Napovednica

 • Čas:
  od 23. 01. 2020
  do 24. 01. 2020
  Lokacija:
  Univerza v Trstu

  Ženske in povojne tranzicije: Delo

  Spoštovane in spoštovani,

  ERC Advanced Grant projekt EIRENE, ki ga vodi prof. dr. Marta Verginella, vabi na simpozij z naslovom Ženske in povojne tranzicije: Delo.

  Dvodnevni simpozij, na kateri bodo sodelovali mednarodno priznani raziskovalke in raziskovalci ter sodelavke in sodelavci projekta, se bo odvijal v četrtek, 23. januarja, in v petek, 24. januarja 2020, na Univerzi v Trstu.

  Delovni jezik bo angleščina.

  Program simpozija najdete na spletni povezavi:
  https://project-eirene.eu/woman-and-post-war-transitions-work

  Vljudno vabljeni!

 • Čas:
  25. 01. 2020
  od 13:00 do 15:00
  Lokacija:
  pred Akademijo za glasbo, Stari trg 34, Ljubljana

  LGBT sprehod s Suzano Tratnik

  Pridružite se nam v soboto, 25. januarja ob 13h na brezplačnem sprehodu Ljubljana LGBT Tour. Skupaj s Suzano Tratnik, soavtorico sprehoda, bomo odkrivali točke, ki so pomembno zaznamovale ljubljanski in slovenski LGBTQ+ aktivizem, pa tudi zgodovino pred njim. ✊
  Zaradi omejenega števila mest vas vljudno prosimo, da izpolnite prijavni obrazec na: https://alternativetoursljubljana.com/2020/01/20/lgbt-sprehod-s-suzano-tratnik/

  Kdaj: sobota, 25.1.2020 ob 13h
  Zbirno mesto: pred Akademijo za glasbo (Stari trg 34, 1000 Ljubljana)
  Zaključek: Kinodvor
  Cena: prostovoljni prispevki
  Jezik: slovenščina
  Organizira: INURB Inštitut za urbana vprašanja / Alternative Ljubljana

  V primeru slabega vremena dogodek odpade.

 • Čas:
  28. 01. 2020
  od 16:00 do 18:00
  Lokacija:
  Legebitra, Trubarjeva 76a, Ljubljana

  Izobraževalna aktivnost: Hendikep in spolnos

  Ali osebe s hendikepom seksajo? Alo so lahko ljubljene_i in ljubijo? Ali je mogoča zveza s hendikepirano osebo? To je par vprašanj na katera bomo poskušale_i poiskati odgovore na tej izobraževalni delavnici. Namen je rušiti tabuje o tem, da hendikepirane osebe ne čutijo potrebe po spolnosti. Preko vinjet (opisov primerov) bo Blaž predstavil nekaj svojih osebnih izkušenj na omenjeno temo. Možen bo odprt prostor za diskusijo. Opomba: Izraz hendikep uporabljamo zavestno. Zavedamo se, da bi bil bolj primeren npr. izraz osebe z oviro, vendar besedo hendikep uporabljamo iz več razlogov: želimo izpostaviti problematičnost izraza, nasloviti želimo ljudi, ki to besedo poznajo in/ali se z njo identificirajo, hkrati pa tudi hočemo razbiti stereotip, da besedi hendikep in spolnost ne sodita skupaj ter s tem izpostaviti, da imajo tudi osebe z oviro seksualne izkušnje. Vodita prostovoljca: Blaž in Filip!

 • Čas:
  28. 01. 2020
  od 18:00 do 19:30
  Lokacija:
  Knjižnica Prežihov Voranc, Tržaška cesta 47 A, Ljubljana

  Knjiga spregovori: V temo | Tatjana Jamnik

  Spoštovane sobralke, spoštovani sobralci,
  vabimo vas, da preberete knjigo in se nam pridružite na srečanju bralnega kluba Knjiga spregovori z dr. Iztokom Osojnikom v Knjižnica Prežihov Voranc:

  Anna Bolavá: V temo. Prev. Tatjana Jamnik. Vnanje Gorice: KUD Police Dubove, 2018. 248 strani. (roman)
  Gostja: prevajalka Tatjana Jamnik
  Uvod in moderiranje: Iztok Osojnik

  Psihološki triler češke pisateljice je stkan okoli rane, ki se nepojasnjeno pojavi na desnici zeliščarice Anne Bartákove, tik preden zaradi restrukturacije izgubi službo pri prevajalski agenciji v Pragi. In kakor ta rana iz poglavja v poglavje bolj zeva, tako se odpira vse več vprašanj. Zaradi rane se plasti človekovega bivanja luščijo pred bralčevimi očmi. Če smo na začetku še sredi civilizacijskega modela z začetka 21. stoletja, pa polagoma, z vse večjo protagonistkino ločenostjo od družbe, drsimo v divjino ...

  Več na: www.policadubova.org

  Organizatorja:
  Kulturno-umetniško društvo Police Dubove
  Knjižnica Prežihov Voranc, Mestna knjižnica Ljubljana

  Bralni klub Knjiga spregovori je vzniknil v okviru projekta Odmevi resničnosti (2015–2017) in se nadaljuje v okviru novega projekta Migracije v resnčnosti (2019–2021), ki ju je v okviru programa Ustvarjalna Evropa podprla Evropska unija.

 • Čas:
  29. 01. 2020
  od 19:00 do 21:00
  Lokacija:
  Legebitra, Trubarjeva 76a, Ljubljana

  Biseksualno srečanje

  Biseksualna srečanja so namenjena vsem osebam na spektru privlačnosti do več spolov, dobrodošle_i pa so tudi naše_i prijatelji_ce in partnerke_ji. So varen prostor, kjer smo spoštljive_i do vseh marginaliziranih identitet.

  Za vstop na Legebitro vstopite skozi vrata iz ulice, prečkajte dvorišče in vstopite pri zadnjih vratih na desni.

 • Čas:
  31. 01. 2020
  od 18:00 do 21:00
  Lokacija:
  GT22, Glavni trg 22, Maribor

  Rožava, lekcija 2: demokratična avtonomija in osvoboditev žensk

  Rožava, LEKCIJA 2: komune in film
  // petek, 31. januar ob 18.00 // #IntimniKino.GT22

  > 18.00: Predstavitev MEDNARODNE ROŽAVSKE KOMUNE (Internationalist Commune of Rojava) in pogovor s člani.

  > 19.00: Projekcije in pogovor o ROŽAVSKI FILMSKI KOMUNI (Komîna fîlm a Rojava) in MEDNARODNEM ROŽAVSKEM FILMSKEM FESTIVALU (Mihrîcana Fîlm a Rojava ya Navnetewî).


  VSTOP: prostovoljna donacija za Rožavo.

  Program bo potekal V ANGLEŠČINI.

 • Čas:
  05. 02. 2020
  od 18:00 do 19:30
  Lokacija:
  Ljubljana

  Womxn in Music Meet up Dinner: MENT Festival

  Presented by Music Women Germany, Night School Berlin & Mesto žensk (CIty of Women) with kind support of MENT Ljubljana!

  To achieve gender equality, inclusiveness and the participation of more women* working and making a living in the music business, at every level, every age and regardless of their background we need to get connected and share our stories! At Ment we invite you to a womenx dinner to get to know great people from around Europe to exchange knowledge, contacts, experiences and ideas of what we are doing in our own cities to improve the situation for for womxn in our area and beyond. This dinner is open to anyone who is female* identifying including non binary, trans and gender fluid people.

  Why are we meeting for dinner instead of a regular get together? Our experience shows that when you sit down and have a longer conversation you’ll make connections that will last longer.

  PLEASE OBSERVE: Everyone is paying for their own dinner. Of course you are also welcome if you just want to join us for drinks.

  If you would like to attend, please write an email to: mirca@fwd-like-waves.de

  The space is limited, if you sign up and can’t make it, please let us know so we can pass your space on to someone else. Once signed up we will let you know the restaurant we’ll be meeting at, it will be close to Kino Siska so we can all easily go party at the opening together afterwards!

 • Čas:
  05. 02. 2020
  od 19:00 do 20:30
  Lokacija:
  Kavarna Športnega društva Tabor (Tabor 13, Ljubljana)

  Besednjak za novo dobo: Skupnostno reševanje podnebne krize

  Društvo EnaBanda vas vabi na cikel pogovorov o Besednjaku za novo dobo. Na njih bomo pod vprašaj postavljali meje gospodarske rasti znotraj razumevanja sodobnih izzivov, s katerimi se soočata družba in okolje, spodbujali bomo razmišljanje o platformi odrasti ter skupnostno raziskovali alternativne politike in prakse.

  Dogodki bodo potekali vsako drugo sredo ob 19. uri v kavarni Športnega društva Tabor (Tabor 13, Ljubljana). Prvi bo na vrsti v sredo, 8. januarja 2020.

  Z nami bodo gostje, intelektualke in aktivistke, ki premišljajo in eksperimentirajo z novimi koncepti ter zagovarjajo drugačno in pravičnejšo družbo:
  Maša Hawlina: Prerastimo lastništvo? (8.1.2020)
  Asja Hrvatin: Skrb kot praksa odpora (22.1.2020)
  Nicoleta Nour: Skupnostno reševanje podnebne krize (5.2.2020)
  Sara Pistotnik: Država blaginje na razcepu in politike zdravja (19.2.2020)
  Nela Kičić: Kako misliti emancipatorno politiko danes? (4.3.2020)
  Pogovore bo moderirala Ajda Pistotnik, EnaBanda / Ekonomija dolga.

  Tako bomo na srečanjih razpravljali o različnih aktualno družbenih dilemah, ki se navezujejo na vprašanja stanovanjske politike, skrbi kot orodja boja proti zatiranju, podnebne pravičnosti, dostopnosti zdravstvenega sistema in možnosti emancipatornih politik danes.

  S ciklom pogovorov želimo izzivati aktualne premisleke o družbeno političnih vprašanjih, osvetljevati ideje in prakse odrasti, ki si jih zamišljamo in ki so potrebne za radikalno preobrazbo družbe, ki lahko preživi edino znotraj planetarnih omejitev. Dogodki nas bodo spodbudili h globljemu razmisleku o potencialu idej odrasti s poudarki na političnih, družbenih in okoljskih bojih. Obravnavane tematske polemike bodo ponujale razmisleke že obstoječih , konkretnih, navdihujočih in alternativnih praks. Prav o teh želimo spregovoriti javno ter skupnostno premišljevati o zmožnosti nove političnosti. Skozi cikel pogovorov bomo tako skupaj z gosti ustvarjali besednjak za novo dobo, ki premišlja nove koncepte in spodbuja k akciji.

 • Čas:
  18. 02. 2020
  od 18:00 do 19:00
  Lokacija:
  Mladinska knjiga Slovenska cesta 29, Ljubljana

  Knjiga in spol

  V seriji pogovorov Knjiga in spol bomo različne oblike družbene podrejenosti tematizirali preko različnih leposlovnih del.
  Vprašanja iščejo in zastavljajo člani programskega odbora Inštituta 8. marec.

  Dogodek je del kulturnega programa knjigarne, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo Republike Slovenije.

 • Čas:
  19. 02. 2020
  od 19:00 do 20:30
  Lokacija:
  Kavarna Športnega društva Tabor (Tabor 13, Ljubljana)

  Besednjak za novo dobo: Država blaginje na razcepu in politike zdravja

  Društvo EnaBanda vas vabi na cikel pogovorov o Besednjaku za novo dobo. Na njih bomo pod vprašaj postavljali meje gospodarske rasti znotraj razumevanja sodobnih izzivov, s katerimi se soočata družba in okolje, spodbujali bomo razmišljanje o platformi odrasti ter skupnostno raziskovali alternativne politike in prakse.

  Dogodki bodo potekali vsako drugo sredo ob 19. uri v kavarni Športnega društva Tabor (Tabor 13, Ljubljana). Prvi bo na vrsti v sredo, 8. januarja 2020.

  Z nami bodo gostje, intelektualke in aktivistke, ki premišljajo in eksperimentirajo z novimi koncepti ter zagovarjajo drugačno in pravičnejšo družbo:
  Maša Hawlina: Prerastimo lastništvo? (8.1.2020)
  Asja Hrvatin: Skrb kot praksa odpora (22.1.2020)
  Nicoleta Nour: Skupnostno reševanje podnebne krize (5.2.2020)
  Sara Pistotnik: Država blaginje na razcepu in politike zdravja (19.2.2020)
  Nela Kičić: Kako misliti emancipatorno politiko danes? (4.3.2020)
  Pogovore bo moderirala Ajda Pistotnik, EnaBanda / Ekonomija dolga.

  Tako bomo na srečanjih razpravljali o različnih aktualno družbenih dilemah, ki se navezujejo na vprašanja stanovanjske politike, skrbi kot orodja boja proti zatiranju, podnebne pravičnosti, dostopnosti zdravstvenega sistema in možnosti emancipatornih politik danes.

  S ciklom pogovorov želimo izzivati aktualne premisleke o družbeno političnih vprašanjih, osvetljevati ideje in prakse odrasti, ki si jih zamišljamo in ki so potrebne za radikalno preobrazbo družbe, ki lahko preživi edino znotraj planetarnih omejitev. Dogodki nas bodo spodbudili h globljemu razmisleku o potencialu idej odrasti s poudarki na političnih, družbenih in okoljskih bojih. Obravnavane tematske polemike bodo ponujale razmisleke že obstoječih , konkretnih, navdihujočih in alternativnih praks. Prav o teh želimo spregovoriti javno ter skupnostno premišljevati o zmožnosti nove političnosti. Skozi cikel pogovorov bomo tako skupaj z gosti ustvarjali besednjak za novo dobo, ki premišlja nove koncepte in spodbuja k akciji.

 • Čas:
  04. 03. 2020
  od 19:00 do 20:30
  Lokacija:
  Kavarna Športnega društva Tabor (Tabor 13, Ljubljana)

  Besednjak za novo dobo: Kako misliti emancipatorno politiko danes?

  Društvo EnaBanda vas vabi na cikel pogovorov o Besednjaku za novo dobo. Na njih bomo pod vprašaj postavljali meje gospodarske rasti znotraj razumevanja sodobnih izzivov, s katerimi se soočata družba in okolje, spodbujali bomo razmišljanje o platformi odrasti ter skupnostno raziskovali alternativne politike in prakse.

  Dogodki bodo potekali vsako drugo sredo ob 19. uri v kavarni Športnega društva Tabor (Tabor 13, Ljubljana). Prvi bo na vrsti v sredo, 8. januarja 2020.

  Z nami bodo gostje, intelektualke in aktivistke, ki premišljajo in eksperimentirajo z novimi koncepti ter zagovarjajo drugačno in pravičnejšo družbo:
  Maša Hawlina: Prerastimo lastništvo? (8.1.2020)
  Asja Hrvatin: Skrb kot praksa odpora (22.1.2020)
  Nicoleta Nour: Skupnostno reševanje podnebne krize (5.2.2020)
  Sara Pistotnik: Država blaginje na razcepu in politike zdravja (19.2.2020)
  Nela Kičić: Kako misliti emancipatorno politiko danes? (4.3.2020)
  Pogovore bo moderirala Ajda Pistotnik, EnaBanda / Ekonomija dolga.

  Tako bomo na srečanjih razpravljali o različnih aktualno družbenih dilemah, ki se navezujejo na vprašanja stanovanjske politike, skrbi kot orodja boja proti zatiranju, podnebne pravičnosti, dostopnosti zdravstvenega sistema in možnosti emancipatornih politik danes.

  S ciklom pogovorov želimo izzivati aktualne premisleke o družbeno političnih vprašanjih, osvetljevati ideje in prakse odrasti, ki si jih zamišljamo in ki so potrebne za radikalno preobrazbo družbe, ki lahko preživi edino znotraj planetarnih omejitev. Dogodki nas bodo spodbudili h globljemu razmisleku o potencialu idej odrasti s poudarki na političnih, družbenih in okoljskih bojih. Obravnavane tematske polemike bodo ponujale razmisleke že obstoječih , konkretnih, navdihujočih in alternativnih praks. Prav o teh želimo spregovoriti javno ter skupnostno premišljevati o zmožnosti nove političnosti. Skozi cikel pogovorov bomo tako skupaj z gosti ustvarjali besednjak za novo dobo, ki premišlja nove koncepte in spodbuja k akciji.

 • Čas:
  15. 03. 2020
  od 18:00 do 19:00
  Lokacija:
  Mladinska knjiga Slovenska cesta 29, Ljubljana

  Knjiga in spol

  V seriji pogovorov Knjiga in spol bomo različne oblike družbene podrejenosti tematizirali preko različnih leposlovnih del.
  Vprašanja iščejo in zastavljajo člani programskega odbora Inštituta 8. marec.

  Dogodek je del kulturnega programa knjigarne, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo Republike Slovenije.

AEC v1.0.4