Napovednica

 • Čas:
  07. 06. 2023
  od 11:00 do 11:45
  Lokacija:
  Pritličje

  PARADNO MESTO: Več skupnosti, en boj (Tiskovna konferenca)

  Več skupnosti, en boj
  Tiskovna konferenca
  ________________
  Dogodek bo potekal v slovenščini.

  Na tiskovni konferenci bomo predstavile_i politično sporočilo ter program Festivala Parada ponosa 2023. Letos bomo raziskovale_i temo mednarodne LGBTIQ+ solidarnosti skozi prizmo trdoživosti, preživetvenih strategij in vzajemne podpore. LGBTIQ+ skupnost je raznolika in mora živeti ter preživeti tudi v vojnem stanju, revščini, zatiranju in na robu družbenega obstoja. Prav to pa nas združuje v skupni boj.

  Slogan Več skupnosti, en boj tako zaobjame raznolikost LGBTIQ+ gibanj, identitet in bojev, obenem pa poziva k mednarodni solidarizaciji, vzajemni podpori in k skupnemu boju za človekovo dostojanstvo povsod po svetu. Skozi pester nabor kulturno-političnih dogodkov ter lokalnih in mednarodnih gostij_ov festival prinaša edinstven pogled na skupni boj za človekove pravice LGBTIQ+ oseb. V boj za opolnomočenje, enakopravnost, raznolikost, svobodo in varno prihodnost nas vodita upanje in zavedanje, da smo skupaj močnejše_i.

 • Čas:
  07. 06. 2023
  od 19:00 do 20:00
  Lokacija:
  Desni atrij Ljubljanske mestne hiše

  PARADNO MESTO: Mednarodna kvir solidarnost: Podobe trdoživosti in upanja (I) (Razstava)

  Dogodek bo potekal v slovenščini.

  Organizira: Društvo Parada ponosa v sodelovanju z Mestno občino Ljubljana.

  Svečano bomo odprle_i razstavo vizualne umetnosti Mednarodna kvir solidarnost: Podobe trdoživosti in upanja. Z njo želimo spodbuditi razmislek, ozaveščanje in zavedanje o pomembni vlogi mednarodne kvir solidarnosti v življenju LGBTIQ+ oseb v najbolj ranljivih okoliščinah in krajih v Evropi in po svetu. Ustvariti želimo prostor za umetniško in kulturno izražanje, ki nam daje v času zoperstavljanja kruti realnosti vojne in drugim oblikam zatiranja, s katerimi se soočajo skupnosti LGBTIQ+, upanje in moč za nadaljnji boj, hkrati pa krepi našo kolektivno trdoživost.

  Razstavo si bo v Desnem atriju ljubljanske Mestne hiše mogoče ogledati do 29. junija, vabimo pa tudi na drugi del razstave v Galeriji Alkatraz (AKC Metelkova mesto).  Umetnice_ki: Aleksandar Crnogorac (Srbija), Katarina Babič Derenda (Slovenija), Hassan Dib – Queen of Virginity (Libanon, Nemčija), Francesco Giordano (Nemčija), Sandra Grbić (Srbija), Edvinas Grinkevičius (Litva), Oleksandr Halishchuk (Avstrija), Nuka Horvat (Slovenija) in Meta Mežan (Slovenija, Združeno kraljestvo).

  Kuratorka: Iris Pokovec

AEC v1.0.4