Podpora Vstajniškim socialnim delavkam!

Feministična skupina Vstajniške socialne delavke, ustanovljena med vseslovenskimi vstajami, ki je izvedla veliko odmevnih akcij, je 20. oktobra na svoji Facebook strani objavila izjavo, iz katere smo zvedeli, da je Fakulteta za socialno delo proti dvema iz skupine sprožila postopek na sodišču. 30. oktobra ju čaka obravnava zaradi grafitarske akcije Ven iz predavalnic!, ki so jo VSD izvedle na začetku leta 2014. Fakulteta terja od njiju 2.175,09 evrov za stroške čiščenja, če pa zneska ne plačata, jima grozi do dve leti zapora.

Za akcijo so se VSD odločile, ker menijo, da fakulteta ni naredila ničesar, da bi študentke in zaposlene povezala v boju proti kapitalu in varčevalnim ukrepom, kar se kaže kot omejevanje možnosti študija na drugi stopnji oz. kot plačljivost magistrskih programov, poviševanje vpisnin in cen izpitov, opuščanje projekta širitve fakultete, neizplačane nadure in honorarji … VSD menijo, da je bila akcija grafitiranja pomemben poskus politizacije fakultete in vnašanja kritike v učni prostor, ki je nastal iz želje po spreminjanju in radikaliziranju socialnega dela. Tudi portal Spol.si se mnenju odločno pridružuje in njihove osveščevalne akcije iskreno podpira. Preseneča nas, da se je tako pomembna institucija, kot je Fakulteta za socialno delo, znašla na strani pregona in represije, ne pa na strani podpore kritičnemu razmišljanju ter delovanju v dobrobit celotne družbe.

VSD lahko podprete tako, da svojo ali spodnjo izjavo pošljete na javno dostopen e-naslov dekanke FSD (liljana.rihter@fsd.uni-lj.si) s pozivom, da fakulteta odstopi od pregona študentk, ki so storile to, kar naj bi študentke in študenti počeli – razmišljale in delovale kritično.

VSD so objavile tudi dokumentarec o svojih akcijah, ki si ga lahko ogledate tu.

Vabljene/-i tudi k poslušanju intervjuja s članico VSD na Radiu Študent, v oddaji Črna luknja (od 41’46” do 48’19”), ki je povabila tudi na feministično akcijo Noč je naša! 22. novembra v Ljubljani.

Izjava VSD:

STOP KRIMINALIZACIJI UPORA!

FSD = Fakulteta za zatiranje kritične misli & pregon upornic!?

Fakulteta za socialno delo (!?) je pred mesecem dni sprožila postopek pred sodiščem proti dvema članicama skupine Vstajniške socialne delavke zaradi akcije grafitiranja „Ven iz predavalnic“, ki smo jo izvedle v začetku leta 2014. Z akcijo smo želele opozoriti na to, da se breme odplačevanja krize prelaga na tiste, ki je nismo povzročile – na študentke, profesorice, asistentke in druge zaposlene na fakulteti (kar se kaže v omejevanju možnosti študija na drugi stopnji oz. plačljivosti magistrskih programov, poviševanjem vpisnin in cen izpitov, opuščanjem projekta širitve fakultete, neizplačanimi nadurami in honorarji). Za akcijo smo se odločile, ker menimo, da je kritika fakultete na mestu, saj ni naredila ničesar, da bi študentke in zaposlene povezala v boj proti kapitalu in varčevalnim ukrepom. Namesto ustvarjanja vzdušja skupnosti, solidarnosti, kjer bi bili vsi del skupne rešitve, se fakulteta sama spopada s finančnimi težavami in stanje prikriva študentkam. Hkrati menimo, da je bila akcija grafitiranja pomemben poskus politizacije fakultete, vnašanja kritike v učni prostor – ker si želimo, da se začne praksa socialnega dela spreminjati, radikalizirati. In to se mora začeti na fakulteti. Da ne bi bili več aparat države, ampak v službi ljudi.

Akcijo so prekinili policisti, ki so obkolili našo skupino, pridržali dve članici in jima napisali globi za prekršek. Globi smo plačale in menile, da je zadeva zaključena – na kar je več mesecev za tem prišlo obvestilo, da nas fakulteta terja v višini 2.175,09 eur za stroške čiščenja. Ker denarja nobena od nas nima (pa tudi cena barvanja fasade se nam zdi izredno visoka, sumimo celo, da so v znesek všteta tudi barvanja grafitov drugih skupin, ki so sledila našim!), računa nismo mogle poravnati. A ga tudi nismo želele: brisanje grafitov smo prepoznale kot poskus utišanja, represije nad kritično mislijo, česar iz svojih žepov gotovo ne želimo financirati. Fakulteta bi lahko sprejela kritiko in grafite, ki nikomur niso škodili, obdržala na stenah; morda spodbudila študentke in zaposlene, da tudi same izrazijo svoja sporočila. Ker torej računa nismo poravnale, smo pred kratkim prejele pošto, da nas fakulteta kazensko preganja – dve članici skupine imata 30.10. obravnavo na okrajnem tožilstvu. Zagrožena jima je kazen do dveh let zapora, če ne bosta na nek način poravnali stroškov čiščenja. Ni potrebno poudariti, kolikšen stres in obremenitev prinese grožnja zaporne kazni. Zaradi političnega izražanja smo obravnavane kot kriminalke. Podobno kot so kriminalizirane prejemnice socialnih transferjev, nad katerimi se izvaja nadzor in ki se jih kaznuje, če denar napačno porabijo. To ni socialno delo.

Fakulteta za socialno delo se je torej pridružila procesu kriminalizacije upora – namesto, da bi se mu uprla. Fakulteta bo prav tako raje terjala svoje (bivše) študentke, socialne delavke, kolegice, kot pritisnila na državo, da ji nameni zadostno količino sredstev za izvajanje kvalitetnih programov. Ker se nam zdi to nedopustno, pozivamo Fakulteto, da od kazenskega pregona odstopi.

Pri doseganju tega cilja pa lahko prispevaš tudi ti!!! Pošlji tole izjavo (ali drugo pismo podpore) na javno dostopen e-naslov dekanje FSD (liljana.rihter@fsd.uni-lj.si ) s pozivom, da od pregona in kriminalizacije upora odstopi. Dajmo pokazat, da v tem nismo same, da se to lahko zgodi vsaki in da je nedopustno, da nas za to preganjajo!

SOLIDARNOST PROTI REPRESIJI!

POVEJ NAPREJ!

Grafitarska akcija VSD: Ven iz predavalnic! Foto: arhiv VSD

Grafitarska akcija VSD: Ven iz predavalnic! Foto: arhiv VSD

Grafitarska akcija VSD: Ven iz predavalnic! Foto: arhiv VSD

Grafitarska akcija VSD: Ven iz predavalnic! Foto: arhiv VSD

Grafitarska akcija VSD: Ven iz predavalnic! Foto: arhiv VSD

                                                                                                                                                                           

Komentarji