Sestre, podajmo si roke!

Na mednarodni dan proti nasilju nad ženskami, smo nekatere članice Feminističnega pevskega zbora Z’borke in Ženskega pevskega zbora Kombinat, s pesmijo posegle v monolog Jožefa Horvata, Aleša Primca in Branka Cestnika na Slovenskem knjižnem sejmu.

Organizator sejma je sprva vabil na pogovor “Nova levica in krščanstvo” z naslednjim besedilom vabila:

Levičarske stranke so v 21. stoletju družbeno-ekonomsko revolucijo zamenjale z moralno-kulturno. Liberalizacija splava, nova opredelitev zakonske zveze, propagiranje »novih modelov družine«, radikalni feminizem, legalizacija mehkih drog itd. so zdaj gonilne teme nove postsocialistične levice. Gre za politični načrt ali antropološko zmoto? Je v Sloveniji možen dialog med krščanstvom in novo levico?

Po ogorčenju javnosti je organizator besedilo vabila spremenil v:

V knjigi Nova levica in krščanstvo španska profesorja prava analizirata ideološke spopade sodobnosti. Knjiga, ki temelji na trdni zgodovinski, sociološki in intelektualni argumentaciji, se pogumno loteva velikega izziva, pred katerim je danes družbeni model zahodnih demokracij. Levičarske stranke so v 21. stoletju družbeno-ekonomsko revolucijo zamenjale z moralno-kulturno. S svojimi uvidi bo bralcem pomagala, da bodo bolj kompetentno in spoštljivo sodelovali v tem velikem soočenju idej. Je v Sloveniji mogoč dialog med krščanstvom in novo levico?

Vabljeni govorci so ostali isti.

Posameznice Z’bork in Kombinatk smo nastopile z za dogodek še dodatno prirejeno pesmijo “Sestre, le k soncu, svobodi!“, da bi opozorile, da v današnjem času ne more potekati pogovor o pravicah žensk brez ženskih sogovornic. Da v 21. stoletju ne more več biti predpisan en model oblikovanja družinskih skupnosti. In da v sodobni, pluralni državi ni ene in edine prave kulture.  Ne brez nas – in z vsemi nami! Za dialog in ne monolog!

Še istega dne je nastal posnetek dogodka v režiji Komunal.org, ki ga delimo z vami, Komunalcem pa se zanj zahvaljujemo!

 

Komentarji