Izjava za javnost – Bodeča Neža Borutu Pahorju in Rosviti Pesek

Znani so rezultati letošnjega izbora antinagrade Bodeča Neža, nagrade za najbolj seksistično izjavo tekočega feminističnega leta (8. 3. 2015 – 8. 3. 2016). Med petimi avtoricami_ji najbolj seksističnih izjav so se letos po spletnem glasovanju, ki se ga je udeležilo skoraj 500 uporabnic_kov, uvrstili Pavel Rupar, Tine Belin, Rosvita Pesek, Borut Pahor in Janez Janša. Med temi je nato publika na dogodku, ki je bil organiziran v sklopu 17. feminističnega in kvirovskega festivala Rdeče zore 8. marca v Rogu, s skandiranjem izbrala dve izjavi, ki sta si prislužili letošnjo nagrado Bodeča Neža.

Nečastni naslov je bil letos podeljen izjavi »Poenostavite za ženske, lepo prosim«, ki jo je v oddaji Odmevi izrekla novinarka in TV voditeljica Rosvita Pesek. Po obrazložitvi dr. Zorana Stančiča o predlogu nove evropske direktive o strelnem orožju je bil namreč voditeljičin poziv popolnoma neumesten. Kvečjemu bi lahko prosila za dodatno razlago laikom, ki se na orožje ne spoznajo.

Poleg Rosvite Pesek si je Bodečo Nežo prislužil še predsednik Slovenije Borut Pahor z izjavo »Ajde miška mala, gremo! To mi deli, to mi deli«. Pokroviteljska in podcenjujoča izjava s seksualnimi konotacijami je še toliko bolj sporna, ker je izrekel predsednik države in z njo nagovoril mladoletna dekleta na maturantski paradi 22. maja 2015 v Ljubljani.

Seznam vseh izjav, ki so se letos potegovale za Bodečo Nežo, vključno s spletnim glasovanjem, si lahko ogledate na tej povezavi. Več o sami nagradi lahko preberete v intervju s pobudnicami_ki antinagrade Bodeča Neža, ki ga je opravila novinarka Ana Schnabl.

 

kolektiv Rdeče zore in uredništvo spol.si

Komentarji