Napovednica

 • 21. 05. 2019
  Lokacija:
  Galerija Kresija, Stritarjeva 6, Ljubljana

  Urša Premik: SUPER HILDA

  Super Hilda je projekt v nastajanju, v katerem fotografinja Urša Premik dopolnjuje in nadgrajuje kontinuirano portretiranje svoje babice Hilde. Portreti Hilde nastajajo od leta 2013 in v tem času so fotografske seanse postale običajni del njunega druženja. Začetne v dokumentarni maniri posnete utrinke iz babičinega vsakdana so sčasoma začeli dopolnjevati inscenirani in dramaturško preciznejši posnetki, ki so s posnemanjem modnih zgodb v zadnji ediciji dobili obliko povsem režiranih prizorov. Fotografinja subjekt svoje fascinacije namenoma postavlja v izbrana okolja in situacije, ki izzovejo različne babičine odzive. Skozi kolaž spontanih in režiranih podob predstavlja babico iz povsem osebne perspektive, ob tem pa je gledalec priča Hildinim številnim transformacijam. Rezultat je subtilen in s hudomušnostjo prežet portret, ki se izogne stereotipnemu pogledu na starostnike, in preizprašuje dominanten pogled na modo, lepotne ideale in fantazme o večni mladosti.

 • Čas:
  21. 05. 2019
  od 10:00 do 13:00
  Lokacija:
  Trubarjeva hiša literature, Stritarjeva ulica 7, Ljubljana

  Izzivi enakosti spolov v osnovnošolskem kariernem svetovanju

  Javni posvet Izzivi enakosti spolov v osnovnošolskem kariernem svetovanju je namenjen kariernim svetovalcem in svetovalkam, učiteljicam in učiteljem, ter vsem zainteresiranim za spolno občutljivo poklicno svetovanje.

  Dogodek je brezplačen. Zaradi organizacijskih razlogov vas prosimo, da se na posvet prijavite ČIM PREJ oziroma najkasneje do 15.5.2019 na e-kontakt: mojca.frelih@mirovni-institut.si

  Posvet je del mednarodnega projekta Opolnomočenje fantov za izbiro skrbstvenih poklicev (https://www.boys-in-care.eu/), ki ga sofinancira Evropska komisija. Pridruženi partner projekta je Center RS za poklicno izobraževanje (CPI), koordinator v Sloveniji pa Mirovni inštitut. Pismo podpore sta podala Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter Urad RS za mladino pri Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport.

 • Čas:
  22. 05. 2019
  od 16:15 do 18:15
  Lokacija:
  Pedagoska Fakulteta, Kardeljeva ploščad 16, 1000 Ljubljana

  Predstavitev priročnika Mavrica v žepu

  Vabimo vas na predstavitev priročnika Mavrica v žepu: uporaba umetniških orodij za naslavljanje LGBT+ tematik.

  Predstavitev bo potekala v sredo, 22. 5. 2019, od 16.15 do 18.15, v učilnici 132. Prijava na dogodek: https://forms.gle/ArrdiUWFPofHXRKd8

  Priročnik – Mavrica v žepu –, vsebuje izkustvene delavnice, kjer so udeleženke_ci vpete_i v dogajanje in so del delavnice. Metodologije ne zajemajo frontalnih predavanj, temveč udeleženke_ce vključujejo v razvijanje tematik. V priročniku so uporabljene neformalne metode izkustvenega učenja (več o izkustvenem učenju: Kolb 1984) in raznolika umetniška orodja.

  Trenerki_ja:
  Filip Vurnik
  Artivist, umetnik in trener Filip Vurnik se identificira kot demifant, ki je trans maskulina nebinarna spolna identiteta. Trenutno zaključuje magistrski študij likovne pedagogike na Pedagoški fakulteti v Ljubljani. S trenerstvom se srečuje pri vodenju mladinskih taborov in delavnic na DIC Legebitra, od leta 2018 pa je tudi član bazena trenerk_jev Društva Parada ponosa. Njegovi glavni izrazni sredstvi sta likovna umetnost in glasba, ki ju od leta 2015 uporablja tudi za namene LGBTQ+ aktivizma.

  Katja Sešek
  Nebinarna biseksualna oseba, trener_ka in aktivist_ka Katja Sešek je po izobrazbi magistrica_er socialnega dela. Z nevladnimi in vladnimi organizacijami ter zavodi se srečuje in dela že od 2010. Leta 2013 je pridobil_a licenco nacionalne_ga trenerke_ja učenja človekovih pravic po programu Sveta Evrope KOMPAS, na podlagi katerega izvaja in je izvedla_el že preko 400 ur izobraževalnih in izkustvenih delavnic ter treningov.

 • Čas:
  24. 05. 2019
  od 20:00 do 22:00
  Lokacija:
  Klub Tiffany, Masarykova cesta 24, 1000 Ljubljana

  Benefit – Leo in Transambel

  Transambel – nebinarne melodije s Poldetom
  Dobrodelni koncert za zbiranje sredstev za hormonsko terapijo Leopolda Štefaniča, v klubu Tiffany, v petek, 24.5.2019 ob 20h

  KAJ, KDAJ IN KJE?
  Pridruži se nam na klenem večeru trans melodij, kjer se bomo v poskočnih ritmih in ob cisnenormativnih kitarskih rifih poveselile_i v zanesnjaški družbi bitij vseh barv in oblik. V pušeljc bomo zbirale_i prostovoljne prispevke za drugo puberteto sosedovega_inega Leopolda Štefaniča mlajšega, iz druge hiše za ovinkom levo. Vidimo se, ko se zagledamo v kozolcu pod Tiffanyem, bližnjega petka 24.5. ob rani 20 uri. Geslo za vstop: baker na baker hormon.

  KDO JE LEO?
  Leopold Štefanič mlajši, nebinarna transspolna oseba, se je rodil davnega leta 1994 v Ljubljani. Kot vsakdo je obiskoval osnovno šolo, ki se je prevesila v gimnazijo. Iz te je prešel na fakulteto, kjer je dokončno lahko sledil svoji strasti in z nekaj manjšimi in večjimi nezgodami in prigodami v disforiji in medčloveških odnosih uspešno zaključil dodiplomski študij geografije, pedagogike in andragogike. Na Aškerčevi ulici 2 vztraja, kjer počasi in zanesljivo dosega magistrski naziv v vodah izobraževanja in učenja odraslih. V prostem času se je naučil žonglirati s študijem, mnogoterimi službami in občasno celo s plesom.

  KAKO LAHKO POMAGAŠ?
  Zato te na tem mestu prosim za tvojo pomoč. S svojo prisotnostjo in prispevkom mi boš omogočil_a odhod na hormonsko terapijo v Srbijo in mi pomagal_a v mojem boju z disforijo. Ker redno študiram, sem ob tem zaposlen za lastno preživetje in je hormonska terapija samoplačniška dejavnost, je vsaka pomoč, ki mi jo lahko nudiš dobrodošla in sem ti zanjo iskreno hvaležen. Zbrana sredstva bodo tako namenjena stroškom pregledov pri endokrinologu_inji, potrebnih krvnih testov, nakupu testosterona in potnim stroškom prevozov v Beograd.

  Upam, da se vidimo tam!

 • Čas:
  19. 09. 2019
  od 21:00 do 22:30
  Lokacija:
  Klub Gromka, Metelkova mesto, Ljubljana

  Tatovi podob predstavljajo: Matilda in njene žemljice

  Redni, modularni, presenetljivi, nikoli isti in predvsem umetniško-družaben večer Tatovi podob so v različnih oblikah sodelovanja vzpostavile_i sodelavke_i skupine Feminalz. V procesu dela, ki ga je skupina začela razvijati leta 2013, avtorice_ji ambiciozno razmišljajo in raziskujejo »feministično-postdramsko-burlesko«. Z večerom tehnoburleske kontinuirano nastajajo novi umetniški prispevki, komentarji in sporočila, s katerimi neposredno nagovarjajo občinstvo in razvijajo tematske bloke, like ali zgodbe, ki se postopoma vzpostavljajo in odkrivajo gledalcem svoje bivanje. S serijo »Tatovi podob predstavljajo« skupina Feminalz vzpostavlja način dela, kjer bodo članice_i skupine podrobneje pogledali v življenje enega od tehnoburlesknih likov. V septembru 2017 se bo v solo večeru kot prva predstavila Urška Vohar, ki kot članica skupine Feminalz nastopa pod umetniškim imenom Matilda Buns.

  Matilda je ženska, vsaj ponavadi izgleda kot ženska. Ni umetnica, vendar najde navdih v vsakdanjih stvareh, kot so banane in opice, bazeni in mleko, elastan in trikoji, disko plesi, njene prsi, in konceptih kot so ženska, mati, družina, dvoumnost, neumnost in svoboda. Matilda rada poje, udarja po bobnih in piše pesmi. Dela s podobami, ki izhajajo iz njenih sanjarjenj, vendar ne izključno. Oder je njen dom in tam resnično zaživi.
  V svojem prvem samostojnem projektu bo Matilda nadaljevala z delom na vsakdanjih stvareh in odkrivala skoraj neskončne možnosti metafor, ki jih te stvari ponujajo. Želi ustvarjati s kolektivnim feedback-om, saj je del kolektiva imenovanega Tatovi podob, ki že deluje po tem principu. Želi nasloviti situacije, ki jo vznemirjajo v njenem vsakdanjem življenju in jih uprizoriti na odru. Trenutno jo vznemirjajo smrt, staranje in smisel življenja, brezbrižnost, pomanjkanje empatije, šovinizem, materializem ter neuslišana želja po materinstvu. Njen načrt je, da vse te pojme dodobra preuči, prežveči in izbljuva v performans, ki bo pričal o svetu, v katerem se je trenutno znašla.

AEC v1.0.4