Poziv k primerni obravnavi (spolnega) nadlegovanja v javnih prostorih in na prireditvah

Na uredništvo smo 21. 3. 2018 prejeli odgovor Cvetličarne, ki ga objavljamo v celoti:

Pozdravljeni,

Ker ste zadevo objavili, preden ste jo preverili pri nas, ne mislimo podajati dodatnih odgovorov.

So pa dejstva drugačna od teh, ki ste jih zapisali.

Drugače pa smo vse jasno povedali v zapisu, ki ga navajate. Ponovili bi le to, da gospodična ni bila zmožna prepoznati razgretega moškega in ga zato tudi nismo mogli najti/pridržati oz odstraniti.

Lep dan

Sent from my iPhone

V sporočilu je omenjen njihov odgovor na zapis Združenja proti spolnemu zlorabljanju na Facebooku, z dne 19. 3. 2018.

Odziv na naše pismo in na zapis na družbenem omrežju jasno kaže, da predstavniki podjetja ne razumejo, kje in kaj je sploh problem. Javno smo se odzvali, ker menimo, da njihov odnos in odziv na prijavo ni bil primeren. Ker smo o tem pisali že v spodnjem tekstu, na kratko le še komentar na njihove odgovore:

S svojim odzivom so v Cvetličarni pokazali, da kljub načelni netoleranci do kakršnegakoli nasilja, v takšnih situacijah ne znajo ali pa nočejo odreagirati, krivdo pa so prevalili na »gospodično«, ki je »kričava«. Če poudarimo še, da so storilca poimenovali kot »razgretega« moškega/mladeniča, lahko že iz same izbire besed razumemo, kako resno jemljejo vso stvar.


Pred nekaj dnevi je članica uredništva spletnega portala spol.si v klubu Cvetličarna doživela spolno nadlegovanje v obliki neprimernega otipavanja. Ko se je fizično branila, jo je nadlegovalec udaril. V Cvetličarni je niso podprli, varnostna služba pa nadlegovalca ni hotela odsloviti iz lokala, vse dokler ni omenila policije. Pred tem so jo poskušali prepričati, da naj dogodek pozabi, ko pa so ugotovili, da tega ne namerava, so postali verbalno nasilni. Vodstvo kluba se je poskusilo braniti pred odgovornostjo, češ da se bodo pogovarjali le s policijo. Naša članica je tako nadlegovanje prijavila policiji.

3Spolno nadlegovanje v javnem prostoru v naši zakonodaji ni posebej sankcionirano, temveč ga je mogoče preganjati po splošnejših členih kazenskega zakonika ali zakona o varstvu javnega reda in miru, ki opredeljujejo različne kršitve oziroma kazniva dejanja. Žal spolnega nadlegovanja v javnih prostorih večina ne zaznava kot kršitev, zato pride do prijav in sankcioniranja le v ekstremnih primerih. Vendar to ni prav. Javni postor je prostor vseh nas in hočemo, da je varen – to pomeni brez normalizacije nasilja in brez prepričevanja, da naj nasilje ignoriramo, pozabimo ali celo potrpimo. Upravljavci javnih in prireditvenih prostorov, varnostne službe in druge pristojne institucije morajo ustrezno reagirati na takšne dogodke, vse drugo je poniževanje nadlegovanih in zanikanje spolnega nasilja.
Po našem mnenju bi morala v opisanem primeru varnostna služba ukrepati v skladu z zakonom o zasebnem varovanju in zakonom o varstvu javnega reda in miru. Nadlegovalca bi morala vsaj opozoriti, če že ne odsloviti iz prostorov Cvetličarne. Če bi ga zgolj opozorili, bi moral vodja varnostnikov nadlegovani zagotoviti, da ga bodo odstranili, če bi se kaj takega ponovilo, in jo povabiti, da se v vsakem takem primeru obrne na varnostnike, varnostnikom pa dati navodila, kako pravilno ukrepati ob vsakem takem prekršku. Pridobili smo tudi strokovno mnenje s strani nekaterih predstavnikov policije iz katerega izhaja, da je bilo ravnanje vseh poklicno vpletenih neprofesionalno, morda celo nazakonito. Z neprimernim otipavanjem je vpleteni storil najmanj prekršek po zakonu o zasebnem varovanju in po zakonu o varstvu javnega reda in miru. Naslednji prekršek ali celo kaznivo dejanje, je storil z udarcem. Varnostnik, ki je za to izvedel, bi moral ugotoviti njegovo istovetnost ali ga v primeru kaznivega dejanja zadržati in o tem obvestiti policjo. Dolžnost policije je, da v podobnih primerih prijavljena dejanja preišče in z oškodovanko_cem ravna po točno določenih pravilih stroke.
V uredništvu portala spol.si smo ogorčene_i nad dogodkom, o podobnih pa poročajo tudi druge osebe, ki so jih doživele v drugih javnih ali prireditvenih prostorih. Zato apeliramo na lastnike in upravljavce takšnih prostorov ter na varnostne sužbe, da naj preprečevanju spolnega nasilja posvetijo več pozornosti. Kot je opozorilo Združenje proti spolnemu zlorabljanju, v nekaterih klubih in lokalih v Sloveniji jasno in vidno zapisujejo, da so njihovi prostori varni za ženske in da imajo ničelno toleranco do (spolnega) nasilja, na primer v AKC Metelkova mesto.

Od Cvetličarne in njene najete varnostne službe TCP Varovanje d.o.o. pričakujemo javno opravičilo, informacijo, ali so o dogodku obvestili policijo, ter pojasnilo, kako so dogodek obravnavali v podjetjih in ali nameravajo sprejeti ukrepe za zaščito žrtev.
Cvetličarni in varnostni službi TCP Varovanje smo poslali_e dopis. Pričakujemo odziv, ki ga bomo objavile_i, ko ga prejmemo.

Komentarji