Napovednica

 • Čas:
  07. 12. 2021
  od 09:30 do 12:00
  Lokacija:
  Zoom

  Online pogovor: "Halo, potrebujem pomoč, doživljam nasilje."

  Ob Mednarodnem dnevu boja proti nasilju nad ženskami vas vabimo na Pogovor z mednarodno udeležbo o pomembnosti informacije, ki jo dobijo žrtve nasilja:
  „Halo, potrebujem pomoč, doživljam nasilje.“
  Spletna platforma Zoom, torek, 7. december 2021, od 9.30 do 12. ure.

  »Rekli so mi, naj še malo potrpim, zaradi otrok.«
  »Sodnica mi je rekla, naj pozabim na nasilje in se poskušam z bivšim partnerjem pogovarjati, kot da nasilja nikoli ni bilo.«
  »Rekli so mi, naj grem skupaj z njim na zdravljenje in da bo potem po dvajsetih letih morda le prenehal z nasiljem.«
  »Prisluhnili so mi in me podprli pri iskanju rešitev. Zdaj sem na varnem.«

  To je nekaj sporočil, ki so jih prejele ženske ob iskanju pomoči za izhod iz nasilja v letu 2021. Sporočila, ki jih damo žrtvi nasilja, imajo veliko težo. Včasih odločajo o življenju ali smrti.
  Društvo SOS telefon za ženske in otroke – žrtve nasilja je v letu 2021 vzpostavilo 24-urno telefonsko linijo, specializirano za pomoč ženskam in otrokom, ki doživljajo nasilje, z dodatno ponudbo svetovanja v tujih jezikih in možnostjo pogovora s pravnico in kriminalistko. Od 1. 1. 2021 Slovenija tako izpolnjuje še eno od zahtev Konvencije Sveta Evrope o preprečevanju nasilja nad ženskami in nasilja v družini ter o boju proti njima (Istanbulska konvencija).

  S pogovorom o pomenu prve informacije, ki jo žrtve dobijo, ko pokličejo na pomoč, želimo poudariti, kako pomembno je razumeti, da je vsak klic na pomoč lahko tisti odločilni, tisti, ki bo žrtev nasilja morda spodbudil k nadaljnjemu iskanju pomoči in dokončnemu izhodu iz nasilja.

  Prijave zbiramo do 3. 12. 2021.

AEC v1.0.4