Napovednica

 • Čas:
  04. 03. 2020
  od 19:00 do 22:00
  Lokacija:
  Kavarna Športnega društva Tabor (Tabor 13, Ljubljana)

  Kako misliti emancipatorno politiko danes? z Lano Zdravković

  Društvo EnaBanda vas vabi na cikel pogovorov o Besednjaku za novo dobo. Na njih bomo pod vprašaj postavljali meje gospodarske rasti znotraj razumevanja sodobnih izzivov, s katerimi se soočata družba in okolje, spodbujali bomo razmišljanje o platformi odrasti ter skupnostno raziskovali alternativne politike in prakse.

  Problematizirali bomo dominantni imperativ konsenzualne demokracije, ki se predstavlja kot edini legitimni nosilec politike, ter v razmislek ponudili nekatere obstoječe politične misli-prakse, ki temu imperativu kljubujejo, kot tudi nekatere koncepte, prek katerih lahko mislimo utopično afirmacijo radikalne enakosti. Izhajamo namreč iz temeljnega aksioma, da resen premislek o politiki nujno vključuje premislek o temeljni radikalni enakosti med ljudmi, to je neidentitetni, neetatistični, nereprezentabilni politiki emancipacije, ki ji je inherentna egalitarna norma.

  Gostja dogodka je Lana Zdravković Nela Kičić, raziskovalka na Mirovni inštitut, publicistka, politična aktivistka, performerka, producentka in soustanoviteljica Zavoda za umetniško produkcijo in raziskovanje Kitch. Strastno se spopada s premišljevanjem moči prezentacije in ekscesa reprezentacije, potenciala subverzivnosti umetniškega dela, odpiranja prostorov enakosti kot procesov redistribucije čutnega, škandala telesnosti, identitet in pripadnosti.
  Kot svoja sogovornika o emancipatornih politikah je Lana povabila: Mateja Kavčiča in Jerneja Kalužo.
  Pogovor bo moderirala Ajda Pistotnik, društvo EnaBanda/ Ekonomija dolga

  Spraševali se bomo kako misliti politiko mreže svetov, ekonomijo zadrug in skupnostno skrb/solidarnost, sorazmeroma vzporednih trgu in državi, preko tvorjenja dvojne moči. Kako iti onkraj vzpostavitve posamičnih avtonomnih prostorov, skupnosti in njihove samomarginalizacije, onkraj gradnje družbenih gibanj, ki se končajo z apeli na državo, zakon ali stranko in kako misliti revolucijo pred/brez prevzema oblasti.

AEC v1.0.4