Napovednica

 • Čas:
  07. 06. 2023
  od 11:00 do 11:45
  Lokacija:
  Pritličje

  PARADNO MESTO: Več skupnosti, en boj (Tiskovna konferenca)

  Več skupnosti, en boj
  Tiskovna konferenca
  ________________
  Dogodek bo potekal v slovenščini.

  Na tiskovni konferenci bomo predstavile_i politično sporočilo ter program Festivala Parada ponosa 2023. Letos bomo raziskovale_i temo mednarodne LGBTIQ+ solidarnosti skozi prizmo trdoživosti, preživetvenih strategij in vzajemne podpore. LGBTIQ+ skupnost je raznolika in mora živeti ter preživeti tudi v vojnem stanju, revščini, zatiranju in na robu družbenega obstoja. Prav to pa nas združuje v skupni boj.

  Slogan Več skupnosti, en boj tako zaobjame raznolikost LGBTIQ+ gibanj, identitet in bojev, obenem pa poziva k mednarodni solidarizaciji, vzajemni podpori in k skupnemu boju za človekovo dostojanstvo povsod po svetu. Skozi pester nabor kulturno-političnih dogodkov ter lokalnih in mednarodnih gostij_ov festival prinaša edinstven pogled na skupni boj za človekove pravice LGBTIQ+ oseb. V boj za opolnomočenje, enakopravnost, raznolikost, svobodo in varno prihodnost nas vodita upanje in zavedanje, da smo skupaj močnejše_i.

 • Čas:
  07. 06. 2023
  od 19:00 do 20:00
  Lokacija:
  Desni atrij Ljubljanske mestne hiše

  PARADNO MESTO: Mednarodna kvir solidarnost: Podobe trdoživosti in upanja (I) (Razstava)

  Dogodek bo potekal v slovenščini.

  Organizira: Društvo Parada ponosa v sodelovanju z Mestno občino Ljubljana.

  Svečano bomo odprle_i razstavo vizualne umetnosti Mednarodna kvir solidarnost: Podobe trdoživosti in upanja. Z njo želimo spodbuditi razmislek, ozaveščanje in zavedanje o pomembni vlogi mednarodne kvir solidarnosti v življenju LGBTIQ+ oseb v najbolj ranljivih okoliščinah in krajih v Evropi in po svetu. Ustvariti želimo prostor za umetniško in kulturno izražanje, ki nam daje v času zoperstavljanja kruti realnosti vojne in drugim oblikam zatiranja, s katerimi se soočajo skupnosti LGBTIQ+, upanje in moč za nadaljnji boj, hkrati pa krepi našo kolektivno trdoživost.

  Razstavo si bo v Desnem atriju ljubljanske Mestne hiše mogoče ogledati do 29. junija, vabimo pa tudi na drugi del razstave v Galeriji Alkatraz (AKC Metelkova mesto).  Umetnice_ki: Aleksandar Crnogorac (Srbija), Katarina Babič Derenda (Slovenija), Hassan Dib – Queen of Virginity (Libanon, Nemčija), Francesco Giordano (Nemčija), Sandra Grbić (Srbija), Edvinas Grinkevičius (Litva), Oleksandr Halishchuk (Avstrija), Nuka Horvat (Slovenija) in Meta Mežan (Slovenija, Združeno kraljestvo).

  Kuratorka: Iris Pokovec

 • Čas:
  08. 06. 2023
  od 15:00 do 20:00
  Lokacija:
  Stari trg 21, 1000 Ljubljana

  Pogovor o pisanju in prevajanju feminističnih študij

  V pogovoru z avtoricami in prevajalkami feministične znanstvene in strokovne literature nas bodo zanimali njihovi vzgibi za tovrstno delo ter težave in radosti, s katerimi so se srečevale pri pisanju ali prevajanju feminističnih študij. Gostje bodo razpravljale tudi o tem, kako, če sploh, se soočajo s spolno neenakostjo v svojem poklicu. Dr. Ana Cergol Paradiž bo spregovorila o svoji novi znanstveni monografiji Bela kuga: ilegalni abortusi in zmanjševanje rodnosti na Slovenskem v obdobju med obema vojnama (2022), Katja Čičigoj o prevajanju Dialektike spola – zagovora feministične revolucije (2019) ameriške avtorice Shulamith Firestone, dr. Ana Makuc pa o prevajanju dela Feminizem je za vsakogar: strastna politika (2022) ameriške avtorice bell hooks.

  Pogovor z Ano Cergol Paradiž, Katjo Čičigoj in Ano Makuc bo povezovala Tea Hvala.

  Vabljene_i v četrtek, 8. junija 2023, ob 19. uri v atrij Galerije Škuc v Ljubljani.
  ------------------------------------------
  V okviru dogodka lahko na vrtu Galerije Škuc med 15. in 19. uro obiščete Knjižnico pod krošnjami, v kateri bo za prebiranje na voljo izbrana feministična znanstvena in strokovna literatura.
  --------------------------
  Dogodek organizirajo Društvo za uveljavljanje enakosti in pluralnosti Vita Activa – spletni portal spol.si, KUD Mreža/Rdeče zore, Društvo ŠKUC – Info center Škuc. Projekt “Knjiga in spol” podpira Mestna občina Ljubljana – Oddelek za kulturo.

 • Čas:
  09. 06. 2023
  od 13:00 do 19:00
  Lokacija:
  AKC Metelkova mesto, Klub Monokel

  PARADNO MESTO: Festivalska SQVOT dnevna

  Dogodek bo potekal v slovenščini in angleščini.

  Organizira: Društvo Parada ponosa v sodelovanju z društvom Škuc.

  Vidnost LGBTIQ+ oseb je izrednega pomena tako za posameznice_ke kot tudi za celotno skupnost, pripadnost LGBTIQ+ skupnosti pa nam lahko daje občutek, da spadamo, da smo videne_i in da smo skupaj močnejše_i. Zaradi podobnih izzivov in izkušenj se lažje podpiramo in spodbujamo med seboj, kar je še posebej pomembno, ko se počutimo osamljene_i in spregledane_i.
  Skupnostni dogodki, ki jih organiziramo na SQVOT-u, služijo kot vidni simboli našega obstoja ter pomena skupnosti za posameznico_ka. In nič drugače ne bo na festivalski izvedbi naše SQVOT Dnevne sobe, kjer bomo ustvarjale_i izdelke v barvah skupnosti, s katerimi bomo podprle_i svojo vidnost, in ob tem razmišljale_i, kaj vsaki_emu od nas pomenita vidnost in pripadnost LGBTIQ+ skupnosti. Svojo ustvarjalnost bomo pretopile_i v male kazalce naše skupnosti, ki jih bomo nato ponosno nosile_i tudi na paradni povorki teden dni kasneje.

 • Čas:
  09. 06. 2023
  od 19:00 do 20:30
  Lokacija:
  AKC Metelkova mesto, Galerija Alkatraz

  PARADNO MESTO: Mednarodna kvir solidarnost: Podobe trdoživosti in upanja (II) (Razstava)

  Dogodek bo potekal v slovenščini.

  Organizira: Društvo Parada ponosa v sodelovanju z Galerijo Alkatraz.

  Svečano bomo odprle_i drugi del razstave vizualne umetnosti Mednarodna kvir solidarnost: Podobe trdoživosti in upanja. V središču razstave je ozaveščanje o preživetvenem boju in obstoju LGBTIQ+ oseb in skupnosti v Ukrajini v trenutnem vojnem stanju. Prikazuje pomen mednarodne kvir solidarnosti v življenju LGBTIQ+ oseb, ki trenutno živijo v Ukrajini ali pa so pribežališče zaradi vojne morale poiskati drugod po Evropi in svetu.

  Razstavo si je v Galeriji Alkatraz mogoče ogledati do 30. junija, vabimo pa tudi na prvi del razstave v Desnem atriju Mestne hiše.  Umetnice_ki: Oleksandr Halishchuk (Avstrija), Anton Karyuk (Litva), Oleksa Konopelko (Ukrajina), Lazutkina Elena (Nemčija) in Seymour Nezoriy (Ukrajina).

  Kuratorka: Iris Pokovec

 • Čas:
  10. 06. 2023
  od 16:00 do 18:00
  Lokacija:
  Mestna galerija Ljubljana

  PARADNO MESTO: Z mladimi po LGBTIQ+ Ljubljani (Vodena tura)

  Dogodek bo potekal v angleščini.

  V Društvu Parada ponosa že od leta 2015 izvajamo vodene LGBTIQ+ ture za gostje_e Festivala Parada ponosa, saj želimo obiskovalke_ce izobraževati o zgodovini in aktualnem stanju LGBTIQ+ aktivizma v Ljubljani in Sloveniji. V sodelovanju z LGBTIQ+ organizacijami, aktivistkami_i in posameznicami_ki, ki so pomembno prispevale_i k prelomnim dogodkom v boju za LGBTIQ+ pravice v preteklih 20. letih, letos edinstven ogled Ljubljane skozi mavrična očala organiziramo tudi za širše občinstvo. Na raziskovanje vas bodo popeljale_i naše_i mlade_i prostovoljke_ci.

  Zaradi omejenega števila mest bodo obvezne prijave.

 • Čas:
  10. 06. 2023
  od 20:00 do 23:00
  Lokacija:
  Stara mestna elektrarna

  PARADNO MESTO: Zastavnice_ki

  Dogodek bo potekal v slovenščini, dokumentarec z angleškimi podnapisi.

  Organizira: KSZ Sagar v sodelovanju z Društvom Parada ponosa in KUD Javk

  Ljubljansko Parado ponosa vsako leto pospremi spust največje mavrične zastave pri nas z grajskega stolpa. Mavrično zastavo je leta 1978 ustvaril Gilbert Baker, saj je hotel dati LGBTIQ+ skupnosti pozitivno simbolično reprezentacijo, hkrati pa si je želel, da zastava raste skupaj s skupnostjo. Leta 2017 sta bili pod sloganom Več barv, več ponosa zastavi poleg šestih osnovnih barv dodani še dve; vsaka barva simbolizira drugo komponento LGBTIQ+ identitete, vse skupaj pa ponazarjajo raznolikost LGBTIQ+ skupnosti.

  V dokumentarcu Zastavnice_ki ima glavno vlogo prav teh osem barv. Skozi osebne zgodbe osmih posameznic_kov film obravnava odnos LGBTIQ+ oseb do mavrične zastave ter njen pomen za posameznice_ke in družbo. Kaj jim predstavlja posamezna barva? Katera barva prevladuje v njihovem življenju? Na kakšen način se nekdo identificira z mavrično zastavo ali nasploh z zastavo kot simbolom? Po premieri dokumentarca bodo režiser Miha Mohorič, koscenaristka Petra Hrovatin in nastopajoče_i delile_i svoje misli o nastajanju filma, sledilo pa bo razkošno druženje z napitki, foto kotičkom in drugimi privlačnimi aktivnostmi.  Zastavnice_ki, dokumentarni film, 60min

  Režiser: Miha Mohorič

  Scenarij: Miha Mohorič, Petra Hrovatin

  Kamera: Miha Mohorič, Petra Hrovatin

  Montaža: Petra Hrovatin, Miha Mohorič

  Produkcija: Sagar kolektiv

  Koproducenti: Društvo Parada ponosa, KUD Javk

  Film sofinancira Slovenski filmski center.

 • Čas:
  12. 06. 2023
  od 16:00 do 18:00
  Lokacija:
  Velika sejna dvorana Mestne hiše Ljubljana

  PARADNO MESTO: Dileme, povezane z medicinsko nego interspolnih otrok (pogovor)

  Dogodek bo potekal v slovenščini.

  Medicinska nega interspolnih otrok in dojenčkov je bila v zadnjem desetletju deležna številnih kritik in sprememb. Toda še vedno vemo zelo malo o tem, kaj se dogaja v procesu odločanja med starši in zdravniki. S tem dogodkom želimo zato odpreti debato o praksi sprejemanja odločitev glede medicinske obravnave interspolnih otrok in dojenčkov med zdravniki, starši in interspolnimi otroki v evropskih državah, s poudarkom na Sloveniji. Martin Gramc, mlada_i raziskovalka_ec na Univerzi v Zürichu, bo v sklopu dogodka predstavil_a zgodnje izsledke svoje raziskave in naslovil_a ključne medicinske in pravne dileme, povezane z medicinsko nego interspolnih otrok. Z njo_im se bo pogovarjala Katja Sešek.

  Dogodek je organiziran v sodelovanju z Univerzo v Zürichu in pod pokroviteljstvom Horizon 2020 projekta.

 • Čas:
  12. 06. 2023
  od 19:00 do 20:30
  Lokacija:
  AKC Metelkova mesto, Galerija Alkatraz

  PARADNO MESTO: Antirasistični bralni klub

  Dogodek bo potekal v slovenščini.

  Antirasistični bralni klub je na Društvu Parada ponosa nastal iz razmisleka, kako kot primarno belska organizacija odpirati teme antirasizma. Spraševale_i smo se, o čem imamo pravico govoriti, kaj lahko naredimo in s kakšnim namenom. Kako se pozicionirati – tako kot posameznice_ki kot na ravni organizacije? Zanimalo nas je, kako priti do relevantnih informacij in predvsem, na kakšen način se lahko naša ekipa na tem področju izobražuje. Lotile_i smo se branja knjig, kot so The New Age of Empire Kehindeja Andrewsa, Why We Matter? Emilie Roig in Dekle, ženska, druga_i Bernardine Evaristo, in debate o prebranem. Na festivalu odpiramo naš antirasistični bralni klub tudi širši javnosti. V fokusu bosta knjigi Manifest Bernardine Evaristo in Feminizem je za vsakogar bell hooks, ki sta nedavno izšli v slovenskih prevodih Katje Zakrajšek in Ane Makuc.

 • Čas:
  13. 06. 2023
  od 09:00 do 12:30
  Lokacija:
  Muzej sodobne umetnosti Metelkova

  PARADNO MESTO: Vključujoče organizacije (posvet)

  Dogodek bo potekal v angleščini.

  Z željo opolnomočenja in opremljanja (mladinskih) organizacij za bolj vključujoče in kvalitetno delo z mladimi, tudi in predvsem z mladimi z manj priložnostmi, smo v Društvu Parada ponosa povezale_i večje število mladinskih ter sorodnih organizacij tako v MOL kot širše v Mrežo vključujočih organizacij. S posvetom želimo spodbuditi procese opolnomočenja mladinskih organizacij, da ustvarjajo dostopne in vključujoče aktivnosti ter prostore ter da usposabljajo svoj kader za uporabo različnih metod vključevanja, zato tokrat med posvetom organiziramo delavnico grajenja vključujočega okolja za marginalizirane mlade z gostjami_i iz tujine.

  Konferenca je odprta le za članice Mreže vključujočih organizacij.

 • Čas:
  13. 06. 2023
  od 13:00 do 17:30
  Lokacija:
  Muzej sodobne umetnosti Metelkova

  PARADNO MESTO: Mreža vključujočih šol Slovenije

  Dogodek bo potekal v slovenščini in angleščini.

  Mreža vključujočih šol Slovenije združuje osnovne in srednje šole v Sloveniji ter Društvo Parada ponosa z namenom ustvarjanja varnejšega in vključujočega šolskega prostora za mlade LGBTIQ+ osebe. Prva javna konferenca Mreže vključujočih šol Slovenije je namenjena zaposlenim v izobraževalnem sektorju, od vrtcev, osnovnih in srednjih šol do fakultet ter odločevalk_cev s področja. Prisluhniti bo mogoče tako izobraževalnim vsebinam tujih gostij_ov kot predstavitvam dobrih praks in politik, sledila bo tudi okrogla miza članic mreže.

  Konferenca je odprta le za sodelavke_ce izobraževalnih ustanov.

 • Čas:
  14. 06. 2023
  od 19:00 do 21:00
  Lokacija:
  Vodnikova domačija, Stritarjeva 7, Ljubljana

  ANTROPOLOGIJA MIRU, serija predavanj: Vzeti zares demokracijo in sfero političnega

  Renata Šribar, doktorica antropologije, raziskovalka in doc. za soc. in kulturno antropologijo (UL FF), je pripravila niz 3 predavanj, potekajo enkrat mesečno, med aprilom in junijem. Predavanja potekajo v obliki izmenjave znanj v smeri oblikovanja skupnih strategij za mirno doseganje konsenzov. Medosebno angažiranje je namreč temeljno za oblikovanje civilizacije miru.
  V a b i m o !

  Tretje predavanje:
  Politika zgodovinsko in aktualno temelji na raznoterih kontroverzah, denimo zasebno/javno, politične realitete/politična propaganda, žensko/moško pozicioniranje v politiki ipd. Ker politično ni zgolj zadeva idej institucionalne politike, temveč prežema vse sfere javnega življenja, bomo preverili_e, kako se odraža v koncepciji odraščanja in državljanstva. S tem namenom se bomo poslužile_i znanj antropologije ospoljenih vrednot in antropologije politike.

AEC v1.0.4