Napovednica

 • Čas:
  od 12. 07. 2018
  do 24. 07. 2018
  Lokacija:
  Mestna občina Ljubljana

  Kraljica-vojakinja, zgodba romunske kraljice Marije

  KRALJICA-VOJAKINJA, dokumentarna fotografska razstava
  10. – 24.7.2018
  Romunsko kulturno združenje je ob obeležitvi stote obletnice Prve svetovne vojne in Velike Romunije v sodelovanju z uglednimi romunskimi institucijami pripravilo razstavni projekt »KRALJICA-VOJAKINJA«. Gre za večplasten projekt s pričujočo razstavo dokumentarnih fotografij, ki predstavljajo pristno zgodovinsko pričevanje o Prvi svetovni vojni. Leta 2017 je prejel romunsko državno nagrado Stoletnica, sedaj pa je v obliki potujoče razstave prispel v Ljubljano in bo v ljubljanski Mestni hiši na ogled med 10. in 24. julijem 2018.

  Na 30. panojih je prikazana zgodba kraljice Marije, suverene vladarice Romunije stoletje nazaj, ki se je v težkih, z vojno zaznamovanih, letih poistovetila s trpljenjem romunskega ljudstva, se pridružila sanitetni službi in poskrbela za vzpostavitev vojaških bolnišnic, javnih kuhinj in skladišč hrane, zavetišč za revne in še veliko drugega.

  Bila je edina kraljica, ki v tistih težkih časih ni poznala strahu pred kroglami, bombami in epidemijami; vsakodnevno je obiskovala vojaške bolnišnice, da bi ranjenim in tifusnim bolnikom lajšala trpljenje, jih oskrbovala z zdravili, hrano in odejami. V uniformi medicinske sestre se je kraljica neustrašno podala celo na fronto in v »jarkih smrti« v prvih bojnih črtah spodbujala svoje vojake.
  Za njeno pogumno držo med Prvo svetovno vojno ji je slavni romunski general Constantin Prezan podelil medaljo za vojaške vrline, grof Saint-Aulaire, francoski veleposlanik v Romuniji, pa Zlato medaljo za boj proti epidemijam ter Vojni križ (Croix de Guerre). Od takrat kraljico imenujejo tudi »KRALJICA-VOJAKINJA«.
  Razstava je skupen projekt številnih romunskih institucij: Generalštaba romunske vojske, Državnega vojaškega muzeja Ferdinanda I., Državnega arhiva Romunije, Knjižnice romunske akademije, Narodne knjižnico Romunije, Državnega filmskega arhiva, Muzeja Karla I. v Braili, Moldavskega državnega muzejskega kompleksa v Iaşiju, Centralne univerzitetne knjižnice Mihaija Eminesca v Iaşiju in Rdečega križa Romunije. S podporo Romunskega kulturnega inštituta in romunskega Ministrstva za zunanje zadeve z njegovimi diplomatskimi predstavništvi v tujini bo razstava gostovala v številnih mestih po svetu.

 • Čas:
  od 15. 07. 2018
  do 29. 07. 2018
  Lokacija:
  terminal@pina.si

  PiNA Terminal išče 7 kandidatov_k za udeležbo na mednarodni mladinski izmenjavi

  PiNA Terminal išče 7 kandidatov/-k za udeležbo na mednarodni mladinski izmenjavi na temo enakosti spolov, ki bo v Palermu (Sicilija, Italija), oktobra 2018. Srečanja se bo udeležilo skupaj 28 udeleženk/-cev iz Italije, Hrvaške, Latvije in Slovenije.

  Termin: 17.-24. oktober 2018
  Rok za prijavo: 29. julij 2018
  Mladinska izmenjava: Sleeping Beauty
  Organizator: Associazione di promozione sociale Maghweb, Italy
  Profil udeleženk/-cev: 6 mladih in vodja skupine
  Starost: 18-26 (starost vodje skupine nima zgornje omejitve)
  Lokacija: Palermo (Sicilija), Italija

  Projekt se osredotoča na potrebo po identificiranju oblik komuniciranja, ki spodbujajo (ne)enakosti med spoloma in odpira razpravo o vlogi žensk v medijih.

  Več info: http://www.pina.si/iscemo-udelezenke-ce-za-mladinsko-izmenjavo-na-siciliji/

  Zainteresirani/-e izpolnite spletno prijavnico do vključno nedelje, 29. julija 2018. Za dodatne informacije smo na voljo na terminal@pina.si.

 • Čas:
  25. 07. 2018
  od 17:00 do 18:30
  Lokacija:
  Legebitra, Trubarjeva 76a, Ljubljana

  Mladinska čvekalnica

  Mladinska čvekalnica je varen prostor za vse mlade LGBT, v obliki podporne skupine. V njej lahko nasloviš stisko, ki jo doživljaš zaradi staršev, izpitov v šoli, razpada zveze ali pa z nami podeliš kako srečna_en si, ker ti je uspelo popraviti vse negativne ocene, oziroma si dobil_a mlado mucko, ki si jo vedno želel_a …

  Hkrati je to tudi prostor, kjer spoznaš nove obraze, si izmenjaš izkušnje in pridobiš podporo na področjih, kjer jo sam_a potrebuješ in želiš. Ne nazadnje, več glav več ve in morebiti katera_i izmed nas že pozna kakšno strategijo, ki bi jo lahko preizkusil_a tudi ti ;)

  Vabljen_a!

 • Čas:
  od 02. 08. 2018
  do 05. 08. 2018
  Lokacija:
  Gornji Grad

  6th international Non-festival of the Theatre of the Oppressed

  6th international Non-festival of theatre of the oppressed will be held in August 2.-5 in the colour red!

  ​For the sixth year in a row we are proudly announcing the Non-estival of theatre of the oppressed, the creative and educational meeting of creators and artist working with the techniques of theatre of the oppressed in Slovenia and abroad, and also other fans of smaller festivals in nature who like to explore the principles of community and active participation through artistic and activist approaches. These year it comes in red.
  This year the Non-festival will take place from August 2nd to 5th 2018 in Gornji Grad, in the heart of Slovenia amidst a beautiful landscape, green woods, unpolluted streams, under a starry sky with no street lights in an atmosphere of peace and serenity. We are an environment-friendly festival, to which we aspire by recycling, natural detergents, vegan alimentation and self-sufficiency.

  You can APPLY HERE: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfqrVLkU2UJYBFRiV0JmrsPPGoOrpKhY90WlaS9tenVwLwZdQ/viewform
  We will be accepting applications until all 50 (including organisers) places are filled up.

  ATTENDANCE FEE
  ADMISSION + WORKSHOPS
  4 days : 45 EUR*
  *Admission includes accommodation at the festival campsite,morning coffee, tea and fruit, vegan/vegetarian lunch and dinner. workshops, evening programme, workshop for children aged 7-10 and day care during workshops for children under 7.

  ADMISSION WITHOUT WORKSHOPS
  1 day- 12 EUR**
  2 days - 20 EUR**
  3 days 30 EUR**
  **Admission includes accommodation at the festival campsite, morning coffee, tea and fruit, vegan/vegetarian lunch and dinner. evening programme, workshop for children aged 7-10.

  Več na: https://www.facebook.com/events/1794840407477930/

 • Čas:
  04. 08. 2018
  od 18:00 do 20:00
  Lokacija:
  Alternative Ljubljana, Stari trg 34, Ljubljana

  Avgustovski LGBT sprehod (Ljubljana LGBT Tour)

  Alternative Ljubljana ponovno vabi na redni LGBT sprehod v prestolnici.

  Vabimo vas, da se nam v soboto, 4. avgusta ob 18h pridružite na brezplačnem sprehodu. Ljubljana LGBT Tour odkriva točke, ki so pomembno zaznamovale ljubljanski in slovenski LGBT aktivizem, pa tudi zgodovino pred njim.

  Na voljo je omejeno število mest, zato vas vljudno prosimo, da na spletni strani izpolnite prijavni obrazec in se hkrati seznanite z vsemi podrobnejšimi informacijami: https://alternativetoursljubljana.com/2018/07/13/free-ljubljana-tour-lgbt/

  Kdaj: sobota, 4. avgusta ob 18h
  Zbirno mesto: pri vodnjaku pred Akademijo za glasbo (Stari trg 34, 1000 Ljubljana)
  Zaključek: AKC Metelkova mesto
  Cena: prostovoljni prispevki
  Jezik: slovenščina
  Organizira: INURB Inštitut za urbana vprašanja / Alternative Ljubljana

 • Čas:
  08. 08. 2018
  od 17:00 do 18:30
  Lokacija:
  Legebitra, Trubarjeva 76a, Ljubljana

  Mladinska čvekalnica

  Mladinska čvekalnica je varen prostor za vse mlade LGBT, v obliki podporne skupine. V njej lahko nasloviš stisko, ki jo doživljaš zaradi staršev, izpitov v šoli, razpada zveze ali pa z nami podeliš kako srečna_en si, ker ti je uspelo popraviti vse negativne ocene, oziroma si dobil_a mlado mucko, ki si jo vedno želel_a …

  Hkrati je to tudi prostor, kjer spoznaš nove obraze, si izmenjaš izkušnje in pridobiš podporo na področjih, kjer jo sam_a potrebuješ in želiš. Ne nazadnje, več glav več ve in morebiti katera_i izmed nas že pozna kakšno strategijo, ki bi jo lahko preizkusil_a tudi ti ;)

  Vabljen_a!

 • Čas:
  od 25. 10. 2018
  do 26. 10. 2018
  Lokacija:
  Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani, Aškerčeva cesta 2, Ljubljana

  Na vzhod! LGBTQ+ književnost v Vzhodni Evropi

  Mednarodna konferenca Na vzhod!
  LGBTQ+ književnost v Vzhodni Evropi
  * * *
  Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani in ŠKUC z veseljem najavljata mednarodno konference o LGBTQ+ književnosti v Vzhodni Evropi, ki bo potekala 25. in 26. oktobra 2018
  v Ljubljani.
  Zakaj je Vzhodna Evropa (videti) manj sprejemajoča, kar zadeva seksualno in spolno nenormativnost? Ali je bilo vedno tako? Kako sta se LGBTQ+ literarna produkcija in literarna veda razvijali v Vzhodni Evropi? Ali domnevno liberalni Zahod in manj prijazni Vzhod ločuje nekakšna rožnata zavesa? In kako se to kaže v književnosti?
  Kakšno je po več desetletjih razvoja LGBTQ+ literarne vede, ki sicer večinoma resda izhaja z Zahoda, stanje v Vzhodni Evropi?
  Tema konference je LGBTQ+ književnost v Vzhodni Evropi, obravnavala pa bo njene teoretske, kulturne, zgodovinske in druge vidike.

  Vabilo za sodelovanje je dostopno na: http://www.ff.unilj.si/dejavnosti/Konference_posveti
  in www.skuc.org/lgbt-conference

AEC v1.0.4