Napovednica

 • Čas:
  30. 06. 2020
  od 20:00 do 21:30
  Lokacija:
  Zoom

  Filozofija v matrici: Pia Brezavšček in Katja Čičigoj - Spol – kamen spotike filozofije

  Kako je mogoče v filozofiji sploh odpreti vprašanje spola, če sta tako zgodovina kot sodobna praksa (zahodne) filozofije tako po metodah kot po vsebinah do vprašanja spola najmanj indiferentni? Bolj kot seznam mizoginije in seksizmov v filozofiji, ali analiza slepih peg, ki izhajajo iz slepote za spol, nas bo zanimalo, na kakšne načine odpravljanje te slepote - torej filozofska problematizacija spola in feministična politizacija filozofije - lahko spreminja prakso in probleme same filozofije. Ta vprašanja bosta v formatu pogovora načeli filozofinji:
  Katja Čičigoj, ki zaključuje doktorski študij na univerzi Justus Leibig v Giessnu, Nemčija, občasno tudi sourednica (Dialogi, uredništvo Spol.si) in prevajalka (Shulamith Firestone: Dialektika spola, *cf., 2019)
  in
  Pia Brezavšček, doktorska študenka filozofije na Filozofski fakulteti, sourednica portala Neodvisni in časopisa za scenske umetnosti Maska.
  Vabljeni, da se nam pridružite!

 • Čas:
  30. 06. 2020
  od 21:00 do 22:30
  Lokacija:
  Stara mestna elektrarna - Elektro Ljubljana

  Maja Delak: Samo za danes

  Samo za danes je navidezno počasna instantna kompozicija, kjer avtorice pogledu namerno izpostavljajo manj vidne, manj očitne materialnosti, telesnosti, stanja. V preminjajočem in ponovno nastajajočem prostoru zvočnih pokrajin je izhodiščni princip sprotno pogajanje in dogovarjanje različnih gledišč, tudi z občinstvom. O gibu in gibanju, občutju lastnih identitet, o odraščanju in staranju ni mogoče razmišljati ločeno od telesa. V prepletu raznolikih izkušenj, podob in tem vsake ustvarjalke posebej in vseh skupaj se čut za čas razpira telesno. Staranje je vedno sveže, vedno je treba spihati novo plast prahu, odgrniti ovoj, ki zakriva ekscesne nevidnosti… Če je za Starko v pesmi Mine Loy preteklost razpadla, prihodnost nedostopna in sedanjost bolečina, se ustvarjalke soočajo z življenjem kar se da optimistično. Bivanja ni mogoče uokviriti, predstavo pa je.
  Snovanje in koncept: Maja Delak
  Soustvarjalke in izvajalke: Anja Bornšek, Maja Delak, Snježana Premuš, Kristýna Šajtošová/Barbara Kanc, Urška Vohar
  Oblikovanje zvoka in glasba: Luka Prinčič
  Oblikovanje prostora in kostumov: Ajda Tomazin
  Dramaturginja: Maja Šorli
  Oblikovanje svetlobe: Janko Oven
  Tehnična pomoč: Igor Vuk
  Oblikovanje maske: Tinka Prpar
  Fotografija: Nada Žgank
  Prevodi: Katja Kosi
  Oblikovanje: Špela Drašlar
  Izvršna produkcija: Sabina Potočki

  Produkcija: Emanat
  Partner: Stara mestna elektrarna – Elektro Ljubljana, Srednja vzgojiteljska šola, gimnazija in umetniška gimnazija Ljubljana
  Finančna podpora: Mestna občina Ljubljana, Ministrstvo za kulturo RS

AEC v1.0.4