Napovednica

 • Čas:
  20. 06. 2020
  od 08:00 do 22:00
  Lokacija:
  Mestna hiša (Magistrat, Rotovž), Ljubljana

  Multimedijska razstava: 20 let parade ponosa v Ljubljani

  Vabljene_i na pregledno multimedijsko razstavo, ki obeležuje 20 let parade ponosa v Ljubljani. Razstava priča o trdem delu in pomenu ter predstavlja materialno in aktivistično dediščino boja za pravice LGBTIQ+ oseb. Gre za prikaz vse dosedanje parade ponosa, umeščene v družbeno-politični kontekst mesta Ljubljana. Retrospektiva izpostavlja najpomembnejše elemente vsake parade in nosi močno sporočilo boja za pravice LGBTIQ+ oseb oziroma boja za človekove pravice v lokalnem okolju.
  Razstavo sestavlja 147 fotografij na 30. panojih, 20 video inštalacij iz reportažnih posnetkov, 20 plakatov, vabil in vse ostalo, kar lahko povezujemo z dogajanjem na devetnajstih ljubljanskih paradah ponosa. Je pregled časa z napovedjo prihodnosti, začenši z 20 Parado ponosa v Ljubljani. Fotografski del razstave sta pripravili in uredili Jasna Klančišar in Maja Ličen, video inštalacijo pa Petra Hrovatin in Rob Noon.

  LOKACIJA: Desni atrij Mestne hiše in Pritličje

 • Čas:
  20. 06. 2020
  od 10:00 do 12:00
  Lokacija:
  pred Akademijo za glasbo (Stari trg 34, 1000 Ljubljana)

  Poletna muzejska noč: Sprehod po LGBT Ljubljani s Suzano Tratnik

  Na Poletno muzejsko noč vas vabimo na sprehod po LGBTQ+ Ljubljani s Suzano Tratnik.
  LGBT tura vas popelje po Ljubljani v obdobju zadnjih sto let. Kje so bila prva zbirališča in kje razvpita gejevska savna v 80-ih? Kaj lahko preberemo o "pojavih lezbijške ljubezni" v Poročilu Državnega sekretarijata za notranje zadeve, z dne 17. aprila 1956? Kje je delala Ljuba Prenner, pravnica in pisateljica ter prva spolno nebinarna oseba? Kje so ključni mejniki LGBT aktivizma pri nas? Pohod sta zasnovala in začinila s svojimi spomini ter refleksijami aktivista in pisca Suzana Tratnik in Brane Mozetič.
  Na voljo je omejeno število mest, zato vas vljudno prosimo, da izpolnite prijavni obrazec na: https://tinyurl.com/LGBTtour2020
  Suzana Tratnik je pisateljica, prevajalka, sociologinja, publicistka in aktivistka za pravice lezbijk in gejev. Napisala je številne zbirke kratkih zgodb, odmevni roman Ime mi je Damjan (2001) in leto pozneje istoimensko monodramo ter izdala tri strokovna dela in memoare. Z njenim najnovejšim romanom Norhavs na vrhu hriba se je letos uvrstila med nominirance za nagrado kresnik. Leta 2007 je dobila nagrado Prešernovega sklada za zbirko Vzporednice, istega leta je izdala drugi roman Tretji svet, ki je bil v ožji nominaciji za nagrado kresnik. Njena literarna dela so prevedena v več kot dvajset jezikov. Je soustanoviteljica lezbične skupine LL v Ljubljani in sodelavka Festivala LGBT filma.
  Cena: 10 EUR na osebo (plačilo preko predračuna, ki ga prejmete na email)
  Kdaj: sobota, 20. 6. 2020, ob 10h
  Zbirno mesto: pred Akademijo za glasbo (Stari trg 34, 1000 Ljubljana)
  Jezik: slovenščina
  Organizira: Inštitut za urbana vprašanja / Alternative Ljubljana
  Dogodek bo izveden v skladu z navodili in priporočili NIJZ. Obiskovalke in obiskovalce festivala prosimo, da upoštevajo aktualna varnostna priporočila https://tinyurl.com/yddpdj49

AEC v1.0.4