Napovednica

 • Čas:
  22. 03. 2023
  od 16:00 do 17:30
  Lokacija:
  Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani, predavalnica 15, Aškerčeva 2, Ljubljana

  Dnevi enakosti spolov FF 2023: Neenakost spolov in duševno zdravje

  Vabljeni na okroglo mizo v okviru Dnevov enakosti spolov z naslovom Neenakost spolov in duševno zdravje. Potekala bo v sredo, 22. 3. 2023, ob 16.00 v predavalnici 15 v pritličju Filozofske fakultete.

  Na dogodku se nam bodo pridružile štiri sogovornice – dr. Jasna Podreka, dr. Metka Mencin Čeplak, dr. Mirjana Ule in Klara Otorepec, pogovor pa bodo povezovale in v njem sodelovale tudi študentke psihologije. Dotaknile se bodo različnih vidikov spolne neenakosti in njenih vplivov na duševno zdravje. Začele bodo s pogledom v preteklost in razpravljale o tem, kako je bilo žensko telo patologizirano v zgodovini psihologije. V nadaljevanju bodo govorile o tem, kakšne so ovire in položaj žensk v akademskem prostoru ter izobraževalnem procesu in na kakšne načine se v njem ohranja ter reproducira spolna neenakost. Odprle bodo vprašanje o tem, kako na duševno zdravje žensk vpliva spolno nasilje in kako se na to grožnjo prilagajajo. Govora bo tudi o tem, na kakšen način družbena pričakovanja do žensk vplivajo na njihovo duševno zdravje in samopodobo ter kako si lahko v primeru duševnih stisk vsaj deloma pomagamo tudi s skrbjo zase.

  Pogovor bodo sklenile z vprašanjem, kako se lahko psihologi_nje odzovejo na vse omenjene problematike in namesto vzdrževanja prispevajo k zmanjševanju neenakosti.

  Vabljene_i!

AEC v1.0.4