Napovednica

 • Čas:
  od 01. 06. 2022
  do 31. 07. 2022
  Lokacija:
  Ustvarjalni center Švicarija

  Lea Culetto: Marodiranje

  Po prvem letu bivanja in dela v ateljeju za mlade umetnike v MGLC Švicariji se predstavlja Lea Culetto, ki v svojih delih razkriva tabuje in predstave o ženskem telesu in z njim povezano družbeno afirmacijo in stigmatizacijo hkrati. Gradnik njenih del so tekstilije, ustvarjalni proces je dolgotrajen in povezan z ročnimi deli, intimnim odnosom, ki ga umetnica vedno znova vzpostavlja, kot je bilo npr. kodiranje skritih sporočil v binarnem jeziku med pletilne zanke oblačil oz. »nosljivih objektov« (ciklus Nadloge v nadlego, 2021).
  V delu Marodiranje so pletenje nadomestili sitotisk na blago, krojenje in šivanje. Projekt sestavljajo preproste bele majice z odtisom umetničinega menstrualnega madeža. Sporočilnost je neposredna, dekodirana, razkrita – intimni akt menstruiranja prehaja z odtisom menstrualne krvi na ukrojenih majicah v javni prostor in diskurz.

  Kustosa: Dušan Dovč in Anja Guid

 • 04. 07. 2022
  Lokacija:
  Zavod Moja mavrica

  Pogovorne skupine in srečanja

  Ponedeljek, 4. 7. ob 18.00: Srečanje staršev LGBTQIA+ oseb: Iz spoštljivih besed v podporna dejanja

  Ponedeljek, 11. 7. ob 18.00, online: Pogovorna skupina o socialni anksioznosti

  Ponedeljek, 18. 7. ob 18.00, online: Lezbično srečanje

  Ponedeljek, 25. 7., v centru Ljubljane: Ulična akcija: Srečanje z mimoidočimi

 • Čas:
  05. 07. 2022
  od 17:00 do 20:00
  Lokacija:
  Zavod Bob

  Družabne igre

  Dogodek organizirata Zavod Bob in Zavod Moja Mavrica.

 • Čas:
  od 15. 07. 2022
  do 17. 07. 2022
  Lokacija:
  CŠOD Breženka, Fiesa

  Poletni LGBT+ tabor: Spolni izraz

  To poletje Legebitra ponovno organizira Legebitrin mladinski izobraževalni tabor za LGBTIQA+ osebe!

  Tema letošnjega prvega tabora je SPOLNI IZRAZ. Kaj je spolni izraz in kako je povezan z LGBTIAQ+ skupnostjo? Na kakšne načine raziskujemo svoj spolni izraz? Kako družbeni normativi vplivajo nanj?
  Vsa ta in podobna vprašanja se bodo pojavljala tekom delavnic, kjer bomo z neformalnimi metodami spoznavale_i pomen spolnega izraza, njegovega vpliva in pomene, ki jih oblikujemo v povezavi s tem. Prav tako bomo spregovorile_i tudi o skrbi zase. Skupaj bomo ustvarjale_i varen prostor, kjer bomo lahko delile_i osebne zgodbe, znanja in izkušnje ter si s tem razširile_i obzorje.

  Tabor bo potekal v slovenskem in angleškem jeziku.

  Prijave zbiramo do ponedeljka, 13. junija 2021 do 11te ure dopoldan.
  Prijavnico najdete na tej povezavi: https://forms.gle/Kgi8NR5NdCvNYWhc9

 • 15. 07. 2022
  Lokacija:
  Cukrarna bar

  Samo ljubezen | Druženje ob zgodovinski zmagi enakopravnosti LGBTIQ+

  Več kot 30 let je minilo, odkar so bila izražene prve zahteve po ureditvi istospolnih partnerstev. V vseh teh letih so bila obravnavana na različne načine: od popolnega neprepoznanja v devetdesetih, do prve ureditve v obliki registrirane skupnosti, ki je istospolna partnerstva obravnavala kot drugorazredna; nato sta prišla Družinski zakonik in novela Zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, ki sta svojo pot zaključila na referendumih. Zakon o partnerski zvezi je sicer odpravil večino neenakosti, še naprej pa je istospolne pare obravnaval diskriminatorno pri dostopu do zakosnke zveze in posvojitve. Od petka naprej nič več. Po odločitvah Ustavnega sodišča je zakonska zveza življenjska skupnost dveh oseb ne glede na spol, za posvojitev pa istospolni pari lahko kandidirajo pod enakimi pogoji kot zakonca.
  Zato se bomo en teden po objavi zgodovinske odločitve na kratko potopili_e v več kot 30 letno zgodovino prizadevanj za enakost, nato pa se bomo družili_e ob glasbi, pijači in zgodbah iz preteklosti, sedanjosti in prihodnosti

  Vabljene_i vse_i, ki ste si tako ali drugače vsa ta leta prizadevali_e. Kot bi rekel Mitja B.: "LGBTIQ+ skupnost žura tudi po porazu, kamoli po zmagi!

 • Čas:
  15. 07. 2022
  od 10:00 do 14:00
  Lokacija:
  Online

  TransChat

  TransChat je brezplačna storitev namenjena vsem osebam, ki ne želijo, ne morejo ali si ne upajo uradno pristopiti do svetovalnic v LGBTIQ+ organizacijah. Vsak petek med 10:00 in 14:00 uro vam omogočamo možnost prejema informaciji in podpore o transspolnosti oz. vprašanjih, ki jih imate v povezavi s svojim spolom/spolno identiteto/spolnim izrazom, …

  Dobrodošle ste vse trans osebe, ne glede na vašo identiteto ter osebe, ki raziskujete ali ste morda trans.
  Vabljene nove osebe, ki še nikoli niste bile v stiku z nami in osebe, s katerimi se že poznamo oz. ste že obiskale našo trans skupino, dogodek ali govorile s kom izmed našega kolektiva.
  Vabljene_i ste tudi vse raznolike osebe z raznimi osebnimi okoliščinami kot so rasa, etnična pripadnost, invalidnost, zaposlitveni status, itd. Z drugimi besedami; vabljene_i ste nebele osebe, spolne delavk_ce, invalidi_ke oz. osebe, ki živijo z oviranostmi, osebe s težavami v duševnem zdravju in (samo)diagnozami, neuroatipične/nevroraznolike osebe, itd.

  HITRO: brez predhodne najave/dogovora. Vsak petek od 10:00 do 14:00 nas lahko kontaktiraš na sebi najbolj udoben način in nam zastaviš vprašanja oz. z nami deliš svoje misli/skrbi. Vsem, ki se boste javile_i med navedenimi urami, bomo odgovorile_i na dan, ko ste nas kontaktirale_i.

  VARNO: izbereš lahko način komuniciranja, ki ti je najljubši in ti hkrati omogoča anonimnosti ter varnost. Lahko nas pokličeš, pošlješ sms, napišeš email nam pišeš v chat na preko raznih socialnih omrežij in aplikacij na pametnih telefonih (Instagram, Viber, Signal). Na drugi strani te bo pričakala varna trans oseba, ki te bo poslušala brez predsodkov in ti iskreno odgovorila.

  ZAUPNO: osebni podatki in informacije, ki se jih odločite deliti z nami, obravnavamo zaupno. Brez vašega privoljenja informacije ne bodo deljenje izven svetovalnega tima Zavoda TransAkcija.

 • Čas:
  15. 07. 2022
  od 14:00 do 18:00
  Lokacija:
  Zavod TransAkcija

  Plac zate

  Z marcem 2022 Plac zate spet odpira svoja vrata!
  Plac zate je prostor in čas, kjer se posvetimo tebi.

  Plac zate združuje koncepte info točke, drop in centra in prostora za trans osebe in LGBIQA+ skupnost.

  Plac zate je namenjen vsem trans in LGBQIA+ osebam, ne glede na starost, spolno usmerjenost, spolno identiteto ali druge osebne okoliščine.

  Kaj je na voljo v Placu zate:
  varen prostor, kjer si lahko kdor si,
  informacije o naših podpornih storitvah (trans skupine, svetovanje in medvrstniška podpora) ter kako se jim pridružiti,
  informacije dogodkih in aktivnostih TransAkcije,
  informacije za trans osebe glede tranzicije in/ali menjave dokumentov,
  publikacije, ki smo jih izdale_i pri TransAkciji,
  informacije o LGBTIQ+ aktivnostih, dogodkih in projektih v Sloveniji,
  LGBTIQ+ materiali, letaki, nalepke, značke, publikacije,
  druženje z LGBTIQ+ osebo,
  branje LGBTIQ+ zinov in knjig,
  izposoja LGBTIQ+ knjig iz TransAkcijine knjižnice,
  brskanje po naši zbirki binderjev, oblačil in nakita – če ti bo kaj všeč oz. ti bo ustrezalo stvar lahko brezplačno odneseš s seboj,
  barvanje pobarvank,
  uporaba kinetičnih pripomočkov za spročanje,
  čaj, kava, piškoti in gotovo še kakšen prigrizek,
  prostor, kjer lahko v miru bereš/narediš domače/seminarske naloge itd.,
  gotovo še kaj.
  Kdaj in kje je Plac zate?
  Plac zate je odprt vsak petek med 14. in 18. uro.

AEC v1.0.4