Napovednica

 • 07. 03. 2020
  Lokacija:
  Metelkova Mesto, galerija Alkatraz, Ljubljana

  21. Rdeče zore / Razkrivanje tančice tišine

  Đejmi Hadrović, Razkrivanje tančice tišine, 5.3. - 27.3.2020
  Metelkova Mesto, galerija Alkatraz, Ljubljana

  21. edicijo Mednarodnega feminističnega in kvirovskega festivala Rdeče zore bo s samostojno razstavo otvorila mlada umetnica Đejmi Hadrović, ki v svoji umetniški praksi naslavlja feministične teme znotraj specifičnega, post-jugoslovanskega prostora in časa; referira se namreč tudi na (pol)preteklo zgodovino. Umetnica “ima močno pozicijo v sodobni generaciji slovenskih umetnic_kov, njeno delo se neposredno nanaša na kapitalizem, na odnos dela in kapitala ter na patriarhalne strukture družbe.” Skozi medij videa, fotografijo in performans se pronicljivo in konsistentno loteva vprašanj spola, večplastnosti identitete, migracij in diskriminacije na podlagi veroizpovedi ter etničnega porekla, ter z ostrino podaja kompleksno kritiko družbe.
  Tekst v celoti: http://galerijalkatraz.org/?p=16488

  Đejmi Hadrović (1988), rojena v Trbovljah, je umetnica, katere ustvarjanje temelji na časovnem mediju. Leta 2018 je bila nominirana za nagrado OHO - mlada vizualna umetnica. Prejela je nagrado Förderungspreise der Stadt Wien 2018 in je od leta 2017 doktorska študentka na Akademiji za likovno umetnost na Dunaju. Poudarek Hadrovićinih umetniških del je na poskusu ekstrapolacije pomembnih kulturnih povezav in ideoloških točk na Balkanu in post-socialistični regiji na splošno. Podrobneje skuša opredeliti feminizem, spolnost in spol v post-jugoslovanskem prostoru. Njeno delo temelji na teoretičnem okviru, ki ga uporablja v sodobni umetniški praksi, kot je video, fotografija, performans in instalacija.

  Več o umetnici na http://dejmihadrovic.si/

 • Čas:
  07. 03. 2020
  od 10:00 do 16:00
  Lokacija:
  Mladinski center Zagorje, Cesta 9. avgusta 48, 1410 Zagorje ob Savi

  All for Rainbow: Zagorje ob Savi

  Pridite in pokažite svojo podporo LGBTQIA+ skupnosti. Oglasite se 7. marca v prostorih Mladinskega centra Zagorje med 10.00 in 16.00 v sodelovanju z Mladinskim centrom Zagorje in Živo Knjižnico Zasavje.
  Osebe iz LGBTQIA+ (lezbijke, geji, biseksualne, transspolne,
  kvir, interspolne, aseksualne in druge osebe) skupnosti so zatirana skupina v družbi, se pogosto soočajo z diskriminacijo na različnih področjih življenja in doživljajo sovraštvo zaradi svoje spolne usmerjenosti, spolne identitete ali spolnega izraza na podlagi neutemeljenega strahu in nerazumevanja. S podporo in jasnim izražanjem spoštovanja tej skupnosti lahko naredite zelo veliko spremembo. S projektom All for Rainbow / Vse_i za mavrico želimo
  informirati slovensko splošno javnost o položaju LGBTQIA+ oseb in temah, povezanih s to skupnostjo.

  Se vam zdi, da v vašem kraju ni LGBTQIA+ oseb?
  V manjših krajih LGBTQIA+ skupnost ostaja splošni javnosti nevidna, člani_ce skupnosti so pogosto osamljene in ne čutijo povezanosti ter opore drugih članic_ov skupnosti, kar lahko močno poslabša njihovo duševno zdravje. Jasna in glasna podpora s strani poznanih je tako lahko izjemno pomembna.

  Objavite sliko z napisom #allforrainbow ali #vseizamavrico in dajte vedeti, da spoštujete človekove pravice ne glede na spolno usmerjenost, spolno identiteto ali spolni izraz.
  Projekt All for Rainbow / Vse_i za mavrico je solidarnostni projekt Evropske solidarnostne enote, ki poteka v okviru aktivnosti Društva DIH – Enakopravni pod mavrico. Projekt je sofinanciran s strani Evropske komisije.

 • Čas:
  07. 03. 2020
  od 11:00 do 21:00
  Lokacija:
  Koper, Ljubljana, Maribor

  7. marec

  Akcija #jaztudi daje glas osebno bolečim izkušnjam spolnega nadlegovanja, osebam, ki so jih doživele, pa omogoča, da so slišane. A to je le prvi korak. Zavedamo se, da sta spolno nadlegovanje in nasilje problema, ki ju je potrebno postaviti v širši družbeni kontekst, ju analizirati in nanju reagirati. Spolno nadlegovanje in nasilje je problem družbe na sploh, zato bomo v luči 8. marca v Kopru, Ljubljani in Mariboru organizirali tri dogodke branja pričevanj, zbranih v okviru akcije #JazTudi, za tem sledi pogovor in analiza pričevanj. Sporočilo vseh dogodkov ostaja enotno, zahtevamo konec sprenevedanja; samo ja pomeni ja.

  Vabimo vas na branja pričevanj spolnega nadlegovanja in nasilja, prejetih v sklopu akcije #jaztudi, ki bodo potekala v soboto, 7. marca 2020:

  v Kopru (Center mladih) ob 11.00

  v Ljubljani (Festival Rdeče zore) ob 16.00

  v Mariboru (Vetrinjski dvor) ob 20.00.

  Dogodek pripravljata Inštitut 8. marec in kolektiv ImproŠke.

 • Čas:
  07. 03. 2020
  od 13:00 do 14:00
  Lokacija:
  Titov Trg Koper Titov trg 1, 6000 Koper

  Protest: Samo Ja Pomeni Ja

  SAMO JA POMENI JA

  Dobri dve leti sta od sodbe koprskega sodišča, ki je storilca posilstva za dejanja oprostila, ker je žrtev med posilstvom spala. Podlago za to razsodbo je sodnik našel v zastareli definiciji posilstva v zakonodaji, po kateri mora biti posilstvo narejeno s silo ali fizično grožnjo, žrtev pa se mora torej med posilstvom aktivno upirati. V Inštitutu 8. marec smo se pred dobrim letom odločili, da je čas, da se zakon spremeni. Peticijo za redefinicijo kaznivega dejanja posilstva je podpisalo več kot 5000 ljudi.

  V letu in pol se ni spremenilo nič. Kljub obljubam naša zakonodaja ostaja enaka, sodne prakse pa grozljive.

  V Inštitutu 8. marec zato organiziramo protest, na katerem bomo znova zahtevali redefinicijo kaznivega dejanja posilstva, konec tovrstnih sodniških praks in spremembo obstoječe zakonodaje.

  Pridruži se nam 6. marca v Kopru!

  Na shod se lahko pripeljete z rednim potniškim avtobusom, ki odpelje ob 15:35 z glavne avtobusne postaje Ljubljana, v Koper prispe ob 16:50. Prevoz pa lahko najdete tudi na strani prevozi.org.

 • Čas:
  07. 03. 2020
  od 18:00 do 23:00
  Lokacija:
  Nočna izložba Pešaki, Metelkova Mesto, Ljubljana

  21. Rdeče zore / (Ne)slišani_e

  Nurlama Vidrih, (Ne)slišani_e, 6.3. - 26.4. 2020
  Nočna izložba Pešaki, Metelkova Mesto, Ljubljana

  Nurlama Vidrih bo v Nočni izložbi Pešak predstavila projekt (Ne)slišani_e, ki se (ne)posredno navezuje in prepleta z njeno avtorsko podobo za letošnji Mednarodni feministični in kvirovski festival Rdeče zore. Obsežen projekt sestavljajo trije deli: razstava, performans in zin. Izhaja iz zgodb petih LGBTIQ+ oseb, ki so se v določenem trenutku v času spoznale in globoko povezale na osebni ravni.

  Povezale so jih podobne izkušnje življenja in čustvovanja; odraščanje v homo, bi-, lezbo-, trans-, inter-, kvir- fobnem svetu, spopadanje z medvrstniškim nasiljem, težave v duševnem zdravju, ki iz tega izvirajo, občutki (ne)pripadanja in brezdomnost. Njihovi pogovori so se vrteli med temami (samo)sprejemanja, (ne)varnosti, varnejših prostorov, razkritja, diskriminacije na podlagi spolne usmerjenosti in spolne identitete ter o pomenu medsebojne podpore in solidarnosti znotraj (feministične) LGBTIQ+ skupnosti. Nenazadnje je njihovo srečanje, na katerem so se zaiskrile mnoge umetniške ideje, omogočila prav omenjena skupnost.

  Razstava v Nočni izložbi Pešak bo prvi del celotnega projekta - vizualna upodobitev petih posameznic_kov in njihovih zgodb. Njen sestavni del bodo vizualno uprizorjeni izseki, drobci skupn(ostn)e zgodbe, ki nameravajo opolnomočiti sodelujoče in jih upodobiti tako, kot vidijo sami_e sebe. V tem je tudi bistven poudarek projekta, ki daje glas osebam, odrinjenim na rob družbe. Tudi ta projekt, kot večina drugih feminističnih praks, dokazuje kako pomembno je izpostavljanje različnih osebnih okoliščin v javnosti in kako še vedno krvavo-rdeče potrebujemo vzklikanja feminističnega gesla "osebno je politično".

  Razstava bo na ogled do 26.4.2020
  Več na: http://pesak.org/

  Koprodukcija/soorganizacija: Nočna izložba Pešak in Cirkusarna naokrog

 • Čas:
  07. 03. 2020
  od 18:00 do 20:00
  Lokacija:
  Avtonomna Tovarna Rog, Afkors, Ljubljana

  21. Rdeče zore / Gibanje proti "teoriji spola" na Madžarskem

  Gibanje proti "teoriji spola" na Madžarskem - Posledice za feministično in LGBTIQA+ progresivno levico. Predstavitev z odprto diskusijo, 7.3.2020 ob 18:00, Avtonomna Tovarna Rog, Afkors, Ljubljana

  Gibanja proti "teoriji spola" so se razširila po vsej Evropi, eno bolj vidnih pa je na Madžarskem. Tovrstna gibanja proti "teoriji spola" (angleško "anti-gender movement") uporabljajo podobne taktike tako v Evropi kot po svetu - njihovi protagonisti se organizirajo proti pravici do splava, spolni vzgoji v šolah in proti študijam spolov na univerzah, proti porokam lezbijk in gejev ter njihovi pravici do posvojitve otrok ter proti pravicam transspolnih oseb. Pri ljudeh vzbujajo strah in paranojo na način, da se poslužujejo čustveno nabitega besednjaka, prevzemajo in manipulirajo z diskurzom človekovih pravic, znanosti in taktik levice. Poleg tega gibanje proti "teoriji spola" deluje predvsem kot eden od mehanizmov v širšem neoliberalnem kapitalističnem prestrukturiranju družbe. Vodijo ga katoliška cerkev, konzervativne in skrajno desne parlamentarne stranke ter organizacije, neonacistične skupine in zasebna podjetja.

  V predstavitvi boste izvedele_i, kakšni so napadi madžarskega gibanja proti "teoriji spola" in kako so vplivali na LGBTIQA+ in feministično skupnost, na nevladne organizacije, univerzitetne študije spola in civilno družbo v Budimpešti in na Madžarskem. Pogovarjale_i se bomo, kakšne so in bi lahko bile proti-strategije progresivne levice.

  Sodelovali bosta Andrea Sztraka (Lezbična organizacija Labrisz, Madžarska, Amnesty International, Madžarska) in Dorottya Redai (Lezbična organizacija Labrisz, Madžarska).

  Po predstavitvi sledi odprta diskusija.
  Organizacija: Rdeče zore, Lezbično-feministična univerza*
  So-organizacija: Lezbična organizacija Labrisz (Madžarska), Amnesty International (Madžarska), Afkors Rog.

  Dogodek poteka v sklopu 10. obletnice Lezbično-feministične univerze.

 • Čas:
  07. 03. 2020
  od 19:00 do 21:00
  Lokacija:
  Filmsko gledališče Idrija, Trg sv. Ahacija 5, 5280 Idrija

  Portret mladenke v ognju (drama) / 8. festival Deuje babe

  Céline Sciamma / Francija / 2019 / 120 min
  V francoščini in italijanščini s slovenskimi podnapisi

  Bretanja leta 1770. Slikarka Marianne dobi naročilo za poročni portret Héloïse, grofičine hčerke, ki je ravno zapustila samostan. A Héloïse se upira usodi poročene ženske in noče pozirati, zato mora Marianne nalogo opraviti skrivaj. Pod krinko najete družabnice jo podnevi opazuje, ponoči pa slika …

  Céline Sciamma v intimni, čutni zgodovinski romanci znova ujame trenutek osvobajanja ženske identitete – tokrat zaklenjene v zatohle patriarhalne kodekse 18. stoletja.

  Evropska filmska akademija in festival v Cannesu sta film nagradila za najboljši scenarij.

  Napovednik: https://www.youtube.com/watch?v=bdfqTAE_CVE

  »Portret mladenke v ognju učinkuje subtilno, še preden se gledalec zave, kako: s tenkočutnim slikanjem ženske želje in ženskega pogleda, ki sta v filmu še danes redkost, s prikazovanjem redko upodobljenega življenja žensk različnih socialnih razredov, s počasi spletajočo se vezjo med obema protagonistkama, ki ne temelji le na pogledu, temveč na videnju. V središču zgodbe je reinterpretiran antični mit o Evridiki in Orfeju, ki jo je za vedno izgubil, ker se je ozrl, ko mu je sledila iz podzemlja – tako, kot se mora neizogibno končati tudi idila na samotnem bretanskem otoku.«
  – Tina Poglajen, Dnevnik

  Vstopnina: 5,00 EUR

  Soorganizacija: Filmsko gledališče Idrija, Mestna knjižnica in čitalnica Idrija in MC C.M.A.K. Cerkno.

 • Čas:
  07. 03. 2020
  od 20:00 do 23:00
  Lokacija:
  Darovi Vipavske, Vipavski Križ 8, 5270 Vipavski Križ

  Ženske in vino

  Kot se ob Dnevu žena spodobi, se bomo v Darovih Vipavske prvo marčevsko soboto poklonili ženskam. In vinu.
  Pridružili se nam bosta vinarki iz dveh koncev naše Vipavske doline - Erika Jamšek (Vina Jamšek) iz Manč in Irena Geržina (Lepa Vida) iz Oseka.
  Ob pogovoru o vlogi žensk v vinarstvu in ostalih vinskih temah bomo degustirali 8 vin s spremljavo hrane.
  Kotizacija: 20 eur/osebo po predhodni rezervaciji na +386 31 393 753.

 • Čas:
  07. 03. 2020
  od 21:30 do 05:00
  Lokacija:
  Club Q, Luthergasse 4, Graz, Austria

  Night of #femalefronted Bands

  LINE UP


  COPPERWELL
  femalefronted Progressive / Stoner / Blues / Alternative Rock


  So verschieden, wie die vier Mitglieder sind, so sind auch ihre Einflüsse. So kommt es nicht selten vor, dass sich unterschiedlichste Musikrichtungen in ihren Songs vermischen. Was dabei raus kommt, ist eine explosive Mischung aus Progressive-, Stoner- und Blues Rock.


  UNDER VIOLET SKIES
  Alternative Rock

  Under Violet Skies sind ein Alternative-Rock Trio mit Funk und Metal Einflüssen. Die dreiköpfige Band, mit Marina als Frontfrau (Vocals & Drums) ist in Wien, Imst und Graz beheimatet. 2018 haben sie ihr Debut (Colours of Chaos) released und werden euch dieses an jenem Abend präsentieren.


  BROWNSTONE INC.
  Hard Rock/ Blues Rock

  Die powervolle Stimme der Frontfrau Julia ergänzt sich perfekt zu den zwei bluesigen Gitarren der Band. Ihr erstes Album haben Brownstone Inc. bereits 2018 released.

 • 08. 03. 2020
  Lokacija:
  Metelkova Mesto, galerija Alkatraz, Ljubljana

  21. Rdeče zore / Razkrivanje tančice tišine

  Đejmi Hadrović, Razkrivanje tančice tišine, 5.3. - 27.3.2020
  Metelkova Mesto, galerija Alkatraz, Ljubljana

  21. edicijo Mednarodnega feminističnega in kvirovskega festivala Rdeče zore bo s samostojno razstavo otvorila mlada umetnica Đejmi Hadrović, ki v svoji umetniški praksi naslavlja feministične teme znotraj specifičnega, post-jugoslovanskega prostora in časa; referira se namreč tudi na (pol)preteklo zgodovino. Umetnica “ima močno pozicijo v sodobni generaciji slovenskih umetnic_kov, njeno delo se neposredno nanaša na kapitalizem, na odnos dela in kapitala ter na patriarhalne strukture družbe.” Skozi medij videa, fotografijo in performans se pronicljivo in konsistentno loteva vprašanj spola, večplastnosti identitete, migracij in diskriminacije na podlagi veroizpovedi ter etničnega porekla, ter z ostrino podaja kompleksno kritiko družbe.
  Tekst v celoti: http://galerijalkatraz.org/?p=16488

  Đejmi Hadrović (1988), rojena v Trbovljah, je umetnica, katere ustvarjanje temelji na časovnem mediju. Leta 2018 je bila nominirana za nagrado OHO - mlada vizualna umetnica. Prejela je nagrado Förderungspreise der Stadt Wien 2018 in je od leta 2017 doktorska študentka na Akademiji za likovno umetnost na Dunaju. Poudarek Hadrovićinih umetniških del je na poskusu ekstrapolacije pomembnih kulturnih povezav in ideoloških točk na Balkanu in post-socialistični regiji na splošno. Podrobneje skuša opredeliti feminizem, spolnost in spol v post-jugoslovanskem prostoru. Njeno delo temelji na teoretičnem okviru, ki ga uporablja v sodobni umetniški praksi, kot je video, fotografija, performans in instalacija.

  Več o umetnici na http://dejmihadrovic.si/

AEC v1.0.4