Napovednica

 • Čas:
  od 15. 05. 2021
  do 30. 06. 2021
  Lokacija:
  Avla palače Armerija, Titovem trg, Koper

  Ženske v matematiki po Evropi – Galerija portretov

  Vabimo vas na ogled razstave »Ženske v matematiki po Evropi – Galerija portretov«, ki gostuje na Univerzi na Primorskem v okviru 8. Evropskega matematičnega kongresa od 15. maja do 30. junija 2021 v avli palače Armerija na Titovem trgu 4 v Kopru. Vstop je brezplačen.

  Organizator razstave Women of Mathematics throught Europe - A Gallery of portaits / Ženske v matematiki po Evropi – Galerija portretov / Donne della matematica in Europa – Galleria di ritratti je Odbor za ženske pri Društvu matematikov, fizikov in astronomov Slovenije. Odbor se zavzema za promocijo študija matematike, fizike in astronomije med dekleti in ženskami, prav tako pa si prizadeva ohraniti zgodovinski spomin na dosežke znanstvenic. Prav zato se razstava, na kateri boste lahko pobliže spoznali razmišljanja 20 izbranih matematičark iz Evrope, navezuje na 12. maj, ki je bil leta 2018 v Riu De Janeiru določen za praznovanje žensk v matematiki. Na ta dan je bila leta 1977 rojena iranska matematičarka in profesorica matematike na Univerzi v Stanfordu Maryam Mirzakhani. Kljub svoji zgodnji smrti zaradi bolezni je bila profesorica Mirzakhani ena vodilnih svetovnih strokovnjakov za geometrijo in dinamične sisteme, za svoje delo je leta 2014 prejela najvišjo nagrado v matematični znanosti - Fieldsovo medaljo.

 • Čas:
  26. 05. 2021
  od 10:00 do 11:30
  Lokacija:
  Mestna hiša, Mestni trg 1, Ljubljana

  Okrogla miza o nadlegovanju in zlorabah v športu

  Evropska univerzitetna športna zveza (EUSA) in EUSA institut vas vabita na okroglo mizo o nadlegovanju in zlorabah v športu, ki bo potekala v okviru projekta preprečevanja nadlegovanja in zlorab v športu z uporabo izobraževalnih tehnologij - Halting Harassment and Abuse in Sports using Learning Technologies (HALT), ki ga sofinancira program Evropske unije Erasmus+. Cilj projekta je večje ozaveščanje o problematiki in ponudba platforme in orodij za delo na omenjenih področjih.
  Na okroglo mizo smo k aktivni udeležbi povabili predstavnike_ce organizacij in institucij, ki delujejo na področju podpore, zagovorništva in športa, namenjena pa je vsem, ki se jih področja neposredno dotikajo ali jih tematika zanima, želijo podrobneje spoznati aktivnosti ki se že izvajajo, ter prispevati k rešitvam.
  Izvedba dogodka bo potekala v skladu z navodili za preprečevanje širjenja okužbe Covid-19, zato je število omejeno, vse udeleženke_ce pa prosimo da spoštujejo varnostne ukrepe: dogodka se udeležite v primeru, da ste zdravi, uporabljate varnostno razdaljo, obvezna uporaba mask ter spoštovanje ostalih higienskih in epidemičnih ukrepov.
  Prijave sprejemamo preko spletnega obrazca http://bit.ly/halt-dogodek do zapolnitve kapacitet oz do nedelje, 23. maja. Po zaprtju prijav boste prejeli podrobnejše informacije glede dogodka.
  Več informacij o projektu lahko najdete na halt.phed.auth.gr in eusa.eu/projects/halt

 • Čas:
  26. 05. 2021
  od 18:00 do 19:00
  Lokacija:
  Spletni dogodek

  LGBT+ starejši: sestanek

  Si del LGBTQIA+ 50+? Naša raziskava je pokazala, da si želiš več LGBTQIA+ dogodkov, ki niso namenjeni zgolj mlajši populaciji. Tukaj je tvoja priložnost, da nam zaupaš svoje ideje, ali pa zgolj slišiš, kako smo si izvajanje aktivnosti v 2021 zamislile me_i. Sodeluješ lahko z vsebinskimi predlogi, ali pa se vključiš v izvajanje kot prostovoljka_ec našega društva. Rade_i bi oblikovale_i aktivnosti, ki si jih želiš, zato se v sredo, 26. 5. 2021 ob 18h udeleži našega sestanka in nam povej, kaj misliš, da tvoja skupnost potrebuje. Sestanek bo potekal preko Zooma in bo v slovenščini. V kolikor nisi del omenjene skupnosti, vendar poznaš koga, ki bi bil morda zainteresiran, bomo seveda vesele_i, v kolikor informacijo posreduješ čim večjemu krogu okoli sebe. Piši nam na lgbt50plus@dih.si, in dobil_a boš povezavo do sestanka.

AEC v1.0.4