Pregled leta 2018

2017-12-28_145904
  Spoštovane_i,

Zahvaljujemo se vam za pozornost in podporo, ki ste nam jo namenile_i v lanskem letu, ter vam želimo srečno in uspešno leto 2019!

Hkrati bi vas želele_i opozoriti na nekaj zanimivih vsebin lanskega leta iz spletnega medija spol.si, ki ga izdajamo v Društvu za uveljavljanje enakosti in pluralnosti Vita Activa.

 Uredniški odbor spol.si: Neja Blaj Hribar, Mirna Berberović, Tiva Vlaj, Erina Borovič, Ana Cergol Paradiž, Tjaša Franko, Ana Grobler, Tea Hvala, Miha Marinč, Ana Mladenović, Maja Peharc, Jasna Podreka, Sara Rožman, Iztok Šori, Lea Vrečko.

 

Bodečo nežo sezone 2017/2018 je prejel Boštjan M. Zupančič

bn2

 V torek, 7. marca 2018, sta v klubu Gromka, AKC Metelkova mesto, uredništvo spletnega portala spol.si in kolektiv Rdeče zore razglasila nagrado bodeča neža.

 

Demonstracije Brez strahu. Proti politiki sovraštva

Demonstracije - Brez strahu. Proti politiki sovraštva. Trg republike, Ljubljana, 31. 05. 2018.©spol.si

Demonstracije – Brez strahu. Proti politiki sovraštva. Trg republike, Ljubljana, 31. 05. 2018.©spol.si

V četrtek, 31. maja 2018, smo na Trgu republike demonstrirale_i proti širjenju sovraštva in sovražnega govora, ki smo mu sicer priča že dlje časa, a je pred volitvami presegel vse meje dopustnosti.

Politika, ki se nam morda obeta in nam grozi, je politika iskanja grešnega kozla za vse naše občutke poraza: iskanje tistega in tistih »drugih«, na katere leti sovražni govor. Vse v imenu nacionalnega interesa in lažnega domoljubja, ki je tu samo zaradi rejtingov. Vemo pa, da je linija med drugimi in nami tanka – če se sovraštvo neovirano širi, slej ko prej pride na vrsto vsak od nas!

 

Govor kolektiva spol.si na demonstracijah Brez strahu. Proti politiki sovraštva: https://spol.si/blog/2018/06/01/govor-spol-si/

 

Projekt Medijski spol

1clovecek-koncen-1-barven-slo

Društvo Vita Activa in spol.si sta v letu 2018 začela izvajati projekt Medijski spol, ki ga podpira ameriška ambasada v Sloveniji. V sklopu projekta je bilo na portalu objavljenih šest člankov:

 

»Pričenjamo projekt medijski spol« Iztoka Šorija,

»Uničenje ali V Hollywoodu nič novega« Maje Peharc govori o problemih, povezanih s spolom v filmski industriji,

»Stereotipi na prodaj« Ane Mladenovič obravnava reproduciranje spolnih stereotipov v reklamah,

»Kam se je skril užitek?« Martina Gramca analizira reprezentacije ženske seksualnosti v filmih in TV dramah,

»Močnejša od menstruacije« Tjaše Franko raziskuje obravnavo menstruacije v medijih, reklamah in popularni kulturi,

»Batman kot kvir vzgojni stereotip« Igorja Harba predstavlja alternativno branje ikone stripa – Batmana,

»Od nemočne princeske do heroine« Gregorja Stamejčiča – Grizlija se ukvarja z vprašanji vloge in reprezentacije žensk v računalniških igrah in igralniški kulturi.

 

V okviru projekta Medijski spol smo izvedli_e tudi 4 dogodke – v Ljubljani, Kamniku in Idriji – z ogledom in pogovorom o filmih »The Mask You Live In« in »Miss Representation«. Za začetek leta 2019 napovedujemo dogodke v Sežani in drugih krajih.

V letu 2019 vas vabimo tudi v našo virtualno galerijo, posvečeno spolu in seksualnosti v živalskem svetu.

 

Družbena omrežja spol.si

Spremljate nas lahko na Instagramu, Twitterju in Facebooku.

Na FB profilu spol.si lahko dnevno spremljate in komentirate objave drugih medijev. V letu 2018 so bile najodmevnejše naslednje objave:

December: najpopularnejši prispevek v tem mesecu je bil Intervju s prof. dr. Darjo Zaviršek, med drugim eno od pobudnic gibanja #jaztudi, ki spodbuja ženske, da spregovorijo o nasilju.

November: prispevek o tem, da je Maja Haderlap, avstrijsko-slovenska pisateljica, letošnja prejemnica ugledne literarne nagrade Ingeborg Bachmann, kot slovenska govornica ob stoti obletnici razglasitve republike na Dunaju ob pozdravu namerno izpustila omembo prisotnega vicekanclerja Heinz-Christiana Stracheja iz vrst desničarskih svobodnjakov.

Oktober: Brazilski predsednik je postal Jair Messias Bolsonaro, sovražnik žensk, homofob in rasist.

September: Strokovnjakinja je paravojaštvo označila za »’naravno’ potrebo nezadovoljnih in prestrašenih moških v srednjih letih«.

Avgust: Šiva Nazar Ahari, ki je vrsto let obsežno poročala o različnih družbenih vprašanjih, kot so otroško delo, ravnanje s političnimi zaporniki, skrajna revščina in pravice žensk v Iranu, je v Sloveniji dobila politično zatočišče.

Julij: Anglija je bila prelepljena s plakati, ki so opozorili na pogostejše moško nasilje nad ženskami v času nogometnega prvenstva.

Junij: Pri založbi Quercus je izšla knjiga, ki fantom ponuja nove, drugačne vzornike.

Maj: Članice društev, ki so podprla kandidaturo prof. dr. Matjaža Gamsa za izvolitev v Državni svet za področje raziskovalne dejavnosti, so državnega svetnika pozvale k odstopu.

April: Neplačano delo žensk je gonilo sodobnega ekonomskega sistema.

Marec: Apel portala spol.si k primerni obravnavi spolnega nadlegovanja v javnih prostorih in na prireditvah.

Februar: Vabilo portala spol.si h glasovanju za #BodečaNeža.

Januar: V eni od najbolj priljubljenih oper v Italiji se glavna junakinja na koncu ne ubije, pač pa v znak boja proti nasilju nad ženskami ubije tirana, ki jo je mučil.

Komentarji