Spol.si v letu 2016

V Društvu za uveljavljanje enakosti in pluralnosti Vita Activa že dve leti izdajamo spletni portal spol.si, ki je namenjen kritičnim refleksijam družbe z vidika spola. V iztekajočem se letu ste na našem portalu med drugim lahko prebrali:

 

»Čeprav so psevdomedicinski argumenti proti splavu novi, sledijo zelo stari taktiki zastraševanja žensk. Ta taktika računa na vzbujanje občutka krivde, ki ženskam onemogoči ali vsaj oteži svobodno sprejemanje odločitev, saj se svobodno lahko odločamo samo takrat, ko smo ustrezno informirani.«

 

»V Sloveniji pokojninski razkorak dosega 24 % (po podatkih za l. 2012) in to kljub visoki stopnji zaposlenosti žensk za polni delovni čas, v povprečju višji izobrazbi v primerjavi z moškimi in navidezno nizki plačni razpoki.«

 

»Moški, ki se pred spremenljivostjo spolne identitete zatekajo v mehanične delavnice in druga oporišča moškosti (če govorimo o delavskem razredu, so to večinoma gostilne, garaže in lovske koče), se že pregovorno obkrožajo s koledarji golih žensk; kakor da jim pussy na steni zagotavlja, da bodo pusiji in možače ostali zunaj.«

 

Spol.si skupaj s kolektivom Rdeče zore vsako leto ob 8. marcu podeli antinagrado za seksistično izjavo leta. Letos sta Bodečo Nežo prejela Borut Pahor in Rosvita Pesek. Vabimo vas, da si preberete aktualne nominacije in tudi sami predlagate izjave, ki si zaslužijo ta nečastni naziv.

 

Na našem FB profilu lahko dnevno spremljate objave drugih medijev iz Slovenije in drugih držav o najaktualnejših razpravah o spolu.

 

V letu 2016 smo v našem koledarju najavili več kot dvesto dogodkov, povezanih s tematiko spola.

 

V času našega delovanja se je potreba po mediju, kot je spol.si, le še okrepila, saj smo priča širjenju populistične retorike, ki zavrača enakost in raznolikost, normalizira seksizem in ogroža pridobljene pravice. Naša vizija je drugačna: prizadevamo si za odprto, strpno in solidarno družbo.

Vabimo vas, da se pridružite našim prizadevanjem in portal spol.si podprete z donacijo. Zbrana sredstva bomo namenili delovanju portala, ki ga uredništvo ustvarja izključno na prostovoljni osnovi. V letu 2017 želimo k sodelovanju pretegniti nove avtorice_je in njihovo delo vsaj simbolično nagraditi. Brez vaše podpore tega cilja žal ne bomo mogli uresničiti. Vse informacije o izvedbi donacije lahko najdete na tej povezavi.

 

Zahvaljujemo se vam za pozornost in podporo ter vam želimo srečno in uspešno novo leto!

 

Uredniški odbor spol.si: Ana Cergol Paradiž (odgovorna urednica), Neja Blaj Hribar, Mojca Frelih, Tea Hvala, Ana Grobler, Miha Marinč, Jasna Podreka, Sara Rožman, Iztok Šori (predsednik Društva Vita Activa).

 

Komentarji