Napovednica

 • Čas:
  od 15. 05. 2021
  do 30. 06. 2021
  Lokacija:
  Avla palače Armerija, Titovem trg, Koper

  Ženske v matematiki po Evropi – Galerija portretov

  Vabimo vas na ogled razstave »Ženske v matematiki po Evropi – Galerija portretov«, ki gostuje na Univerzi na Primorskem v okviru 8. Evropskega matematičnega kongresa od 15. maja do 30. junija 2021 v avli palače Armerija na Titovem trgu 4 v Kopru. Vstop je brezplačen.

  Organizator razstave Women of Mathematics throught Europe - A Gallery of portaits / Ženske v matematiki po Evropi – Galerija portretov / Donne della matematica in Europa – Galleria di ritratti je Odbor za ženske pri Društvu matematikov, fizikov in astronomov Slovenije. Odbor se zavzema za promocijo študija matematike, fizike in astronomije med dekleti in ženskami, prav tako pa si prizadeva ohraniti zgodovinski spomin na dosežke znanstvenic. Prav zato se razstava, na kateri boste lahko pobliže spoznali razmišljanja 20 izbranih matematičark iz Evrope, navezuje na 12. maj, ki je bil leta 2018 v Riu De Janeiru določen za praznovanje žensk v matematiki. Na ta dan je bila leta 1977 rojena iranska matematičarka in profesorica matematike na Univerzi v Stanfordu Maryam Mirzakhani. Kljub svoji zgodnji smrti zaradi bolezni je bila profesorica Mirzakhani ena vodilnih svetovnih strokovnjakov za geometrijo in dinamične sisteme, za svoje delo je leta 2014 prejela najvišjo nagrado v matematični znanosti - Fieldsovo medaljo.

 • Čas:
  18. 05. 2021
  od 16:00 do 18:00
  Lokacija:
  Letni vrt MC Legebitra, Trubarjeva cesta 76a, Ljubljana

  Čili: Off-line druženje ob IDAHOBIT-u

  Ob mednarodnem dnevu boja proti proti homofobiji, transfobiji in bifobiji, ki ga obeležujemo 17. maja, vas vabimo na sproščeno off-line druženje na prenovljenem letnem vrtu MC Legebitra, kjer bomo v lahkotnem vzdušju proslavljale raznolikosti naših spolnih usmerjenosti in/ali identitet.
  Tema letošnjega IDAHOBIT-a je “Together: Resisting, Supporting, Healing!” in je postavljena v kontekst dogodkov in izzivov preteklega leta. Njeno sporočilo vsebuje zavedanje, da globalna pandemija pušča dolgotrajne učinke (tudi) na polju družbenega aktivizma in boja za enake pravice ter odpira prostor za razpravo o tem, kje smo na danes na področju enakih pravic LGBT-oseb.

AEC v1.0.4