Napovednica

 • Čas:
  od 03. 03. 2021
  do 10. 04. 2021
  Lokacija:
  Online: wolt.si

  Ob 8. marcu podari knjigo!

  Ob 8. marcu podari knjigo!
  Odličen izbor domačih in tujih avtoric.

  Od 3. marca na WOLTU
  in v POP-UP KNJIGARNI na Vodnikovi domačiji

  Pisarna Ljubljane, Unescovega mesta literature je skupaj s številnimi založniki ob 8. marcu pripravila izbor knjig domačih in tujih avtoric, ki jih lahko na ljubljanske naslove udobno naročite kar prek dostavne službe Wolt.
  Na naslovu wolt.si (profil: Ljubljana, mesto literature) boste med 3. marcem in 10. aprilom našli nabor leposlovja, humanistike, stripa, velikih klasik in manj znanih avtoric, knjižnih novosti in osmomarčevskih tem. Naročene knjige so lahko pri vas (ali tistemu, ki ga želite obdariti) že v dobre pol ure! Vse knjige bomo dostavili in predali varno ter v ličnih ovojih, po želji pa bomo naslovnici ali naslovniku priložili tudi kartico z vašim sporočilom.
  Osmomarčevska knjigarna Ljubljane, Unescovega mesta literature bo na Woltu odprta od ponedeljka do petka med 10.00 in 17.00, naročila pa je mogoče oddati tudi dan prej. Ob tem lahko med 3. in 12. marcem obiščete tudi pop-up knjigarno na Vodnikovi domačiji, kjer boste ob knjigah našli tudi nabor ilustracij.
  Sicer pa bo prodaja knjig prek Wolta odslej potekala redno. Pisarna Ljubljane, Unescovega mesta literature bo v sodelovanju z različnimi založbami namreč vsaka dva meseca pripravljala posebne izbore tridesetih knjig, ki jih bo mogoče udobno naročiti na dom.

 • 09. 03. 2021
  Lokacija:
  Online

  22. Rdeče zore / 22nd Red Dawns

  22. Mednarodni feministični in kvirovski festival Rdeče zore / Red Dawns 5.3. - 11.3.2021
  Preko spleta

  Predfestivalski dogodki

  Petra Korent: Dobrodošla nazaj v raju
  Četrtek, 18.2., ob 18:00
  18.2. - 8.4.2021
  Razstava
  Nočna izložba Pešak, AKC Metelkova mesto
  Metelkova ulica 4, Ljubljana
  Koprodukcija/soorganizacija: Nočna izložba Pešak
  Vstop prost

  Festivalski dogodki
  To jest wojna // To je vojna
  Petek, 5.3., ob 11:00
  5.3. - 26.3.2021, pon - pet 11.00 - 19.00
  Razstava protestnih plakatov vsepoljske ženske stavke
  Galerija Alkatraz, AKC Metelkova mesto
  Metelkova ulica 8, Ljubljana
  Koprodukcija/soorganizacija spletne razstave: Društvo za uveljavljanje enakosti in pluralnosti Vita Activa/spol.si
  Vstop prost
  FeFi
  Sobota, 6.3., ob 20:00
  Prvi slovenski feministični filmski festival
  Kratki filmi in pogovor z avtoricami v sodelovanju s festivalom GRRL HAUS CINEMA (Berlin)
  Prek spleta (več jezikov)
  Koprodukcija/soorganizacija: FeFi - prvi feministični filmski festival, GRRL HAUS CINEMA
  Vstop prost - Priporočen prostovoljni prispevek
  Bodeča neža x Fem TV
  Nedelja, 7.3., ob 19:00
  Razglasitev nagrade bodeča neža
  Prek spleta (v slovenščini)
  Koprodukcija/soorganizacija: Društvo za uveljavljanje enakosti in pluralnosti
  Vita Activa/spol.si, Fem TV
  Priporočen prostovoljni prispevek: 5€
  Asja Novak: Albanske virdžine
  Ponedeljek, 8.3., ob 18:00
  Predavanje
  Prek spleta (v angleščini)
  Vstop prost - Priporočen prostovoljni prispevek
  Samo JA pomeni JA
  Torek, 9.3., ob 18:00
  Predavanje
  Prek spleta (v slovenščini)
  Koprodukcija/soorganizacija: Inštitut 8. marec
  Vstop prost - Priporočen prostovoljni prispevek
  Danijela Zajc: Niti
  Torek, 9.3., ob 20:00
  Predstava sodobnega cirkusa
  Prek spleta (v slovenščini)
  Koprodukcija/soorganizacija: Društvo Mismo Nismo, Zavod Bufeto, Cirkusarna Naokrog, Zavod Vitkar, Stara Elektrarna
  Vstop prost - Priporočen prostovoljni prispevek
  IGNOR x Rdeče zore
  Sreda, 10.3., ob 19:00
  Pesniško-glasbeni performans
  Prek spleta (v slovenščini)
  Koprodukcija/soorganizacija: IGNOR, balans, Klub Gromka
  Vstop prost - Priporočen prostovoljni prispevek
  Ingver in GverilkII
  Četrtek, 11.3., ob 19:00
  Koncert
  Prek spleta (v slovenščini)
  Koprodukcija/soorganizacija: Cirkulacija2
  Vstop prost - Priporočen prostovoljni prispevek
  Federico Luz: Da geht di Sonne unter!
  Četrtek, 11.3., ob 21:00
  Performans
  Prek spleta (v angleščini, španščini in nemščini)
  Vstop prost - Priporočen prostovoljni prispevek

 • Čas:
  09. 03. 2021
  od 11:00 do 19:00
  Lokacija:
  Galerija Alkatraz, Metelkova mesto

  To jest wojna//To je vojna

  To jest wojna//To je vojna
  5.3. - 26.3.2021
  Galerija Alkatraz in prek spleta
  *****************************************************************
  Vabljeni_e na ogled skupinske razstave To jest wojna//To je vojna – izbor protestniških plakatov z vsepoljske ženske stavke, ki bo postavljena v Galeriji Alkatraz, AKC Metelkova mesto od 5. do 26. marca 2021.
  Osrednja razstava festivala Rdeče zore v Galeriji Alkatraz bo obravnavala najnovejša dela poljskih umetnic različnih generacij, ki so nastala v podporo protestom proti dodatnemu kleščenju že tako omejene pravice do abortusa. Izbrana dela obsegajo zlasti umetniške plakate v različnih tehnikah z jasnim političnim sporočilom proti odločitv i poljskega ustavnega sodišča.
  Protesti, ki so jih zaznamovala gesla, kot so »wypierdalać« (odjebite), »to jest wojna« (to je vojna) in »piekło kobiet« (ženski pekel), so navdihnili tudi številne poljske umetnice_ke. V ekipi Rdečih zor prepoznavamo njihov prispevek h grajenju skupnosti v odporu proti patriarhalnemu zatiranju preko vizualne umetnosti, ki se – kot vedno – kaže kot izjemen povezovalni moment. Večina povabljenih umetnic je omogočila, da so njihova dela javno dostopna in jih protestnice_ki lahko prenesejo s spleta, natisnejo ter uporabijo na protestih. Vsa dela – od zdaj že globalno prepoznavnega simbola strele, ki ga je za prvi protest leta 2016 oblikovala Ola Jasionowska, pa do obešalnikov, črnih dežnikov, ženskih teles in gesel odpora – izražajo ideje skupnosti in solidarnosti ter odpora proti nasilju patriarhalnih oblastniških elit.
  V Galeriji Alkatraz razstavljajo svoje plakate še Dagmara Skwarska, Agata Królak, Karolina Brzuszek in Anna Kniejewska. Z edino animacijo Boję się (Bojim se), ki prepričljivo upodablja občutke strahu in žalosti v učinkovitem in časovno kompaktnem formatu, pa se predstavlja Zuzanna Stach.

  Kuratorice: Lucija Zajc, Eva Jus , Saša Nemec, Ana Grobler, Tamara Klavžar
  Več o razstavi na http://rdecezore.org/?p=14449&l=2021

 • Čas:
  09. 03. 2021
  od 18:00 do 19:30
  Lokacija:
  online

  Svetlana Slapšak: Jugoslovanski feminizem po 1968

  V letu študentskega gibanja je prvič omenjen sodobni zahodni feminizem: dogodek spominja na podobno sklicevanje na feminizem v 19. stoletju, ki je označil osvobajanje balkanskega in srednjeevropskega feminizma od nacionalnih državnih projektov. Rada bi predstavila zgodovino tega feminističnega vala s konferenco Drug/ca 1978, z mednarodnimi kongresi v IUC v Dubrovniku o ženski pisavi (1986, 88 in 90) in končno z ženskimi gibanji med vojno. Zgodovina podrazumeva tudi odziv kulture in akademske srenje na feminizem, posebej na Hrvaškem od leta 1971 in nesprejemanje feminizma v Jugoslaviji (črni filmski val, industrija pornografije, disidentska in uporniška kultura, seksizem, zavračanje politične korektnosti). Jugoslovanski feminizem v mednarodnem kontekstu v 80’, kulturni kolonializem v 90’. Vojna v Jugoslaviji in vojna spolov. Zmanjšanje ženskih pravic v novih državah, backlash, novi patriarhat, seksistična kultura.
  Svetlana Slapšak je avtorica številnih del s področja antropologije, lingvistike, klasičnih študij, študij spola, balkanologije in komparativistike. Objavila je več kot 100 knjig, 3000 člankov in esejev ter 500 znanstvenih študij. Od 2014 objavlja (razen akademskih publikacij), romane, drame, potopise, libretto. Že 23 let objavlja sobotno kolumno v mariborskem Večeru. Od leta 1994 glavna urednica časopisa za feministično kulturo ProFemina, Beograd. Prevedla je ogromno del iz latinščine, stare in nove grščine, francoščine in angleščine. Prevaja tudi iz slovenščine v srbščino. Bila je sourednica satiričnega časopisa Frontisterion, ki je bil prepovedan že s prvo številko, ona pa je bila za več let ob potni list. V preteklosti je kolumne pisala za časopise Književna reč (Beograd, 1983-1987), Vreme (Beograd), Teleks (Ljubljana, 1988-90), Nezavisni (Novi Sad, 1995-1998).
  Dobitnica nagrad Miloš Crnjanski 1990, Ameriškega PEN-a 1993, Helsinki Watch 2000, Helen Award Montreal 2000, med 1000 žensk kandidiranih za Nobelovo nagrado za mir 2005, Povelja EU Gender Studies 2010, nagrada Mirko Kovač 2015 za eseje Leteći pilav, Zlatni suncokret za najboljše književno delo v srbščini 2016 (roman Ravnoteža), nagrada MIRA slovenskega ženskega PEN-a 2017

 • Čas:
  09. 03. 2021
  od 18:00 do 20:00
  Lokacija:
  Online

  "Gender Ideology" - what's up with that?

  On March 9th we are organising a special event on the topic of the so called »gender ideology«.
  In the recent decades we are witnessing the rise of many populist ideologies and movements, which center themselves around sexist, misogynist, transphobic and lgb-phobic speech and demands. The so-called »gender ideology« or »anti-gender«) movements take the developments towards gender equality and human rights for all as the crucial issue of the present time (promoted by »corrupt elites« as a form of conspiracy), the imminent threat to what is believed to be the »natural order«, while promoting essentialist and patriarchal values.
  In discussion with dr. Roman Kuhar (University of Ljubljana, Faculty of Arts) and Maja Gergorić (University of Zagreb, Faculty of Political Science) we will hear about those ideologies regionally and globally and ask ourselves about the way the »anti-gender« movements mobilise and engage followers, what is their impact and in what ways they pose a threat to the positive steps forward for gender justice in our region and beyond. The discussion will be moderated by Alenka Mrakovčić. There will also be time dedicated to your questions and debate. The event will be in English.
  _______________
  HOW TO JOIN? Join us via Zoom on Tuesday March 9th at 6 p.m. (CET)! The event will be conducted based on prior registrations. You will receive the link on the day of the event. Register by March 8 here: https://us02web.zoom.us/.../tZUqc...
  KJE IN KAKO? Pridruži se nam preko Zoom-a v torek, 9. marca ob 18:00. Dogodek bo tokrat izjemoma v angleščini, kakšno vprašanje in komentar pa lahko tudi prevedemo. Na dogodek se je treba prijaviti preko povezave najkasneje do 8. marca (povezavo do dogodka pa pošljemo 9. marca vsem, ki boste registrirane_): https://us02web.zoom.us/.../tZUqc...

 • Čas:
  09. 03. 2021
  od 18:00 do 20:00
  Lokacija:
  Online

  Feministični seminar: Jasmina Šepetavc - O nasilju nad ženskami pred kamero in za njo

  Nasilje nad ženskami pred kamero in za njo ima v mediju filma bogato zgodovino. Trpeča ženska, ki čaka svojega odrešitelja, ima v filmih, ki jih gledamo, mnogo pomenov: je stari kliše, ambivalentna in toksična filmska fantazija, spektakularna objektivizacija ženskega ranjenega telesa in/ali preprosto narativno orodje, ki junaka spodbudi k akciji. Le malokrat pa je bilo nasilje nad ženskami tema sama na sebi – refleksija naših podob in neenakih družbenih odnosov.
  V predavanju se bomo posvetili izbranim zgodbam pred in za kamero, ki raz)vežejo tematiko nasilja nad ženskami ter žensk, ki se uprejo vlogi žrtve in nasilno udarijo nazaj.
  Jasmina Šepetavc je raziskovalka in filmska kritičarka. O filmih in serijah redno piše v revijah Ekran, Dialogi, Kino! itd. Je tudi selektorica Festivala LGBT filma.
  :: Predavanje poteka v sklopu Feminističnega seminarja, ki ga organizirata Katja Čičigoj in Klara Otorepec v sodelovanju s KUD-om Anarhiv in Mestno knjižnico Ljubljana. Seminar je sestavljen iz bralnega krožka in mesečnih predavanj. Srečanja se odvijajo vsak drugi torek v mesecu. ::
  Več o seminarju: https://www.facebook.com/events/927598627649537/

 • 10. 03. 2021
  Lokacija:
  Online

  22. Rdeče zore / 22nd Red Dawns

  22. Mednarodni feministični in kvirovski festival Rdeče zore / Red Dawns 5.3. - 11.3.2021
  Preko spleta

  Predfestivalski dogodki

  Petra Korent: Dobrodošla nazaj v raju
  Četrtek, 18.2., ob 18:00
  18.2. - 8.4.2021
  Razstava
  Nočna izložba Pešak, AKC Metelkova mesto
  Metelkova ulica 4, Ljubljana
  Koprodukcija/soorganizacija: Nočna izložba Pešak
  Vstop prost

  Festivalski dogodki
  To jest wojna // To je vojna
  Petek, 5.3., ob 11:00
  5.3. - 26.3.2021, pon - pet 11.00 - 19.00
  Razstava protestnih plakatov vsepoljske ženske stavke
  Galerija Alkatraz, AKC Metelkova mesto
  Metelkova ulica 8, Ljubljana
  Koprodukcija/soorganizacija spletne razstave: Društvo za uveljavljanje enakosti in pluralnosti Vita Activa/spol.si
  Vstop prost
  FeFi
  Sobota, 6.3., ob 20:00
  Prvi slovenski feministični filmski festival
  Kratki filmi in pogovor z avtoricami v sodelovanju s festivalom GRRL HAUS CINEMA (Berlin)
  Prek spleta (več jezikov)
  Koprodukcija/soorganizacija: FeFi - prvi feministični filmski festival, GRRL HAUS CINEMA
  Vstop prost - Priporočen prostovoljni prispevek
  Bodeča neža x Fem TV
  Nedelja, 7.3., ob 19:00
  Razglasitev nagrade bodeča neža
  Prek spleta (v slovenščini)
  Koprodukcija/soorganizacija: Društvo za uveljavljanje enakosti in pluralnosti
  Vita Activa/spol.si, Fem TV
  Priporočen prostovoljni prispevek: 5€
  Asja Novak: Albanske virdžine
  Ponedeljek, 8.3., ob 18:00
  Predavanje
  Prek spleta (v angleščini)
  Vstop prost - Priporočen prostovoljni prispevek
  Samo JA pomeni JA
  Torek, 9.3., ob 18:00
  Predavanje
  Prek spleta (v slovenščini)
  Koprodukcija/soorganizacija: Inštitut 8. marec
  Vstop prost - Priporočen prostovoljni prispevek
  Danijela Zajc: Niti
  Torek, 9.3., ob 20:00
  Predstava sodobnega cirkusa
  Prek spleta (v slovenščini)
  Koprodukcija/soorganizacija: Društvo Mismo Nismo, Zavod Bufeto, Cirkusarna Naokrog, Zavod Vitkar, Stara Elektrarna
  Vstop prost - Priporočen prostovoljni prispevek
  IGNOR x Rdeče zore
  Sreda, 10.3., ob 19:00
  Pesniško-glasbeni performans
  Prek spleta (v slovenščini)
  Koprodukcija/soorganizacija: IGNOR, balans, Klub Gromka
  Vstop prost - Priporočen prostovoljni prispevek
  Ingver in GverilkII
  Četrtek, 11.3., ob 19:00
  Koncert
  Prek spleta (v slovenščini)
  Koprodukcija/soorganizacija: Cirkulacija2
  Vstop prost - Priporočen prostovoljni prispevek
  Federico Luz: Da geht di Sonne unter!
  Četrtek, 11.3., ob 21:00
  Performans
  Prek spleta (v angleščini, španščini in nemščini)
  Vstop prost - Priporočen prostovoljni prispevek

AEC v1.0.4