Shod proti seksizmu

V Ljubljani je 23. maja 2014 potekal feministični shod proti seksizmu, ki se ga je udeležilo približno dvesto ljudi. Z duhovitimi in opogumljajočimi slogani so si tlakovale in tlakovali pot do vsake točke postanka. Na nevralgičnih točkah v mestu so maskirane organizatorke – na vabilu podpisane kot Feministke – izvedle več performansov ter opozarjale na živost seksizma v naši družbi.

Podhod Ajdovscina(1)

Dogodek se je začel v parku Tabor. Ena od govork je opozorila, da so seksizmi rdeča nit, ki spaja politične elite, ekonomsko izkoriščanje, akademsko okolje, medijski prostor in cerkev, ki vsi prispevajo k retradicionalizaciji položaja žensk in repatriarhalizaciji družbe. Zapel je novo nastali Feministični pevski zbor Z’borke. Sledil je pohod po ljubljanskih ulicah.

RTV

Na prvem postanku pred RTV Slovenija so protestnice in protestniki izrazili nasprotovanje oglaševanju, ki temelji na izkoriščanju ženskih teles in reprodukciji stereotipnih vlog žensk. Seksizem je tudi vabiti mizogine osebe ter jim omogočati vidnost in slišnost, so izpostavile Feministke.

Spomenik ženskim demonstracijam

Pri spomeniku ženskim demonstracijam pred nekdanjimi zapori na Miklošičevi ulici: »Revolucija bo feministična, ali pa je ne bo!«

POLICIJA1POLICIJA2

 

Protestnice in protestniki so se ustavili tudi pred Policijsko postajo Center, kjer je odmevalo: »Namesto policije – feministične milice!« Ena izmed protestnic je opozorila na normalizacijo seksističnega nasilja v javnem prostoru in poudarila, da tako ostaja nevidno ter ne doživi problematizacije, ženske same pa so prepuščene individualnemu spopadanju z situacijami ponižanja, nasilja in nemoči. Govor je zaokrožila z izjavo o odsotnosti razumevanja, da je feminističen boj enako pomemben in revolucionaren kot nasprotovanje oblasti ali kapitalizmu.

AJDOVSCINA

Performans na trgu pri podhodu Ajdovščina je opozoril na nasilje nad ženskami.

Vegova 2 Vegova 4

Velika večina spomenikov v Ljubljani je posvečena moškim. Na Vegovi ulici so protestnice in protestniki opozorili na spregledane ženske iz slovenske zgodovine.

SAZU

Protest pred SAZU: »Seksizem so akademske institucije, ki na vodilnih položajih vzdržujejo moške, ženske pa silijo k družbeno manj priznanemu delu v prekarnih položajih.« (Feministke)

erotično perilo

Ena od akcij je bila namenjena erotični trgovini ob Ljubljanici.

Franciskani 1

Pred frančiškansko cerkvijo je potekal zaključni performans. Kot so v vabilu zapisale Feministke: »Seksizem je cerkvena ideologija, ki nas reducira na maternico in skrbnico družine, se vsiljuje v politiko, napada pravico do splava in odločanja o našem telesu.«

Mediji dogodku žal niso posvetili kaj dosti pozornosti, čeprav je obrnil na glavo že poletno-ležerno Ljubljano. Z daljšim prispevkom se je odzvala Darja Kocbek z revije Mladina, ki je objavila tudi intervju s pobudnico protesta. Z zelo podrobnim poročilom, analizo in zvočnimi posnetki s shoda pa se je, 14. junija 2014, oglasila oddaja Sektor Ž (od 37′ 15″ do 57′ 30″) na Radiu Študent, ki so jo pripravile Ida Hiršenfelder, Tea Hvala in Teja Oblak. Oddaja problematizira tudi mlačen odziv medijev.

Nekajminutni prispevek o shodu je v Mladinski oddaji avgusta 2014 pripravila Luksuz produkcija Društva zaveznikov mehkega pristanka, https://www.youtube.com/watch?v=TgX5yoqVXPg (od 7′ 4” do 12′ 23”).

Več: https://sl-si.facebook.com/events/313956735418278/permalink/326659844147967/.

 

Zbrala in uredila: Ana Grobler in Iztok Šori
 

Komentarji