Napovednica

 • Čas:
  04. 03. 2022
  od 10:00 do 14:00
  Lokacija:
  Online

  TransChat

  TransChat je brezplačna storitev namenjena vsem osebam, ki ne želijo, ne morejo ali si ne upajo uradno pristopiti do svetovalnic v LGBTIQ+ organizacijah. Vsak petek med 10:00 in 14:00 uro vam omogočamo možnost prejema informaciji in podpore o transspolnosti oz. vprašanjih, ki jih imate v povezavi s svojim spolom/spolno identiteto/spolnim izrazom, …

  Dobrodošle ste vse trans osebe, ne glede na vašo identiteto ter osebe, ki raziskujete ali ste morda trans.
  Vabljene nove osebe, ki še nikoli niste bile v stiku z nami in osebe, s katerimi se že poznamo oz. ste že obiskale našo trans skupino, dogodek ali govorile s kom izmed našega kolektiva.
  Vabljene_i ste tudi vse raznolike osebe z raznimi osebnimi okoliščinami kot so rasa, etnična pripadnost, invalidnost, zaposlitveni status, itd. Z drugimi besedami; vabljene_i ste nebele osebe, spolne delavk_ce, invalidi_ke oz. osebe, ki živijo z oviranostmi, osebe s težavami v duševnem zdravju in (samo)diagnozami, neuroatipične/nevroraznolike osebe, itd.

  HITRO: brez predhodne najave/dogovora. Vsak petek od 10:00 do 14:00 nas lahko kontaktiraš na sebi najbolj udoben način in nam zastaviš vprašanja oz. z nami deliš svoje misli/skrbi. Vsem, ki se boste javile_i med navedenimi urami, bomo odgovorile_i na dan, ko ste nas kontaktirale_i.

  VARNO: izbereš lahko način komuniciranja, ki ti je najljubši in ti hkrati omogoča anonimnosti ter varnost. Lahko nas pokličeš, pošlješ sms, napišeš email nam pišeš v chat na preko raznih socialnih omrežij in aplikacij na pametnih telefonih (Instagram, Viber, Signal). Na drugi strani te bo pričakala varna trans oseba, ki te bo poslušala brez predsodkov in ti iskreno odgovorila.

  ZAUPNO: osebni podatki in informacije, ki se jih odločite deliti z nami, obravnavamo zaupno. Brez vašega privoljenja informacije ne bodo deljenje izven svetovalnega tima Zavoda TransAkcija.

 • Čas:
  04. 03. 2022
  od 14:00 do 18:00
  Lokacija:
  Zavod TransAkcija

  Plac zate

  Z marcem 2022 Plac zate spet odpira svoja vrata!
  Plac zate je prostor in čas, kjer se posvetimo tebi.

  Plac zate združuje koncepte info točke, drop in centra in prostora za trans osebe in LGBIQA+ skupnost.

  Plac zate je namenjen vsem trans in LGBQIA+ osebam, ne glede na starost, spolno usmerjenost, spolno identiteto ali druge osebne okoliščine.

  Kaj je na voljo v Placu zate:
  varen prostor, kjer si lahko kdor si,
  informacije o naših podpornih storitvah (trans skupine, svetovanje in medvrstniška podpora) ter kako se jim pridružiti,
  informacije dogodkih in aktivnostih TransAkcije,
  informacije za trans osebe glede tranzicije in/ali menjave dokumentov,
  publikacije, ki smo jih izdale_i pri TransAkciji,
  informacije o LGBTIQ+ aktivnostih, dogodkih in projektih v Sloveniji,
  LGBTIQ+ materiali, letaki, nalepke, značke, publikacije,
  druženje z LGBTIQ+ osebo,
  branje LGBTIQ+ zinov in knjig,
  izposoja LGBTIQ+ knjig iz TransAkcijine knjižnice,
  brskanje po naši zbirki binderjev, oblačil in nakita – če ti bo kaj všeč oz. ti bo ustrezalo stvar lahko brezplačno odneseš s seboj,
  barvanje pobarvank,
  uporaba kinetičnih pripomočkov za spročanje,
  čaj, kava, piškoti in gotovo še kakšen prigrizek,
  prostor, kjer lahko v miru bereš/narediš domače/seminarske naloge itd.,
  gotovo še kaj.
  Kdaj in kje je Plac zate?
  Plac zate je odprt vsak petek med 14. in 18. uro.

 • Čas:
  od 28. 05. 2022
  do 11. 06. 2022
  Lokacija:
  Ljubljana Pride

  Festival Parada ponosa 2022 / Ljubljana Pride Festival 2022

  Več o programu na: https://ljubljanapride.org/2022/

 • Čas:
  od 01. 06. 2022
  do 31. 07. 2022
  Lokacija:
  Ustvarjalni center Švicarija

  Lea Culetto: Marodiranje

  Po prvem letu bivanja in dela v ateljeju za mlade umetnike v MGLC Švicariji se predstavlja Lea Culetto, ki v svojih delih razkriva tabuje in predstave o ženskem telesu in z njim povezano družbeno afirmacijo in stigmatizacijo hkrati. Gradnik njenih del so tekstilije, ustvarjalni proces je dolgotrajen in povezan z ročnimi deli, intimnim odnosom, ki ga umetnica vedno znova vzpostavlja, kot je bilo npr. kodiranje skritih sporočil v binarnem jeziku med pletilne zanke oblačil oz. »nosljivih objektov« (ciklus Nadloge v nadlego, 2021).
  V delu Marodiranje so pletenje nadomestili sitotisk na blago, krojenje in šivanje. Projekt sestavljajo preproste bele majice z odtisom umetničinega menstrualnega madeža. Sporočilnost je neposredna, dekodirana, razkrita – intimni akt menstruiranja prehaja z odtisom menstrualne krvi na ukrojenih majicah v javni prostor in diskurz.

  Kustosa: Dušan Dovč in Anja Guid

 • Čas:
  11. 06. 2022
  od 10:00 do 15:00
  Lokacija:
  Kongresni trg

  Živa knjižnica v paradnem mestu

  Vabljene_i na postavitev žive knjižnice v sklopu paradnega mesta.
  Kdaj? 11. 6. 2022 od 10. do 15. ure.
  Kje? Park Zvezda, Kongresni trg
  Živa knjižnica deluje kot katerakoli druga knjižnica, le da so v njej knjige ljudje, ki v pogovoru z bralkami_ci odpirajo vrata v osebne zgodbe in izkušnje. Žive knjige so predstavnice_ki ranljivih družbenih skupin, ki se soočajo s predsodki, stereotipi, diskriminacijo, stigmatizacijo in socialno marginalizacijo. Bralka_ec je lahko kdorkoli, ki se je pripravljen_a soočiti z lastnimi stereotipi in predsodki ter brati (pogovarjati se s predstavnico_kom ranljive skupine) do 30 oz. 45 minut.
  Dogodek sofinancira Mestna občina Ljubljana.
  Delovanje ter programe in projekte Društva informacijski center Legebitra sofinancira Fundacija financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij v Republiki Sloveniji – FIHO. Stališča organizacije ne izražajo stališč FIHO.

 • Čas:
  11. 06. 2022
  od 14:00 do 16:00
  Lokacija:
  Partizanska bolnica Franja

  Koncert ŽPZ Kombinat

  LTO Laufar Cerkno v sodelovanju s KS Novaki in Mestnim muzejem Idrija organizira koncert Ženskega pevskega zbora Kombinat.
  Ženski pevski zbor Kombinat iz spoštovanja do vseh, ki so dvignili glas in dali življenja, obuja pesmi, ki so hrabrile duha v revolucijah in uporih širom sveta in jih prepevajo v izvirnih jezikih. Te pesmi za njih niso le uglasbene besede, marveč dragocena in pretresljiva pričevanja človekove vere v lepši svet. Za vse ljudi.
  https://www.youtube.com/watch?v=pcG1mZxrDkc
  KDAJ: 11. junij 2022, ob 14. uri
  KJE: Pasice, parkirišče pred Partizansko bolnico Franjo
  VSTOP NA KONCERT JE PROST.
  Na dan koncerta bo parkirišče pred Partizansko bolnico Franjo ZAPRTO. Ob glavni cesti Cerkno-Novaki bo urejeno in označeno nadomestno parkirišče, s katerega bo vozil minibus.
  Lepo vabljeni!

 • Čas:
  11. 06. 2022
  od 17:00 do 23:00
  Lokacija:
  Zbor AKC Metelkova

  Parada ponosa / Ljubljana Pride

  17:00 – Zbor v AKC Metelkova mesto
  18:00 – povorka po ulicah Ljubljane
  19:00 – politično kulturni program

  Dogodek bo potekal v slovenščini in angleščini.
  Osrednji dogodek vsakoletne Parade ponosa je z energijo in barvami nabita paradna povorka – protest LGBTIQ+ skupnosti in podpornic_kov v znamenju praznovanja našega mavričnega obstoja ter v znamenju zahtev po vidnosti, enakopravnosti in spoštovanju. Pridruži se nam! Naj se sliši mavrični glas!

  Paradna povorka se prične ob 17. uri na Metelkovi pred stavbo Lovci, kjer se udeleženke_ci protesta zberejo, opremijo z mavričnimi zastavami in transparenti, nato pa ob 18. uri zakorakajo po ulicah Ljubljane. Povorka tako iz AKC Metelkova mesto krene po Masarykovi cesti mimo ljubljanske železniške postaje ter pri Bavarskem dvoru zavije proti središču mesta. Po zasedbi Slovenske ceste se udeleženke_ci zberemo na Kongresnem trgu, kjer se ob 19. uri nadaljuje politično-kulturni program.

 • Čas:
  11. 06. 2022
  od 17:15 do 20:00
  Lokacija:
  AKC Metelkova

  Na prajd s TransAkcijo!

  Si želiš na prajd, pa ne veš s kom? Je to morda tvoj prvi prajd? Bi šla_šel na prajd, ampak bi ti bilo veliko prijetneje iti v skupini drugih trans, nebinarnih in LGBQI+ oseb? Ali pa si že veteran_ka parad ponosa pa si ga vseeno želiš preživeti v dobri družbi in spoznati koga novega?

  Pri TransAkciji smo se na podlagi izraženega interesa odločile_i, da letos organiziramo skupinsko odpravo na ljubljansko parado ponosa, ki bo v soboto, 11. 6., za vse, ki si tega želite!
  Paradna povorka se prične ob 17:00 z zbiranjem na Metelkovi pred stavbo Lovci (Tiffany, Monokel), krenila pa bo ob 18:00.

  KJE IN KDAJ pa se dobimo me_i? Da se bomo lažje našle_i se dobimo med 17:15 in 17:30 pred Hostlom Celica. Nato se bomo skupaj odpravile_i v pisano množico in skupaj z njo zakorakale_i lepšemu svetu naproti. Prepoznaš nas lahko po obilici zastav!

AEC v1.0.4