Prostori spolov

Na začetku prejšnjega stoletja je Virginia Woolf opozorila na pomen lastne sobe za emancipacijo žensk. Kot je napisala – »ženska mora imeti denar in lastno sobo, če naj piše leposlovje« ali, bi lahko dodali, na splošno ustvarja, se intelektualno razvija. Kakšen pomen imajo njene besede za čas, v katerem se prostori razširjajo v virtualno dimenzijo? Kako pomembno je za ženske in za druge spole, tudi v Sloveniji, da si ustvarjajo »lastne virtualne sobe«?

Ob začetku internetne revolucije se je mnogim zdelo, da bosta možna/izbirna anonimnost uporabnic in uporabnikov ter nevidnost materialnih teles na zaslonu prispevali k virtualni nerelevantnosti spola. Upali so na morebitno androginost internetnega prostora. Pozneje so bili nekatere/-i prepričane/-i, da bo splet vsaj »dovolj« prijazen do feminizma in LGBTQ skupnosti. Toda kakor vemo, so v tehnologije vgrajene strukture moči, kar se izraža tudi v ponujenih on-line vsebinah. Po spletu se seveda lahko širijo ideje o enakosti spolov, toda hkrati se na njem prepogosto prenašajo tudi homofobna in mizogina sporočila. Kako nevarna so lahko slednja, nas opozarja nedavni pokol v naselju Isla Vista v Santa Barbari, ki ga je zagrešil 22-letni študent Elliot Rodger. Njegova predhodna internetna aktivnost je bila namreč skrajno seksistična, obiskoval je mizogine forume, tudi njegov motiv za okrutno dejanje je bil pravzaprav izvorno mizogin. Prav to je pozneje izzvalo odločno in odmevno feministično reakcijo na Twitterju z vzdevkom #Yes All Women, ki opozarja na problem nasilja nad ženskami.

 

Pobude, kot je #Yes All Women, vsekakor zbujajo optimizem in kažejo na emancipacijski potencial internetnega okolja. Vendar ne gre zanemariti, da najbolj obiskane, najbolj popularne spletne strani še vedno sledijo drugim medijem v prenašanju ali celo poglabljanju spornih spolnih stereotipov. Ogromno jih je usmerjeno v discipliniranje ženskih teles in zadovoljevanje (le) stereotipno »moškega pogleda«. Tako bomo že ob hitrem preletu najbolj obiskanih slovenskih spletnih strani verjetno izvedeli vse o najnovejši plastični kirurgiji ali kozmetiki, s katero lahko ženske »popravijo« svoje telo in svoj videz, podrobno se bomo poučili, da naj bi bili privlačni le oblastni, čustveno zadržani in premožni moški, ne bomo pa našli odgovora na vprašanji, zakaj verjamemo, da mora biti tako, in ali ne bi raje živeli v svetu, v katerem se nam ne bi vsiljevala taka merila. Ob pregledu mnogih slovenski spletnih strani in portalov se običajno ne seznanimo tudi o številnih drugih zanimivih temah, na primer o tem, kdo je Angela Carter, zakaj se četrta vseslovenska vstaja ni zgodila na 8. marec, kaj v resnici sporočajo drag umetniki, katera dela so ustvarile slovenske feministične umetnice, in s težavo se bomo dokopali do podatka, kateri prihodnji dogodek bo spregovoril o problematiki spolov. Toga, utesnjujoča in dolgočasna dihotomija »moškega« in »ženskega« sveta se nam bo tako potrjevala tudi v internetnem okolju. Pritrdili bomo nelagodni misli, ki jo je zapisala Kate Bornstein: »Spol ni sporazumen. Rodili smo se: zdravnik nam pripiše spol. Dokumentira ga država, vsiljuje zakonodaja, posveti ga cerkev, kupuje in prodaja se v medijih. Nimamo besede pri lastnem spolu – ne smemo dvomiti o njem, se igrati z njim, ga razvijati s prijatelji, prijateljicami, z ljubimci, družino.« Ustvarjalci in ustvarjalke portala Spol.si pa želimo ravno to. Pridružujemo se avtorjem in avtoricam, ki si prizadevajo, da bi se (slovenski) internetni prostor čim bolj odprl za razgrajevanje spolnih stereotipov, mizoginije in homofobije, tudi v duhu kiber feminizma ter zagovarjanja enakosti in pluralnosti.

 

Predlagamo lasno virtualno sobo, oziroma – ker smo velikopotezni – lastne virtualne javne prostore:

»Areno«, ki bo prinašala nove (izvirne) avtorske prispevke, pa tudi komentarje, refleksije in odzive na aktualne družbene dogodke, povezane s spolom; »Napovednico«, ki bo obveščala o različnih prihajajočih dogodkih, kot so konference, predstavitve knjig, festivali itd.; »Knjižnico« s podatki o literaturi s področja našega portala; in »Galerijo«, ki bo predstavljala umetniška dela o temi spola.

 

Vse uporabnike in uporabnice vabimo, da vstopite in sodelujete na portalu Spol.si. Pomagajte nam ustvarjati »lastne virtualne sobe«, tako s komentiranjem člankov kot z drugimi sugestijami in morebitnimi članki, ki jih sprejemamo na naslovu info@spol.si!

 

Uredništvo portala Spol.si

 

Komentarji