Napovednica

 • Čas:
  09. 06. 2023
  od 13:00 do 19:00
  Lokacija:
  AKC Metelkova mesto, Klub Monokel

  PARADNO MESTO: Festivalska SQVOT dnevna

  Dogodek bo potekal v slovenščini in angleščini.

  Organizira: Društvo Parada ponosa v sodelovanju z društvom Škuc.

  Vidnost LGBTIQ+ oseb je izrednega pomena tako za posameznice_ke kot tudi za celotno skupnost, pripadnost LGBTIQ+ skupnosti pa nam lahko daje občutek, da spadamo, da smo videne_i in da smo skupaj močnejše_i. Zaradi podobnih izzivov in izkušenj se lažje podpiramo in spodbujamo med seboj, kar je še posebej pomembno, ko se počutimo osamljene_i in spregledane_i.
  Skupnostni dogodki, ki jih organiziramo na SQVOT-u, služijo kot vidni simboli našega obstoja ter pomena skupnosti za posameznico_ka. In nič drugače ne bo na festivalski izvedbi naše SQVOT Dnevne sobe, kjer bomo ustvarjale_i izdelke v barvah skupnosti, s katerimi bomo podprle_i svojo vidnost, in ob tem razmišljale_i, kaj vsaki_emu od nas pomenita vidnost in pripadnost LGBTIQ+ skupnosti. Svojo ustvarjalnost bomo pretopile_i v male kazalce naše skupnosti, ki jih bomo nato ponosno nosile_i tudi na paradni povorki teden dni kasneje.

 • Čas:
  09. 06. 2023
  od 19:00 do 20:30
  Lokacija:
  AKC Metelkova mesto, Galerija Alkatraz

  PARADNO MESTO: Mednarodna kvir solidarnost: Podobe trdoživosti in upanja (II) (Razstava)

  Dogodek bo potekal v slovenščini.

  Organizira: Društvo Parada ponosa v sodelovanju z Galerijo Alkatraz.

  Svečano bomo odprle_i drugi del razstave vizualne umetnosti Mednarodna kvir solidarnost: Podobe trdoživosti in upanja. V središču razstave je ozaveščanje o preživetvenem boju in obstoju LGBTIQ+ oseb in skupnosti v Ukrajini v trenutnem vojnem stanju. Prikazuje pomen mednarodne kvir solidarnosti v življenju LGBTIQ+ oseb, ki trenutno živijo v Ukrajini ali pa so pribežališče zaradi vojne morale poiskati drugod po Evropi in svetu.

  Razstavo si je v Galeriji Alkatraz mogoče ogledati do 30. junija, vabimo pa tudi na prvi del razstave v Desnem atriju Mestne hiše.  Umetnice_ki: Oleksandr Halishchuk (Avstrija), Anton Karyuk (Litva), Oleksa Konopelko (Ukrajina), Lazutkina Elena (Nemčija) in Seymour Nezoriy (Ukrajina).

  Kuratorka: Iris Pokovec

AEC v1.0.4