Napovednica

 • Čas:
  od 03. 03. 2021
  do 10. 04. 2021
  Lokacija:
  Online: wolt.si

  Ob 8. marcu podari knjigo!

  Ob 8. marcu podari knjigo!
  Odličen izbor domačih in tujih avtoric.

  Od 3. marca na WOLTU
  in v POP-UP KNJIGARNI na Vodnikovi domačiji

  Pisarna Ljubljane, Unescovega mesta literature je skupaj s številnimi založniki ob 8. marcu pripravila izbor knjig domačih in tujih avtoric, ki jih lahko na ljubljanske naslove udobno naročite kar prek dostavne službe Wolt.
  Na naslovu wolt.si (profil: Ljubljana, mesto literature) boste med 3. marcem in 10. aprilom našli nabor leposlovja, humanistike, stripa, velikih klasik in manj znanih avtoric, knjižnih novosti in osmomarčevskih tem. Naročene knjige so lahko pri vas (ali tistemu, ki ga želite obdariti) že v dobre pol ure! Vse knjige bomo dostavili in predali varno ter v ličnih ovojih, po želji pa bomo naslovnici ali naslovniku priložili tudi kartico z vašim sporočilom.
  Osmomarčevska knjigarna Ljubljane, Unescovega mesta literature bo na Woltu odprta od ponedeljka do petka med 10.00 in 17.00, naročila pa je mogoče oddati tudi dan prej. Ob tem lahko med 3. in 12. marcem obiščete tudi pop-up knjigarno na Vodnikovi domačiji, kjer boste ob knjigah našli tudi nabor ilustracij.
  Sicer pa bo prodaja knjig prek Wolta odslej potekala redno. Pisarna Ljubljane, Unescovega mesta literature bo v sodelovanju z različnimi založbami namreč vsaka dva meseca pripravljala posebne izbore tridesetih knjig, ki jih bo mogoče udobno naročiti na dom.

 • Čas:
  23. 03. 2021
  od 11:00 do 19:00
  Lokacija:
  Galerija Alkatraz, Metelkova mesto

  To jest wojna//To je vojna

  To jest wojna//To je vojna
  5.3. - 26.3.2021
  Galerija Alkatraz in prek spleta
  *****************************************************************
  Vabljeni_e na ogled skupinske razstave To jest wojna//To je vojna – izbor protestniških plakatov z vsepoljske ženske stavke, ki bo postavljena v Galeriji Alkatraz, AKC Metelkova mesto od 5. do 26. marca 2021.
  Osrednja razstava festivala Rdeče zore v Galeriji Alkatraz bo obravnavala najnovejša dela poljskih umetnic različnih generacij, ki so nastala v podporo protestom proti dodatnemu kleščenju že tako omejene pravice do abortusa. Izbrana dela obsegajo zlasti umetniške plakate v različnih tehnikah z jasnim političnim sporočilom proti odločitv i poljskega ustavnega sodišča.
  Protesti, ki so jih zaznamovala gesla, kot so »wypierdalać« (odjebite), »to jest wojna« (to je vojna) in »piekło kobiet« (ženski pekel), so navdihnili tudi številne poljske umetnice_ke. V ekipi Rdečih zor prepoznavamo njihov prispevek h grajenju skupnosti v odporu proti patriarhalnemu zatiranju preko vizualne umetnosti, ki se – kot vedno – kaže kot izjemen povezovalni moment. Večina povabljenih umetnic je omogočila, da so njihova dela javno dostopna in jih protestnice_ki lahko prenesejo s spleta, natisnejo ter uporabijo na protestih. Vsa dela – od zdaj že globalno prepoznavnega simbola strele, ki ga je za prvi protest leta 2016 oblikovala Ola Jasionowska, pa do obešalnikov, črnih dežnikov, ženskih teles in gesel odpora – izražajo ideje skupnosti in solidarnosti ter odpora proti nasilju patriarhalnih oblastniških elit.
  V Galeriji Alkatraz razstavljajo svoje plakate še Dagmara Skwarska, Agata Królak, Karolina Brzuszek in Anna Kniejewska. Z edino animacijo Boję się (Bojim se), ki prepričljivo upodablja občutke strahu in žalosti v učinkovitem in časovno kompaktnem formatu, pa se predstavlja Zuzanna Stach.

  Kuratorice: Lucija Zajc, Eva Jus , Saša Nemec, Ana Grobler, Tamara Klavžar
  Več o razstavi na http://rdecezore.org/?p=14449&l=2021

 • Čas:
  23. 03. 2021
  od 18:00 do 19:30
  Lokacija:
  Online

  Coming out: pogovori s starši

  Kako povedati staršu/staršem, da smo trans/bi/pan/lezbijka/ace/gej/aro/inter ...? Kako se outirati staršu/staršem, pri katerih že v naprej vemo, da bodo reakcija negativna? Kako povedati, da želimo res samo živeti svojo resnico in samo_ega sebe? Da ne želimo biti moderne_i/izstopati/iskati pozornost? Kako ohraniti veljavo svoje identitete po coming outu staršem, ki ni šel dobro in nismo bile_i sprejete_i? Kje iskati svojo podporno mrežo, kadar je jasno, da starši niso v njej?
  Zgornja vprašanja nimajo enega pravilnega odgovora ali napačnih odgovorov. O njih bomo razmišljale_i in se spraševale_i skupaj, ter delile_i naše izkušnje s sočlani_cami LGBTIQ+ skupnosti, kar lahko prinese zmanjšanje občutka izolacije in stisk.
  Odgovore na ta in podobna vprašanja bomo skupaj iskale_i na dogodku, ki bo v torek, 23. 3., ob 18:00 na platformi jitsi na tej povezavi:
  https://meet.jit.si/ComingOutPogovoriSStarsi
  Dogodek bo oblikovan tako, da bo prijazen do oseb, ki rade govorijo in tistih, ki se bolj udobno počutite ob pisanju.
  Toplo vabljene_i vse_i - ne glede na to, kakšne izkušnje imate s coming outom staršu/staršem ali če teh izkušenj še nimate.
  Skupaj je lažje.

 • Čas:
  23. 03. 2021
  od 19:00 do 20:00
  Lokacija:
  Online

  Pesnice v marcu: Drseči svet Nine Medved

  Vabljene in vabljeni na marčevsko srečanje Pesnic s knjigo
  Drseči svet Nine Medved, ki bo v torek, 23. marca ob 19h po zoomu
  Knjigo je mogoče kupiti tudi na tej povezavi:
  https://knjigarna.jskd.si/literatura/prvenke/drseci-svet

  kako v meni prirase medved, kadar
  se prestrašim. se moja ramena napnejo
  v varovalno držo samice, naučene,
  da obrani vse prebivalce
  njenega majhnega življenja.
  kako dolgo traja, da se grožnja
  umakne. da znova
  vdrta v mahovnato podlago,
  z nepresežno potrebo po drugih,
  nadaljujem svojo pot.

  Nina Medved se je pred, med in po diplomi iz primerjalne književnosti in francoščine ukvarjala z besedno in vizualno umetnostjo (fotografijo) v mnogih različnih vlogah, kot pesnica, prevajalka, kritičarka, slamerka, performerka, organizatorica, urednica, mentorica, učiteljica, zapisovalka, fotografinja in še kaj, ves ta čas soustvarja literarne dejavnosti v Mariboru, po Sloveniji in Franciji. Nase je opozorila s kar nekaj nominacijami ali zmagami na različnih literarnih natečajih in tekmovanjih. Izbrana je bila za uršljanko leta 2019, Drseči svet je njen pesniški prvenec.

AEC v1.0.4