Napovednica

 • Čas:
  od 15. 05. 2021
  do 30. 06. 2021
  Lokacija:
  Avla palače Armerija, Titovem trg, Koper

  Ženske v matematiki po Evropi – Galerija portretov

  Vabimo vas na ogled razstave »Ženske v matematiki po Evropi – Galerija portretov«, ki gostuje na Univerzi na Primorskem v okviru 8. Evropskega matematičnega kongresa od 15. maja do 30. junija 2021 v avli palače Armerija na Titovem trgu 4 v Kopru. Vstop je brezplačen.

  Organizator razstave Women of Mathematics throught Europe - A Gallery of portaits / Ženske v matematiki po Evropi – Galerija portretov / Donne della matematica in Europa – Galleria di ritratti je Odbor za ženske pri Društvu matematikov, fizikov in astronomov Slovenije. Odbor se zavzema za promocijo študija matematike, fizike in astronomije med dekleti in ženskami, prav tako pa si prizadeva ohraniti zgodovinski spomin na dosežke znanstvenic. Prav zato se razstava, na kateri boste lahko pobliže spoznali razmišljanja 20 izbranih matematičark iz Evrope, navezuje na 12. maj, ki je bil leta 2018 v Riu De Janeiru določen za praznovanje žensk v matematiki. Na ta dan je bila leta 1977 rojena iranska matematičarka in profesorica matematike na Univerzi v Stanfordu Maryam Mirzakhani. Kljub svoji zgodnji smrti zaradi bolezni je bila profesorica Mirzakhani ena vodilnih svetovnih strokovnjakov za geometrijo in dinamične sisteme, za svoje delo je leta 2014 prejela najvišjo nagrado v matematični znanosti - Fieldsovo medaljo.

 • Čas:
  16. 06. 2021
  od 14:00 do 18:00
  Lokacija:
  Društvo DIH, Slomškova ulica 25, Ljubljana

  Izdelovanje transparentov za Pride

  Si želiš oblikovati napis, izjavo, sliko za letošnji shod? Pridruži se nam pri izdelovanju transparentov za Ljubljansko parado ponosa! Potrebščine zagotovimo mi, ti pa s seboj prinesi svojo ustvarjalnost.
  16. junija med 14:00 in 18:00 se bomo srečale_i pred DIHovo pisarno in se skupaj predale_i ustvarjalnosti!
  Če ti datum in ura dogodka ne odgovarjata, se nam lahko pridružiš katerikoli dan v tekočem tednu (do 18. junija) med 14:00 in 18:00 in svoj transparent izdelaš takrat. Na omenjenem dogodku pa boš imel_a možnost izraziti svojo ustvarjalnost in izdelati čudovite transparente tudi v družbi drugih.

AEC v1.0.4