Finalistke spletnega glasovanja za bodečo nežo 2021/22

V spletno glasovanje za antinagrado bodeča neža sezone 2021/22 je delovna skupina letos predlagala 15 izjav. Spletnega glasovanja, ki je potekalo med 21. februarjem in 4. marcem 2022, se je udeležilo 552 ljudi.

Zmagovalno izjavo bo izbralo občinstvo na razglasitvi nagrade, ki jo bosta gostila kolektiv Fem TV[1] in ZIZ Maribor[2] v ponedeljek, 7. marca 2022, ob 20. uri v klubu Gromka na Metelkovi v Ljubljani. Vse_i, ki se boste udeležile_i dogodka, boste lahko v živo glasovale_i za svojo “favoritko” med 5 izjavami, ki so prejele največ glasov v spletnem glasovanju.[3]

V nadaljevanju navajamo izjave po abecednem redu avtorjev.

Več o bodeči neži na spletnem naslovu: http://bodeca-neza.spol.si/.


-1-

“Najbolj se je s histeričnim kričečim izpadom, ki je trajal kar nekaj minut, »izkazala« ravno Tea Jarc. Janša je večinoma tiho prenašal verbalni napad, zgolj na začetku se je odzval, »nisem vedel, da ima Polje (psihiatrična bolnišnica) danes dan odprtih vrat«.”

Nenad Glücks, novinar

Reporter, 22. avgust 2021

Utemeljitev:

“Uporabljeni diskurz o histeričnem vreščanju ni služil zgolj osebni in politični diskreditaciji, ampak je v osnovi seksističen, mizogin in mačističen, zato je velik del očitkov, uperjenih proti Tei Jarc in protestnikom_cam, utemeljen na slabo prikritem mačizmu, še eni od lastnosti vladajoče politike, dela medijev in volilnega telesa.” Boris Vezjak


-2-

P. K.: “Očitno je uspela prepričati sodnika. Morda je našla kak razlog, da je prekinila.”
A. S.: “S svojo gracioznostjo, morda.”
P. K.: “Ja, adute ima na tem področju. Je treba priznati.”
A. S.: “Ti, ki si strokovnjak na tem področju, vsekakor veš.”
P. K.: “Moški kot moški, pač.”

Peter Kavčič in Andrej Stare, športna novinarja in komentatorja

TVSLO2, prenos ženskega teka na OI, 2. avgust 2021

Utemeljitev:

Prostaški, šovinistični in mačistični dovtipi, ki namigujejo na ženske atribute, s katerimi si športnice domnevno pridobijo naklonjenost sodnikov, niso nobena nujnost dinamičnega in nepredvidljivega športnega poročanja, kakor je pogovor novinarjev kot “spodrsljaj” poskusila opravičiti piar služba RTV. Športna novinarja seksizem gojita kot svoj novinarski slog in športnice komentirata kot objekte, ki kot da v prenosu ne nastopajo zaradi svojih športnih prizadevanj in dosežkov, pač so tam na ogled.


-3-

Smo v obdobju zelo nizkih temperatur in zaledenelih šip, zato je obvezna zimska oprema tudi za šoferja. Kaj morate imeti s sabo? Obvezno trak ali kapo, rokavice, drzalico, pa čaj. Pa bomo videli zdaj, zakaj vse to rabimo. (Pokliče soprogo.) Evo, pa ji date. Tri stvari ji morate dati: da je ne bo zeblo, pa da lahko začne pucati. Ful je dobro, da ste poročeni, brez žene ali punce to ne gre. Zakaj pa čajček? Zato, da ko ona puca, vas ne bo zeblo. To je pa za vas.

Policijska uprava Kranj

Uradna Facebook stran Policijske uprave Kranj, video Čista stekla, 23. november 2021

Utemeljitev:

Policija v oglasni akciji, s katero promovira varnost v prometu, uporabi seksistično šalo. Če ne razumejo, zakaj to ni primerno, se da pojasniti tudi tako: hitro je jasno, kako neprimerno bi bilo, da bi policija v ozaveščevalni akciji uporabila rasistično ali nacionalistično šalo. Državni organ, ki se smeje na račun žensk, ne vliva zaupanja, da bo resno jemal in obravnaval nasilje na podlagi spola.


-4-

Kaj ti je deklica, da si tolk fukjena?
Nič mi ni, sam tableta mi včas’ popusti.

Vinko Vasle, novinar in publicist

Twitter, 10. januar 2022

Utemeljitev:
Žalitve in diskreditacije o neuravnovešenosti so tipičen mizogin napad na žensko, ki si je drznila kritizirati politiko. Gre za zastraševalno sporočilo vsem ženskam, naj ne vstopajo v polje politike ali v polje njene kritike.


-5-

Da, profesionalni šport ženske odvrača od njihovega poslanstva, biološka ura pa tiktaka. Profesionalni šport ima tudi ogromno kvarnih dejavnikov, ki ženske uničuje. Podobno je tudi drugod. Izročilo ni kar tako in točno pove, kje se ženska res uresniči in kje je svobodna.

Andrej Vončina, duhovnik

Reporter, 17. februar 2022

Utemeljitev:

Izjava kaže na ozkoglednost avtorja, ki žensko reducira na njeno reproduktivno funkcijo, poleg tega pa paradoksalno zatrjuje, da bo ženske osvobodilo šele omejevanje v sprejemanju njihovih odločitev.

 

 

[1] Fem TV je kolektiv, ki na oder postavlja parodije televizijskih šovov in informativnih oddaj ter pikro kritiko družbenoaktualnih tem, povezanih s spolom in seksualnostjo. Igra se s tradicionalnimi in sodobnimi gledališkimi izrazi, razpetimi med burlesko, kabaretom, varietejem, performansom, videom, glasbenimi točkami ter improvizacijskim gledališčem.

[2] Kolektiv ZIZ se je vzpostavil leta 2013 in je do 2021 deloval pod okriljem Pekarne Magdalenske mreže Maribor. Z letom 2021 je bilo ustanovljeno Kulturno umetniško društvo ZIZ. Društvo aktivno deluje in ustvarja na področju družbeno-angažiranega gledališča. Z delavnicami po metodi gledališča zatiranih in avtorskim ustvarjanjem političnih predstav ZIZ preizprašuje razmerja moči v družbi. Predstave, s katerimi se je ZIZ predstavil mariborski, slovenski ter tudi mednarodni publiki, so: Slovenska mati in hči, Med dvema ognjema, Objem granitne kocke, Za 4 stenami, Ema, Calais, Calais in Pandorina skrinjica.

[3] Bodečo nežo za seksistično izjavo leta podeljujemo kolektiv Rdeče zore / Red Dawns in uredništvo spletnega portala Spol.si skupaj z zainteresirano javnostjo. Ta nečastni naziv lahko doleti vse, ki javno napadajo, ponižujejo in žalijo druge na podlagi spola, spolne usmerjenosti in/ali spolne identitete. Več o nagradi bodeča neža http://bodeca-neza.spol.si

Komentarji