Napovednica

 • Čas:
  09. 09. 2020
  od 19:00 do 21:00
  Lokacija:
  Vodnikova domačija, Vodnikova cesta 65, Ljubljana

  Svet v mestu: Pooyesh Azizeddin, Shiva Nazarahari in Sara Afzali

  Iranska novinarka in pisateljica Shiva Nazarahari in pesnik Pooyesh Azizeddin živita v Sloveniji; že dve leti bivata v Ljubljani pod okriljem mednarodne organizacije ICORN, Slovenskega centra PEN in Mestne občine Ljubljana. Dogodku se bo pridružila tudi pesnica, publicistka in vizualna umetnica Sara Afzali, moderiral pa ga bo literarni kritik in prevajalec Igor Divjak. Dogodek bo potekal v angleščini.

  Serija dogodkov Svet v mestu odpira prostor za spoznavanje in redno predstavljanje tujih avtorjev, imigrantov, ki živijo in ustvarjajo v Ljubljani. Pobuda po eni strani ponuja vpogled v nam manj poznane litearne svetove, spoznavanje vlog, ki jih avtorji in literatura imajo v različnih okolijih ter, ključno, vzpostavljanje dialoga med domačimi avtorji ter publiko in tujimi avtorji, ki so se kot migranti znašli v Ljubljani. Dogodki bodo vsakokrat kombinacija kratkih pogovorov ali predavanj, branj in glasbe.

 • Čas:
  09. 09. 2020
  od 19:00 do 21:00
  Lokacija:
  Legebitra, Trubarjeva cesta 76a, Ljubljana

  Trans srečanje

  Srečanja so namenjena transspolnim in transseksualnim osebam in vsem ostalim, ki presegajo ali zavračajo spolne norme. Srečanja so varen prostor, posvečen pogovoru, deljenju izkušenj, solidarnosti, druženju in skupnemu zoperstavljanju obstoječemu spolnemu sistemu.
  POMEMBNO!
  1. Zaradi omejitve zbiranja oseb je zaželjena prijava na dogodek. Prijavite se lahko na povezavi: https://forms.gle/T1oKgkvEbtFP1WGZ7
  2. OBVEZNO imejte s seboj masko. Ves čas aktivnosti je obvezno vzdrževanje razdalje 1,5 metra med udeleženkami_ci aktivnosti.
  3. Aktivnosti bodo praviloma potekale na dvorišču MC Legebitra - ob slabem vremenu aktivnost poteka v notranjih prostorih.
  4. Pred vstopom in pri izstopu je razkuževanje rok OBVEZNO. V notranjih prostorih je obvezna uporaba maske.
  V kolikor se oseba dogodku pridruži naknadno svoje podatke vpiše na pripravljen seznam, ki bo na voljo na dogodku.
  Vsi podatki, zbrani s prijavnico in seznamom na licu mesta se zbirajo za namen udeležbe na aktivnostih ter v skladu z Odlokom vlade o spremembi odloka o začasni splošni omejitvi oziroma prepovedi zbiranja ljudi v Republiki Sloveniji. Do izbranih podatkov bodo dostopale_i zaposlene osebe DIC Legebitra oz. bodo na zahtevo posredovani Nacionalnemu inšitutu za javno zdravje. 1 mesec po izvedbi aktivnosti se podatki trajno brišejo.
  Srečanja koordinirata Kvartirjevi transspolni članici Edi Klobučar in Verity Ritchie. Pogovori potekajo v slovenščini in angleščini.

 • Čas:
  09. 09. 2020
  od 21:00 do 22:30
  Lokacija:
  Galerija Channel Zero, Metelkova mesto, Ljubljana

  Meta Kastelic: Ženska - 27. obletnica AKC Metelkova mesto

  Vljudno vabljene_i k ogledu razstave "Ženska" Mete Kastelic (kuratorja: Ana Grobler in Sebastian Krawczyk) v Najmanjši galeriji Channel Zero, stavba Pešaki, AKC Metelkova mesto. Razstava, ki je del programa 27. Obletnica AKC Metelkove mesta, bo na ogled od torka, 8. septembra od 21.00 ure.
  Ob 27. obletnici in ob svojem 12. letu umetniškega delovanja v AKC Metelkova mesto se Meta Kastelic ponovno predstavlja v Najmanjši galeriji Channel Zero. Njena skulptura, prosojna lobanja, ki odkriva svojo vsebino – modro-vijolične možgane – na enako jasen način iz kričeče krvavordečega ozadja odseva feministično izjavo. Delo je odkrita kritika trenutne (politične) situacije, ko so krčenje in kršenje človekovih pravic, sovražni govor, podcenjevanje in pozivi k retradicionalizaciji (spolnih vlog) postali nekaj vsakdanjega. Naslov sicer izpostavlja položaj žensk, a kot metafora zastopa tudi vse ostale, ki so dandanes s spodbudo vladajočih pridobile_i še bolj drugoten pomen in vrednost, kot so ju imele_i še v začetku tega leta: umetnice_ke, kulturnice_ke, nevladnice_ke, samozaposlene, samonikle skupnosti, osebe nenormativnih spolov, izrazov in spolnih usmerjenosti, begunke_ce, prebivajoče v domovih starejših občanov, zdravstvene delavke_ce; vse_i, ki jih je tekoče dogajanje prizadelo tako finančno in preživetveno, kot tudi namensko spodkopava naše človeško dostojanstvo. Meta Kastelic s svojim delom opozarja, da naša trenutna vsakdanjost ne sme postati samoumevnost. To stori na način, ki nam daje legitimnost, afirmira naš intelekt, znanje in izkušnje – in pri katerem tudi barva možganov ni le nepomembna malenkost.
  Ana Grobler

  Razstava bo na ogled do 20. oktobra.

AEC v1.0.4