Kazenska ovadba – sovražni govor proti zagovornicam_kom 55. člena Ustave RS

Objavljamo sporočilo za medije posameznic_kov, ki so vložile_i kazensko ovadbo proti avtorju besedila »Seznam članov abortivnega lobija, ki nasprotuje pravici do življenja nerojenih punčk in fantkov!«, direktorju Zavoda za družino in kulturo življenja Tadeju Strehovcu in zavodu, ki je lastnik spletne strani www.24kul.si, kjer je bil članek objavljen.

Sporočilo za medije

 

Že vrsto let so zagovornice_ki človekovih pravic soočamo s sovražnim govorom na spletni strani www.24kul.si. Vsak odziv na neprimernost tovrstnega pisanja je označen za napad na svobodo govora drugače mislečih. Spodaj podpisene_i sprejemamo dejstvo, da v demokratičnih družbah obstaja množica različnih stališč, ki si med seboj lahko tudi nasprotujejo. Ostro pa nasprotujemo izražanju nasprotnih mnenj na način, ki ustrahuje in širi nestrpnost do posameznic_kov in skupin, ki prevprašujejo trenutno stanje v družbi.

Dne 16. 2. 2016 je bil na spletni strani www.24kul.si objavljeno besedilo z naslovom »Seznam članov abortivnega lobija, ki nasprotuje pravici do življenja nerojenih punčk in fantkov!«. V njem smo zagovornice_ke spoštovanja 55. člena Ustave RS, ki govori o svobodnem odločanju o rojstvu otrok, označene_i za zgovornice ubijanja otrok. Skupina 15 posameznic_kov nas je prepričanih, da besedilo javno spodbuja k sovraštvu, nasilju in neenakopravnosti, zato smo 16. 5. 2016 proti avtorju besedila s psevdonimom Tine Belin, direktorju Zavoda za družino in kulturo življenja Tadeju Strehovcu in samemu zavodu, ki je lastnik spletne strani www.24kul.si, podale_i kazensko ovadbo zaradi storitve kaznivega dejanja po javnega spodbujanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti po 297. člena Kazenskega zakonika. Ovadeni pa so z besedilom, po našem prepričanju, napadli politično in etično prepričanje oseb, ki se zavzamemo za spoštovanje 55. člena Ustave RS.

V besedilu na spletni strani www.24kul.si je med drugim navedeno, da smo podpisnice_ki omenjene pobude »zahtevali, da vlada zaščiti postopke za ubijanje nerojenih otrok!?«. Besedilo torej prikazuje legitimno izražanje političnega in etičnega prepričanja kot izražanje želje za umor.

V besedilu je za zagovornice_ke 55. člena Ustave RS navedeno, da smo »radikalni aktivisti, ki se zavzemajo za brezplačne kirurške splave nerojenih žensk, homoseksualcev in lezbijk ter za izumiranje slovenskega naroda in kulture«, s čimer besedilo implicira, da je od ravnanj zagovornic_kov, odvisen obstoj slovenskega naroda oziroma njegovo izumrtje. Zagovornice_ki smo prikazane_i kot del človeku nevarne tajne organizacije, ki je kot taka nevarna in kolaborira z državnimi organi, vse v želji po uničenju slovenskega naroda.

Nadalje besedilo zagovornice_ke 55. člena Ustave RS označuje za odgovorne_i za »kulturo smrti, ki je destruktivna in katastrofa tako za nerojene otroke, ki so ubiti na operacijskih mizah, matere in očete, ki trpijo zaradi postabortivnega sindroma ter slovensko družbo, ki ima eno najnižjih rodnosti v svetu.« Zavzemanje za uresničevanje ustavne pravice do svobodnega rojstva otrok je torej prikazano kot zavzemanje za ubijanje otrok na operacijskih mizah. Zagovornice_ki pa smo označene tudi kot krivci za duševne težave ljudi, ki se odločijo za splav.

Ovaditelji_ce torej sprejemamo dejstvo, da v demokratičnih družbah obstaja množica različnih stališč, ki si med seboj lahko tudi nasprotujejo. Ostro pa nasprotujemo izražanju nasprotnih mnenj na način, ki ustrahuje in širi nestrpnost na podlagi političnega in etičnega prepričanja. Želimo si živeti v družbi, kjer je pravica o svobodnem odločanju o rojstvu otrok jasno udejanjena tako, da imajo vse osebe varen dostop do kontracepcije in splava brez strahu pred stigmatizacijo.

 

Anamarija Sobočan, Andreja Hočevar, Anja Koletnik, Eva Gračanin, Heidi Pungartnik, Jasna Mažgon, Katja Sešek, Mateja Capek, Metka Mencin Čeplak, Mitja Blažič, Mojca Kovač Šebart, Petra Peterka, Tanja Rener, Tina Mahkota, Tiva Vlaj.

 

 

Ozadje

 

Besedilo »Seznam članov abortivnega lobija, ki nasprotuje pravici do življenja nerojenih punčk in fantkov!« avtorja s psevdonimom Tine Belin je bilo na www.24kul.si objavljeno po tem, ko je 15. 2. 2016 skupina 165 posameznic_kov in 14 organizacij na predsednika RS, predsednika Vlade RS in preostale relevantne institucije poslala javno pobudo za zaščito ustavnih pravic žensk. Pobuda se nanaša na shode pred Ginekološko kliniko v Ljubljani, ki jih je organiziral Zavod Božji otroci, na katerih so molili »za življenje – za prenehanje splava v ljubljanski bolnici«. V pobudi za zaščito ustavnih pravic žensk pa je med drugim zapisano:

»Vsakdo ima pravico do svobode izražanja, vendar gre v tem primeru za način izražanja, ki nesorazmerno posega v človekove pravice drugih oseb, zlasti v pravico do osebnega dostojanstva in varnosti, do svobodnega odločanja o rojstvu otrok, do varstva zasebnosti. Udeleženke in udeleženci shodov pred Ginekološko kliniko izrabljajo verska čustva ljudi in izvajajo politični pritisk na zdravnike in drugo zdravstveno osebje pa tudi na ženske, ki jih domnevno poskušajo zaščititi.«

Nekatere posameznice_ki, ki smo podpisale_i pobudo, in so naša imena zato zapisana tudi v omenjenem besedilu na spletni strani www.24kul.si, smo odgovorne za nastanek in objavo besedila prijavile_i policiji takoj po objavi, in sicer med 19. 2. in 20. 2. 2016. Samo eno od prijaviteljev_ic so s Policijske postaje Vič 2. 3. 2016 obvestili, da gre v prijavi po njihovi oceni za kaznivo dejanje po 159. členu Kazenskega zakonika – razžalitev in da se po 168. členu pregon za to kaznivo dejanje začne na zasebno tožbo.

Ker menimo, da svoboda govora ni nad človekovo pravico do človekovega dostojanstva, in ker ne želimo, da se sovraštvo in nestrpnost do oseb, ki zagovarjamo 55. člen Ustave RS, razpihujeta še naprej, smo 16. 5. 2016 na Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani podale_i kazensko ovadbo.

 

Komentarji