Rezultati spletnega glasovanja za nagrado bodeča neža

Spletno glasovanje je za seksistično izjavo leta je potekalo med 23.2.2018 in 5.3.2018. Udeležilo se ga je 1.324 ljudi. Spodaj je seznam petih izjav, ki jih je javnost označila za najbolj seksistične, skupaj z utemeljitvami. Končnega zmagovalca_ko bo določila publika na razglasitvi bodeče neže v Klubu Gromka, AKC Metelkova mesto, v sredo 7.3.2018 ob 20. uri. Vljudno vabljene_i na razglasitev!

Več o bodeči neži na spletnem naslovu: http://bodeca-neza.spol.si/. Kontakt za medije: neza.bode@gmail.com; 040 890 894.

1

“Nisem se znašel v tem kačjem gnezdu slabo pofukanih bab, ki zganjajo nervozo vsake sorte.” Hudoval se je še, da so ga nažirale »zlobne male babnice z malimi prsmi, ki jih skoraj ni bilo, in lasmi, dolgimi nekaj centimetrov in dominantnim značajem«.
Luj Šprohar, upokojeni uslužbenec Ministrstva za zdravje in predsednik stranke LDS v Reporterju, 29.3.2017
Kadar zmanjka argumentov, je ženske najlažje napasti da niso dovolj ženske. Šprohar, ki je mimogrede želel kandidirati tudi na predsedniških volitvah, pri tem kaže globoko zakoreninjeno nezmožnosti preseganja dojemanja žensk kot podrejenih seksualnih objektov. Novinar Nenad Glücks je takšna stališča voljno promoviral.

2

“Ne se bati! Tako ali drugače nam bo naslednja štiri leta vladala ženska. Z ženskimi genitalijami. Ali brez njih. Kaj je hujša možnost, je težko reči.”
Vesna Vuk Godina, antropologinja v Oni Plus, 4.10.2017
Diagnoza: Avtoričina misel je globoko falogocentrična. Univerzalno je zanjo tisto, kar je moško in heteroseksualno. Ne zaveda se patriarhalne realnosti. Nagnjena je k sovražnosti do sebe. Kurativa: Prebrati še kaj razen Freuda, saj so zanj ženske “črni kontinent”.

3

»Gospa, vi znate voditi veliko podjetje, ne znate pa skuhati žgancev. Zakaj? Nimate volje, ali nimate časa, ali vsaj tako dobrih ne znate skuhati, kot jih je znala skuhati vaša mama?«
Slavko Bobovnik, voditelj oddaje Odmevi v Odmevih TV Slovenija, 06.03.2017
Slavko Bobovnik je v studiu gostil menedžerja in menedžerko, ki sta prejela nagrado Gospodarske zbornice Slovenije za izjemne dosežke. Pri tem je le sogovornici dr. Mariani Karli Rebernik zastavljal vprašanja o družini in gospodinjstvu, medtem ko sogovornika s takšnimi temami ni naslavljal. Voditelj je med drugim izjavo sogovornice, da več časa preživi s kolektivom kot družino, komentiral z oceno: »To pa ni lepo!« Bobovnik je tako z vprašanji skušal uspešni ženski vzbuditi občutke krivde, ker naj ne bi ustrezno skrbela za družino, medtem ko je uspešnega moškega odvezal te odgovornosti. S tem je deloval diskriminatorno, saj je ženske izrival iz javnega prostora, nenazadnje pa je utrjeval tudi lastne privilegije, ki mu jih zagotavlja identiteta starejšega moškega srednjega razreda.

4

“Simone Veil je bila travmatizirana ženska, ki je preživela koncentracijska taborišča. Nihče ne govori o tem, kako so te travme povzročile, da je postala “mati vseh abortusov”. Zaradi njene zakonodajne pobude, medtem ko je bila francoska ministrica za “zdravje”, je bilo in je še milijonom otrok odtegnjena pravica do pravne subjektivitete. Tem nerojenim otrokom, pravnim subjektom kot še nerojenim (nascituri) od Rimskega prava, je še naprej odtegnjena pravica do življenja, ki bi morala izhajati iz 2. člena Evropske konvencije o varstvu človekovih pravic. Mediji jo slavijo celo posthumno, medtem ko bi jo bilo treba obsoditi kot največjo morilko vseh časov.”
Boštjan M. Zupančič, nekdanji ustavni sodnik in sodnik na ESČP na Facebooku
Odgovor iz kolumne dr. Svetlane Slapšak (Večer, 29.7.2017): “Človek, ki je sedel v instituciji, ki je ne bi bilo brez Simone Veil in njene evropske politike, je napadel človekove pravice (in pravice žensk so izrecno opredeljene kot take od leta 1997) in številne ustave, med njimi tudi slovensko.”

5

“Mnoge sodobne ženske so zaradi feminističnih naziranj oslabile moške, potem pa ostale same in resignirane.”
Milan Knep, duhovni pomočnik v ljubljanski stolnici in voditelj priprave na zakon v nadškofiji v Domovini, 12.3.2017
Voditelj priprave na zakon v ljubljanski nadškofiji svetuje ženskam: če ne boste pokorne možu in boste zahtevale enakost, boste kaznovane. Še ena v vrsti mnogih obtožnic, ki sodobne ženske krivi za “krizo moškosti”.

bn2

Komentarji