Napovednica

 • Čas:
  07. 03. 2020
  od 21:30 do 05:00
  Lokacija:
  Club Q, Luthergasse 4, Graz, Austria

  Night of #femalefronted Bands

  LINE UP


  COPPERWELL
  femalefronted Progressive / Stoner / Blues / Alternative Rock


  So verschieden, wie die vier Mitglieder sind, so sind auch ihre Einflüsse. So kommt es nicht selten vor, dass sich unterschiedlichste Musikrichtungen in ihren Songs vermischen. Was dabei raus kommt, ist eine explosive Mischung aus Progressive-, Stoner- und Blues Rock.


  UNDER VIOLET SKIES
  Alternative Rock

  Under Violet Skies sind ein Alternative-Rock Trio mit Funk und Metal Einflüssen. Die dreiköpfige Band, mit Marina als Frontfrau (Vocals & Drums) ist in Wien, Imst und Graz beheimatet. 2018 haben sie ihr Debut (Colours of Chaos) released und werden euch dieses an jenem Abend präsentieren.


  BROWNSTONE INC.
  Hard Rock/ Blues Rock

  Die powervolle Stimme der Frontfrau Julia ergänzt sich perfekt zu den zwei bluesigen Gitarren der Band. Ihr erstes Album haben Brownstone Inc. bereits 2018 released.

 • 08. 03. 2020
  Lokacija:
  Metelkova Mesto, galerija Alkatraz, Ljubljana

  21. Rdeče zore / Razkrivanje tančice tišine

  Đejmi Hadrović, Razkrivanje tančice tišine, 5.3. - 27.3.2020
  Metelkova Mesto, galerija Alkatraz, Ljubljana

  21. edicijo Mednarodnega feminističnega in kvirovskega festivala Rdeče zore bo s samostojno razstavo otvorila mlada umetnica Đejmi Hadrović, ki v svoji umetniški praksi naslavlja feministične teme znotraj specifičnega, post-jugoslovanskega prostora in časa; referira se namreč tudi na (pol)preteklo zgodovino. Umetnica “ima močno pozicijo v sodobni generaciji slovenskih umetnic_kov, njeno delo se neposredno nanaša na kapitalizem, na odnos dela in kapitala ter na patriarhalne strukture družbe.” Skozi medij videa, fotografijo in performans se pronicljivo in konsistentno loteva vprašanj spola, večplastnosti identitete, migracij in diskriminacije na podlagi veroizpovedi ter etničnega porekla, ter z ostrino podaja kompleksno kritiko družbe.
  Tekst v celoti: http://galerijalkatraz.org/?p=16488

  Đejmi Hadrović (1988), rojena v Trbovljah, je umetnica, katere ustvarjanje temelji na časovnem mediju. Leta 2018 je bila nominirana za nagrado OHO - mlada vizualna umetnica. Prejela je nagrado Förderungspreise der Stadt Wien 2018 in je od leta 2017 doktorska študentka na Akademiji za likovno umetnost na Dunaju. Poudarek Hadrovićinih umetniških del je na poskusu ekstrapolacije pomembnih kulturnih povezav in ideoloških točk na Balkanu in post-socialistični regiji na splošno. Podrobneje skuša opredeliti feminizem, spolnost in spol v post-jugoslovanskem prostoru. Njeno delo temelji na teoretičnem okviru, ki ga uporablja v sodobni umetniški praksi, kot je video, fotografija, performans in instalacija.

  Več o umetnici na http://dejmihadrovic.si/

 • 08. 03. 2020
  Lokacija:
  Ljubljana, več prizorišč

  Osmi marec v Ljubljani, mestu literature | Fabula

  Mesto je tudi tisto, ki se z različnimi obeležji spominja svojih pomembnih prebivalcev, prebivalk pa bistveno manj. Da bi se poklonili tudi ženskam, na osmi marec pripravljamo številne dogodke posvečene avtoricam in umetnicam.

  PROGRAM:

  10.00–15.00, Breg | Mini knjižni sejem na nedeljskem bolšjaku
  Na dan žena se oglasite na knjižni stojnici Fabule in Ljubljane, Unescovega mesta literature, kjer bodo po posebnih cenah na voljo najboljše knjige avtoric, ki so jih v zadnjih letih izdale različne slovenske založbe.

  11.00 Vodnikova domačija Šiška | Neustrašne z Lejo Jurišič/ 8+
  V seriji stripovskih vinjet Neustrašne (VigeVageKnjige, 2019) francoska striparka in ilustratorka Pénélope Bagieu pripoveduje zgodbe o življenjih in delu žensk raznoraznih poklicev, zanimanj in narodnosti, ki so v različnih obdobjih vsaka na svoj način – večkrat so pri tem ogromno tvegale – zaznamovale zgodovino. Zgodbe neustrašnih žensk bomo spoznavali s performerko in plesalko Lejo Jurišič.

  14.30, stojnica Ljubljane, Unescovega mesta literature na Bregu | Po poti pesnic in pisateljic v Ljubljani
  V Ljubljani je živelo in pisalo veliko avtoric: v njej so delale, ustvarjale, se zabavale, prebolevale, zbolevale in umirale. Čeprav so jo zaznamovale s svojo prisotnostjo in umetnostjo, je za njihovimi življenji ostalo relativno malo obeležij. Koliko ulic v središču Ljubljane se imenuje po avtoricah? Koliko obeležij najdemo na hišah? Koliko spomenikov jim je posvečenih? Zbor bo ob 14.30 na Bregu, pri osmomarčevski knjižni stojnici Fabule in Ljubljane, Unescovega mesta literature.

  17.00, Pritličje | Bettina Wilpert: Kar se nam ne dogaja
  Roman Bettine Wilpert je prejel številne nemške literarne nagrade ter bil deležen enoglasnega kritiškega odobravanja. V svoji formi je eksperimentalen: različni glasovi nam pripovedujejo različne okruške iste zgodbe o Anni in Jonasu. Anna pravi, da je bila posiljena, Jonas pravi, da je na spolni odnos pristala. Njuni prijatelji se morajo odločiti, komu verjeti. Roman opisuje, kakšne posledice ima posilstvo za žrtev, storilca in njuno okolico, ter pokaže, da največkrat verjamemo tistemu, čemur bi radi – ne tistemu, kar je res.

  Več: http://festival-fabula.org/2020/sl/program/2020-03-08

 • Čas:
  08. 03. 2020
  od 11:00 do 14:00
  Lokacija:
  Vodnikova domačija, Vodnikova cesta 65, Ljubljana

  Mlada Fabula: Neustrašne z Lejo Jurišič

  V seriji stripovskih vinjet Neustrašne (VigeVageKnjige, 2019) francoska striparka in ilustratorka Pénélope Bagieu pripoveduje zgodbe o življenjih in delu žensk raznoraznih poklicev, zanimanj in narodnosti, ki so v različnih obdobjih vsaka na svoj način – večkrat so pri tem ogromno tvegale – zaznamovale zgodovino. Med njimi je nekaj znanih imen, večino pa je zgodovinopisje prezrlo. Zgodbe neustrašnih žensk bomo spoznavali s performerko in plesalko Lejo Jurišič.

  Sledi osmomarčevski ples z DJ Sestro in disko kroglo.

  Dogodek je del programa Festivala Fabula.
  Brezplačne vstopnice za dogodek so na voljo na domačiji v času odpiralnih ur in na portalu Moje karte: https://www.mojekarte.si/si/mlada-fabula-neustrasne/vstopnice-1131320.html

  ***
  Nedelce so nedeljski dopoldnevi na Vodnikovi domačiji, ko lahko čas teče malo bolj počasi in ga preživljamo v družbi dobrih knjig. Najboljše vsebine na najrazličnejše načine postavljamo na oder, da bi ob njih razmišljali, se zabavali, se o njih pogovarjali in nekatere potem še dolgo nosili v mislih.

  Naše nedeljske otroške knjige lahko odnesete tudi s sabo domov. Na prodajni knjižni polici predstavljamo predloge za dopolnitev domače knjižnice.

  Dogodke začenjamo točno ob 11.00, po začetku pa ne spuščamo več v dvorano.

  Razen izjem so dogodki brezplačni. Veseli bomo, če boste kvalitetni program, dostopen vsem, podprli s prostovoljnimi prispevki.

  Nedeljski otroški program delno sofinancirata Mol - Oddelek za kulturo in Javna agencija za knjigo RS.

 • Čas:
  08. 03. 2020
  od 14:00 do 17:00
  Lokacija:
  Založba Goga, Novo mesto

  8. marec: pohod po poti Pozabljene polovice in branje literature

  POHOD PO POTI POZABLJENE POLOVICE NOVEGA MESTA IN ZAKLJUČEK Z BRANJEM LITERATURE

  Spoštovane in spoštovani, projektna skupina Pozabljena polovica Novega mesta vas vabi, da se v nedeljo, 8. marca 2020, pridružite praznovanju mednarodnega ženskega gibanja.
  Zbrali se bomo ob 14.00 na Glavnem trgu pred Knjigarno Goga in se pod vodstvom Mete Kocjan sprehodili po skritih kotičkih Novega mesta, kjer bodo v prihodnosti stala obeležja, posvečena ženskam, ki so vsaka na svojem področju pomembno prispevale k razvoju Novega mesta. Namesto obeležij bodo postavljene začasne prostorske instalacije; del le-teh bodo prispevale Mestne kvačkarice, posameznice iz tečaja ročnih del na OZRK in ženske v okviru DRPD delavnic kreativnega šivanja na programu socialne aktivacije. Sprehod bo trajal predvidoma dve uri. Ker bo potekal tudi po gozdu, priporočamo primerno obleko in obutev.
  Po sprehodu bo ob 16.00 sledilo branje iz literarnih del Ilke Vašte, Vere Albreht in Marice Strnad - Cizerlj. Odlomke iz njihovih del bodo brale novomeške ustvarjalke Jadranka Matić Zupančič, Klavdija Kotar in Nina Dragičević.

  V primeru resnično slabega vremena (ekstremne padavine, hurikanski veter in rdeči alarmi) se dogodek prestavi.
  Pridružite se nam pri spoznavanju novomeške pozabljene polovice in zapostavljene dediščine.

  Organizatorji:
  DRPD, Goga, Est=etika, SdDBk, JSKD NM

 • Čas:
  08. 03. 2020
  od 14:30 do 16:30
  Lokacija:
  Breg 12 (pri osmomarčevski knjižni stojnici Fabule in Ljubljane, Unescovega mesta literature)

  Misterij ženske literarne Ljubljane, vodeni ogled

  Na Dan žena pripravljamo prvo turo, posvečeno ženskam v književni umetnosti, poimenovano Misterij ženske literarne Ljubljane. Ime kajpak namiguje in se referira na znano delo Zofke Kveder, tako da je jasno, da se tura zgodovini nikakor ne izogiba. Kar pa še ne pomeni, da se sedanjosti ne bo s ponosom priklonila.

  V sodelovanju z Ljubljano, Unescovim mestom literature, in Festivalom Fabula, zato organiziramo prvo turo po poteh avtoric v Ljubljani, ki bo poskušala nekoliko popraviti to krivico.

  Gre za sprehod, ki bo potekal na Dan žena, 8. marca 2020 med 14.30 in 16.30. Odprt je za vse, ki vam je literarno ustvarjanje blizu. Držimo pesti, da bo vreme lepo. Dobimo se na Bregu 12 ob Ljubljanici oziroma pri osmomarčevski knjižni stojnici Fabule in Ljubljane, Unescovega mesta literature, kjer boste lahko kupili tudi knjige ženskih avtoric. Zaključili bomo pri Mestni hiši. Pozor, tura bo potekala v slovenskem jeziku.

  Vstopnina za Misterij ženske literarne Ljubljane so prostovoljni prispevki, a je prijava obvezna, zato prosimo, da izpolnite prijavni obrazec tukaj: https://www.ljubljanaurbantours.com/sl/misterij-zenske-literarne-ljubljane-dan-zena/

  Če se ture ne morete udeležiti, nam to čim prej sporočite, da sprostimo mesto naslednji osebi na čakalni listi.


  OSNOVNE INFORMACIJE:

  Kdaj: v nedeljo 8. marca 2020 med 14.30 in 16.30
  Zbirno mesto: Breg 12 (pri osmomarčevski knjižni stojnici Fabule in Ljubljane, Unescovega mesta literature)
  Zaključek: pred Mestno hišo
  Jezik: slovenščina
  Organizacija: Ljubljana Urban Tours/Urbana Vrana, Ljubljana, Unescovo mesto literature, in Festival Fabula. Program je del nastajajoče poti Women Writers Route.
  Vreme: turo izvedemo v vsakem vremenu
  Naslovna fotografija: Katja Goljat
  Cena: prostovoljni prispevki (obvezna prijava)

 • Čas:
  08. 03. 2020
  od 15:00 do 17:00
  Lokacija:
  Kongresni Trg, Kongresni trg 1, Ljubljana

  Protest 8. marec

  Še eno leto je naokoli, pred nami je 8. marec. Še vedno povsod vztrajajo rože, ki nam bodo v družbi čokolade “polepšale naš praznik”, še vedno pa tudi vztraja nasilje nad ženskami. Spolno nasilje je namreč najočitnejši in najnevarnejši izraz patriarhata. Že četrto leto zapored opozarjamo, da čeprav kot družba načelno zavračamo vsakršno nasilje, še posebej spolno nasilje, nasilje nad ženskami in otroki, pa so v vsakdanji realnosti prakse, ki to problematiko naslavljajo, žal še zmeraj nezadostne.

  Vse dokler je spolno nasilje nekaj, kar v manjši ali večji meri občuti tekom svojega življenja prav vsaka ženska, se ne smemo sprenevedati, da res živimo v družbi, ki v enaki meri spoštuje vse člane in članice, in vsem omogoča enake možnosti sodelovanja. Kljub temu, da nasilje na načelni ravni zavračamo, je zelo očitno, da nismo naredili/e dovolj, da bi ob konkretnih primerih nasilja primerno reagirali/e, zavarovali/e žrtev in sankcionirali/e storilca. Zato se bomo letos že tradicionalno zbrale 8. marca na Kongresnem trgu, kjer bomo izpostavile najbolj pereče težave, s katerimi se ženske soočamo.

  Ob letošnjem 8. marcu pripravljamo še kratek priročnik, ki svetuje, kako ravnati v primerih spolnega nadlegovanja in nasilja. Napisan je tako, da poskuša ustrezati čim več javnim okoljem, oddelovnih mest dozdravstvenih in izobraževalnih institucij, njegov osnovni namen pa je svetovati tako žrtvam kot institucijam, kjer se spolno nasilje dogaja, kako čim bolj učinkovito ukrepati v primerih suma (spolnega) nasilja in poskrbeti, da do podobnih situacij v prihodnje ne bi več prihajalo. Objavimo ga v kratkem.

 • Čas:
  08. 03. 2020
  od 17:00 do 18:30
  Lokacija:
  Pritličje, Mestni trg 2, 1000 Ljubljana

  Bettina Wilpert I Kar se nam ne dogaja I Fabula

  KAR SE NAM NE DOGAJA I BETTINA WILPERT I KOLEKTIVNO PREVAJANJE

  Predstavitev prevoda romana Kar se nam ne dogaja v sklopu festivala Fabula in projekta Kolektivno prevajanje

  Goethe-Institut na mednarodni dan žena, 8. marca, v sodelovanju z založbo Beletrina in v sklopu Festivala Fabula 2020 vabi na predstavitev knjige Kar se nam ne dogaja, slovenskega prevoda nemškega romana nichts, was uns passiert (Verbrecher Verlag, 2018), in pogovor z avtorico romana, nemško pisateljico Bettino Wilpert.

  https://beletrina.si/knjiga/kar-se-nam-ne-dogaja

 • Čas:
  08. 03. 2020
  od 18:00 do 23:00
  Lokacija:
  Nočna izložba Pešaki, Metelkova Mesto, Ljubljana

  21. Rdeče zore / (Ne)slišani_e

  Nurlama Vidrih, (Ne)slišani_e, 6.3. - 26.4. 2020
  Nočna izložba Pešaki, Metelkova Mesto, Ljubljana

  Nurlama Vidrih bo v Nočni izložbi Pešak predstavila projekt (Ne)slišani_e, ki se (ne)posredno navezuje in prepleta z njeno avtorsko podobo za letošnji Mednarodni feministični in kvirovski festival Rdeče zore. Obsežen projekt sestavljajo trije deli: razstava, performans in zin. Izhaja iz zgodb petih LGBTIQ+ oseb, ki so se v določenem trenutku v času spoznale in globoko povezale na osebni ravni.

  Povezale so jih podobne izkušnje življenja in čustvovanja; odraščanje v homo, bi-, lezbo-, trans-, inter-, kvir- fobnem svetu, spopadanje z medvrstniškim nasiljem, težave v duševnem zdravju, ki iz tega izvirajo, občutki (ne)pripadanja in brezdomnost. Njihovi pogovori so se vrteli med temami (samo)sprejemanja, (ne)varnosti, varnejših prostorov, razkritja, diskriminacije na podlagi spolne usmerjenosti in spolne identitete ter o pomenu medsebojne podpore in solidarnosti znotraj (feministične) LGBTIQ+ skupnosti. Nenazadnje je njihovo srečanje, na katerem so se zaiskrile mnoge umetniške ideje, omogočila prav omenjena skupnost.

  Razstava v Nočni izložbi Pešak bo prvi del celotnega projekta - vizualna upodobitev petih posameznic_kov in njihovih zgodb. Njen sestavni del bodo vizualno uprizorjeni izseki, drobci skupn(ostn)e zgodbe, ki nameravajo opolnomočiti sodelujoče in jih upodobiti tako, kot vidijo sami_e sebe. V tem je tudi bistven poudarek projekta, ki daje glas osebam, odrinjenim na rob družbe. Tudi ta projekt, kot večina drugih feminističnih praks, dokazuje kako pomembno je izpostavljanje različnih osebnih okoliščin v javnosti in kako še vedno krvavo-rdeče potrebujemo vzklikanja feminističnega gesla "osebno je politično".

  Razstava bo na ogled do 26.4.2020
  Več na: http://pesak.org/

  Koprodukcija/soorganizacija: Nočna izložba Pešak in Cirkusarna naokrog

 • Čas:
  08. 03. 2020
  od 18:00 do 20:00
  Lokacija:
  Kulturni dom Metlika

  ŽPZ Kombinat za dan žena v Metliki - ODPOVEDANO

  Na povabilo Občine Metlika, Združenja borcev za vrednote NOB Metlika in Ljudske knjižnice Metlika vas prijazno vabimo na naš koncert ob mednarodnem dnevu žena, ki bo v nedeljo, 8. marca 2020, ob 18. uri v Kulturnem domu Metlika.

 • Čas:
  08. 03. 2020
  od 19:00 do 22:00
  Lokacija:
  Slovenska kinoteka

  Mednarodni dan žena: Kresnica

  Neugasljivi ogenj ženske subjektivitete v Kresnici Naomi Kawase
  Japonska režiserka Naomi Kawase je po daljšem obdobju ustvarjanja kratkometražnih dokumentarcev, v katerih je ročno kamero z intimno invazivnostjo bližnjih planov obračala k turbulentni zgodovini lastne družine, v mednarodno filmsko zavest prodrla kot najmlajša prejemnica nagrade zlata kamera (Caméra d'Or) za igrani prvenec Suzaku (1997). Svojo kariero, zaznamovano s premišljenim zabrisovanjem meje med fikcijo in dokumentarnim realizmom, je nadaljevala s pogosto spregledano lirično mojstrovino Kresnica (Hotaru, 2000); ta jo je med zahodnim občinstvom trdno zasidrala kot avtorico, ki s prečiščenim filmskim jezikom ustvarja pravo poezijo filmskih podob. Gre za poetičen, lirično metafizičen, intuitiven film, poln tenkočutnih emocij, ki se s celuloidnega traku tiho prelivajo na platno. Filmski jezik Kresnice, do minimalizma očiščen besed in dialogov, povsem zaobide klasično filmsko naracijo in od gledalca zahteva popolno prepustitev toku podob ter intuitivnemu povezovanju dogodkov, katerih odprte interpretacije pogosto puščajo prostor za lastne zaključke. Film z občutkom zajame kos življenja starodavnega japonskega mesteca, v katerem se po tragični izgubi svojcev nepričakovano najdeta dve strti duši, ki kot kresnici druga drugi zasvetita v temi ter prekineta svoje drsenje v neskončno brezno (samo)destrukcije in nihilizma. (iz besedila Veronike Zakonjšek)

 • 09. 03. 2020
  Lokacija:
  Metelkova Mesto, galerija Alkatraz, Ljubljana

  21. Rdeče zore / Razkrivanje tančice tišine

  Đejmi Hadrović, Razkrivanje tančice tišine, 5.3. - 27.3.2020
  Metelkova Mesto, galerija Alkatraz, Ljubljana

  21. edicijo Mednarodnega feminističnega in kvirovskega festivala Rdeče zore bo s samostojno razstavo otvorila mlada umetnica Đejmi Hadrović, ki v svoji umetniški praksi naslavlja feministične teme znotraj specifičnega, post-jugoslovanskega prostora in časa; referira se namreč tudi na (pol)preteklo zgodovino. Umetnica “ima močno pozicijo v sodobni generaciji slovenskih umetnic_kov, njeno delo se neposredno nanaša na kapitalizem, na odnos dela in kapitala ter na patriarhalne strukture družbe.” Skozi medij videa, fotografijo in performans se pronicljivo in konsistentno loteva vprašanj spola, večplastnosti identitete, migracij in diskriminacije na podlagi veroizpovedi ter etničnega porekla, ter z ostrino podaja kompleksno kritiko družbe.
  Tekst v celoti: http://galerijalkatraz.org/?p=16488

  Đejmi Hadrović (1988), rojena v Trbovljah, je umetnica, katere ustvarjanje temelji na časovnem mediju. Leta 2018 je bila nominirana za nagrado OHO - mlada vizualna umetnica. Prejela je nagrado Förderungspreise der Stadt Wien 2018 in je od leta 2017 doktorska študentka na Akademiji za likovno umetnost na Dunaju. Poudarek Hadrovićinih umetniških del je na poskusu ekstrapolacije pomembnih kulturnih povezav in ideoloških točk na Balkanu in post-socialistični regiji na splošno. Podrobneje skuša opredeliti feminizem, spolnost in spol v post-jugoslovanskem prostoru. Njeno delo temelji na teoretičnem okviru, ki ga uporablja v sodobni umetniški praksi, kot je video, fotografija, performans in instalacija.

  Več o umetnici na http://dejmihadrovic.si/

AEC v1.0.4