Napovednica

 • Čas:
  10. 06. 2020
  od 08:00 do 22:00
  Lokacija:
  Mestna hiša (Magistrat, Rotovž), Ljubljana

  Multimedijska razstava: 20 let parade ponosa v Ljubljani

  Vabljene_i na pregledno multimedijsko razstavo, ki obeležuje 20 let parade ponosa v Ljubljani. Razstava priča o trdem delu in pomenu ter predstavlja materialno in aktivistično dediščino boja za pravice LGBTIQ+ oseb. Gre za prikaz vse dosedanje parade ponosa, umeščene v družbeno-politični kontekst mesta Ljubljana. Retrospektiva izpostavlja najpomembnejše elemente vsake parade in nosi močno sporočilo boja za pravice LGBTIQ+ oseb oziroma boja za človekove pravice v lokalnem okolju.
  Razstavo sestavlja 147 fotografij na 30. panojih, 20 video inštalacij iz reportažnih posnetkov, 20 plakatov, vabil in vse ostalo, kar lahko povezujemo z dogajanjem na devetnajstih ljubljanskih paradah ponosa. Je pregled časa z napovedjo prihodnosti, začenši z 20 Parado ponosa v Ljubljani. Fotografski del razstave sta pripravili in uredili Jasna Klančišar in Maja Ličen, video inštalacijo pa Petra Hrovatin in Rob Noon.

  LOKACIJA: Desni atrij Mestne hiše in Pritličje

 • Čas:
  10. 06. 2020
  od 17:00 do 19:00
  Lokacija:
  Ljubljana Urban Tours, Gornji trg 9, 1000 Ljubljana

  Feministična tura po Ljubljani (prvič v letu 2020)

  Prijavite se na, uh, šele prvo Ljubljansko feministično turo v letu 2020. Noro, s to korono se je res vse ustavilo. Ampak pustimo… Zdaj je spet tu feministična zgodovina in sedanjost v obliki nadvse zanimivega ogleda Ljubljane, o katere ženski plati vam bo povedala veliko in še več mag. Jasmina Jerant.
  Če niste zasledili, si lahko med novicami na naši spletni strani preberete, da je Urbana Vrana soustanoviteljica Globalne mreže feminističnih tur in da je za Dan žena premierno pripravila unikatno turo po ženski literarni Ljubljani.
  A vrnimo se na našo staro dobro feministično turo. Pred vrati je vroče poletje v znaku takšnih in drugačnih omejitev in bojazni pred druženji v zaprtih prostorih. Mi vam v teh časih lahko ponudimo priložnost, da se s prijatelji_cami, družino in sorodniki družite na prostem in med tem spoznate tudi žensko zgodovino Ljubljane in prizadevanja za pravice žensk v Sloveniji nekoč in danes. In to samo za deset eurov.
  Vidimo se torej na Gornjem trgu 9 (pred modno trgovinico Pletenine Draž) v sredo 10. junija ob 17. uri. Tura, ki jo bomo izvedli v vsakem vremenu, bo potekala v slovenskem jeziku, trajala pa bo približno dve uri, tako da zaključimo ob 19. uri pri Mestni hiši.
  Vstopnice za Ljubljansko feministično turo plačate po predračunu. Ker je število mest omejeno, prosimo, da nujno izpolnite prijavni obrazec tukaj:
  https://www.ljubljanaurbantours.com/sl/feministicna-tura-junij-2020/
  Po izpolnitvi obrazca boste v 24 urah po emailu prejeli predračun.

 • Čas:
  10. 06. 2020
  od 20:00 do 22:30
  Lokacija:
  ŠKUC, Stari trg, Ljubljana

  17. večer LGBT proze in poezije

  Društvo Škuc že 17. leto organizira skupinski LGBT literarni dogodek, na katerem svojo poezijo in prozo predstavljajo že uveljavljene_i in novejše_i avtorice_ji. Mnoge_i med njimi so že izdale_i svoja dela tako pri Škučevih zbirkah Lambda in Vizibilija kakor pri drugih založbah, nekatere_i so se kalile_i tudi na delavnicah LGBT pisave, ki jih občasno organizira Društvo Škuc. Da je sodobna slovenska LGBT pisava vsako leto pestrejša, hkrati pa prodorna in kritična, se bomo gotovo prepričale_i tudi letos.
  Dogodek vodi pisateljica Suzana Tratnik.
  Letos se dogodek pridružuje tudi 20. obletnici prve parade ponosa v Ljubljani.
  Prireditev podpira Javna agencija za knjigo Republike Slovenije.

AEC v1.0.4