Napovednica

 • Čas:
  od 15. 05. 2021
  do 30. 06. 2021
  Lokacija:
  Avla palače Armerija, Titovem trg, Koper

  Ženske v matematiki po Evropi – Galerija portretov

  Vabimo vas na ogled razstave »Ženske v matematiki po Evropi – Galerija portretov«, ki gostuje na Univerzi na Primorskem v okviru 8. Evropskega matematičnega kongresa od 15. maja do 30. junija 2021 v avli palače Armerija na Titovem trgu 4 v Kopru. Vstop je brezplačen.

  Organizator razstave Women of Mathematics throught Europe - A Gallery of portaits / Ženske v matematiki po Evropi – Galerija portretov / Donne della matematica in Europa – Galleria di ritratti je Odbor za ženske pri Društvu matematikov, fizikov in astronomov Slovenije. Odbor se zavzema za promocijo študija matematike, fizike in astronomije med dekleti in ženskami, prav tako pa si prizadeva ohraniti zgodovinski spomin na dosežke znanstvenic. Prav zato se razstava, na kateri boste lahko pobliže spoznali razmišljanja 20 izbranih matematičark iz Evrope, navezuje na 12. maj, ki je bil leta 2018 v Riu De Janeiru določen za praznovanje žensk v matematiki. Na ta dan je bila leta 1977 rojena iranska matematičarka in profesorica matematike na Univerzi v Stanfordu Maryam Mirzakhani. Kljub svoji zgodnji smrti zaradi bolezni je bila profesorica Mirzakhani ena vodilnih svetovnih strokovnjakov za geometrijo in dinamične sisteme, za svoje delo je leta 2014 prejela najvišjo nagrado v matematični znanosti - Fieldsovo medaljo.

 • Čas:
  20. 05. 2021
  od 17:30 do 19:30
  Lokacija:
  Spletni dogodek

  Lezbofé o spolno prenosljivih okužbah: pogovor z zdravnico

  Se ti zdi, da med osebami z vagino ni tveganja za spolno prenosljive okužbe?
  Mogoče načeloma veš, da to ni res, ampak se nikoli nisi pogovarjala o tem, vse informacije o spolno prenosljivih okužbah predpostavljajo, da ima vsaj ena vključena oseba penis, in tudi nisi prepričana, katere spolne prakse so bolj ali manj tvegane? Ali sploh obstaja kakšna oblika zaščite, in če da, ali jo kdo dejansko sploh uporablja?
  Z nami bo zdravnica, ki je tudi del LGBT+ skupnosti, in bo odgovarjala na vsa tvoja vprašanja! Vprašanja lahko pošlješ vnaprej na info@dih.si ali na naše Facebook in Instagram kanale. Se vidimo!
  Dogodek bo potekal v slovenščini na tej povezavi:
  Zoom Meeting
  https://us02web.zoom.us/j/86069297310...
  Meeting ID: 860 6929 7310
  Passcode: 572810

 • Čas:
  20. 05. 2021
  od 19:00 do 21:00
  Lokacija:
  Spletni dogodek

  Kavarniški večer: Pogovor z umetnico Anastazijo Pirnat

  Tokrat na Kavarniškem večeru gostimo več gostji_ov. Prva je mlada umetnica Anastazija Pirnat, ki je pred nekaj dnevi otvorila svojo prvo samostojno razstavo z naslovom »Ničesar ne morem reči kar tako«. Gostimo pa tudi Zavod Koroška Pride, ki z Anastazijo sodeluje že dalj časa.
  Na dogodku si bomo imele priložnost ogledati nekaj razstavljenih del Anastazije Pirnat, se o delih in razstavi pogovoriti, ob enem pa bomo naslavljale_i tudi pomen decentralizacije kulture, umetnosti in prostorov, s konotacijo LGBT.
  Vabljene_i, da se nam pridružite v četrtek, 20. 5. 2021 ob 19. uri na aplikaciji ZOOM.
  POMEMBNO:
  Na dogodek se je obvezno prijaviti, po prijavi prejmete email z ZOOM povezavo.
  Prijavnica je dostopna na povezavi: https://forms.gle/cxTpKnwmvh4uu4EE8

AEC v1.0.4