Napovednica

 • Čas:
  04. 03. 2022
  od 10:00 do 14:00
  Lokacija:
  Online

  TransChat

  TransChat je brezplačna storitev namenjena vsem osebam, ki ne želijo, ne morejo ali si ne upajo uradno pristopiti do svetovalnic v LGBTIQ+ organizacijah. Vsak petek med 10:00 in 14:00 uro vam omogočamo možnost prejema informaciji in podpore o transspolnosti oz. vprašanjih, ki jih imate v povezavi s svojim spolom/spolno identiteto/spolnim izrazom, …

  Dobrodošle ste vse trans osebe, ne glede na vašo identiteto ter osebe, ki raziskujete ali ste morda trans.
  Vabljene nove osebe, ki še nikoli niste bile v stiku z nami in osebe, s katerimi se že poznamo oz. ste že obiskale našo trans skupino, dogodek ali govorile s kom izmed našega kolektiva.
  Vabljene_i ste tudi vse raznolike osebe z raznimi osebnimi okoliščinami kot so rasa, etnična pripadnost, invalidnost, zaposlitveni status, itd. Z drugimi besedami; vabljene_i ste nebele osebe, spolne delavk_ce, invalidi_ke oz. osebe, ki živijo z oviranostmi, osebe s težavami v duševnem zdravju in (samo)diagnozami, neuroatipične/nevroraznolike osebe, itd.

  HITRO: brez predhodne najave/dogovora. Vsak petek od 10:00 do 14:00 nas lahko kontaktiraš na sebi najbolj udoben način in nam zastaviš vprašanja oz. z nami deliš svoje misli/skrbi. Vsem, ki se boste javile_i med navedenimi urami, bomo odgovorile_i na dan, ko ste nas kontaktirale_i.

  VARNO: izbereš lahko način komuniciranja, ki ti je najljubši in ti hkrati omogoča anonimnosti ter varnost. Lahko nas pokličeš, pošlješ sms, napišeš email nam pišeš v chat na preko raznih socialnih omrežij in aplikacij na pametnih telefonih (Instagram, Viber, Signal). Na drugi strani te bo pričakala varna trans oseba, ki te bo poslušala brez predsodkov in ti iskreno odgovorila.

  ZAUPNO: osebni podatki in informacije, ki se jih odločite deliti z nami, obravnavamo zaupno. Brez vašega privoljenja informacije ne bodo deljenje izven svetovalnega tima Zavoda TransAkcija.

 • Čas:
  04. 03. 2022
  od 14:00 do 18:00
  Lokacija:
  Zavod TransAkcija

  Plac zate

  Z marcem 2022 Plac zate spet odpira svoja vrata!
  Plac zate je prostor in čas, kjer se posvetimo tebi.

  Plac zate združuje koncepte info točke, drop in centra in prostora za trans osebe in LGBIQA+ skupnost.

  Plac zate je namenjen vsem trans in LGBQIA+ osebam, ne glede na starost, spolno usmerjenost, spolno identiteto ali druge osebne okoliščine.

  Kaj je na voljo v Placu zate:
  varen prostor, kjer si lahko kdor si,
  informacije o naših podpornih storitvah (trans skupine, svetovanje in medvrstniška podpora) ter kako se jim pridružiti,
  informacije dogodkih in aktivnostih TransAkcije,
  informacije za trans osebe glede tranzicije in/ali menjave dokumentov,
  publikacije, ki smo jih izdale_i pri TransAkciji,
  informacije o LGBTIQ+ aktivnostih, dogodkih in projektih v Sloveniji,
  LGBTIQ+ materiali, letaki, nalepke, značke, publikacije,
  druženje z LGBTIQ+ osebo,
  branje LGBTIQ+ zinov in knjig,
  izposoja LGBTIQ+ knjig iz TransAkcijine knjižnice,
  brskanje po naši zbirki binderjev, oblačil in nakita – če ti bo kaj všeč oz. ti bo ustrezalo stvar lahko brezplačno odneseš s seboj,
  barvanje pobarvank,
  uporaba kinetičnih pripomočkov za spročanje,
  čaj, kava, piškoti in gotovo še kakšen prigrizek,
  prostor, kjer lahko v miru bereš/narediš domače/seminarske naloge itd.,
  gotovo še kaj.
  Kdaj in kje je Plac zate?
  Plac zate je odprt vsak petek med 14. in 18. uro.

 • Čas:
  od 01. 06. 2022
  do 31. 07. 2022
  Lokacija:
  Ustvarjalni center Švicarija

  Lea Culetto: Marodiranje

  Po prvem letu bivanja in dela v ateljeju za mlade umetnike v MGLC Švicariji se predstavlja Lea Culetto, ki v svojih delih razkriva tabuje in predstave o ženskem telesu in z njim povezano družbeno afirmacijo in stigmatizacijo hkrati. Gradnik njenih del so tekstilije, ustvarjalni proces je dolgotrajen in povezan z ročnimi deli, intimnim odnosom, ki ga umetnica vedno znova vzpostavlja, kot je bilo npr. kodiranje skritih sporočil v binarnem jeziku med pletilne zanke oblačil oz. »nosljivih objektov« (ciklus Nadloge v nadlego, 2021).
  V delu Marodiranje so pletenje nadomestili sitotisk na blago, krojenje in šivanje. Projekt sestavljajo preproste bele majice z odtisom umetničinega menstrualnega madeža. Sporočilnost je neposredna, dekodirana, razkrita – intimni akt menstruiranja prehaja z odtisom menstrualne krvi na ukrojenih majicah v javni prostor in diskurz.

  Kustosa: Dušan Dovč in Anja Guid

 • Čas:
  od 18. 06. 2022
  do 19. 06. 2022
  Lokacija:
  MKC Maribor

  Mavrični vikend v Mariboru

  Vse LGBTIQ+ osebe vabimo na poseben dogodek v sklopu paradnega meseca

  Tretji vikend v juniju se bomo pod vodstvom ekip zavodov TransAkcija in Moja mavrica odpeljale_i v Maribor na vikend druženja z LGBTIQ+ ekipo MKC Maribor in lokalno LGBTIQ+ skupnostjo s Štarjerske.

  Vikend je namenjen medsebojnemu spoznavanju LGBTIQ+ oseb in LGBTIQ+ mladih ter vzpostavljanju varnejših prostorov za deljenje izkušenj, izražanje, učenje in zabavo. Posebej pomembno nam je, da naslovimo tudi potrebe in izkušnje LGBTIQ+ oseb in mladih izven Ljubljane in s tem prispevamo k krepitvi decentralizacije LGBTIQ+ gibanja in prostorov v Sloveniji. Za vas smo pripravile_i zabaven in raznolik program, ki bo ponujal tudi dovolj možnosti za sproščeno druženje.

 • Čas:
  18. 06. 2022
  od 17:00 do 18:30
  Lokacija:
  MKC Maribor

  Kviz slovenske LGBTQIA+ zgodovine

  Kako dobro poznaš slovensko LGBTQIA+ zgodovino?
  Gibanje za pravice LGBTQIA+ oseb v Sloveniji ima bogato in zdaj že precej dolgo zgodovino. Skozi svoje delo in aktivizem skupaj z vami in za vas pripovedujemo raznolike zgodbe, ki se pišejo pod mavrico. Tokrat bodo predstavljene na malo drugačen način, ki bo iz vas izvabil nekaj malega tekmovalnosti!
  V sklopu dvodnevnega dogodka Mavrični vikend v Mariboru, ki ga 18. in 19. junija soorganiziramo TransAkcija, Moja mavrica in Maribor skozi rožnata očala, se bo odvil kviz na temo slovenske LGBTQIA+ zgodovine, ki ga pripravlja ekipa TransAkcije. Skozi vprašanja, razdeljena po tematskih področjih, se bomo ustavile_i ob različnih vsebinah, kot so slovenske parade ponosa, lokalne akcije in iniciative, zgodovinski mejniki ter LGBTQIA+ kultura.

  Kviz bo potekal v soboto, 18. junija, med 17. in 18.30 uro v Hostlu Pekarna, vstop je prost. Zmagovalko_ca čaka posebna nagrada, ki pa jo seveda razkrijemo šele na koncu.

  Po zaključku kviza sledi skupna večerja za udeleženke_ce Mavričnega vikenda in vse sodelujoče.

  Pridružite se dobremu zdravemu tekmovalnemu duhu in se zraven z nami še malo podružite!

 • Čas:
  18. 06. 2022
  od 20:00 do 21:45
  Lokacija:
  GT22

  LGBTQIA+ filmski večer

  V soboto, 18. junija, vas vabimo v Intimni kino v prostorih GT22, kjer organiziramo LGBTQIA+ filmski večer. Ogledale_i si bomo dva kratka filma slovenskih ustvarjalk, ki vsak na svoj način naslavljata teme in problematike, ki so v družbi vedno znova aktualne. Pri tem v prvi plan postavljata izkušnje, ki so v mainstreamu žal še zmeraj zapostavljene.
  Animiranemu filmu Uporni duh avtorice Ane Čigon, ob katerem se bomo dotaknile_i nebinarnosti in sistemskih ovir, s katerimi se trans osebe pogosto soočajo, bo sledil igrani film Beg mariborskih dijakinj Eve Tergušek, Eve Reponj, Špele Kežmah in Vanese Sagadin. Ta raziskuje konflikt med notranjim življenjem, željami in ljubeznijo LGBTQIA+ oseb ter odzivom okolice.

  Pričetek dogodka bo ob 20. uri, vstop je prost. Po ogledu sledi intervju z avtoricami filma Beg, v okviru katerega bo prostor tudi za vprašanja obiskovalk_cev.

AEC v1.0.4