Kruha in vrtnic!

Gotovo že veste, da se je Ženski pevski zbor Kombinat ustanovil na dan upora, 27. aprila 2008, ko se je skupina žensk zbrala na ustanovni skupščini v ljubljanskem Rogu in sklenila, da bodo prepevale pesmi upora z vsega sveta. Sodeč po zapisu na njihovih spletnih straneh se je ideja o takšnem zboru rodila mesec dni prej, na dekliščini ene od članic (http://kombinatke.si/about/). Pred občinstvom je ŽPZ Kombinat prvič zapel 23. maja 2008 v Menzi pri koritu na Metelkovi, v sklopu proslave ob dnevu mladosti.

kombiantke

Polna dvorana – Kosovelov dom Sežana (08.04.2017)

Morda pa ne veste, da ideja o prepevanju pesmi upora (pod vodstvom Mateje Mavri) ostaja zelo živa in da so imele Kombinatke v soboto, 8. aprila 2017, koncert v Kosovelovem domu v Sežani. Na Primorskem ima uporništvo prav poseben pomen. Kot pravi Kombinatka Maksimiljana Ipavec, tudi sama Primorka: »Tu se ljudje še spomnijo, kako je, če ti vzamejo glas, jezik in pesem. Zato je na nastopih in koncertih na tem koncu vedno čutiti še močnejšo pripadnost in zavezanost pesmim upora.« Tudi koncert v Sežani je bil nabit z intenzivno energijo in občutkom moči, da vsi skupaj lahko premikamo gore. No, v tem primeru bolj z občutkom, da lahko preglasimo kapitalizem in premagamo vse ovire, ki sodelujoče še ločijo od »vrtnic«.

Korak za korakom – naslov koncerta je bilo pravzaprav geslo, ki so ga med stavko leta 1912 vzklikale delavke tekstilne tovarne v mestu Lawrence. »Stavkale so zavoljo zahtev, da so za svoje delo pravično plačane, in so ob tem opozorile še na nekaj, kar v njihovem času niti približno ni bilo samoumevno – na dostojanstvo, ki jim kot ženskam pripada. Če njihov slogan slišimo le kot odmev, star nekaj več kot sto let, si delamo slabo uslugo. Kapitalizem se ne ustavlja, delavkam in delavcem po vsem svetu v svojem nenasitnem pohlepu jemlje ‘kruh’ in odreka ‘vrtnice’. Naš odgovor je – pesem. Pesem, ki odpira prostor premisleka, združi podobno misleče in si želi hotenja po pravičnejšem svetu preliti v dejanja,« je pojasnila predstavnica Kombinatk.

Kobinatke2

Vsebinsko povezavo in moč posameznih pesmi na koncertu je občinstvu posredovala izjemna in edinstvena Maksimiljana Ipavec

Na samostojnem koncertu so jih spremljali še kontrabasist Boštjan Benčič, kitarist Robert Slanič in harmonikar Jari Jarc ter kot gostja še pesnica in kantavtorica (sicer tudi Kombinatka) Ksenija Jus. Prvotni repertoar je obsegal 16 pesmi v 8 svetovnih jezikih. Temu je Ksenija Jus dodala še tri samostojne pesmi. Vsi skupaj so ustvarili nepozabno občutje in prepričana sem, da koncert ni nikogar pustil ravnodušnega! Pesmi in sporočila iz Kosovelovega doma so prebudila celotno mesto. V tem ozračju so se jim na odru pridružili člani in članice Tržaškega partizanskega pevskega zbora Pinko Tomažič (vodenje je prevzela dirigentka Pia Cah) in skupaj so pečat pustili še s pesmimi »Vstajenje Primorske«, »Hej brigade« in »Internacionala«.

Kombinatke4

Nastop članice in kantavtorcie Ksenije Jus

V sodobnem času, ko je simbolika »kruha« še kako aktualna, je izredno pomembno na raznolike načine spodbujati ljudi k združenim akcijam. Pa naj še kdo reče, da pesem ne more biti politična (v najširšem pomenu besede) in angažirana (v smislu klica po spremembah)! Kombinatke so z izjemnim repertoarjem in izredno ganljivim povezovanjem gotovo prebudile še najbolj spečega poslušalca in poslušalko v občinstvu. Povedano lahko interpretiramo tudi tako, da je zadnji čas za skupno akcijo vseh ljudi! V nasprotnem primeru bodo »vrtnice« ponudile le trne in kmalu bo prišel čas za obžalovanje …

Komentarji