so še vedno ujete v drobovju računalnika ali celo telefona in skupaj z njima bodo odšle v nepovrat. Pisana beseda pa ostane. Kaj, ko bi svoje prihodnje potovanje raje ovekovečili v daljšem ali krajšem besedilu? Morda že dokaj virtuozno udarjate po tipkovnici prenosnika in si želite postati, oh, ne menda, pisatelj_ica? Potem je delavnica pisanja potopisa, ki se bo v Vodnikovi domačiji začela januarja in trajala do 13. marca, enkrat na teden po dve šolski uri, kot nalašč za vas!

  Potopis je precej osebno-izpovedni žanr, saj pisec podaja opis sveta, kot ga vidi skozi lastne oči. Takšna zvrst pisanja spodbuja opazovanje okolice in je zato primerna uvajalna vaja za vstop v leposlovje, kjer je senzibilnost avtorja nadvse pomembna. Na delavnici, ki jo bo vodila Agata Tomažič, se bomo seznanili z različnimi vrstami potopisov, od blogov do časopisnih člankov in knjig. Z obravnavanjem besedil bomo izpostavljali ključne prvine potopisnega sloga in se polagoma tudi sami podali na pot – s katere bomo, kakopak, poročali s pisnimi izdelki.

  Za koga je delavnica primerna? Za vse, ki ste mladi do 30 let ter radi berete, pišete in pripovedujete. Ne nujno v tem zaporedju, toda velja poudariti, da se tisti, ki jim potapljanje v knjižne svetove in igranje z besedami nista blizu, na delavnici ne bodo dobro počutili. Prav tako ni primerna za tiste, ki niste radovedni. Minimalno število obiskanih držav pa ni predpisano, saj Agata Tomažič trdno verjame, da lahko enako dober potopis nastane tako po obisku Kamčatke kot po sprehodu po Spodnji Šiški.
  Kaj še čakate, doživeto pisanje je veščina, ki jo boste lahko unovčili na številnih področjih. Če bi se je radi naučili ali jo izpopolnili, nam v odgovoru na ta mail napišite nekaj o sebi, kar se bere kot poročilo o plovbi z ladjo Beagle. Ali vsaj administrativni zaznamek o službeni poti Charlesa Darwina.

  Število slušateljev je omejeno, prijave v vvsemogočih in vsemogočnih oblikah do 23.12. sprejemamo na nika.kovac.8m@gmail.com.


  Delavnica bo potekala v Sobi za pisanje na Vodnikovi domačiji v sodelovanju z RRA LUR v okviru projekta Forget Heritage (program Interreg Srednja Evropa).
  Forgetheritage, @regionalnicenterkreativneekonomije, Interreg Central Europe
  #EuropeForCulture.

 • Čas:
  23. 01. 2019
  od 19:00 do 21:00
  Lokacija:
  Legebitra, Trubarjeva 76a, 1000 Ljubljana

  Trans srečanje

  Transspolna srečanja sooblikujeta Društvo Kvartir in Legebitra. Srečanja so namenjena transspolnim in transseksualnim osebam in vsem ostalim, ki presegajo ali zavračajo spolne norme. Srečanja so varen prostor, posvečen pogovoru, deljenju izkušenj, solidarnosti, druženju in skupnemu zoperstavljanju obstoječemu spolnemu sistemu.

  Srečanja koordinirajo transspolne članice Kvartirja Neja Berlič, Kitty Žnidar in Verity Ritchie. Pogovori potekajo v slovenščini in angleščini.

  ***
  Transspolna srečanja so namenjena transspolnim in transseksualnim osebam in vsem ostalim, ki presegajo ali zavračajo obstoječi spolni binarizem, dobrodošle_i pa so tudi naše_i prijatelji_ce in partnerke_ji. So varen prostor, kjer smo spoštljive_i do vseh marginaliziranih identitet.
  ------------------------------------------------------------------------------------------
  We cordially invite you to our Transgender Meetups, co-hosted by Kvartir and Legebitra. Meetings are intended for transgender people, including non-binary people and anyone who identifies outside of the cisgender binary. Meetings are a safe space dedicated to socialising, sharing experiences, solidarity, support, and creativity!

  Meetings are coordinated by Kvartir's Neja Berlič, Kitty Žnidar and Verity Ritchie and take place in both Slovenian and English.

  ***
  Trans meetings are intended for transgender people, including nonbinary folks and anyone who does not identify with the gender they were assigned at birth. Folks may also bring their friends and partners as support. This is a safe place where we are respectful to all marginalized identities.

 • Čas:
  23. 01. 2019
  od 20:00 do 22:00
  Lokacija:
  Trubarjeva Hiša Literature, Stritarjeva ulica 7, 1000 Ljubljana

  Zadnja plat: avtobiografski strip Perzepolis: Marjane Satrapi

  V naboru kultnih stripov, ki si jih lahko izposodite v Mestni knjižnici Ljubljana, se najde tudi avtobiografski strip Marjane Satrapi - Perzepolis. Strip, po katerem so naredili animirani film, opisuje avtoričino življenje pred in po islamski revoluciji v Iranu. Poleg družbeno-politične situacije opisuje tudi socialne aspekte življenja v Iranu in razloge, ki so jo gnali k študiju v Evropo. Po svetu so prodali že več kot milijon in pol izvodov tega stripa, ki je štiri leta po izidu dobil tudi nadaljevanje. Strip se ukvarja tudi s feminizmom na Bližnjem vzhodu in je bil mnogim kasnejšim podobnim avtobiografskim stripom, kot je Arabec prihodnosti Riada Satouffa in drugim. Podrobnosti avtoričinega življenja in ozadja izdaje in zgodbe obravnavanega stripa, vam bo odstrla stripovska raziskovalka Pia Nikolič.

 • Čas:
  24. 01. 2019
  od 18:30 do 20:30
  Lokacija:
  Center mladih Koper, Gregorčičeva ulica 4, 6000 Koper

  STIK Koper - Ponotranjena homo/bi/transfobija

  Tokrat se bomo dotaknile_i ponotranjene homo/bi/transfobije.
  Kaj sploh je ponotranjena homo/bi/transfobija? Kako se kaže? Kdo jo doživlja in kaj jo povzroča?

  O vsem tem in še več, bomo preko delavnice debatirale_i na tokratnem STIKu v Kopru.

  **Dobimo se v četrtek, 24. januarja 2019 ob 18.30 uri v Centru mladih Koper, Gregorčičeva ulica 4, 6000 Koper**

  Se STIKnemo!

  ********

  POMEMBNO: na vseh STIK dogodkih velja ničelna toleranca do kakršnega koli nasilja, diskriminacije, sovraštva in sovražnega govora.
  *kratica LGBT pomeni lezbijke, geje, biseksualne in transspolne osebe, + pa pomeni neizključevanje vseh ostalih identitetnih pozicij, ki niso zajete v kratici.

  Čas za STIK izvaja Društvo informacijski center Legebitra v sodelovanju s Centrom mladih Koper.

 • Čas:
  24. 01. 2019
  od 20:00 do 21:00
  Lokacija:
  Narodna galerija, Cankarjeva 20, Ljubljana

  Monolog Podobe iz življenja slikarke Ivane Kobilca

  Za vse, ki ste v preteklih mesecih zamudili monolog Podobe iz življenja slikarke Ivane Kobilca, v januarju pripravljamo tri ponovitve:

  petek, 4. januar ob 19.30
  torek, 8. januar ob 19.30
  četrtek, 24. januar ob 20.00

  Za vsako uprizoritev je na voljo 65 sedežev. Cena vstopnice: 12 eur.
  Prijave sprejemamo na: T: (01) 24 15 418, E: trgovina@ng-slo.si

  Umetniška pripoved Podobe iz življenja slikarke Ivane Kobilca je nastala kot monolog na podlagi prepletanja avtorskih besedil Polone Vetrih z izborom objavljene literature in virov, citatov in povzetkov o umetničinem življenju in delu.

  Umetniška pripoved Ivaninih podob, igralska izpoved in besedilo: Polona Vetrih
  Dramaturgija, zasnova uprizoritvene predstavitve in izbor gradiva: Mojca Kreft

 • Čas:
  25. 01. 2019
  od 16:30 do 19:00
  Lokacija:
  Kinodvor. Mestni Kino. Kolodvorska 13, Ljubljana

  Kinotrip: Dekle

  Lara je mlado dekle, ki je odločena, da bo postala balerina. Vendar Larina zgodba ni vsakdanja zgodba dekliških sanj. Seveda kot mnoge, tudi ona plesu posveča ves svoj čas in neumorno trenira. Kar jo loči od ostalih deklet, je še ena velika življenjska odločitev. Lara se je namreč rodila v telesu fanta. Pot do tega, da bi postala to, kar si želi in čuti, da je, torej še zdaleč ni običajna ali enostavna.

  Režiser Lukas Dhont je navdih za svoj filmski prvenec našel v resnični zgodbi, zanj pa prejel številne nagrade. Za svojo upodobitev mlade Lare je bil večkrat nagrajen tudi mladi igralec Victor Polster.

  Več na: https://www.kinodvor.org/film/dekle/

 • Čas:
  28. 01. 2019
  od 19:00 do 21:00
  Lokacija:
  Trubarjeva Hiša Literature, Stritarjeva ulica 7, 1000 Ljubljana

  Dihtivih 7 se predstavi

  Konec leta 2018 in akcije Dihtivo v tem letu smo zaključili z izdajo zbirke pesmi in kratke proze Dihtivih 7. Pridruži se nam na predstavitvi knjige, prejmi svoj izvod, spoznaj avtorice_je in uživaj v literarnem večeru.

  *** ENG ***
  We celebrated the end of 2018 and the end of the action Dihtivo in the past year with the publication of the collection of poems and short stories Dihtivih 7. Join us on the presentation of the book, get your copy, meet the authors and enjoy a literary evening.

 • Čas:
  28. 01. 2019
  od 19:15 do 21:30
  Lokacija:
  Klub Tiffany, Masarykova cesta 24, 1000 Ljubljana

  LFU: delavnica radikalne skrbi zase

  "Caring for myself is not self-indulgence, it is self-preservation and that is an act of political warfare." (Audre Lorde)

  Lezbično-feministična univerza vas vabi
  na izkustveno delavnico o radikalni skrbi zase (angl. radical self-care).
  Navdih bomo črpale iz izsledkov in praks lezbičnih in feminističnih aktivistk v brezpogojni skrbi ter ljubezni do same sebe.

  Zaradi lažje izvedbe delavnice vas vljudno vabimo, da svojo udeležbo predhodno potrdite po naši e-pošti lezfemuniverza(afna)gmail(pika)com.
  Delavnica je odprta za lezbijke, ženske, trans in nebinarne osebe.

  Več info: https://www.lezfemuniverza.org/radikalna-skrb-zase/

 • Čas:
  30. 01. 2019
  od 17:30 do 19:00
  Lokacija:
  Vodnikova domačija, Vodnikova cesta 65, 1000 Ljubljana

  Na poti in s poti z Agato - delavnica pisanja potopisov

  Slika pove več kot tisoč besed. In sploh, kdo danes še bere? Pišejo itak že vsi. Pa vendar, ali veste, na kateri polici so zložene vaše fotografije s potovanja po jugovzhodni Aziji leta 2015? Skoraj zagotovo so še vedno ujete v drobovju računalnika ali celo telefona in skupaj z njima bodo odšle v nepovrat. Pisana beseda pa ostane. Kaj, ko bi svoje prihodnje potovanje raje ovekovečili v daljšem ali krajšem besedilu? Morda že dokaj virtuozno udarjate po tipkovnici prenosnika in si želite postati, oh, ne menda, pisatelj_ica? Potem je delavnica pisanja potopisa, ki se bo v Vodnikovi domačiji začela januarja in trajala do 13. marca, enkrat na teden po dve šolski uri, kot nalašč za vas!

  Potopis je precej osebno-izpovedni žanr, saj pisec podaja opis sveta, kot ga vidi skozi lastne oči. Takšna zvrst pisanja spodbuja opazovanje okolice in je zato primerna uvajalna vaja za vstop v leposlovje, kjer je senzibilnost avtorja nadvse pomembna. Na delavnici, ki jo bo vodila Agata Tomažič, se bomo seznanili z različnimi vrstami potopisov, od blogov do časopisnih člankov in knjig. Z obravnavanjem besedil bomo izpostavljali ključne prvine potopisnega sloga in se polagoma tudi sami podali na pot – s katere bomo, kakopak, poročali s pisnimi izdelki.

  Za koga je delavnica primerna? Za vse, ki ste mladi do 30 let ter radi berete, pišete in pripovedujete. Ne nujno v tem zaporedju, toda velja poudariti, da se tisti, ki jim potapljanje v knjižne svetove in igranje z besedami nista blizu, na delavnici ne bodo dobro počutili. Prav tako ni primerna za tiste, ki niste radovedni. Minimalno število obiskanih držav pa ni predpisano, saj Agata Tomažič trdno verjame, da lahko enako dober potopis nastane tako po obisku Kamčatke kot po sprehodu po Spodnji Šiški.
  Kaj še čakate, doživeto pisanje je veščina, ki jo boste lahko unovčili na številnih področjih. Če bi se je radi naučili ali jo izpopolnili, nam v odgovoru na ta mail napišite nekaj o sebi, kar se bere kot poročilo o plovbi z ladjo Beagle. Ali vsaj administrativni zaznamek o službeni poti Charlesa Darwina.

  Število slušateljev je omejeno, prijave v vvsemogočih in vsemogočnih oblikah do 23.12. sprejemamo na nika.kovac.8m@gmail.com.


  Delavnica bo potekala v Sobi za pisanje na Vodnikovi domačiji v sodelovanju z RRA LUR v okviru projekta Forget Heritage (program Interreg Srednja Evropa).
  Forgetheritage, @regionalnicenterkreativneekonomije, Interreg Central Europe
  #EuropeForCulture.

 • Čas:
  30. 01. 2019
  od 19:00 do 21:00
  Lokacija:
  MKC Maribor, Ob železnici 16, 2000 Maribor

  Večerni pogovor o seksu in drogah

  MKC Maribor te vabi, v sodelovanju z ekipo programa Kemseks, na pogovor o seksu in drogah
  Odpirali bomo vprašanja uporabe drog pri seksu, o njihovih plusih in minusih, spregovorili bomo o konsenzu, kje so meje in kdaj so meje prestopljene, na kratko obnovili tveganja o spolno prenosljivih okužbah in predstavili program Kemseks.

  Z veseljem bomo odgovorili tudi na tvoja vprašanja, dileme, pomisleke, ki jih imaš v povezavi s seksom, drogami in spolno prenosljivimi okužbami.

  Udeležencem_kam pogovora bo na voljo tudi Kemseks party paketek in drugi informativni materiali in materiali za zmanjševanje škode.

  Program Kemseks je sicer namenjen gejem in biseksualnim moškim, ki se srečujejo s kemseksom, a smo tokratno delavnico odprli za vse, ki vas ta tematika zanima.

  Vidimo se v sredo, 30. januarja, ob 19:00, v prostorih MKC Maribor.

  Program Kemseks: zmanjševanje tveganj povezanih z uporabo drog in spolnostjo med MSM izvajajo DIC Legebitra, DrogArt in ŠKUC Magnus. Program finančno podpirata Ministrstvo za zdravje RS in Mestna občina Ljubljana.

 • Čas:
  07. 02. 2019
  od 19:00 do 21:00
  Lokacija:
  ULCA, Trg Osvobodilne fronte 10, 1000 Ljubljana

  Otvoritev razstave Kultura Poniževanja

  Z namenom osveščanja mladih o negativnih posledicah vrstniškega nasilja ter opolnomočenja tistih, ki same_i niso žrtve, vendar imajo možnost pomagati drugi osebi v stiski, vas vabimo k ogledu razstave Culture of Humiliation.

  Umetniška dela, ki bodo razstavljena, so delo mladih artivistov Antonij Karadzoski in Daniel Arzola, ki uporabljata plakate kot orodje za prenos in prikaz lastne izkušnje nasilja in diskriminacije zaradi spolne usmerjenosti širšemu občinstvu.

  Odprtje razstave bo spremljala osebna izpoved osebe, ki je bila soočena z vrstniškim nasiljem na podlagi spolne usmerjenosti in/ali spolne identitete.

 • Čas:
  12. 02. 2019
  od 18:00 do 19:30
  Lokacija:
  Ljubljana Pride, Dunajska cesta 10, 1000 Ljubljana

  Intersex and Proud: delavnica o interspolnosti

  V torek, 12. 2., ob 18:00 bo v prostorih Društva Parada ponosa (Dunajska cesta 10, Ljubljana) potekala delavnica o interspolnosti, ki jo organizira Zavod TransAkcija v sodelovanju z Društvom Parada ponosa.

  Delavnico, ki predstavlja redko priložnost naslavljanja in izobraževanja o interspolnosti v Sloveniji, bo vodil interspolni aktivist Erin Vlahović, ki je pri hrvaški organizaciji Trans Aid zaposlen kot programski koordinator na področju interspolnosti, sicer pa je tudi član interACT.

  Na delavnici se bodo udeleženke_ci seznanile_i s tem, kdo so interspolne osebe, kateri so problemi, s katerimi se srečujejo v družbi, Erin pa bo predstavil tudi svoje osebne izkušnje s stigmo in molkom/skrivanjem interspolnosti ter o tem, kaj za interspolno osebo pomeni biti prestrašen_a in izgubljen_a v lastnem telesu. Po uvodni predstavitvi bo sledil interaktivni del, kjer bo priložnost za debato in vprašanja.

  Delavnica je namenjena vsem, ki se želijo izobraziti o temi, ne glede na predhodno znanje. Delavnica bo potekala v angleškem jeziku. Udeležba na delavnici je brezplačna, obvezna pa je prijava. Prijave zbiramo do zapolnitve mest.

  PRIJAVA: https://goo.gl/forms/lDiuk5WcKGs50w8D3

 • Čas:
  04. 03. 2019
  od 11:00 do 12:30
  Lokacija:
  UP PEF - Univerza na Primorskem, Pedagoška fakulteta, Cankarjeva ulica 5 Koper

  Usposabljanje: Fantje v skrbstvenih poklicih

  Mirovni inštitut v sodelovanju z Univerzo na Primorskem, Pedagoško fakulteto v okviru mednarodnega projekta vabi na brezplačno usposabljanje "Fantje v skrbstvenih poklicih za karierne svetovalke in svetovalce in ter učiteljice in učitelje za spolno senzibilno poklicno svetovanje" v ponedeljek, 4. marca 2019, ob 11. uri na UP PEF (Cankarjeva 5, Koper).

  Na usposabljanje se je potrebno predhodno prijaviti: https://www.1ka.si/a/196926.

  __________________________________________________________

  Mednarodni projekt Opolnomočenje fantov za izbiro skrbstvenih poklicev, ki ga sofinancira Evropska komisija, naslavlja izjemno nizek delež moških v poklicih, kot so negovalec, vzgojitelj predšolskih otrok, učitelj razrednega pouka, medicinski tehnik, socialni oskrbovalec ipd. Medtem, ko se dekleta že odločajo za poklicne izbire, ki stereotipno veljajo moške, pa se fantje le izjemoma odločajo za poklicna izobraževanja, ki so pojmovana kot tradicionalna ženska.

  Več informacij: https://goo.gl/E8f4ac

AEC v1.0.4