Pregled leta 2023

Spoštovane_i,

Ob zahvali za pozornost in podporo v lanskem letu smo pripravili_e pregled vsebin na spletnem mediju spol.si, ki ga izdaja Društvo za uveljavljanje enakosti in pluralnosti Vita Activa.

Uredniški odbor spol.si: Tjaša Franko, Tiva Vlaj, Ana Cergol Paradiž, Ana Grobler, Lea Vrečko, Maja Peharc, Sara Rožman, Iztok Šori, Miha Marinč, Ana Mladenović.

 

BODEČA NEŽA
Na zaključnem dogodku bodeče neže, ki jo je v torek, 7. marca 2023, v okviru 24. mednarodnega feminističnega in kvirovskega festivala Rdeče zore gostil kolektiv Fem TV, je občinstvo za najbolj seksistično izjavo feminističnega leta 2022/23 prepričljivo izglasovalo izjavo ravnateljice Walfdorske šole Simone Pajk, ki jo je 2. septembra 2022 izrekla za Radio Prvi. Nabor izjav za bodečo nežo je, tako kot vsako leto doslej, potekal vse leto, tako da je javnost nominirala izjave, ki jih je zasledila v različnih medijih in na družbenih omrežjih. Nominacija je potekala prek spletnega obrazca na strani https://bodeca-neza.spol.si/ ali na družbenih omrežjih s ključnikom #bodečaneža oz. #bodecaneza. Delovna skupina Rdečih zor in uredništva spol.si je v spletno glasovanje, ki je potekalo med 25. februarjem in 5. marcem 2023, predlagala 16 izjav. Glasovalo je 1.200 oseb, ki so ocenile, da so najbolj seksistične izjave vlogerke Damjane Bakarič, radijskega voditelja Roberta Roškarja, večkrat pravnomočno obsojenega politika Pavla Ruparja, župnika Janeza Turinka in že omenjene ravnateljice Simone Pajk.

Več o bodeči neži feminističnega leta 2022/23 si lahko preberete tukaj.

 

PROJEKT »KNJIGA IN SPOL«
V letu 2023 je Oddelek za kulturo Mestne občine Ljubljana sofinanciral projekt »Knjiga in spol«. V sklopu projekta, ki smo ga oblikovale_i skupaj s KUD Mreža/Rdeče zore in Info ŠKUC, smo se posvetile_i avtoricam in prevajalkam feministične znanstvene in strokovne literature. Na osrednjem dogodku, ki je potekal 8. junija 2023 v Atriju galerije Škuc, smo gostile_i dr. Ano Cergol Paradiž, Katjo Čičigoj in dr. Ano Makuc. Na pogovoru, ki ga je povezovala Tea Hvala, so nas zanimali njihovi vzgibi za tovrstno delo ter težave in radosti, s katerimi se srečujejo pri pisanju ali prevajanju feminističnih študij. Razpravljale_i smo tudi o tem, kako, če sploh, se soočamo s spolno neenakostjo v svojem poklicu. Vse tri gostje so na dogodku tudi predstavile svoja najnovejša dela: dr. Ana Cergol Paradiž je spregovorila o znanstveni monografiji Bela kuga: ilegalni abortusi in zmanjševanje rodnosti na Slovenskem v obdobju med obema vojnama (2022), Katja Čičigoj o prevajanju Dialektike spola – zagovora feministične revolucije (2019) kanadsko-ameriške avtorice Shulamith Firestone, dr. Ana Makuc pa o prevajanju dela Feminizem je za vsakogar: strastna politika (2022) ameriške avtorice bell hooks.

Več o projektu si lahko preberete tukaj.

 

GOVOR NA SHODU ZA JAVNO ZDRAVSTVO »JEMLJITE NAS RESNO, VSE!«, 7. 3. 2023
Uredništvo spol.si je podprlo shod za javno zdravstvo in sodelovalo z izjavo, ki je dostopna tukaj.

 

SODELOVANJE V AKCIJI OZAVEŠČANJA »Ljubezen (NE) boli: Zaustavimo nasilje nad ženskami in v družini!«
V ozaveščevalni akciji »Ljubezen (NE) boli: Zaustavimo nasilje nad ženskami in v družini!«, ki jo je Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti RS izvajalo v sodelovanju s centri za socialno delo in nevladnim sektorjem, smo prispevale_i izjavo:

»Seksizmi in stereotipi, ki nas še vedno vsakodnevno nagovarjajo iz medijev, oglasov, političnih izjav in kulturnih vsebin, spodbujajo toleranco do nasilja na podlagi spola in ga normalizirajo. Tako živimo v okolju, kjer je nasilje sprejemljivo in kjer so posameznice_ki in institucije do njega prizanesljive, to pa za osebe, ki doživljajo nasilje, vzpostavlja kulturo nemoči. V takšnem okolju, kjer še vedno prevladuje patriarhalni pristop, ki krivdo a priori nalaga ženskam, žrtve nasilja težje prepoznajo nasilje kot nesprejemljivo, težje spregovorijo o svojih izkušnjah, se težje zavarujejo pred njim in si težje poiščejo pomoč. Za preprečevanje nasilja na podlagi spola ter za ustvarjanje bolj pravične, vključujoče in varne družbe je ključno aktivno odpravljati vsakdanji seksizem. Odgovoren_a je vsakdo od nas, zato se jasno, odločno in aktivno zoperstavimo tudi tem oblikam diskriminacije!«

 

OBJAVE NA SPLETNEM PORTALU SPOL.SI

V 2023 smo imele_i na portalu spol.si enajst objav: v januarju članek Mojce Šorli »Kultura sprenevedanja« in Jake Kluna  »Šola – vključujoč prostor, ki ga zmotijo oblačila«, v februarju članek Mojce Dobnikar »O Zinnu in civilnodružbenem aktivizmu«, v marcu članek »O menstrualni odsotnosti z dela v mesecu« avtoric Tjaše Franko in Tonje Jerele, novico uredništva »Bodeča neža: finalistke spletnega glasovanja 2022/23« ter informacijo »Bodečo nežo 2022/23 prejme Simona Pajk«. Uredništvo je v marcu objavilo še »Pregled leta 2022«. Aprila smo objavile_i izjavo uredništva na shodu za javno zdravstvo z naslovom »Jemljite nas resno, vse!«, junija informacijo »Pogovor o pisanju in prevajanju feminističnih študij«, oktobra »Pismo podpore ženskam, ki so pokazale nestrinjanje s tihim nasiljem nad ženskami« ter informacijo o projektu »Knjiga in spol«.

 

DRUŽBENA OMREŽJA
Tudi v letu 2023 je društvo s portalom Spol.si okrepilo svojo prisotnost in povečalo število sledilk in sledilcev na Facebooku (prek 2.042), na Instagramu (973) in na omrežju X (prej Twitter) (805). Uredniška ekipa je prek omenjenih profilov vsakotedensko obveščala javnost o temah, ki so povezane s spoli. Najodmevnejša objava tako na Instagramu kot na Facebooku je bil v letu 2023 odziv na reklamni oglas podjetja Tratnjek.

spol.si_tratnjek

Komentarji