Napovednica

 • Čas:
  od 15. 05. 2021
  do 30. 06. 2021
  Lokacija:
  Avla palače Armerija, Titovem trg, Koper

  Ženske v matematiki po Evropi – Galerija portretov

  Vabimo vas na ogled razstave »Ženske v matematiki po Evropi – Galerija portretov«, ki gostuje na Univerzi na Primorskem v okviru 8. Evropskega matematičnega kongresa od 15. maja do 30. junija 2021 v avli palače Armerija na Titovem trgu 4 v Kopru. Vstop je brezplačen.

  Organizator razstave Women of Mathematics throught Europe - A Gallery of portaits / Ženske v matematiki po Evropi – Galerija portretov / Donne della matematica in Europa – Galleria di ritratti je Odbor za ženske pri Društvu matematikov, fizikov in astronomov Slovenije. Odbor se zavzema za promocijo študija matematike, fizike in astronomije med dekleti in ženskami, prav tako pa si prizadeva ohraniti zgodovinski spomin na dosežke znanstvenic. Prav zato se razstava, na kateri boste lahko pobliže spoznali razmišljanja 20 izbranih matematičark iz Evrope, navezuje na 12. maj, ki je bil leta 2018 v Riu De Janeiru določen za praznovanje žensk v matematiki. Na ta dan je bila leta 1977 rojena iranska matematičarka in profesorica matematike na Univerzi v Stanfordu Maryam Mirzakhani. Kljub svoji zgodnji smrti zaradi bolezni je bila profesorica Mirzakhani ena vodilnih svetovnih strokovnjakov za geometrijo in dinamične sisteme, za svoje delo je leta 2014 prejela najvišjo nagrado v matematični znanosti - Fieldsovo medaljo.

 • Čas:
  10. 06. 2021
  od 10:00 do 15:00
  Lokacija:
  Sporočeno naknadno

  Vabilo na delavnico iFlipp o vodstvenih sposobnostih v športu

  Evropska univerzitetna športna zveza (EUSA) in EUSA institut vas vabita na delavnico v okviru projekta Innovating Football Leadership through Practice and Policy (iFlipp), ki ga sofinancira program Evropske unije Erasmus+. Cilj projekta je povečati in izboljšati vodstvene sposobnosti žensk in predstavnic/predstavnikov etničnih manjšin v nogometu in ostalih športnih organizacijah.

  Delavnica je namenjena vsem, ki želijo podrobneje spoznati cilje in namene iFlipp projekta in jih zanimajo priložnosti in delo v športnih in drugih organizacijah. Delavnica je sestavljena iz teoretičnega in praktičnega dela. Teoretični del obsega predstavitev projekta, praktični del pa bo namenjen izmenjavi izkušenj udeleženk in udeležencev, razbijanju stereotipov in analizi primerov. Svoje izkušnje bodo z nami delile ženske, ki so po končani športni karieri poklicno pot nadaljevale v športnih organizacijah in klubih.
  Točna lokacija bo sporočena naknadno in bo potekala v skladu z navodili za preprečevanje širjenja okužbe Covid-19. V primeru večjega poslabšanja epidemičnih razmer bo potekala virtualno, sicer pa v živo.

  Prijave sprejemamo preko spletnega obrazca http://bit.ly/iflipp-workshop in sicer do petka, 28. maja. Po zaprtju prijav boste prejeli podrobnejše informacije glede delavnice.

  Več informacij o projektu lahko najdete na www.eusa.eu/projects/iflipp

 • Čas:
  10. 06. 2021
  od 16:00 do 18:00
  Lokacija:
  Zunanji prostor, pred pisarno DIH, Slomškova ulica 25, Ljubljana

  DIHov Chill Out Kotiček

  DIHov chill out kotiček se vrača (v primeru ugodnega vremena seveda)! En_a od naših prostovoljk_cev bo vsak teden od ponedeljka do četrtka med 16h in 18hpred našo pisarno pripravljen_a za druženje in skodelico čaja. Vabljen_a da nas obiščeš, kadarkoli in ostani za kolikor časa želiš. Upamo, da se čimprej vidimo v živo!

 • Čas:
  10. 06. 2021
  od 17:00 do 18:30
  Lokacija:
  Zunanji prostor, pred pisarno DIH, Slomškova ulica 25, Ljubljana

  Lezbofé: Bi Les Phobic

  Junija se vračamo k enemu od bolj priljubljenih dogodkov v sklopu Lezboféa - Bi Les Phobic!
  Na dogodku bomo raziskovale povezave, krize, mite in realnosti biseksualnosti in lezbičnosti v varnem prostoru, kjer udeleženke lahko delimo svoja mnenja in se udeležimo sproščenega in izobraževalnega pogovora. Na dogodku se bomo posvetile_i odnosu med biseksualkami in lezbijkami, aplikacijam za zmenkovanje, predsodkom in temu, kako smo lahko boljše podpornice druga za drugo. Poleg tega bomo vključile nekaj zabavnih vprašanj v stilu igre "never have I ever", prilagojene temi dogodka, preko katerih bomo delile primere in zgodbe iz svojih življenj.
  Istočasno bomo na dogodku lahko izdelovale_i transparente za ljubljansko parado ponosa! Predlagamo, da naredimo nekaj transparentov s solidarnostjo med biseksualkami in lezbijkami, ampak končni izdelki so seveda na vas!
  Dogodek je odprt za vse, ki se ga želite udeležiti, ampak je specifično namenjen biseksualkam, lezbijkam in posameznicam_kom, ki imajo izkušnje z mizoginijo in seksizmom. Dogodek bo potekal pred pisarno Društva DIH, in poskrbele bomo za prigrizke in pijačo. Vodili ga bosta naši prostovoljki Emily in Kiki - se vidimo kmalu!

 • Čas:
  10. 06. 2021
  od 18:00 do 19:00
  Lokacija:
  Spletni dogodek

  LGBT+ starejši: sestanek

  Si del LGBTQIA+ 50+? Naša raziskava je pokazala, da si želiš več LGBTQIA+ dogodkov, ki niso namenjeni zgolj mlajši populaciji. Tukaj je tvoja priložnost, da nam zaupaš svoje ideje, ali pa zgolj slišiš, kako smo si izvajanje aktivnosti v 2021 zamislile me_i. Sodeluješ lahko z vsebinskimi predlogi, ali pa se vključiš v izvajanje kot prostovoljka_ec našega društva. Rade_i bi oblikovale_i aktivnosti, ki si jih želiš, zato se v sredo, 10. 6. 2021 ob 18h udeleži našega sestanka in nam povej, kaj misliš, da tvoja skupnost potrebuje. Sestanek bo potekal preko Zooma in bo v slovenščini. V kolikor nisi del omenjene skupnosti, vendar poznaš koga, ki bi bil morda zainteresiran, bomo seveda vesele_i, v kolikor informacijo posreduješ čim večjemu krogu okoli sebe. Piši nam na lgbt50plus@dih.si, in dobil_a boš povezavo do sestanka.

AEC v1.0.4