Napovednica

 • Čas:
  10. 06. 2023
  od 16:00 do 18:00
  Lokacija:
  Mestna galerija Ljubljana

  PARADNO MESTO: Z mladimi po LGBTIQ+ Ljubljani (Vodena tura)

  Dogodek bo potekal v angleščini.

  V Društvu Parada ponosa že od leta 2015 izvajamo vodene LGBTIQ+ ture za gostje_e Festivala Parada ponosa, saj želimo obiskovalke_ce izobraževati o zgodovini in aktualnem stanju LGBTIQ+ aktivizma v Ljubljani in Sloveniji. V sodelovanju z LGBTIQ+ organizacijami, aktivistkami_i in posameznicami_ki, ki so pomembno prispevale_i k prelomnim dogodkom v boju za LGBTIQ+ pravice v preteklih 20. letih, letos edinstven ogled Ljubljane skozi mavrična očala organiziramo tudi za širše občinstvo. Na raziskovanje vas bodo popeljale_i naše_i mlade_i prostovoljke_ci.

  Zaradi omejenega števila mest bodo obvezne prijave.

 • Čas:
  10. 06. 2023
  od 20:00 do 23:00
  Lokacija:
  Stara mestna elektrarna

  PARADNO MESTO: Zastavnice_ki

  Dogodek bo potekal v slovenščini, dokumentarec z angleškimi podnapisi.

  Organizira: KSZ Sagar v sodelovanju z Društvom Parada ponosa in KUD Javk

  Ljubljansko Parado ponosa vsako leto pospremi spust največje mavrične zastave pri nas z grajskega stolpa. Mavrično zastavo je leta 1978 ustvaril Gilbert Baker, saj je hotel dati LGBTIQ+ skupnosti pozitivno simbolično reprezentacijo, hkrati pa si je želel, da zastava raste skupaj s skupnostjo. Leta 2017 sta bili pod sloganom Več barv, več ponosa zastavi poleg šestih osnovnih barv dodani še dve; vsaka barva simbolizira drugo komponento LGBTIQ+ identitete, vse skupaj pa ponazarjajo raznolikost LGBTIQ+ skupnosti.

  V dokumentarcu Zastavnice_ki ima glavno vlogo prav teh osem barv. Skozi osebne zgodbe osmih posameznic_kov film obravnava odnos LGBTIQ+ oseb do mavrične zastave ter njen pomen za posameznice_ke in družbo. Kaj jim predstavlja posamezna barva? Katera barva prevladuje v njihovem življenju? Na kakšen način se nekdo identificira z mavrično zastavo ali nasploh z zastavo kot simbolom? Po premieri dokumentarca bodo režiser Miha Mohorič, koscenaristka Petra Hrovatin in nastopajoče_i delile_i svoje misli o nastajanju filma, sledilo pa bo razkošno druženje z napitki, foto kotičkom in drugimi privlačnimi aktivnostmi.  Zastavnice_ki, dokumentarni film, 60min

  Režiser: Miha Mohorič

  Scenarij: Miha Mohorič, Petra Hrovatin

  Kamera: Miha Mohorič, Petra Hrovatin

  Montaža: Petra Hrovatin, Miha Mohorič

  Produkcija: Sagar kolektiv

  Koproducenti: Društvo Parada ponosa, KUD Javk

  Film sofinancira Slovenski filmski center.

AEC v1.0.4