Pregled leta 2017

2017-12-28_145904

Spoštovane_i,

 december je tudi čas za refleksijo iztekajočega se leta iz vidikov spola, feminizma, emancipacije in enakih možnosti, zato bi vas želele_i opozoriti na nekaj zanimivih vsebin iz spletnega medija spol.si, ki ga izdajamo v Društvu za uveljavljanje enakosti in pluralnosti Vita Activa.

 Ob tem vas vabimo, da se pridružite našim prizadevanjem za odprto, strpno in solidarno družbo in Društvu Vita Activa namenite 0,5 odstotka dohodnine. Obrazec najdete na naši spletni strani.  Zbrana sredstva bomo namenile_i delovanju medija spol.si, ki ga uredništvo ustvarja izključno na prostovoljni osnovi.

 Zahvaljujemo se vam za pozornost in podporo ter vam želimo srečno in uspešno novo leto!

 Uredniški odbor spol.si: Neja Blaj Hribar (odgovorna urednica), Mirna Berberović, Tiva Vlaj, Ana Cergol Paradiž, Tea Hvala, Ana Grobler, Miha Marinč, Jasna Podreka, Sara Rožman, Lea Vrečko, Iztok Šori (predsednik Društva Vita Activa)

 


Predstave o spolu v desnem populizmu

»Razlogi za naraščanje podpore desnim populističnim strankam in gibanjem v Evropi so predvsem strukturni; izhajajo iz načina delovanja ekonomije, politike in medijev. Naš družbeni sistem nenehno proizvaja poraženke_ce ali vsaj občutek poraženosti v vseh družbenih razredih in skupinah, s tem pa tudi podporo politikam iskanja grešnega kozla.« (Iztok Šori)


Vaginizem

»Vaginizem je trajajoča ali ponavljajoča se težava ženske pri vaginalni penetraciji penisa, prsta ali kakšnega predmeta, čeprav si ženska to želi. Ob tem so prisotni še nehotno krčenje mišic medeničnega dna, izogibanje penetraciji ter vnaprej pričakovan strah pred bolečino, kar vodi k izogibanju spolnim aktivnostim.« (Gabrijela Simetinger)


Ob 30. obletnici I. jugoslovanskega feminističnega srečanja

»Dogodek je bil zelo pomemben za oblikovanje mreže feminističnih skupin in posameznic na območju nekdanje Jugoslavije, ki je sicer nastajala vsaj že od konca sedemdesetih let, se je pa po srečanju leta 1987 okrepila in razširila. Med drugim je bila na srečanju dana pobuda za ustanavljanje SOS telefonov in drugih oblik pomoči za ženske, ki doživljajo nasilje, in v letih 1988–1990 so feministične skupine odprle SOS telefone v Zagrebu, Ljubljani in Beogradu.« (Mojca Dobnikar)


Nagrada bodeča neža

Tudi letos smo v sodelovanju s kolektivom Rdeče zore ogranizirale_i izbor za seksistično izjavo leta. Največ vaših glasov je prejela Angelca Likovič. Vabimo vas k branju izjave delovne skupine za bodečo nežo ter ogledu posnetka razglasitve, ki je potekala 7. marca 2017 v Socialnem centru Rog. Na spletni strani bodeče neže že teče zbiranje nominacij za aktualno feministično leto (8. marec 2017 – 8. marec 2018), kjer lahko tudi same_i predlagate izjave, ki si zaslužijo ta nečastni naziv.


Napovednica

 V našem koledarju dogodkov na spol.si smo v letu 2017 najavile_i 349 dogodkov s feministično vsebino. Čestitamo vsem organizatorkam_jem in upamo, da bo tudi prihodnje leto tako plodno.


Facebook spol.si

 Na FB profilu spol.si lahko dnevno spremljate in komentirate objave drugih medijev. V letu 2017 so bile najbolj odmevne naslednje objave.

December: pevec skupine Aerosmith je skoraj 30 let po hitu “Janie’s Got a Gun” odprl varno hišo za zlorabljene deklice.

November: intervju z sociologinjo Niko Kovač o izkušnjah žensk, ki so se odločile za umetno prekinitev nosečnosti.

Oktober: tekmovalke za Miss Peruja so zavrnile javno predstavljanje telesnih mer in namesto tega delile podatke o nasilju nad ženskami.

September: intervju s publicistom Johnom Summersom o problemih identitetnih politik.

Avgust: kolumna penologa Dragana Petrovca o očaranosti nekaterih novinark nad moškimi, ki v resnici žalijo ženske.

Julij: o dilemi brezdomk med tem ali si bodo privoščile kosilo ali higienske pripomočke za menstruacijo.

Junij: kako so angleški mediji poročali o jugoslovanskih partizankah.

Maj: kako je bil na vrhu NATA sprejet soprog luksemburškega premierja Gauthier Destenay.

April: moški na Nizozemskem so se držali za roke v znak solidarnosti s pretepenim istospolnim parom (#allemannenhandinhand).

Marec: nagrado bodeča neža prejme Angelca Likovič.

Februar: o slabo poznani bolezni žensk endometriozi.

Januar: umetniška akcija reške umetnice Milijane Babić, ki kritizira delovanje RKC.

Komentarji