Napovednica

 • Čas:
  25. 11. 2020
  od 17:00 do 18:30
  Lokacija:
  Online

  Dialektika spola: zagovor feministične revolucije

  O knjigi bodo spregovorile_i: Katja Čičigoj in dr. Tanja Rener. Pogovor bo moderirala Klara Otorepec.
  Spletni dogodek bo mogoče spremljati na Facebook profilu Trubarjeve hiše literature in na Zoom povezavi. (Meeting ID: 947 9040 0507 & Passcode: 564399)
  Dialektika spola: zagovor feministične revolucije velja za klasično feministično delo, ki naslavlja tako privilegije, kot tudi materialno osnovo spolnega, rasnega in razrednega zatiranja. Shulamith Firestone – feministična aktivistka, teoretičarka, pisateljica in slikarka – v svojem delu obravnava in sooča različne avtorice in avtorje, vključno s Simone de Beauvoir, Karlom Marxom in Sigmundom Freudom, z ameriškim feminističnim gibanjem, z rasizmom in civilnim gibanjem ter s spolno zaznamovano kulturo in umetnostjo. Njeno delo je »traktat o podrejanju žensk, zgodovini feminističnega gibanja v ZDA in potrebi po feministični revoluciji, ki bi radikalno spremenila vse družbene vezi«. V njem naslavlja razmerja med biološko reprodukcijo in podrejanjem žensk, podrejanjem otrok, ter rasna in razredna razmerja moči. Medtem ko podrejanje žensk po Firestone izhaja iz njihove reproduktivne vloge v družini, pa imajo tehnološke inovacije ob koreniti reorganizaciji družbe potencial, da prelomijo s patriarhalnimi družbenimi razmerji.
  Dogodek organizira Slovensko sociološko društvo.

 • Čas:
  25. 11. 2020
  od 17:30 do 19:00
  Lokacija:
  Online

  Spolno nasilje v Sloveniji – kje smo?

  V mesecu novembru, ki je posvečen boju za družbo brez nasilja, vas Združenje za MOČ vljudno vabi na okroglo mizo z naslovom »Spolno nasilje v Sloveniji – kje smo?«. Na okrogli mizi se bomo pogovorili o trenutnem stanju na področju spolnega nasilja v Sloveniji. Spolno nasilje sicer res ni več splošen družbeni tabu in tematiki je namenjeno veliko pozornosti. Kljub temu izkušnje žrtev spolnega nasilja kažejo, da pristojne institucije pri soočanju in prepoznavanju problematike spolnega nasilja še vedno (pre)pogostokrat ne ravnajo preventivno, zaščitno in v skladu s koristjo žrtev. V pogovoru tako želimo predstaviti akutne sistemske pomanjkljivosti, ovire za učinkovito obravnavo in preprečevanje spolnega nasilja, in nakazati ustrezne rešitve oziroma zakonodajne spremembe.
  Svoja stališča, ugotovitve in izkušnje bodo predstavile:
  - Maja Plaz, predsednica Društvo SOS telefon,
  - Nika kovač, direktorica Inštitut 8. marec,
  - Sara Žibert, magistra psihologije, avtorica raziskave Psihosocialna pomoč žrtvam posilstva,
  - Tea Martinovič, primer spolnega nadlegovanja in (ne)odziva institucij,
  - Mitja Svete, predsednik Združenja za MOČ.
  Okrogla miza bo potekala preko aplikacije Zoom z možnostjo sodelovanja v razpravi. Prav tako se bo okrogla miza v živo predvajala na Facebook strani Združenja za MOČ / @SkupajZaMoc.
  Za vsa morebitna vprašanja in informacije smo vam na voljo na info@zamoc.si in 041 20 49 49.
  Vljudno vabljene/i k udeležbi v aplikaciji Zoom ali ogledu preko strani Facebook!

  Join Zoom Meeting
  https://zoom.us/j/92060639404...
  Topic: Spolno nasilje v Sloveniji - kje smo?
  Time: Nov 25, 2020 17:30
  Meeting ID: 920 6063 9404
  Passcode: 424217

AEC v1.0.4