Kdor poje, zlo ne misli?

Seksizem je tako utelešen v naši kulturi in vsakdanjih življenjih, da ga pogosto ne opazimo in se ob njem tudi zabavamo. »Petje fašističnih pesmi je družbeno nesprejemljivo, seksističnih in mizoginih pa ne. Zakaj ta razlika?« se sprašuje Danijela Zajc, ki je skupaj z Anjo Kocman dala pobudo za ustanovitev Feminističnega pevskega zbora Z’borke. Skupina, ki deluje med aktivizmom in umetnostjo, duhovito sprevrača seksistična in mizogina sporočila, ki se širijo z glasbo. Priljubljena ljudska »Dajte dajte« iz njihovih grl zveni tako: »Mizoginom štrik za vrat, bojte se, bojte starih bab!«

Z'borke skupinska2

Z’borke (Foto: FPZ Z’borke)

Z’borke ne prevetrujejo le ljudske glasbe, temveč se odzivajo tudi na popularno medijsko produkcijo, na primer s priredbo pesmi »Ladies night«. Zborovodkinja Pia Skušek pravi, da je bilo ravno v času, ko se je zbor ustanavljal, na vsakem koraku mogoče poslušati komad »Blured lines«, ki v besedilu zanika jasno določljivo mejo med konsenzualnim seksom in posilstvom. Del repertoarja Z’bork se opira tudi na melodije partizanskih pesmi. »Feministke hitite« je denimo nastala po melodiji »Hej brigade«, najprej pa so jo v okviru predstave Fem TV 2.0 izvedle_i mednarodni Feministični in queerovski festival Rdeče zore, Lezbično-feministična univerza in KUD Transformator.

Ko Z’borke govorijo o seksizmu, ne mislijo le na sporočila v besedilih pesmi, temveč opozarjajo, da je zborovska kultura v Sloveniji nasploh tradicionalistična in konservativna ter služi za vzvod širjenja šovinističnih ideologij. Pri tem ima zborovsko petje v Sloveniji velik vpliv, saj je vanj vključenih več kot 64.000 ljudi (cerkveni zbori niso všteti). Kot še pripovedujejo, je na zborovskih revijah in tekmovanjih repertoar strogo zamejen, določena so obdobja, iz katerih je treba zapeti posamezno pesem, pogosto so vključene tudi sakralne pesmi. Nastopi na teh prireditvah prinesejo reference, s katerimi se pridobiva točke na razpisih, a če bi se Z’borke udeležile teh prireditev, bi morale zavreči svoja načela.

»Zato pa obstajajo avtonomni pevski zbori, ki se upirajo vladajoči ideologiji. Edino z samoorganizacijo in avtonomijo lahko pretreseš zborovsko kulturo,« pravi ena od članic Z’bork. Z’borke se trudijo delovati nehierarhično in odločitve sprejemati s konsenzom. Seveda tudi pri njih prihaja do razlik, predvsem zaradi različne količine znanja, ki so ga prinesle v skupino. Če zborovodkinje ni, vaja običajno odpade. A Pia Skušek zase pravi, da je bolj strokovna sodelavka kot avtoriteta. Da bi se izognile nepogrešljivosti posameznih oseb, Z’borke neenake položaje moči nenehno ozaveščajo in skrbijo, da se znanje ne koncentrira le pri nekaterih.

Z’borke so se prvič srečale 9. marca 2014. Trenutno jih je 15, stare so od 15 do 50 let. Čeprav so v zboru le ženski glasovi, poudarjajo, da binarna delitev spolov ne ustreza družbeni realnosti in da je zbor odprt za vse spole. Njihov prvotni cilj je bil mešani pevski zbor, a je na avdicijo prišel le en moški glas, potrebovale pa bi jih vsaj tretjino. Čeprav nastopajo manj kot eno leto, dobivajo toliko vabil, da se na vsa ne morejo odzvati. Z nastopi podpirajo podobno misleče pobude in skupine (nastopile so na primer na benefit dogodku spol.si), poleti pa so pele tudi na srečanju alternativnih zborov na Dunaju.

 

Video »Hrabra feministka«

Besedilo za »Hrabro feministko« je pričelo nastajati na delavnici trash pisanja v organizaciji Lezbično-feministične univerze. Nastali sta vsaj dve verziji na melodijo partizanske pesmi »Mlada partizanka«. Z’borke so eno od verzij dodatno priredile ter jo prvič javno zapele na Shodu proti seksizmu 23. maja 2015 v Ljubljani.

 

letak4c-avdicija-1

Vabilo na avdicijo

Z’borke načrtujejo širitev skupine in vabijo na avdicijo, ki bo 11. oktobra v Menzi pri koritu (AKC Metelkova mesto). Kontakt: fpz.zborke@gmail.com. Facebook: https://www.facebook.com/FPZ.Zborke

 

Komentarji