Napovednica

 • Čas:
  04. 03. 2022
  od 10:00 do 14:00
  Lokacija:
  Online

  TransChat

  TransChat je brezplačna storitev namenjena vsem osebam, ki ne želijo, ne morejo ali si ne upajo uradno pristopiti do svetovalnic v LGBTIQ+ organizacijah. Vsak petek med 10:00 in 14:00 uro vam omogočamo možnost prejema informaciji in podpore o transspolnosti oz. vprašanjih, ki jih imate v povezavi s svojim spolom/spolno identiteto/spolnim izrazom, …

  Dobrodošle ste vse trans osebe, ne glede na vašo identiteto ter osebe, ki raziskujete ali ste morda trans.
  Vabljene nove osebe, ki še nikoli niste bile v stiku z nami in osebe, s katerimi se že poznamo oz. ste že obiskale našo trans skupino, dogodek ali govorile s kom izmed našega kolektiva.
  Vabljene_i ste tudi vse raznolike osebe z raznimi osebnimi okoliščinami kot so rasa, etnična pripadnost, invalidnost, zaposlitveni status, itd. Z drugimi besedami; vabljene_i ste nebele osebe, spolne delavk_ce, invalidi_ke oz. osebe, ki živijo z oviranostmi, osebe s težavami v duševnem zdravju in (samo)diagnozami, neuroatipične/nevroraznolike osebe, itd.

  HITRO: brez predhodne najave/dogovora. Vsak petek od 10:00 do 14:00 nas lahko kontaktiraš na sebi najbolj udoben način in nam zastaviš vprašanja oz. z nami deliš svoje misli/skrbi. Vsem, ki se boste javile_i med navedenimi urami, bomo odgovorile_i na dan, ko ste nas kontaktirale_i.

  VARNO: izbereš lahko način komuniciranja, ki ti je najljubši in ti hkrati omogoča anonimnosti ter varnost. Lahko nas pokličeš, pošlješ sms, napišeš email nam pišeš v chat na preko raznih socialnih omrežij in aplikacij na pametnih telefonih (Instagram, Viber, Signal). Na drugi strani te bo pričakala varna trans oseba, ki te bo poslušala brez predsodkov in ti iskreno odgovorila.

  ZAUPNO: osebni podatki in informacije, ki se jih odločite deliti z nami, obravnavamo zaupno. Brez vašega privoljenja informacije ne bodo deljenje izven svetovalnega tima Zavoda TransAkcija.

 • Čas:
  04. 03. 2022
  od 14:00 do 18:00
  Lokacija:
  Zavod TransAkcija

  Plac zate

  Z marcem 2022 Plac zate spet odpira svoja vrata!
  Plac zate je prostor in čas, kjer se posvetimo tebi.

  Plac zate združuje koncepte info točke, drop in centra in prostora za trans osebe in LGBIQA+ skupnost.

  Plac zate je namenjen vsem trans in LGBQIA+ osebam, ne glede na starost, spolno usmerjenost, spolno identiteto ali druge osebne okoliščine.

  Kaj je na voljo v Placu zate:
  varen prostor, kjer si lahko kdor si,
  informacije o naših podpornih storitvah (trans skupine, svetovanje in medvrstniška podpora) ter kako se jim pridružiti,
  informacije dogodkih in aktivnostih TransAkcije,
  informacije za trans osebe glede tranzicije in/ali menjave dokumentov,
  publikacije, ki smo jih izdale_i pri TransAkciji,
  informacije o LGBTIQ+ aktivnostih, dogodkih in projektih v Sloveniji,
  LGBTIQ+ materiali, letaki, nalepke, značke, publikacije,
  druženje z LGBTIQ+ osebo,
  branje LGBTIQ+ zinov in knjig,
  izposoja LGBTIQ+ knjig iz TransAkcijine knjižnice,
  brskanje po naši zbirki binderjev, oblačil in nakita – če ti bo kaj všeč oz. ti bo ustrezalo stvar lahko brezplačno odneseš s seboj,
  barvanje pobarvank,
  uporaba kinetičnih pripomočkov za spročanje,
  čaj, kava, piškoti in gotovo še kakšen prigrizek,
  prostor, kjer lahko v miru bereš/narediš domače/seminarske naloge itd.,
  gotovo še kaj.
  Kdaj in kje je Plac zate?
  Plac zate je odprt vsak petek med 14. in 18. uro.

 • Čas:
  od 01. 06. 2022
  do 31. 07. 2022
  Lokacija:
  Ustvarjalni center Švicarija

  Lea Culetto: Marodiranje

  Po prvem letu bivanja in dela v ateljeju za mlade umetnike v MGLC Švicariji se predstavlja Lea Culetto, ki v svojih delih razkriva tabuje in predstave o ženskem telesu in z njim povezano družbeno afirmacijo in stigmatizacijo hkrati. Gradnik njenih del so tekstilije, ustvarjalni proces je dolgotrajen in povezan z ročnimi deli, intimnim odnosom, ki ga umetnica vedno znova vzpostavlja, kot je bilo npr. kodiranje skritih sporočil v binarnem jeziku med pletilne zanke oblačil oz. »nosljivih objektov« (ciklus Nadloge v nadlego, 2021).
  V delu Marodiranje so pletenje nadomestili sitotisk na blago, krojenje in šivanje. Projekt sestavljajo preproste bele majice z odtisom umetničinega menstrualnega madeža. Sporočilnost je neposredna, dekodirana, razkrita – intimni akt menstruiranja prehaja z odtisom menstrualne krvi na ukrojenih majicah v javni prostor in diskurz.

  Kustosa: Dušan Dovč in Anja Guid

 • Čas:
  16. 06. 2022
  od 13:00 do 18:00
  Lokacija:
  ZRC Sazu

  Roza_ZRC+

  Vabimo vas, da se nam v četrtek, 16. junija 2022, pridružite na proslavljanju v sklopu meseca ponosa, ki bo letos prvič potekalo tudi na ZRC SAZU, in sicer pod imenom Roza_ZRC+.
  Začnemo že zgodaj, in sicer ob 10. uri zjutraj, ko se odpre stojnica s knjigami pred knjigarno Azil, tokrat poimenovana Roza bazar. Med knjigami bodo zlasti tiste z LGBTIQ+ tematiko, vse pa bodo naprodaj po prijaznejših cenah. Roza bazar bo deloval do 20. ure.
  Ob 13. uri bo v Atriju ZRC potekala okrogla miza z naslovom Kdo ali kaj je kvir?, ki jo bo s kratkim nagovorom napovedal dr. Oto Luthar, direktor ZRC SAZU. Pogovor bo usmerjal dr. Boris Kern (ZRC SAZU), sodelovale_i pa bodo:
  mag. Suzana Tratnik, pisateljica in sociologinja,
  mag. Linn Julian Koletnik, direktor Zavoda TransAkcija,
  prof. dr. Matjaž Konvalinka, LGBT koordinator na Fakulteti za matematiko in fiziko UL,
  Neža Oder, direktorica Zavoda Koroška Pride.
  Okrogla miza bo poskušala osvetliti pomembnejše mejnike LGBTIQ+ gibanja v Sloveniji, trenutno situacijo in izzive, s katerimi se soočajo pripadnice_ki skupnosti.
  Od 19. ure naprej vas vabimo k druženju in plesu pred knjigarno Azil, kjer bo glasbo vrtela DJ-ka Nina Hudej (Warrego Valles).
  Vabljene_i k praznovanju meseca ponosa z nami!

 • Čas:
  16. 06. 2022
  od 18:00 do 21:00
  Lokacija:
  Društvo DIH

  Karaoke!

  Vabimo na poletne karaoke!
  Pridi sam_a ali v družbi in uživaj v večeru, polnem pesmi in veselja. Pridruži se za klepet in za navijanje nastopajočih. Morda pa se opogumiš in še ti kako odpoješ z nami.
  Ne znaš pet? Nič hudega! Važno da to počneš z veseljem!
  Lahko si pogumna_en in nastopaš sam_a, lahko tudi v paru. No pressure.
  Vidimo se v četrtek, 16. junija ob 18.00 v naši pisarni na Slomškovi 25.
  Do takrat si bodo glasilke že odpočile od parade.

AEC v1.0.4