Bodeča neža: rezultati spletnega glasovanja in vabilo na podelitev

Spletno glasovanje za seksistično izjavo 2019/20 je letos potekalo od 18. 2. 2020 do 29. 2. 2020. Udeležilo se ga je 1.217 ljudi.

Končnega zmagovalca_ko bo določila publika na razglasitvi bodeče neže v torek, 3. 3. 2020, ob 21. uri v Novi pošti, Robbova 15, Ljubljana! Razglasitev bo potekala skupaj s podelitvijo nagrad WoW nagrade za feministične junakinje.

Več o bodeči neži na spletnem naslovu: http://bodeca-neza.spol.si/.

bodeca-neza-gasovanje
Rezultati spletnega glasovanja za bodečo nežo

1

“Če bi ženske molile pred moškimi, bi lahko moškemu padlo kaj na pamet. Včasih imajo moški čudno domišljijo. (…) Ženske so v džamiji ločene od moških zaradi praktičnih razlogov.”

Nevzet Porić, tajnik Islamske skupnosti v Sloveniji

Džamija v Ljubljani postavljena: iz minareta se bo slišalo …, Slovenske novice, 3. februar 2020

Utemeljitev:

Izjava je preprosto seksistična in izpostavlja lenobo nosilcev moči pri argumentiranju seksističnih tradicij organizirane religije. Ponavlja prežvečen stereotip, da so ženske zgolj z obstojem v lastnem telesu odgovorne za “zavajanje” moških, ki si “po naravi” ne morejo pomagati.

2

“Ni mi namreč všeč pretirana emancipacija zadnjih 15 let, ženske se borite za svoje pravice, ki pa jih že imate. To vpliva tudi na erotiko, kar pa ni prav, saj smo moški in ženske drugačni. Moški je od nekdaj lovec, zdaj pa izgublja svojo primarno vlogo.”

Bojan Emeršič, igralec

Bojan Emeršič: Mladi se nočejo zaljubiti, Delo, priloga Vikend, 24. januar 2020

Utemeljitev:

Izjava kaže na pomanjkljivo razumevanje tako enakosti med spoloma kot tudi prizadevanj žensk za enake možnosti in napeljuje, da borba za pravice žensk neposredno ogroža doživljanje (moške) spolnosti.

3

“Najdražja razvada? – Ženska.”

Tim Kores, radijski voditelj in pevec

Tim Kores – njegova najdražja razvada je ženska! – Osebno z radijskim voditeljem in pevcem, Večer, priloga Bonbon, 27. marec 2019

Utemeljitev:

Ženske postavlja na nivo komoditete, produkta, stvari. In to stvari, ki je moškemu še v breme.

4

“Z oprsjem je podrla letvico, pa čeprav ni ne vem kako prsata.”

Andrej Stare, športni novinar RTV Slovenije

prenos svetovnega prvenstva v atletiki, RTV Slovenija, 29. september 2019

Utemeljitev:

Ni problem v opisu, da oseba s telesnim delom podre letvico pri skoku ob palici, ampak v nadaljnjem komentarju, ki atletinjo objektivizira, ji posredno pripisuje pomanjkljivost pri športu zaradi njene fizične konsititucije ter jo še seksualizira pri prenosu, ki ga gledalci in gledalke ne spremljajo zaradi velikosti oprsja tekmovalk, ampak zaradi spretnosti, ki jih atleti in atletinje izkazujejo pri športu.

5

“Curling igrajo tako moške kot ženske ekipe, a so ženske pri tem daleč elegantnejše in naravnejše. Gre namreč za to, da igralka v nizki preži potisne kamen proti balinčku, se med drsenjem opira na metlo in gleda, kot bi pod posteljo iskala prah. Kolegici pa pred drsečim kamnom besno pometata, da ogrejeta led in podaljšata ali skrajšata pot kamna. Curling ni za starejše gospe prav zaradi poklekanja in napornega pometanja, niti še ni opaziti ledenih stez ob gostilnah. Namesto piva priporočamo kuhano vino.”

Andrej Krbavčič, novinar Dela

Balinarji se menda ne zadihajo, Delo, 3. april 2019

Utemeljitev:

Novinar pojasnjuje, da vrhunske športnice v curlingu zgolj urijo svoj naravni talent pometanja in brisanja prahu ter kako ob tem dobro izgledati. Moški pa v tem športu tekmujejo zato, da ga izvajajo profesionalno.


unnamed-3

Podelitev anti-nagrade bodeča neža in podelitev nagrad WoW

Letos je anti-nagrada za najbolj seksitično izjavo – bodeča neža, dobila protiutež v nagradi WoW za feministične heroine. Bodeča neža bo zato ponovno pičila slovenske seksiste, nagrade WoW pa nagradile borke za boljši svet! Ta dogodek je marčevski paket dva v enem, ki bo iz zimske hibernacije prebudil še najbolj zaspane feministke_e.

Datum in lokacija:
NOVA POŠTA, v Ljubljani, 3. marca 2020 ob 19.00.

Program:
→ podelitev nagrad bodeča neža za najbolj seksistično izjavo feminstičnega leta 2019/2020.
→ podelitevnagrad WoW
→ No-Border Kitchen pogostitev in žur!

*Bodečo Nežo za seksistično izjavo leta podeljujemo kolektiv Rdeče zore / Red Dawnsin uredništvo spletnega portala Spol.si skupaj z zainteresirano javnostjo. Ta nečastni naziv lahko doleti vse, ki javno napadajo, ponižujejo in žalijo druge na podlagi spola, spolne usmerjenosti in/ali spolne identitete.
– Več o nagradi bodeča neža http://bodeca-neza.spol.si
– Spletno glasovanje za seksitčno izjavo http://bodeca-neza.spol.si/

*WoW nagrade podeljuje Mesto žensk borkam za enakost in pravice žensk, borkam za skupno in skupnost, spregledanim šampionkam prizadevanj za boljši svet.
– Več o nagradah http://bit.ly/WoWnagrade_
– Več o WoW projektu http://bit.ly/WoWprojekt

Projekt Women on Women, znotraj katerega poteka podeljevanje WoW nagrad, sofinancira Evropska komisija v sklopu programa Creative Europe

 

Komentarji