Napovednica

 • Čas:
  od 15. 05. 2021
  do 30. 06. 2021
  Lokacija:
  Avla palače Armerija, Titovem trg, Koper

  Ženske v matematiki po Evropi – Galerija portretov

  Vabimo vas na ogled razstave »Ženske v matematiki po Evropi – Galerija portretov«, ki gostuje na Univerzi na Primorskem v okviru 8. Evropskega matematičnega kongresa od 15. maja do 30. junija 2021 v avli palače Armerija na Titovem trgu 4 v Kopru. Vstop je brezplačen.

  Organizator razstave Women of Mathematics throught Europe - A Gallery of portaits / Ženske v matematiki po Evropi – Galerija portretov / Donne della matematica in Europa – Galleria di ritratti je Odbor za ženske pri Društvu matematikov, fizikov in astronomov Slovenije. Odbor se zavzema za promocijo študija matematike, fizike in astronomije med dekleti in ženskami, prav tako pa si prizadeva ohraniti zgodovinski spomin na dosežke znanstvenic. Prav zato se razstava, na kateri boste lahko pobliže spoznali razmišljanja 20 izbranih matematičark iz Evrope, navezuje na 12. maj, ki je bil leta 2018 v Riu De Janeiru določen za praznovanje žensk v matematiki. Na ta dan je bila leta 1977 rojena iranska matematičarka in profesorica matematike na Univerzi v Stanfordu Maryam Mirzakhani. Kljub svoji zgodnji smrti zaradi bolezni je bila profesorica Mirzakhani ena vodilnih svetovnih strokovnjakov za geometrijo in dinamične sisteme, za svoje delo je leta 2014 prejela najvišjo nagrado v matematični znanosti - Fieldsovo medaljo.

 • Čas:
  17. 05. 2021
  od 17:00 do 18:30
  Lokacija:
  Spletni dogodek

  Predavanje prof. Lynne Segal: Jezik in politika skrbi

  Danes se soočamo s svetovno krizo skrbi na vseh ravneh, od uničevanja sveta, v katerem živimo, do množic ljudi, ki jim primanjkuje časa ali sredstev za ustrezno oskrbo, tudi za tiste, ki so najbolj odvisni od njih. Zato se bom osredotočila na tisto, kar vidim kot osnovo za to nestabilno oporišče naše skrbi za druge, in zanemarjanje, ki je zdaj tako vidno, kamor koli pogledamo. Vsakdo se zanaša na drugega. A eno ključnih vprašanj je, kako se ta odvisnost kaže oz. ostaja skrita. Še bolj zaskrbljujoče je, kakšna je verjetnost, da bodo ljudje dobili potrebno oskrbo, ne glede na to kako močno jo potrebujejo in kdo skrbi za naše negovalce. Nazadnje nas obravnavanje posledic oskrbe v našem času in odpovedi odvisnosti vedno hitro pripeljejo na drug teren, v trnovo goščavo spolov in pogosto tudi rasno dinamiko moči. Feministke se pogosto sprašujemo, ali imajo ženske kakršne koli posebne in trajne vezi z negovanjem ali podobnimi vrlinami, razen tistih, ki izhajajo iz naše nenehne podrejenosti in posebnih odgovornosti, ki jih pričakujejo od žensk. To so bile ravno spretnosti oskrbovanja, za katere so feministke drugega vala upale, da jih bosta spola zaradi nas vseh, enako spoštovala in si jih delila. Namesto tega ostajamo v svetu, kjer vlada odsotnost skrbi, navkljub alokaciji tega dela na zunanje izvajalke in kljub trženju "oskrbe" ali prav zaradi tega. Kako bi torej takšno stanje stvari lahko spremenili?

  Lynne Segal je zaslužna profesorica, psihologije in študijev spola na Birkbeck Collegeu Univerze v Londonu.

  Predavanje bo potekalo v angleškem jeziku preko platforme ZOOM: https://uni-lj-si.zoom.us/j/93424901427

AEC v1.0.4