Napovednica

 • Čas:
  od 03. 03. 2021
  do 10. 04. 2021
  Lokacija:
  Online: wolt.si

  Ob 8. marcu podari knjigo!

  Ob 8. marcu podari knjigo!
  Odličen izbor domačih in tujih avtoric.

  Od 3. marca na WOLTU
  in v POP-UP KNJIGARNI na Vodnikovi domačiji

  Pisarna Ljubljane, Unescovega mesta literature je skupaj s številnimi založniki ob 8. marcu pripravila izbor knjig domačih in tujih avtoric, ki jih lahko na ljubljanske naslove udobno naročite kar prek dostavne službe Wolt.
  Na naslovu wolt.si (profil: Ljubljana, mesto literature) boste med 3. marcem in 10. aprilom našli nabor leposlovja, humanistike, stripa, velikih klasik in manj znanih avtoric, knjižnih novosti in osmomarčevskih tem. Naročene knjige so lahko pri vas (ali tistemu, ki ga želite obdariti) že v dobre pol ure! Vse knjige bomo dostavili in predali varno ter v ličnih ovojih, po želji pa bomo naslovnici ali naslovniku priložili tudi kartico z vašim sporočilom.
  Osmomarčevska knjigarna Ljubljane, Unescovega mesta literature bo na Woltu odprta od ponedeljka do petka med 10.00 in 17.00, naročila pa je mogoče oddati tudi dan prej. Ob tem lahko med 3. in 12. marcem obiščete tudi pop-up knjigarno na Vodnikovi domačiji, kjer boste ob knjigah našli tudi nabor ilustracij.
  Sicer pa bo prodaja knjig prek Wolta odslej potekala redno. Pisarna Ljubljane, Unescovega mesta literature bo v sodelovanju z različnimi založbami namreč vsaka dva meseca pripravljala posebne izbore tridesetih knjig, ki jih bo mogoče udobno naročiti na dom.

 • Čas:
  08. 04. 2021
  od 14:30 do 16:00
  Lokacija:
  Online Event

  Gender and the Margins: A Webinar with Lila Abu-Lughod

  In this Theory from the Margins event, we discuss a forthcoming work by Lila Abu-Lughod. More details and zoom link to be announced later. The event will also be live-streamed.

 • Čas:
  08. 04. 2021
  od 16:00 do 17:30
  Lokacija:
  Spletni dogodek

  Pogovor s prof. dr. Mieke Verloo o intersekcionalnosti in politikah enakosti

  Vljudno vas vabimo na pogovor s politologinjo, prof. dr. Mieke Verloo z Univerze Radbound na Nizozemskem. Mieke Verloo je ena od vodilnih znanstvenic na področju ukvarjanja z intersekcionalnostjo in vprašanji neenakosti.

  Pogovor bo potekal v četrtek, 8. aprila 2021 ob 16h prek zooma na povezavi: https://uni-lj-si.zoom.us/j/95567673468

  FB dogodek: https://fb.me/e/2tQ5zn0ak


  V pogovoru z Romanom Kuharjem bo razpravljala o svojih izkušnjah preučevanja in praktičnega ukvarjanja z intersekcijskim pristopom k diskriminaciji, politikam enakosti in naraščajoči opoziciji proti tovrstnim praksam.

  Mieke Verloo je profesorica primerjalnih politik in vprašanj neenakosti na Univerzi Radbound na Nizozemskem in razsikovalka na IWM (Institut für die Wissenschaften vom Menschen) na Dunaju. Bila je znanstvena direktorica dveh obširnih evropskih projektov, ki sta se ukvarjala s politikami enakosti (MAGEEQ in QUING), na tem področju je svetovala tako Evropski komisiji kot vrsti nacionalnih vlad, v zadnjem času pa se posveča predvsem analizi napadov na enakost spolov in druge politike enakosti. Njena zadnja knjiga (Varieties of Opposition to Gender Equality in Europe) je izšla leta 2018 pri založbi Routledge. Leta 2015 je prejela nagrado za življenjsko delo (Gender and Politics Career Achievement Award), ki jo podeljuje ECPG (European Conference on Politics and Gender).

 • Čas:
  08. 04. 2021
  od 17:00 do 18:30
  Lokacija:
  Spletni dogodek

  Spol tudi izven kategorije moškega in ženskega?

  V četrtek, 8. aprila 2021, ob 17.00 uri bo v okviru Dnevov enakosti spolov FF potekalo predavanje z naslovom Spol tudi izven kategorije moškega in ženskega? Na predavanju bo naslovljena problematika diskriminacije glede na spol, vključujoč obravnavo nebinarnih spolnih identitet, torej spolnih identitet, ki se ne uvrščajo znotraj kategorije ženskega in moškega spola. V zvezi s tem bodo prek anonimnega zapisa ene od nebinarnih oseb, ki študira na Filozofski fakulteti, naslovljena vprašanja in problematike, s katerimi se ti morebiti lahko soočajo v času študija, kar bo postavljeno v širši družbeni kontekst tega, da so veljavni spolni identifikatorji na osebnih dokumentih v Sloveniji, za razliko od nekaterih drugih držav, binarni.
  Gosta: Mojca Lukan, mlada raziskovalka na Oddelku za pedagogiko in andragogiko Filozofske fakultete, in Mark J. Užmah, študent pedagogike in član Društva andragogike in pedagogike.
  Vabljeni na Zoom: https://uni-lj-si.zoom.us/j/93902307478

AEC v1.0.4