Predavanje “Seksualnost in feminizem”

Oddelek za filozofijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani in Društvo za uveljavljanje enakosti in pluralnosti Vita Activa in spletni portal spol.si vabita na gostujoče predavanje dr. Sólveig Anne Bóasdóttir s Fakultete za teologijo in religijske študije Reykjavik Univerze v Islandiji z naslovom »Seksualnost in feminizem«. Predavanje bo v sredo, 18. oktobra 2017, ob 18. uri, v kulturnem centru Kult3000 na Metelkovi ulici v Ljubljani.

Vabilo na predavanjeDr. Sólveig Anna Bóasdóttir bo v svojem predavanju posredovala kritični premislek o razmerju med feminizmom in seksualnostjo z ozirom na LGBTI osebe in spolno delo. Z osvetlitvijo distinkcije med dvema zgodovinskima tenzijama feministične misli, tj. seksualno konservativne in seksualno osvobajajoče tradicije, bo izzvala prvo na osnovi njene predpostavke, da je – ali pa bi moral biti – feminizem privilegirana teoretska pozicija za obravnavo seksualnosti.
Z opiranjem na Gayle Rubin, Marcello Althaus-Reid in druge feministke sodobnega časa bo argumentirala, da je seksualnost pomemben element demokratičnega državljanstva, iz česar izhaja, da morata biti vključevanje in nediskriminacija seksualno in spolno marginaliziranih LGBTI oseb spodbujana na najrazličnejše načine. Nadalje bo argumentirala, da bi feministična etika morala ponovno premisliti razumevanje binarnih kategorij in klasifikacij, ki še vedno veljajo za samoumevne v večini njenih diskurzov. Rezultat tovrstnega preoblikovanja – spremenjen pogled feministične etike na seksualnost – bi neposredno vplival na problematiko LGBTI in spolno delo.

PREDAVANJE BO POTEKALO V ANGLEŠKEM JEZIKU.

Dr. Sólveig Anna Bóasdóttir je predavateljica na Fakulteti za teologijo in religijske študije v Reykjaviku Univerze v Islandiji. V svojem raziskovalnem delu se posveča predvsem študijam spolov, seksologiji ter krščanski feministični in seksualni etiki.

 

Komentarji