Napovednica

 • Čas:
  od 15. 05. 2021
  do 30. 06. 2021
  Lokacija:
  Avla palače Armerija, Titovem trg, Koper

  Ženske v matematiki po Evropi – Galerija portretov

  Vabimo vas na ogled razstave »Ženske v matematiki po Evropi – Galerija portretov«, ki gostuje na Univerzi na Primorskem v okviru 8. Evropskega matematičnega kongresa od 15. maja do 30. junija 2021 v avli palače Armerija na Titovem trgu 4 v Kopru. Vstop je brezplačen.

  Organizator razstave Women of Mathematics throught Europe - A Gallery of portaits / Ženske v matematiki po Evropi – Galerija portretov / Donne della matematica in Europa – Galleria di ritratti je Odbor za ženske pri Društvu matematikov, fizikov in astronomov Slovenije. Odbor se zavzema za promocijo študija matematike, fizike in astronomije med dekleti in ženskami, prav tako pa si prizadeva ohraniti zgodovinski spomin na dosežke znanstvenic. Prav zato se razstava, na kateri boste lahko pobliže spoznali razmišljanja 20 izbranih matematičark iz Evrope, navezuje na 12. maj, ki je bil leta 2018 v Riu De Janeiru določen za praznovanje žensk v matematiki. Na ta dan je bila leta 1977 rojena iranska matematičarka in profesorica matematike na Univerzi v Stanfordu Maryam Mirzakhani. Kljub svoji zgodnji smrti zaradi bolezni je bila profesorica Mirzakhani ena vodilnih svetovnih strokovnjakov za geometrijo in dinamične sisteme, za svoje delo je leta 2014 prejela najvišjo nagrado v matematični znanosti - Fieldsovo medaljo.

 • Čas:
  15. 06. 2021
  od 17:30 do 19:00
  Lokacija:
  Spletni dogodek

  GayDay

  GayDay je znova tu! Tokrat spet na Discordu.
  KDAJ? 15. 6. 2021 ob 17.30
  KJE? Discord
  Tokrat se bomo znova srečale_i na platformi Discord (https://discord.gg/p7g4CnhuMu) in se malo podružile_i.
  GayDay je namenjen mladim osebam do 28 let, ki se identificirajo kot »geji« (ne glede na spolno identiteto). Na srečanjih pa se bomo dotaknile_i različnih tem, ki se nanašajo predvsem na gejevsko skupnost, pa tudi na ostale osebe znotraj LGBTIQA+ skupnosti in širše. Poleg tega smo popolnoma odprti za predloge udeležencev glede tem, o katerih bi želele_i razpravljati in glede različnih oblik druženja.
  Če imate kakršnokoli vprašanje, pripombo, predlog ali skrb, se lahko na nas obrnete tudi preko e-mail naslova gayday@dih.si

AEC v1.0.4