Napovednica

 • Čas:
  14. 09. 2020
  od 19:00 do 20:00
  Lokacija:
  Gala hala, Metelkova, Ljubljana

  Namesto rož zgodbe #jaztudi

  Kampanja #jaztudi daje glas osebno bolečim izkušnjam spolnega nadlegovanja, osebam, ki so jih doživele, pa omogoča, da so slišane. A to je le prvi korak. Zavedamo se, da sta spolno nadlegovanje in nasilje problema, ki ju je potrebno postaviti v širši družbeni kontekst, ju analizirati in nanju reagirati. V Inštitutu 8. marec se zavzemamo za redefinicijo kaznivega dejanja posilstva v model JA POMENI JA.
  V luči omenjenega vas vabimo na branja pričevanj, zbranih v okviru akcije #JazTudi, za tem sledi pogovor in analiza pričevanj. Glas bodo žrtvam nasilja posodile @Improške.
  Sporočilo vseh dogodkov ostaja enotno, zahtevamo konec sprenevedanja; samo ja pomeni ja.

 • Čas:
  14. 09. 2020
  od 19:00 do 21:00
  Lokacija:
  Ljubljana Pride

  Spletni pogovor in ogled razstave: Upodabljanje življenj LGBTIQ Rominj_ov

  Spletni pogovor in ogled razstave: Upodabljanje življenj LGBTIQ Rominj_ov
  Upodabljanje življenj LGBTIQ Rominj_ov (Visualising the Lives of LGBTIQ Roma) je skupinska fotografska razstava, ki prikazuje prepogosto nevidne življenjske izkušnje oseb na presečišču med romsko in LGBTIQ+ identiteto. Nastala je skozi delavnice, ki so bile del podoktorskega projekta dr. Lucie Fremlove, v sodelovanju z raznolikimi LGBTIQ+ romskimi udeleženkami_ci. Te_i skozi svoja dela ne le omogočajo vpogled v svoja življenja, temveč tudi prikazujejo, kako želijo biti videne_i.
  Ker razstave letos zaradi epidemioloških okoliščin ne moremo gostiti v živo, si jo bomo ogledale_i v okviru spletnega dogodka. Ob tem se bomo pogovarjale_i z Lucie Fremlovo ter Rolandom Korponovicsem in Laszlom Farkasem, umetnikoma in dvema od avtoric_jev razstave.
  Spregovorile_i bomo o razstavi, procesu njenega nastajanja in pomenu tovrstnih projektov za vidnost LGBTIQ+ Rominj_ov. Poleg tega pa bomo govorile_i tudi o intersekciji LGBTIQ+ in romskih identitet ter izzivih, ki jih prinaša, o občutkih (ne)sprejetosti v različnih skupnostih, o tem, kako lahko LGBTIQ+ osebe in organizacije kar najbolje podpremo Rominje_e v naši skupnosti, in še marsičem.
  Dogodek bo potekal v angleščini.
  Nekatera dela iz razstave si lahko ogledate tu:
  https://qrstock.qrtv.eu/

AEC v1.0.4