Bodeča Neža

Ideja za podelitev Bodeče Neže je nastala v krogu feminističnih iniciativ, skupin in posameznic. V nekem trenutku so se med mednarodnim feminističnim in queerovski festivalom Rdeče zore povezale z željo po skupni akciji in med drugimi idejami se je rodila tudi Bodeča Neža. Njen namen je opozarjati na prikrite in odkrite seksistične izjave, ki po objavi v večini primerov ostanejo nereflektirane in nekritizirane. Prva Bodeča Neža je bila tako podeljena na mednarodni dan žensk, 8. marca 2013, na festivalu Rdeče zore. Na prvi podelitvi »nagrade« za seksistično izjavo desetletja je občinstvo v Menzi pri koritu demokratično odločilo, da si jo zasluži Vlado Žabot za besede, ki jih je leta 2004, ko je predsedoval Društvu slovenskih pisateljev, na festivalu Vilenica izrekel prevajalki:

»Pa jaz tebe ne razumem, kako to, namesto da bi kričala ‘Vlado, pofuki me, pofuki me v rit!’, pa tlele kot ena hruška sama hodiš na vsak festival.«

To, da si javne osebnosti v Sloveniji lahko brez posledic nekaznovano privoščijo vse, se je vključenim v projekt zdelo naravnost žabotno. Neologizem, izpeljan iz priimka pisatelja, ki je zaslužen za seksistično izjavo desetletja, je medtem našel svoje mesto v prostem slovarju žive slovenščine Razvezani jezik, kar je ob »nagradi« Bodeča Neža morda dovolj velika grožnja, da se žabotneži raje ugriznejo v jezik …

Do pred kratkim so izjave, nominirane za nagrado, člani_ce kolektiva Rdeča zora z vašo pomočjo zbirale na blogu festivala Rdeče zore, na t. i. Sramotilnem stebru. Sramotilni steber ne sramoti, temveč opozarja – na vse tiste, ki sramotijo, včasih povsem nalašč, včasih po nesreči. Prvi_e strahujejo in smešijo, drugi_e ne prevprašujejo, sledijo. Za vse so značilne mizogine, seksistične, homofobne, mačistične, šovinistične in pokroviteljske izjave. Na sramotilnem stebru se jih od vsega začetka zbira in izpostavlja z dvojnim namenom: strahovalcem_kam damo vedeti, da njihova agresija ne vodi k molku, temveč h glasnemu opozarjanju na žabotnost njihovih izjav, sledilcem_kam pa pokažemo, da obstajajo tudi druge poti razmišljanja, življenja.

»Nagrado« Bodeča Neža dobi tisti_a, ki meni, da lahko brez posledic ponižuje in žali, čeprav bi si marsikdo marsikdaj zaslužil tudi kazensko ovadbo, v dar pa nagrajenec_ka dobi naziv »avtor_ica seksistične izjave leta«. Tudi nominiranci_ke ne ostanejo povsem praznih rok, tudi vanje se zarije kakšna bodica, ki opozarja na to, da neprimerne izjave lahko bolijo. Po podelitvi predvsem njihove avtorje_ice, ki jih je, tako upamo, vsaj kratek čas pošteno sram.

Bodeča Neža je letos še bolj razprla bodice, saj se je akciji pridružil tudi spletni portal spol.si. Kmalu boste lahko najdene seksizme objavljali_e na Sramotilnem stebru našega portala. Uredništvo portala in ekipa festivala Rdeče zore bosta nato nominirala nekaj izjav, vi_e pa boste lahko na spletu glasovali_e in odločali_e, katera si najbolj zasluži priti v ožji izbor Bodečih pet. Zmagovalno izjavo bodo tako kot doslej na festivalu Rdeče zore z glasovanjem izbrali obiskovalci_ke.

Ker je festival Rdeče zore pred vrati, je letos na portalu spol.si aktivirano le on-line glasovanje za izbor v Bodečih pet. Glasujte in pridite še na podelitev Bodeče Neže, da boste svoje mnenje lahko izrazili_e v obeh fazah izbora! Za sodelovanje in prispevek k boljši, bolj enakopravni družbi se vam že vnaprej zahvaljujemo.