Napovednica

 • Čas:
  05. 06. 2020
  od 18:00 do 23:00
  Lokacija:
  Mestna hiša (Magistrat, Rotovž), Ljubljana

  Multimedijska razstava: 20 let parade ponosa v Ljubljani

  Vabljene_i na pregledno multimedijsko razstavo, ki obeležuje 20 let parade ponosa v Ljubljani. Razstava priča o trdem delu in pomenu ter predstavlja materialno in aktivistično dediščino boja za pravice LGBTIQ+ oseb. Gre za prikaz vse dosedanje parade ponosa, umeščene v družbeno-politični kontekst mesta Ljubljana. Retrospektiva izpostavlja najpomembnejše elemente vsake parade in nosi močno sporočilo boja za pravice LGBTIQ+ oseb oziroma boja za človekove pravice v lokalnem okolju.
  Razstavo sestavlja 147 fotografij na 30. panojih, 20 video inštalacij iz reportažnih posnetkov, 20 plakatov, vabil in vse ostalo, kar lahko povezujemo z dogajanjem na devetnajstih ljubljanskih paradah ponosa. Je pregled časa z napovedjo prihodnosti, začenši z 20 Parado ponosa v Ljubljani. Fotografski del razstave sta pripravili in uredili Jasna Klančišar in Maja Ličen, video inštalacijo pa Petra Hrovatin in Rob Noon.
  Glavni del multimedijske razstave bo v Desnem atriju Mestne hiše, v Pritličju pa bo »čakalna postaja«, saj je število oseb, ki si lahko hkrati ogledajo razstavo, omejeno. Med čakanjem si boste v notranjem prostoru Pritličja lahko ogledale_i razstavo plakatov, ki prikazujejo grafične podobe parad ponosa od 2001 do 2020.

  Odprtje razstave bo potekalo virtualno, 5. 6. ob 18 uri, ko se nam bodo preko live-streama javile_i ustvarjalke_ci razstave. Za več informacij spremljajte naša socialna omrežja.

 • Čas:
  05. 06. 2020
  od 19:00 do 21:00
  Lokacija:
  ZRC SAZU, Novi trg 2, Ljubljana

  Tretja BASE delavnica: Telesa, afekti, čuti in čustva

  Tretja BASE delavnica želi predstaviti raziskave, ki jih opravljajo članice in člani delovne skupine in drugi raziskovalke_ci, katerih raziskave so osredotočene na telo, afekte, čute in čustva.
  K sodelovanju vabimo 20-minutne predstavitve znanstvenic_kov iz polja umetnosti, humanističnih in drugih ved, ki se osredotočajo na telesa, afekte, čustva, čute iz različnih vidikov (iz diahrone in sinhrone perspektive, itd.). Posebej pozdravljamo predstavitve, ki se osredotočajo na »kolektivna postajanja” - afektivno politiko v času svetovnih uporov.
  Predloge z največ 300 besedami, ki jih spremlja življenjepis z največ 100 besedami, pričakujemo do ponedeljka, 3. februarja 2020 na e-pošto: ahofman@zrc-sazu.si in na basewg@siefhome.org.
  Organizator_ke delavnice v Ljubljani :
  Dr. Ana Hofman, dr. Martin Pogačar, Teja Komel Klepec (Inštitut za kulturne in spominske študije ZRC SAZU)

AEC v1.0.4